Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia

Tutki karttoja
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Yin ja Yang

Erottamaton osa kiinalaista filosofiaa on yinin ja yangin perusidea kaiken jakautumisesta kahteen eri energiapooliin.

Yin ja YangAlussa oli Tao, eli yhtenäisyys, kokonaisuus, yksi jakamaton energia. Siitä syntyi dualistisuus, kaiken jako kahteen, toisistaan erilaiseen, mutta silti toisistaan riippuvaiseen vastavoimaan. Aivan kuten Raamatussa Aatamin kylkiluusta luotiin hänelle vastapariksi Eeva, niin samaan tapaan itämaisessa maailmankuvassa syntyi aikojen alussa maskuliininen energia yang ja feminiininen energia yin.

Yhtä ei voi olla ilman toista, ei ole pelkkää yangia tai pelkkää yiniä, vaan niiden suhde vaihtuu koko ajan, kuten valon ja varjon suhde. Yiniin ja yangiin sekä niiden ikuiseen keskinäiseen liikkeeseen perustuu koko maailman kiertoliike ja ainainen muutos. Tätä näkökantaa voidaan käyttää hyvin laajasti selittämään moninaisten asioiden eroja.

Meille pohjoisen asukkaille on tuttua kesän ja talven, valon ja pimeyden, lämmön ja kylmyyden, aktiivisuuden ja levon vaihtelu. Yinin ja yangin luonteen ymmärtäminen on meillä kaikilla verissä, vaikka termi onkin kiinalaista perua.

Kiinalaisessa astrologiassa yin ja yang -ajattelu on sisäänrakennettuna. Kun eläimet ja elementit jaetaan vielä yin- tai yang-laatuun, mahdollisuudet kasvavat ja itse tulkinta syvenee.

Yang-eläimiä ovat Koirat, Lohikäärmeet, Tiikerit, Rotat, Apinat ja Hevoset. Niiden luonteessa on aktiivisuutta, toimeliaisuutta, eteenpäinmenoa, maskuliinista energiaa.

Yin-eläimiä ovat Jänikset, Härät, Käärmeet, Lampaat, Siat ja Kukot. Ne ovat luonteeltaan rauhallisempaa, pohdiskelevampaa, hitaampaa yiniä, feminiinistä energiaa.

Viidessä elementissä yiniä ja yangia voidaan tarkastella parhaiten käytännön esimerkkien avulla:

Yang Metalli on kuin kirves tai rautatanko. Yin Metalli on ohut, terävä ja taipuva kuin kirurgin skalpelli tai korumetalli. Yang Vesi on kuin vaahtoava meri tai vesiputous.

Yin Vesi on kuin iholla tuntuva ilmankosteus tai tihkusade.

Yang Puu on kuin korkea, jykevä mänty. Yin Puu on kuin ruohonkorsi tai puun taimi.

Yang Tuli on kuin kuuma aurinko. Yin Tuli on kuin kynttilän liekki.

Yang Maa on kuin vankka peruskallio. Yin Maa on kuin pehmeä multa tai savimaa.

Yinin ja yangin vaihtelu tuo luonteeseemme, käytökseemme ja ihmissuhteisiimme valtavasti variantteja. Jo jokainen kuluva vuosi tai kuukausi korostaa joko yin- tai yang-piirteitä meissä ja elämässämme.

Kaikki on aina vuorovaikutuksessa keskenään. Meidän Neljän Pilarin karttamme ottaa koko ajan kontaktia muihin ihmisiin ja kuluvan aikakauden energioihin.

Olemme elämän sykkeessä kiinni!

Kiinalainen astrologia

Viisi elementtiä

Itse-elementti

Kiinalainen astrologia

Neljä Pilaria BaZi -tulkinta

Tutustu Neljä Pilaria BaZi -tulkintaan