Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Virpi Karjalainen

Virpi Karjalainen

17.11.2020

Mies- ja naisenergian vuoropuhelu

Fengshuista tutut jutut, yin- ja yang-energiat, avautuivat minulle uudesta näkökulmasta, kun katsoin niitä länsimaisen astrologian silmin ja siihen yhdistäen. Luin Erkki Lehtirannan kirjaa Astrologia ja hyvinvointi, kun kiinnitin huomiota hänen tulkintaansa yinistä ja yangista. Koin, että perinteinen tulkinta valosta ja varjosta, maskuliinista ja feminiinistä, aktiivisesta ja passiivisesta, sai astetta syvemmän suunnan viemällä minut suoraan henkisen astrologian tielle.

Tietoinen ja tiedostamaton puoli meissä

Erkki Lehtirannan mukaan yang-energia on tietoista päivätajuntaa, yin puolestaan tiedostamatonta, meille itsellemmekin salattua. Siksi se on pinnan alla. Yin kuvastaa siis meidän kollektiivista alitajuntaamme, jossa asiat kypsyvät omia aikojaan. Tätä prosessia meidän on vaikea nopeuttaa, sillä ihmismieli työskentelee omaan tahtiinsa. Kun mielen mylly on jauhanut tarpeeksi kauan, saamme näistä piilotelluista asioista kiinni kuin vahingossa, kun prosessi siirtyy tietoisen mielen puolelle, eli putkahtaa yangin, maskuliinienergian, valtakuntaan. Nyt pystymme ottamaan nuo ajatukset ja aihiot päivätajunnan käsiteltäviksi, voimme pukea asiat sanoiksi, voimme pompotella ratkaisumalleja. Alamme aktiivisesti prosessoida yiniä, työstää sitä näkyväksi yangin keinoin.

Yin liittyy meissä sisäisiin päämääriin, johonkin mitä kohti olemme menossa, sitä joskus edes kunnolla tajuamatta. Kun yang-energia pääsee kunnolla vauhtiin, näistä sisäisistä tunnevirroista syntyy ulkoisia selkeitä tavoitteita. Jokin epämääräinen, abstrakti, ehkä ahdistavakin, saa konkreettisen muodon, jolle voimme tehdä jotain. Yin on kypsyttänyt meissä hiljaa tunteita, tarpeita, myös henkisyyttä ja kaipuuta tasapainoon, ja yangin tehtävä on purkaa se kaikki ulkoiseksi energiaksi, tahtotilaksi, liikkeeksi ja toiminnaksi.

Yin ja yang potkivat toisiaan eteenpäin

Tarvitsemme sekä yinmäistä kypsyttelyvaihetta että yangmaista toteuttamistehoa. Ilman yiniä yangin toiminta olisi päämäärätöntä, ja ilman yangia yinin idealismi ei koskaan saisi toteutustaan. Toisella tapaa ilmaistuna, ilman naisenergiaa mies ampuisi vain tyhjiä laukauksia ilmaan, ja ilman miesenergiaa nainen ei alkaisi kasvattaa siemenestä kokonaan uutta elämää, jotain konkreettista. Puhumme siis toisin sanoen unelmista ja ideoista, ja niiden toteuttamisesta. Kuinka karua onkaan jäädä pelkän idean asteelle, eikä koskaan nähdä unelmaansa totena. Ja kuinka turhauttavaa on, kun haluaa kovasti toteuttaa jotain, mutta ei oikein tiedä mitä, tai mihin sen kaiken energiansa keskittäisi. Luulen, että moni meistä on kokenut nämä energian ääripäät, saamattomuuden ja haaveilun, ja päättömän hosumisen, joka ei tuota mitään järkevää tulosta. On varsinainen taitolaji yhdistää nämä energiat toimivaksi kokonaisuudeksi, juuri sellaiseksi yinin ja yangin ikuisesti pyöriväksi liikkeeksi, jossa molemmat ruokkivat toisiaan, kannustaen koko ajan parempiin saavutuksiin.

