Sivuja: [1] 2 3 4
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Tutkimus: Kasvissyöjät sairaampia  (Luettu 29992 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« : 25.03.2014 10:44:08 »

Pitkä ja seikkaperäinen tutkimusabstrakti
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088278#abstract0

Vapaa suomennokseni johtopäätöksistä:
"Tutkimuksemme on osoittanut, että itävaltalaiset aikuiset jotka käyttävät kasvisruokavalioa ovat vähemmän terveitä (mitä tulee syöpään, allergioihin ja mielenterveyden  häiriöihin), omaavat alhaisemman elämänlaadun ja tarvitsevat myös enemmän lääketieteellistä hoitoa."

Tutkimuksessa oli 4 ryhmää erilaisia ruokavalioja, runsaat 300 ihmistä kussakin tutkitussa ryhmässä:
Kasvisruokavalio
Lihaa sisältävä ruokavalio runsailla hedelmillä ja vihanneksilla
Lihaa sisältävä ruokavalio pienemmällä lihamäärällä
Lihaa sisältävä ruokavalio suuremmalla lihamäärällä
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 11:01:24 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8221


Profiili
« Vastaus #1 : 25.03.2014 11:06:58 »

Pitkä ja seikkaperäinen tutkimusabstrakti
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088278#abstract0

Vapaa suomennokseni johtopäätöksistä:
"Tutkimuksemme on osoittanut, että itävaltalaiset aikuiset jotka käyttävät kasvisruokavalioa ovat vähemmän terveitä (mitä tulee syöpään, allergioihin ja mielenterveyden  häiriöihin), omaavat alhaisemman elämänlaadun ja tarvitsevat myös enemmän lääketieteellistä hoitoa."


Siinä liekin melkoinen selvittäminen, onko kyseessä silkka kausaalisuhde (kasvisruokavalio aiheuttaa nuo
terveysongelmat), vai jokin muunlainen yhteys näiden seikkain välillä??

tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #2 : 25.03.2014 11:20:43 »

Siinä liekin melkoinen selvittäminen, onko kyseessä silkka kausaalisuhde (kasvisruokavalio aiheuttaa nuo
terveysongelmat), vai jokin muunlainen yhteys näiden seikkain välillä??

Kasvissyönnin ja terveysongelmien välillä on selvä korrelaatio ja tätä tulosta tukee myös kaksi tutkimusta siitä miksi ihmiset ovat lopettaneet kasvissyönnin (katson jos löydän abstraktit) toinen tutkimus tehtiin USA:ssa ja toinen Euroopassa, molemmissa tutkimuksissa ylivoimaisesti suurin ihmisten itsensä ilmoittama syy lopettaa kasvissyönti olivat terveysongelmat.

Ihmiskeho nyt vaan on ollut olemassa aika lailla tismalleen nykyisen kaltaisena koko sen lähes 200 000 vuotta ennen maanviljelystä ja silloin ei ollut kasvissyöjiä olemassakaan. Ei myöskään tunneta ainuttakaan kasvisruokavaliolla elävää  luonnonkansaa.

Jos haluat voin vielä linkitellä tähän kymmeniä tutkimusabstrakteja erilaisista kasvissyönnin aiheuttamista ongelmista, mutta kun et sinä niitä kuitenkaan taaskaan lue.  Wink Niitä löytyy aika kasa kyllä tämän keskustelualueen muista ketjuista...
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 11:22:43 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Toteo
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 197


Profiili
« Vastaus #3 : 25.03.2014 12:14:23 »

Näitä ruokatutkimuksia tehdään nykyään aika paljon, ja tulokset tuntuvat olevan usein aika ristiriitaisia. Pitää muistaa myös aina tarkistaa, mikä taho tutkimusta on rahoittanut. Itse en luota nykyään paljonkaan ravintotutkimuksiin, vaan ajattelen että kokeilemalla tietää parhaiten mikä itselle sopii.
Sekaruokavalion korvaaminen kasvisruualla vaatii ilmeisestikin aika tarkkaa säätöä ainakin alkuvaiheessa, joten ei ehkä ole ihme jos moni lopettaa sen terveysongelmien vuoksi. Ja tässäkin tutkimuksessa jää epäselväksi, mikä on syy ja mikä seuraus. Moni käyttää ruokavalioita nimenomaan hoitokeinona. Ilmeisesti kuitenkin moni kasvissyöjä kokee itsensä hyvinkin terveeksi, ja esimerkiksi Intiassa kasvissyönti on hyvinkin yleistä.
tallennettu

