Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Veden keittäminen ennen juontia 10 minuuttia  (Luettu 2894 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« : 31.12.2022 11:16:55 »

(Tulipas harvinaisen kökkö otsake...)

Noh, aayurvedan (aajur-veedan, AV) mukaan vesi on luonnostaan Raskasta ja Kylmää.

Kokeilin tuota veden keittämistä AV:n mukaan; siis keitin decaf-muru-kahvi-vettä kymmenisen minuuttia kannettomassa kasarissa. Juomasta tuli todella erikoisen tuntuista: en osaa sitä kuvailla muutoin kuin eteerisenä, eli kahvi tuntui miltei "olemattomalta"! Onko tuo hyvä seikka vai huono? It's anybody's guess?

 Huh

https://kripalu.org/resources/ayurvedic-art-cooking-water

Google-käännös:

Vuonna 2010, kun olin opiskelija Kripalu School of Ayurvedassa, ayurveda-lääkäri Anusha Sehgal tutustutti minut keitetyn veden ("ushna udaka") käytäntöön. Veden keittäminen on melkein yhtä helppoa kuin veden keittäminen, mutta se on hieman vivahteikampi.

Miksi keitämme vettä jostain muusta syystä kuin teen tai kahvin keittämiseen? Ayurveda, Intian perinteinen lääketiede, opettaa, että viisi elementtiä syntyi maailmankaikkeuden luomisessa. Ne ovat eetteri (avaruus), ilma (tuuli), tuli, vesi ja maa. Ayurvedic-filosofian mukaan ilma hallitsee kaikkea liikettä; maa on vakaa ja vakaa; vesi on luonteeltaan viileää, raskasta ja yhtenäistä; ja tuli on lämmön ilmentymä ja toimii siltana veden, maan, tuulen ja avaruuden välillä. Tuli on transformaatioelementti, joka muuttaa jään vedeksi, veden höyryksi, raakaruoan keitetyksi ruoaksi, puu tuhkaksi, kokemus muistiksi ja fyysinen ruumiillistuma eetteriksi ilmentymäksi.

Charaka Samhita, klassinen Ayurvedan teksti, sanoo, että keitetty vesi on "herkullista" ja pyrkii hajottamaan kaphan kerääntymisen (vetiset, maanläheiset ja kosteat ominaisuudet) luoden samalla tasapainoa pitta-tyypeille (tulinen) ja vatalle (avara/tuulinen). /kylmä) tyyppejä. Koska veden ominaisuudet ovat viileitä ja raskasta, se luo lisää sisäistä raskautta ja viileyttä. Joillekin ihmisille veden juominen voi lisätä vatsan raskauden tunnetta tai aiheuttaa painonnousun tunnetta. Meillä kaikilla kylmä vesi sammuttaa ruuansulatuksen tulen (agni), joten sitä ei suositella juuri ennen ruokailua.
Lisätietoja tästä lähdetekstistäLähdeteksti vaaditaan käännöksen lisätietoihin
Lähetä palautetta
Sivupaneelit
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« Vastaus #1 : 31.12.2022 13:33:26 »

Keitin aamulla runsaahkosti vettä kasarissa noin 10 minsaa ilman kantta.
Juuri äskön lämmitin sitä uudelleen kiehuma pisteeseen ja tein vihreää teetä.

Aiemmin en ole juuri digannut vihreän teen mausta, mutta olen juonut sitä väitettyjen
terveysvaikutusten takii. Nyt kun tein sen aayrvedan vinkkien mukaan keitettyyn veteen,
maku oli niin erikoinen mutta kiehtova - erityisesti kielelle jäävä lyhytaikainen jälkimaku - että miltei tuli kylmät väreet! - Kyseessä om Liptonin Citrus -tee. Yleensä vihreä tee kehotetaan kai valmistamaan noin 80-asteiseen veteen mutta Liptonin ohje on: miltei kiehuvaa vettä ja esim. 5 minsan haudutus!

 Cheesy      Shocked

« Viimeksi muokattu: 31.12.2022 13:35:07 kirjoittanut sideman » tallennettu
anon445849
Satunnainen astroilija
*
Viestejä: 4



Profiili
« Vastaus #2 : 05.07.2023 12:53:44 »

bynthtcyj rfr
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: