Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Virpi Karjalainen

Virpi Karjalainen

20.2.2020

Itse-elementin vahvuus ja Rotan vuoden vaikutus eri elementteihin

Omaa kiinalaista karttaa voi tarkastella monessa eri valossa. Olet varmasti jo tutkinut mitä kuuluu tänä vuonna omalle vuosieläimellesi, sekä Neljän Pilarin karttasi muille eläinystäville, mutta tiedätkö miten Metalli-Rotan vuosi vaikuttaa itse-elementtiisi? Entä onko itse-elementtisi vahvan vai heikon puolella? Nyt mennäänkin kiinalaisessa astrologiassa taas vähän konepellin alle, ja valotetaan tätä puolta lisää.

Mikä on oma itse-elementtisi?

Ensin sinun on tiedettävä mikä on oma itse-elementtisi. Se löytyy päivänpilarista ylimmältä riviltä. Jos päivänpilarisi eläin on vaikkapa Maa-Hevonen, sinun itse-elementtisi on tällöin Yang Maa. Tämä elementti edustaa sinun ydinolemustasi. Se on vähän kuin länsimaisen kartan Aurinko, karttaa voimakkaasti valaiseva tekijä. Itse-elementtiä kutsutaan myös Päivän Mestariksi. Se mestaroi BaZi-karttaa, eikä koskaan tyydy sivustakatsojan rooliin.

Itse-elementin vahvuus

Seuraava vaihe on kieltämättä haasteellinen, sillä nyt pitäisi arvioida, onko itse-elementti vahva vai heikko. Yksi osviitta tähän on syntymävuodenaika. Keväällä syntynyt Puu on vahva, sillä sen verso lähtee huimaan kasvuun, kun taas syksyllä syntynyt Puu on heikko, sillä syksyn metallienergia tiputtaa sen lehdet ja tekee siitä halkoja talven varalle. Tällaista symboliikkaa käyttämällä elementtien suhde vuodenaikoihin avautuu parhaiten. Esimerkiksi kesällä Tuli on kuumimmillaan, eli kesällä syntynyt Tuli itse-elementtinä on voimakas, talvella se taas uhkaa sammua vetisessä maastossa, eli on heikoimmillaan.

Tärkeää on myös elementtien määrä. Onko kartassa paljon itse-elementin kanssa samaa elementtiä, kuten Puuta tai Metallia, vai onko sitä vähän? Onko peräti niin, että itse-elementti jää edustamaan itseään yksin? Silloin se usein jää alakynteen, eli katsotaan heikoksi. Päinvastainen tilanne taas nostaa itse-elementin asemaa yli muiden, ja se vahvistuu, jolloin astrologinen karttakin saattaa kääntyä ns. vahvaksi kartaksi.

Vahvan ja heikon kartan erot

Molemmissa on omat haasteensa: heikon kartan omaava ihminen voi jäädä muiden jyräämäksi, mutta joutuu ponnistelemaan elämässä ja saattaa sitä kautta päästä pitkälle, kun mitään ei saa ”ilmaiseksi”. Vahva kartta tai itse-elementti taas voi saada paljon asioita ikään kuin syntymälahjana, jolloin omat lahjat saattavat jäädä piiloon tai hyödyntämättä. Ei tarvitse yrittää elämässä niin paljon, kun voi luottaa siihen, että joku muu kyllä hoitaa hommat. Monet meistä jäävät näiden tulkintojen välimaastoon. Välillä meille annetaan elämän antimia suoraan syliin, välillä meidän täytyy ne itse melkein hampaat irvessä ottaa.

BaZi-kartassa on kahdeksan rakennuspalikkaa

Tätä tarkempaa elementtianalyysiä varten meidän täytyy tutkia kaikki karttamme neljä pilaria ja mitä ne pitävät sisällään. Muistathan, että esimerkiksi Apina ja Kukko edustavat Metallia, kun taas Rotta ja Sika ovat Vettä. Puueläimiä ovat Jänis ja Tiikeri, tulisia eläimiä puolestaan ovat Hevonen ja Käärme. Kaikki loput edustavat Maata. Tällä tavalla eläimiä aletaankin tarkastella elementaalisesti, ei pelkästään eläiminä. Neljässä pilarissa on siis yhteensä kahdeksan rakennuspalikkaa, kun muunnetaan eläimet elementeiksi.