Aurinko-oinas | Kuu/Asc-skorpioni | Merkurius/Venus/Jupiter-Kalat
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8221


Profiili
« Vastaus #4 : 25.03.2014 12:34:24 »

Siinä liekin melkoinen selvittäminen, onko kyseessä silkka kausaalisuhde (kasvisruokavalio aiheuttaa nuo
terveysongelmat), vai jokin muunlainen yhteys näiden seikkain välillä??

Kasvissyönnin ja terveysongelmien välillä on selvä korrelaatio ja tätä tulosta tukee myös kaksi tutkimusta siitä miksi ihmiset ovat lopettaneet kasvissyönnin (katson jos löydän abstraktit) toinen tutkimus tehtiin USA:ssa ja toinen Euroopassa, molemmissa tutkimuksissa ylivoimaisesti suurin ihmisten itsensä ilmoittama syy lopettaa kasvissyönti olivat terveysongelmat.

Ihmiskeho nyt vaan on ollut olemassa aika lailla tismalleen nykyisen kaltaisena koko sen lähes 200 000 vuotta ennen maanviljelystä ja silloin ei ollut kasvissyöjiä olemassakaan. Ei myöskään tunneta ainuttakaan kasvisruokavaliolla elävää  luonnonkansaa.

Jos haluat voin vielä linkitellä tähän kymmeniä tutkimusabstrakteja erilaisista kasvissyönnin aiheuttamista ongelmista, mutta kun et sinä niitä kuitenkaan taaskaan lue.  Wink Niitä löytyy aika kasa kyllä tämän keskustelualueen muista ketjuista...

Jos laitat linkin tutkimukseen, joka kiistattomasti osoittaa kausaalisuhteen noiden asioiden välillä, lupaan yrittää lukea
sen huonoilla silmilläni. Siis että kasvissyönti ei ole parempi vaihtoehto kenellekään. Itse en toki ole kasvissyöjä
vaikka koskaan en ole lihasta erityisesti pitänytkään, ehkä joulukinkkua lukuunottamatta.

Eikös muuten huomattava osa ihmisen likeisimmistä sukulaisista ole lähes yksinomaan kasvissyöjiä??

Muoks (Wiki):

Suurista kädellisistä gorilla on kaikkein tiukimmin kasvinsyöjä. Kasvien mukana gorilla tulee syöneeksi myös hyönteisiä ja muita selkärangattomia, mutta harvoin gorilla syö niitä tarkoituksella. Gorillan ruokavalioon kuuluukin lehtiä, nuoria versoja, meheviä varsia, juuria, mukuloita, kukkia, silmuja ja hedelmiä.[3] Gorillan ruokavalioon kuuluvat kasvit menestyvät parhaiten nuorissa vuoristojen metsissä, joissa puiden avoimen latvuskerroksen vuoksi myös aluskasvillisuus saa kasvamiseen tarvittavan määrän valoa.[5] Toisinaan gorilla täydentää ruokavaliotaan puunkuorilla ja hyönteisillä.[4]


(Kontraanpa itseäni siten, että totean gorillan kenties olevan sukupuuton partaalla juurikin siksi
että se on kasvinsyöjä, LoL!)

No joo, Tanakh'in (Vanhan Testamentin) Jumala taisi digata etupäässä lihasta...  Grin

Ekle, ei millään pahalla, mutta joskus sinusta tulee voimakkaasti jonkinlainen kaikki-tai-ei-mitään -vaikutelma!   Wink
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 12:51:07 kirjoittanut sideman » tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #5 : 25.03.2014 12:42:08 »

Tarkka säätö ei auta:
Olen ollut aikoinaan yhtenä koekaniineista 2 vuotta kestäneessä kasvissyöjien d-vitamiinitutkimuksessa ja ruokapäiväkirjani analysoitiin tutkijoiden toimesta, veriarvoja mitattiin jne. Tutkijoiden mukaan ruokavalioni oli oikein hyvin koostettu ja sain siitä kaiken tarvitsemani, paitsi sitä tutkittua d-vitamiinia talvikaudella (Tutkimus johtikin sitten suositukseen että varsinkin kasvissyöjien mutta todennäköisesti ihan kaikkien kannattaisi talvikaudella syödä d-vitamiinia purkista.)

