Luumu on melko tunnettu laksatiivi, voi auttaa, ovat vain ihan perhananmoisia sokeripommeja nekin.
Kai syöt vihanneksia ja marjoja riittävästi? Leipien sellukuituja suolisto ei tarvitse, mutta se tykkää kasvisten, marjojen ja hedelmien (jotka tosin ovat niitä sokeripommeja) liukoisista kuiduista hyvinkin paljon. Ja riittävä rasvan saanti auttaa myös, samoin riittävä veden juominen.
Jos gluteenin välttely on ylipäätään vähentänyt syömiesi viljojen määrää eli et ole korvannut gluteenillista viljaa yksi yhteen gluteenittomilla viljolla tms. ja hiilihydraattien määrä ruokavaliossasi on vähentynyt sitä kautta, olisi edullista sen suoliston kannalta nimenomaan pitää huolta kasvisten ja marjojen, sekä rasvan saannin riittävyydestä. (Mutta ei överiksi, sillä muuten tulee rasvaripuli...)
Toisaalta on tämmöinen teoreettinen mahdollisuus:
Gluteeni ehkä laittaa vatsasi toimimaan liian reippaasti, eli ihan sinne ripulin suuntaan. Jos samaan aikaan kuitenkin syöt jotain muuta suolistollesi sopimatonta joka puolestaan aiheuttaa ummetusta, nämä kompensoivat toisensa niin kauan kun sitä gluteenia sait eli vatsa tuntui toimivan normaalisti. Nyt jos gluteeni on poissa, mutta toinen sopimaton ja sitä ummetusta aiheuttava ruoka-aine edelleen mukana ruokavaliossa, lopputulos on tuo ummetus.
Esimerkiksi missä tahansa teollisessa ruuassa, karkkipussissa tms. voi olla jokin ainesosa joka aiheuttaa sinulle ummetusta hyvin pienetkin määrät esim. muunnettuja tärkkelyksiä voivat sekoittaa systeemiä. Se, että mainitset ummetuksen olevan ajoittaista, voisi viitata nimenomaan johonkin ummetusta aiheuttavaan ruoka-aineeseen jota et sitten vaan syö joka päivä. Ehkä kannattaa pohtia mitä tuli syötyä juuri ummetusta edeltävän 1-2 vuorokauden kuluessa.
Minulla lakkasi normaalisti kellon lailla toimiva vatsa kokonaan toimimasta puoleksitoista vuorokaudeksi, kun söin taannoin yhden sellaisen Activia-jugurtin jonka olisi tarkoitus edistää ruuansulatusta.
Moisia en koskaan itse ostaisi, mutta söin yhden kun eteen ilmaiseksi laitettiin. Ja tuoteselosteesta löytyi tietenkin sitä muunnettua tärkkelystä - suosittu aine kun halutaan tehdä vähärasvainen tuote, jonka rakenne muistuttaa kuitenkin täysrasvaista tuotetta.