Yang toimii, yin odottaa

Jos uskomme perinteisiin, kärjistettyihin sukupuolirooleihin (jaksammeko enää uskoa?), vain maskuliinienergia toteuttaa, kun feminiini venaa tuloksia. Onneksi nykyisessä ihmiskuvassa löydämme itsestämme molemmat puolet, yinin ja yangin, eteenpäin painavan kärsimättömän miesenergian, ”ikiliikkujan”, ja vastaanottavan, kärsivällisesti ja viisaasti paikoillaan odottavan naisenergian.

Onhan meillä kaikilla niitä suvantokausia, kun toinen puoli näistä ottaa meissä vallan, ja sitä toista tasapainottavaa puolta ei tunnu löytyvän millään. Masennus ja lamaannus ovat yinin ylivaltaa, kun emme millään jaksa, emme saa itseämme nostettua ylös. Yang taas voi olla turhautuneimmillaan aggressioiden purkua jopa väkivallan avulla, kun energiaa on niin paljon, mutta vailla järkevää suuntaa, tavoitetta ja ulospääsyä. Silloin olemme hyvin levottomia, tai tuntuu, että voimme räjähtää pienimmästäkin yllykkeestä.

Hahmotamme maailmaa vastakohtien kautta

Astrologian eri suuntauksissakin horoskooppimerkit on jaoteltu feminiinisiin ja maskuliinisiin. Ne opettavat meille näitä energian eri laatuja, jotta saisimme sisäisen ja ulkoisen olotilan ja olosuhteet kohtaamaan. Meistä ei siis energeettisesti voi koskaan tulla ”sukupuolineutraaleja”, sillä tarvitsemme vastakohtia tämän kaiken sisäistämiseen. Olemme maapallolla opiskelemassa kaksijakoa, polariteetteja, äärimmäisyyksiä. Emme voi kieltää eri puoliamme, meidän on vain saatava ne tasapainoon.

Progressiivisen Kuun kierto

Yin ja yang, länsimaisessa astrologiassa Kuu ja Aurinko, ovat antaneet minulle suuren opetuksen. Elin kaksi ja puoli vuotta Ravun aikaa, kun karttani progressiivinen Kuu parkkeerasi Ravun feminiiniseen vesimerkkiin. Se pisti elämässäni ”yinin päälle” ja pakotti minut syvälle itsetutkimukseen, kypsyttelevään alitajunnan energiaan. Koin Ravun energiat raskaaksi, sillä ne vetivät sinne pohjasakkaan, feminiisen energian pimeälle puolelle. Feminiini minussa jäi odottelemaan ratkaisua itseni ulkopuolelta. Se oli hidas sykli, joka oli pakko käydä läpi, vaikka maskuliini minussa halusi edetä, heti, voimalla. Oma karttani (sekä länsimainen että kiinalainen) on hyvin maskuliinipainotteinen, enkä olisi millään halunnut upota feminiinin edustamiin syviin surun tunteisiin, jotka lilluvat paikoillaan, tuskin mihinkään edeten. En halunnut kypsyä hiljaa, halusin kasvaa nopeasti. Universumi ihmetteli mietteitäni – enkö tajua syklien tuomaa vanhaa viisautta?

Jätin vihdoin Ravun kuoret merenpohjaan ja nousin veden pinnalle henkeä haukkaamaan. Sykli on käyty läpi ja on taas aika nousta yang-energioihin, pulpahtaa yinmäisestä olotilastani ulos. Ennen kaikkea katson Aurinkoon, kirkkaaseen horisonttiin, jonne proge-Kuuni on nyt kavunnut, suoraan maskuliiniseen Leijonan merkkiin. On aika tasapainottaa, ja kokea kuinka maskuliinienergiaa uhkuva Leijona, Auringon oma kultapoika, tuo valon pimeyden jälkeen, ja puhaltaa minuun taas uutta tarmoa. Alkaa uusi sykli, alkaa uusi kierros yinin ja yangin onnenpyörässä. Yang-energian myötä nousee tahto vatsanpohjasta, nousee halu saada jotain näkyvää aikaan. Kypsyttelyn jälkeen on aika toimia.