Tästä huolimatta olin huomattavasti sairaampi kaikin puolin kuin nyt 20 vuotta vanhempana kun syön lajinmukaista ravintoa.

Mutta liha ei ole se pointti, eli lajinmukaisesti voi syödä ilman että söisi nisäkkään lihaa. Kaikkein tärkein tekijä on se eläinRASVA, sitä tarvitsee niin keskushermosto, solukalvot kuin keuhkoja suojaava ja kaasunvaihdon mahdollistava surfaktanttikin. Täysvegaanien yleisimmät ongelmat liittyvätkin allergioihin ja keskushermoston ongelmiin. Se paljon ja turhaan parjattu punainen liha on sen sijaan tärkeydeltään toissijainen ja kasvissyöjänkin olisi hyvä vaikka suostua syömään voita, sekin auttaisi paljon.

Luitko tutkimusabsraktin ja millä tavoin jäi epäselväksi se syy-seuraussuhde?

Intiassa kasvissyönti on hyvin yleistä ja sairausluvut ovatkin sen mukaisia. Erityisesti köyhä kansanosa, jolla ei ole varaa voihin vaan joka käyttää sen sijaan halpoja kasviöljyjä sairastuu mm. tiettyihin ruuansulatuskanavan syöpiin aikamoisella prosentilla. Intiassakin ne joilla on varaa voihin ja maitoon ovat terveempiä kuin täysvegaanit...

Ja tässä vähän luettavaa kasvissyönnin seurauksista.
Lukuohje näille: Nämä ovat blogikirjoituksia, joka kirjoituksessa on kuitenkin lyhytkuvaus tutkimuksen tuloksista, sekä linkki itse tutkimusabstraktiin. Jos haluaa nähdä sen 'kova tiede' osuuden, niin pitää sitten klikata sitä linkkiä eikä vain lukea blogia.

Vegan diets may lead to malnutrition and growth retardation in infants
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/05/vegan-diets-may-lead-to-malnutrition.html

Ancel Keys 6 countries study actually shows the more animal fat and animal protein you eat, the longer you live!
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/12/ancel-keys-6-countries-study-actually.html

Soy's link to birth defects
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/03/soys-link-to-birth-defects.html

Vegetarian men have lower testosterone levels
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/10/vegetarian-men-have-lower-testosterone.html

Vegetarians at greater risk of eating disorders and suicide
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/vegetarianisms-connection-with-eating.html

Half of anorexia nervosa patients are vegetarian, despite only 3.2% of the population been vegetarian
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/half-of-anorexia-nervosa-patients-are.html

Iron deficiency attributed to inadequate intakes of flesh foods combined with high intakes of dietary fiber, phytate, and tannins that inhibit absorption of dietary iron
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/iron-deficiency-attributed-to.html

Vegetarians at increased risk of stroke, myocardial infarction, pulmonary embolism and the blockage of blood vessels to other parts of the body
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/08/vegetarians-at-increased-risk-of-stroke.html

Vegetarians at higher risk of heart disease than omnivores
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-at-higher-risk-of-heart.html

Eivätkä munat ja maitokaan lisänä riitä:
Long-Term Ovo-Lacto Vegetarian Diet Impairs Vitamin B-12 Status in Pregnant Women
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/long-term-ovo-lacto-vegetarian-diet.html

Vegetarians vitamin B12 and D intakes are well below recommendations
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-vitamin-b12-and-d-intakes.html

Vegetarians are nearly twice as likely to diet frequently as nonvegetarians, four times as likely to engage in intentional vomiting and eight times as likely to use laxatives for weight control
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-are-nearly-twice-as-likely.html

Vähän aiheen vierestä mutta kuitenkin:
Humans are not adapted to a cereal-based diet
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/humans-are-not-adapted-to-cereal-based.html

The importance of animal protein for human health
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/importence-of-animal-protein-for-human.html

Ja siitä vaan pavuilla ja viljoilla korvaamaan eläinproteiineja:
Grains and beans containing lectin cause rheumatoid arthritis
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/grains-and-beans-containing-lectin.html