Vasta astrologisen kartan yksityiskohtainen tulkinta kertoo, mikä itse-elementin oikea vointi ja vahvuus on, mutta tällä pääsemme kuitenkin jo hyvään alkuun. Jos kartassa on paljon itse-elementin edustajaa, vaikkapa Vettä, eikä yhtään sen ”vihollista”, kuten Maata, joka estää Veden vapaan kulun, voimme vetää mutkat hyvinkin suoriksi, ja sanoa, että kartan Vesi on voimakas. Tai jos kartalla on vain ripaus itse-elementti Metallia, ja paljon sitä sulattavaa Tulta, Metalli uhkaa jäädä heikoksi suuren liekin alla. Silloin karttatyyppi on heikko, vaikka sinä itse olisit kuinka vahva.

Itse-elementin vointi Rotan vuonna

Metalli-Rotan vuoden omat elementit ovat Vesi ja Metalli. Ne voivat kontrolloida itse-elementtiä, eli heikentää sitä entisestään, tai ne voivat antaa tukea, jolloin itse-elementti vahvistuu. Tästä voidaan sitten tehdä johtopäätöksiä siitä, onko sinulle itsellesi tulossa heikko vai vahva vuosi.

Etsi alta oma itse-elementtisi ja lue tarkemmin mitä siitä kerrotaan. Nyt ei kannata ahnehtia, sillä näistä kuvauksista vain yksi koskee sinua. Pidä lukiessa mielessä viiden elementin positiivinen kierto: VESI virkistää PUUTA, PUU ylläpitää TULTA, TULI palaa MAAKSI, MAAN uumenista kaivetaan METALLIA, METALLI sulaa nestemäiseen muotoon, eli VEDEKSI. Päinvastainen järjestys on puolestaan negatiivinen kierto, eli siinä TULI polttaa PUUN, MAA tukahduttaa TULEN jne. Kaiken takana on tämä yksinkertainen sääntö, vaikka kiinalaiset ovatkin siitä jalostaneet oman monimuotoisen taiteenlajinsa, Neljän Pilarin astrologian.

VESI:

Jos BaZi-kartan itse-elementti on VETTÄ, Rotan luontainen vesi vahvistaa sitä entisestään. Tukea, tsemppausta ja resursseja tulee vuosienergia Metallilta.

Jos oma VESI on heikko, Metalli ja Vesi tulevat avuksi tukemaan päivänmestarin omaa kehitystä ja persoonaa. Heikko VESI saa siis tänä vuonna maksimaalisen tuen omaan elämäänsä. Vahva VESI sen sijaan tarvitsee purkautumisväylän ulospäin, muuten se jää lillumaan oman päänsä sisälle, eikä mitään konkreettista tapahdu. Liika vesienergia voi myös altistaa masennukselle tai aggressioille, vellotaan syvällä tunteissa.

Heikko Vesi hyötyy vuodesta siis paljon helpommin, sillä elämä kannattelee eteenpäin kuin surffilaudalla, kun taas Vahva Vesi tarvitsee omaa aktiivisuutta, jotta se saa vesimassat ja syvät tunteet liikkeelle ja jotain konkreettista aikaan. Toiminta ja liike ovat sille vuoden avaintekijöitä, paikalleen ei saa jäädä.

PUU:

Jos BaZi-kartan itse-elementti on PUUTA, Rotan vesi edustaa tukea ja resursseja. Metallin kanssa on kuitenkin kontrolliasetelma. Toisaalta Puulle siis annetaan virkistävää vettä omaa kasvua tukemaan, toisaalta sen oksia leikataan poikki. PUU-ihmisen elämässä yksi elämänalue voi tänä vuonna kukoistaa, ja toinen kuihtua. On siis aika karsia ja keskittyä olennaiseen.

Jos oma PUU on heikko, Rotan tarjoama Vesi voimistaa ja antaa ulkoapäin resursseja, jotka tulevat tarpeeseen oman kehityksen ja voimaantumisen kannalta. Heikolle Puulle karsiva Metalli-energia voi tuoda leikkauksia työelämässä, ja naiselle myös miessuhteissa. Ilmassa on ristiriitaista energiaa ja panostus omaan hyvinvointiin on siksi tärkeää.

Vahva PUU pystyy sen sijaan horjumatta vastaamaan Metallin tuomiin haasteisiin työ- ja rakkauselämässä. Se nauttii siitä, kun voi näyttää kaikki sisältään löytyvät kokemuksen vuosirenkaat. Kuluva vuosi voi olla Vahvalle Puulle jännitteistä, mutta palkitsevaa aikaa.

TULI:

Jos BaZi-kartan itse-elementti on TULTA, Rotan vesi edustaa ammatillista uraa ja statusta, sekä naiselle miessuhteita. Metalli puolestaan liittyy rahaan ja omaisuuteen. Nämä elämänalueet ovat tänä vuonna TULI-ihmisillä pinnalla.

