Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Päivän tietoisku: pomsi, toimikas ja palttina!  (Luettu 4517 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8235


Profiili
« : 06.10.2014 17:26:55 »

Wikinää:

Satiini eli pomsi tai atlas on yksi kudotun kankaan perussidoksista. Muita perussidoksia ovat palttina ja toimikas. Toimikas ja satiini erotetaan toisistaan siten, että satiinissa kankaan sidospisteet eivät kosketa toisiaan. Satiinikankaan kiilto johtuu kankaan pinnassa olevista loimi- tai kudelankajuoksuista, jotka heijastavat valoa. Satiinista puhuttaessa tarkoitetaan usein kiiltävää, juhlapuvuissa käytettävää polyesterikangasta. Satiinikangas voi kuitenkin olla mitä tahansa materiaalia, sillä nimityksen perusteena on kankaan rakenne.

Toimikas on yksi kudottujen kankaiden perussidoksista. Muita perussidoksia ovat palttina ja pomsi. Toimikaskankaan tunnistaa loimi- ja kudelankajuoksuista muodostuvasta, yleensä 45 asteen kulmassa kulkevasta vinoviivoituksesta eli toimiviivoista. Toimikkaassa langat eivät sitoudu yhtä tiiviisti kun palttinassa, sillä nasta kulkee vähintään kahden langan yli tai ali. Mitä pidempiä lankajuoksut ovat, sitä joustavampi kankaasta tulee.

Palttina on yksi kudottujen kankaiden perussidoksista. Muita perussidoksia ovat toimikas ja pomsi.

Palttinalla voidaan tarkoittaa myös kyseisellä sidoksella kudottua kangasta. Kankaan materiaalin mukaan puhutaan esimerkiksi puuvilla- tai pellavapalttinasta.

Palttina on kaikkein yksinkertaisin sidos. Jokainen loimilanka kulkee vuorotellen yhden kudelangan päältä ja yhden kudelangan alta. Palttinasidoksella kudottu kangas on joustamaton ja molemmilta puolilta samannäköinen.


 Cheesy

Kaikkea se lähestyvä täysikuu teettää... Grin
« Viimeksi muokattu: 06.10.2014 17:30:17 kirjoittanut sideman » tallennettu
nousukuu
Astro-nauttija
****
Viestejä: 841


Profiili
« Vastaus #1 : 06.10.2014 17:33:58 »

Niin...? Huh
tallennettu
Mainad
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 89


Profiili
« Vastaus #2 : 06.10.2014 17:54:25 »


Kankaankutomisen maailma on täynnä hauskoja sanoja! Kangaspuilla työskenneltäessä mm. poljetaan polkusia, siirrellään tiuhtavarpoja, louskutetaan luhaa, niisitään ja pistellään pirtaan....
tallennettu
Varjotar
Astroholisti
*****
Viestejä: 1262


Starchild


Profiili
« Vastaus #3 : 06.10.2014 18:20:13 »

Alkaakos sideman ompelijaksi vai mikä tuossa nyt on niin ihmeellistä?
tallennettu

Kuuntele tuulta.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: