Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia

Tutki karttoja
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Astrologinen tietopaketti

Planeetat ja niiden symboliikka: Pluto

Pluton astrologinen merkki

PlutoHengen siemen on vapautumassa sitä suojaavien sielun terälehtien avautuessa. Ennen avautumista siemen on ollut hautautuneena maahan. Kreikkalaisessa mytologiassa Plutoa vastaa Haades, kuoleman jumala, joka asustaa maan alla. Hermes kuljettaa kuolleiden sielut Manalaan lautturi Kharonille, joka pientä korvausta vastaan soutaa kuolleet Styksin, kuoleman virran, yli Haadekselle.

Hermeettisen filosofian symboleilla piirretty Pluto kuvastaa elämän ja kuoleman ikuista kiertokulkua. Tunnetuimpia esimerkkejä tästä uudelleensyntymisen prosessista ovat kasvit siemenineen ja toukasta kehittyvä perhonen. Eläessään kasvi tuottaa hedelmiä, joiden sisältämät siemenet kulkeutuvat niitä syövien eläinten välityksellä tai muita keinoja käyttäen laajoille alueille. Jossain vaiheessa siemenen täytyy hautautua maahan. Maan alla pimeässä se odottaa elottomana ja kuolleena uuden kasvunajan alkamista. Selittämätön mysteeri saa uuden elämänkipinän syttymään tarkoin määrättyjen olosuhteiden vallitessa, ja uusi kasvi työntyy maankuoren läpi kerälle kääriytyneenä tai muulla tavoin suojautuneena ja kehittyy sitten auringonvalon ja lämmön vaikutuksesta pieneksi versoksi ja lopulta itse kasviksi.

Samoin toukka rakentaa itselleen tiukan ja ilmatiiviin kotelon, jonka sisällä se vaipuu kuolemaa vastaavaan tilaan. Jälleen tieteeltä selittämättä jääneen mysteerion kautta kotilon sisällä syttyy elämänkipinä, ja toukka alkaa kehittyä perhoseksi, joka aikanaan piilottaa munansa otolliseen paikkaan kehittymään uusiksi toukiksi.

Ihmisen elämässä Pluto kuvaa samaa sisäistä transformaatiota, uudistumista hiljaisuuden, pimeyden ja yksinäisyyden kautta. Hermeettisen filosofian mukaisesti risti Pluton symbolin alaosassa kuvaa fyysistä ja konkreettista eristäytymistä muulta maailmalta mystisen uudistumisprosessin ajaksi. Kuuluisa Haadekseen liittyvä mytologia kertoo Zeuksen ja Demeterin tyttärestä Persefonesta, jonka Zeus oli luvannut vaimoksi Haadekselle kertomatta asiasta mitään Demeterille. Monien vaiheiden jälkeen jumalat pääsivät sopimukseen, jonka mukaan Persefone vietti aina yhden kolmasosan vuodesta Haadeksessa.

Demeter ei antanut viljan kasvaa tuona aikana, jotta muutkin oppisivat kunnioittamaan elämän lahjaa. Liikkuessaan eläinradalla Plutokin opettaa samaa asiaa. Saadaksemme pitää läheisemme tulee meidän pystyä välillä myös luopumaan heistä. Kukaan ei voi omistaa toista ihmistä. Tehdessään planeettaohitusta eli transiittia, auttaa Pluto meitä muistamaan tämän elämän jatkumiselle välttämättömän kosmisen lain. Ei kuitenkaan fyysisen kuoleman kautta, kuin joissain harvoissa tilanteissa. Eikä lopulta edes menetyksen kautta, sikäli kun uskallamme tulla tietoisiksi aina silloin tällöin päällä olevasta Pluto-ajasta elämässämme.

Tietoisuudesta huolimatta tuo aika voi olla hyvin pelottava kokemus. Mielestäni sen tärkein elementti onkin pelon kohtaaminen ja menettämisen tunteen hyväksyminen. Tulemme tavalla tai toisella täysin vääjäämättä menettämään elämästämme asiat ja ihmiset, joista olemme tulleet liian riippuvaisiksi. Tällainen riippuvuus estää oman henkisen kehityksemme, ja siksi, kosmisen jatkuvuuden lain mukaisesti, luonto armeliaasti irrottaa meidät elämällemme välttämättömiksi kuvittelemistamme ihmisistä. Kun olemme oppineet elämän jatkuvan kaikesta huolimatta, saamme kaiken takaisin useimmiten hiukan toisessa muodossa, mutta kuitenkin.

Sanomattakin lienee selvää, että taisteleminen tätä luopumisen aikaa vastaan vie tuhkatkin pesästä. Luopumisen ajan hyväksyminen on yksinäisyyden ja irrallaan olemisen tunteen kohtaamista päästämällä irti tärkeimmistä ihmisistä. Irtipäästäminen on ainoa keino varmistaa saman prosessin toteutuminen niin sinussa kuin heissäkin, ja sitä kautta saada heidät siirtymään kanssasi uuteen olomuotoon. Muistathan, että elämä etenee vain yksinäisyyden kautta, ja läheisilläsi on nyt mahdollisuus seurata sinua, jos vain sinulla on kanttia antaa sen tapahtua. Ellei ole, eivät he myöskään seuraa sinua.

Muiden kosmisten planeettojen tavoin Pluto alistaa nopeammat planeetat energiansa ja muodonmuutosprosessinsa toteuttajiksi lukuunottamatta Uranusta ja Neptunusta, jotka kaikella symboliikallaan tukevat Pluton opetuksia.