Luonnollista rytmiä ei voi horjuttaa

Elämässä tarvitaan maskuliini- ja feminiinienergiaa, yangia ja yiniä, toimintaa ja odottamista. Ei siis voi koskaan olla toista ilman vastakohtaansa. Tarvitaan välillä Ravun herkkyyttä ja sitten taas Leijonan rohkeutta. Tarvitaan tilaa olla pinnan alla piilossa, kuin Rapu kuoressaan, ja tutkia Kuun ja tunteiden pimeää puolta, ja ponkaista sitten sieltä syvyyksistä Leijonan loikalla suoraan Auringon kuumalle kamaralle. Maskuliininen Leijona ei jouda arkailemaan, eikä varsinkaan odota, että joku muu nuolisi sen haavat umpeen. Sehän on valmis tulemaan esille, henkisine ja fyysisine arpineen, joita se esittelee kuin sotasaaliita. Ihan ite parsin itseni kasaan, se sanoo maskuliinista harjaansa pörhistäen. Kyllä, mutta et ilman feminiini-Ravun ompelemia tikkejä haavoihin, joiden piti antaa parantua rauhassa.

Mies- ja naisenergioiden vastakkainasettelun ja keskenään kilpailemisen sijaan tarvitaan ennen kaikkea ymmärrystä siitä, että energiat ja syklit tulevat ja menevät, ja niiden tarkoitus on vain saattaa meidät tasapainoon, ehjiksi, kokonaisiksi. Yin- ja yang-energiat meissä kohoavat ja laskevat, luonnon rytmien mukaan. Se mikä painui alas, kohoaa varmuudella ylös. Ja sen, minkä tunneherkkä Rapu minussa piilotti, uusi uljas Leijonani saa tuoda valoon eheytymään.

Kiinnostaako sinua lukea lisää oman kiinalaisen karttasi yin- ja yang-energioista? Kiinalaisen astrologian Neljän Pilarin perustulkinnassa kerron sinulle mm. mitä itse-elementtiä edustat (Vettä, Puuta, Tulta, Maata vai Metallia) ja onko se sisäänpäinkääntyvää, herkkää, intuitiivista yin-energiaa vai ulospäinsuuntautuvaa, ratkaisu- ja toimintakeskeistä yang-energiaa. Tämän lisäksi saat tietää mitä kiinalaisia eläimiä astrologiseen pilttuuseesi kuuluu.

Terveisin

Virpi Karjalainen

Palaa blogi listaan

Hallitse postituslistan asetuksia / Liity postituslistalle

Virpi Karjalainen

Olen Virpi Karjalainen, tulilohikäärme ja kolminkertainen vesitiikeri. Olen luova ja värikäs tyyppi, joka kulkee omia polkujaan eteenpäin. Maaenergia pitää minut vahvasti jalat maassa. Lohikäärme ja tiikeri pitävät huolen siitä, että pääni sisällä käydään tiukkoja debatteja, kyseenalaistetaan sääntöjä ja suhtaudutaan elämään yhtäaikaa huumorilla ja hartaalla vakavuudella. 

fengshuiaskeleita@gmail.com   +358 50 5499315

 

Virpi Karjalainen

Kommentit


lue lisää- {{comment.name}} / {{formatDate(comment.updated_at)}}lue lisää

- {{reply.name}} / {{formatDate(reply.updated_at)}}

Ilmoita ylläpidolle


Vastaa tähän kommenttiin ( {{ comment.replyComments.length }} vastaus. vastausta. )

Piilota

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...
Kommentoi kirjoitusta

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...