Vegans and vegetarians have high iodine deficiencies
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegans-and-vegetarians-have-high-iodine.html

Vegetarians at risk of tuberculosis
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-at-risk-of-tuberculosis.html

Maternal vegan diet causing a serious infantile neurological disorder
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/maternal-vegan-diet-causing-serious.html

Mother's who have vegetarian diets may cause lethargy and failure to thrive in their babies.
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/mothers-who-have-vegetarian-diets-may.html

Vegetarian diets can lead to imparied growth, rickets and iron-deficiency anemia
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarian-diets-can-lead-to-imparied.html

Multiple Nutritional Deficiencies in Infants From a Strict Vegetarian Community
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/multiple-nutritional-deficiencies-in.html

A mother's vegetarian diet cause severe aneamia and brain damage in her child
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/mothers-vegetarian-diet-cause-severe.html

Vegan diets may not be nutritionally adequate
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegan-diets-may-not-be-nutritionally.html

Vegan and macrobiotic diets: a form of child abuse
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegan-and-macrobiotic-diets-form-of.html

Sudden death in vegans
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/sudden-death-in-vegans.html

Elderly advised to eat animal foods to retain cognition
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/elderly-advised-to-eat-animal-foods-to.html

Vitamin B12 deficiency in breastfed children of vegetarian mothers leads to Neurologic Impairment
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vitamin-b12-deficiency-in-breastfed.html

Vegetarians have shrinking brains
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-have-shrinking-brains.html

Potatoes increase risk of colon cancer
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/potatoes-increase-risk-of-colon-cancer.html

Vegetables increase risk of colon cancer
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetables-increase-risk-of-colon.html

The most healthy people in Europe are inhabitants of Iceland, Switzerland and Scandinavia, consuming great amounts of food of animal origin
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/most-healthy-people-in-europe-are.html

Vegans at risk of heart disease because of lowered B vitamin levels and elevated homocysteine
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegans-at-risk-of-heart-disease-because.html

Humans have a large brain because of their evolutionary high quality meat diet
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/humans-have-large-brain-because-of.html

Vegetarians at risk as advanced glycation end products (AGEs) may play an important adverse role in process of heart disease, diabetes, aging and chronic renal failure.
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-at-risk-as-advanced.html

Advanced glycation end products (AGEs) in long-term vegetarians
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/advanced-glycation-end-products-ages-in.html

Vegetarian diets deficient in nutrients
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarian-diets-deficient-in-nutrients.html

Vegetarians have slightly higher death rates compared to non-vegetarians
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-have-slightly-higher-death.html

Se nyt vaan on niin, että kun ihmiskeho on kehittynyt tähän muotoonsa ja aivokapasiteettiinsa nimenomaan eläinrasvan ja lihan ansiosta, niin varsinkin sen eläinrasvan syömättä jättäminen vaikuttaa sitten monenlaisiin asioihin.

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #6 : 25.03.2014 12:43:52 »

Eikös muuten huomattava osa ihmisen likeisimmistä sukulaisista ole lähes yksinomaan kasvissyöjiä??

Ei, sillä lähimmät sukulaiset ovat bonobo ja simpanssi, tuossa järjestyksessä, sekasyöjiä molemmat. Kaukaisemmilla kasvissyöjä-kädellisillä kuten esim gorillalla on huomattavan paljon pienemmät aivot (se eläinrasvan merkitys aivokapasiteetille ja sen kasvulle kehityshistoriassa!) ja pidempi suolisto, gorilla on suoliston ja suolistobakteerikannan puolesta itse asiassa alkeellinen märehtijä.  Wink
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #7 : 25.03.2014 12:48:16 »

Ekle, ei millään pahalla, mutta joskus sinusta tulee voimakkaasti jonkinlainen kaikki-tai-ei-mitään -vaikutelma!   Wink

Minulla on henkilökohtainen kokemus siitä kuinka sairas olin erinomaisen hyvin koostetulla ja täysipainoisella kasvisruualla ja se oli paljon paljon sairastavampi kokemus kuin nykyisellä lajinmukaisella ravinnolla, vaikka olen 20 vuotta vanhempi.