Jos oma TULI on heikko, tulee ikäänkuin saavilla vettä kasvoille, eli hankaluuksia nimenomaan ammatillisesti. Naisen miessuhteissakin voi olla aaltoilua ja kylmää kyytiä. Vahva TULI sen sijaan pääsee loistamaan, pieni ripaus vettä ei pysty sammuttamaan sitä, vaan hillitsee sopivasti, jolloin työ- ja yksityiselämässä vallitsee mukava tasapaino.

TULI itse sulattaa vuoden metallienergiaa, joten voimat heikkenevät rahaa takoessa, etenkin heikolla päivänmestarilla. Vahvalle Tulelle voi sanoa, että luvassa on kaikin tavoin antoisa vuosi, myös taloudellisesti.

MAA:

Jos BaZi-kartan itse-elementti on MAATA, Rotan vesi edustaa rahaa ja omaisuutta sekä miehelle puolisoa. Metalli puolestaan merkitsee Maalle konkreettisia saavutuksia ja luovaa ilmaisua. Rotan veden ja Maan välillä on kuitenkin kontrollisuhde, joten heikko Maa jää tänä vuonna helposti jalkoihin ja voi tuntea voimattomuutta. Vahva Maa kykenee pistämään hanttiin ja saa kanavoitua energian omiin tarkoituksiinsa.

Jos oma MAA on heikko, raha-asiat vievät helposti kaiken huomion, eikä saatu hyöty vastaa rahan tekoon kulunutta energiaa. Sijoitukset eivät esimerkiksi tuota tulosta. Tämä voi olla myös raskasta aikaa omassa suhteessa, sillä ei ole tarpeeksi voimia panostaa suhteeseen kuten kumppani kenties odottaa.

Vahva MAA sen sijaan tienaa hyvin, koska sillä riittää energiaa siirtää oma työpanos konkreettisiin aikaansaannoksiin ja tehdä sitä kautta tiliä. Vahva MAA jaksaa myös panostaa parisuhteeseen Rotan vuonna.

METALLI:

Jos BaZi-kartan itse-elementti on METALLIA, Rotan vesi edustaa sille saavutuksia, luovuutta, uusia taitoja. Metalli-päivänmestareilla on siis mahdollisuus vahvistaa omaa itseään ja ilmaisuaan sekä kanavoida tätä kohonnutta energiaansa konkreettisiin, luoviin tuloksiin.

Jos oma METALLI on heikko, vuoden metallienergia vahvistaa toimintakykyä huomattavasti ja antaa voimia tekemiseen. Sisäinen voimaantuminen ja onnistumisen ilo löytyvät helpommin. Pitää kuitenkin varoa, ettei tekeminen mene överiksi, sillä vuosienergian vahva vesipainotus saa energian ”vuotamaan” kuin tippuvan hanan, pisara kerrallaan.

Vahva METALLI pystyy kanavoimaan luovaa energiaansa voimalla eteenpäin, ja pyörittämään oman karttansa vesiturbiineja, joten sille on luvassa tuottelias, näkyvien aikaansaannosten vuosi. Asioita kannattaa nimenomaan tuoda esille ja laittaa alulle.

Metalli-päivänmestareille Rotan vuosi on siis kaiken kaikkiaan hyvin suotuisaa, itseensä, omiin voimavaroihinsa ja luoviin tekemisiinsä keskittyvää aikaa.

Jos haluat tutkia tarkemmin mikä on itse-elementtisi ja millaista tukea se saa Neljän Pilarin kartan rakennuspalikoista, voit aloittaa oman tutkimusmatkan kiinalaiseen astrologiaan tilaamalla BaZi-perustulkinnan täältä.

Terveisin

Virpi Karjalainen

Palaa blogi listaan

Hallitse postituslistan asetuksia / Liity postituslistalle

Virpi Karjalainen

Olen Virpi Karjalainen, tulilohikäärme ja kolminkertainen vesitiikeri. Olen luova ja värikäs tyyppi, joka kulkee omia polkujaan eteenpäin. Maaenergia pitää minut vahvasti jalat maassa. Lohikäärme ja tiikeri pitävät huolen siitä, että pääni sisällä käydään tiukkoja debatteja, kyseenalaistetaan sääntöjä ja suhtaudutaan elämään yhtäaikaa huumorilla ja hartaalla vakavuudella. 

fengshuiaskeleita@gmail.com   +358 50 5499315

 

Virpi Karjalainen

Kommentit


lue lisää- {{comment.name}} / {{formatDate(comment.updated_at)}}lue lisää

- {{reply.name}} / {{formatDate(reply.updated_at)}}

Ilmoita ylläpidolle


Vastaa tähän kommenttiin ( {{ comment.replyComments.length }} vastaus. vastausta. )

Piilota

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...
Kommentoi kirjoitusta

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...