En ymmärrä mitä 'kaikki tai ei mitään' tarkoittaa. Kaikki tai ei mitään tuo vaikutelman, että vaatisin  kaikken syövän samoin. Itse asiassa lajinmukaista ruokaakin voi ihminen syödä hyvin hyvin vähäisillä eläinkunnan tuotteilla, kunhan vaan syö sitä eläinrasvaa riittävästi ja välttää niitä ruoka-aineita, joihin ihmiskeho ei ole vielä maanviljelyksen alun jälkeen sopeutunut. Lajinmukaisesti voi syödä todella monella tavalla ja olen pyrkinyt tuomaan esiin sitä, että jo pelkkä voin lisääminen täysvegeen ravintoon ja pahimpien myrkkyjen (viljat, pavut, kasviöljyt) poistaminen siitä voisi parantaa terveyttä.

Minulle on ihan sama vaikka ihmiset söisivät kakkaa, mutta pyrin silti levittämään myös vähemmän tunnettua informaatiota asioista.
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 12:50:57 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8221


Profiili
« Vastaus #8 : 25.03.2014 12:59:21 »

Tarkka säätö ei auta:
Olen ollut aikoinaan yhtenä koekaniineista 2 vuotta kestäneessä kasvissyöjien d-vitamiinitutkimuksessa ja ruokapäiväkirjani analysoitiin tutkijoiden toimesta, veriarvoja mitattiin jne. Tutkijoiden mukaan ruokavalioni oli oikein hyvin koostettu ja sain siitä kaiken tarvitsemani, paitsi sitä tutkittua d-vitamiinia talvikaudella (Tutkimus johtikin sitten suositukseen että varsinkin kasvissyöjien mutta todennäköisesti ihan kaikkien kannattaisi talvikaudella syödä d-vitamiinia purkista.)

Tästä huolimatta olin huomattavasti sairaampi kaikin puolin kuin nyt 20 vuotta vanhempana kun syön lajinmukaista ravintoa.

Mutta liha ei ole se pointti, eli lajinmukaisesti voi syödä ilman että söisi nisäkkään lihaa. Kaikkein tärkein tekijä on se eläinRASVA, sitä tarvitsee niin keskushermosto, solukalvot kuin keuhkoja suojaava ja kaasunvaihdon mahdollistava surfaktanttikin. Täysvegaanien yleisimmät ongelmat liittyvätkin allergioihin ja keskushermoston ongelmiin. Se paljon ja turhaan parjattu punainen liha on sen sijaan tärkeydeltään toissijainen ja kasvissyöjänkin olisi hyvä vaikka suostua syömään voita, sekin auttaisi paljon.

Luitko tutkimusabsraktin ja millä tavoin jäi epäselväksi se syy-seuraussuhde?


En lukenut enkä taidakaan. En muistanut että ratkaisu mahd. ongelmaan on noin yksinkertainen: kasvisruokavalioon
tulee siis lisätä esim. voita!?

En tosin tiedä kuinka suuri osa intialaisista on kasvisvoittoisesti syöviä, mutta ainakin
he ovat vuosisatain saatossa siinneet melko hyvin, kuin heitä taitaa nykyään olla noin
kuudesosa maapallon väestöstä

 :Smiley

Mutta luetko sinäkin noita tutkimuksia kuin piru Raamattua, eli diggaat vain sellaisista tutkimuksista
jotka tukevat omaa näkemystäsi?

 Huh
« Viimeksi muokattu: 25.03.2014 13:03:00 kirjoittanut sideman » tallennettu
Toteo
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 197


Profiili
« Vastaus #9 : 25.03.2014 13:07:46 »

Täysvegaanien yleisimmät ongelmat liittyvätkin allergioihin ja keskushermoston ongelmiin. Se paljon ja turhaan parjattu punainen liha on sen sijaan tärkeydeltään toissijainen ja kasvissyöjänkin olisi hyvä vaikka suostua syömään voita, sekin auttaisi paljon.

Luitko tutkimusabsraktin ja millä tavoin jäi epäselväksi se syy-seuraussuhde?

Intiassa kasvissyönti on hyvin yleistä ja sairausluvut ovatkin sen mukaisia. Erityisesti köyhä kansanosa, jolla ei ole varaa voihin vaan joka käyttää sen sijaan halpoja kasviöljyjä sairastuu mm. tiettyihin ruuansulatuskanavan syöpiin aikamoisella prosentilla. Intiassakin ne joilla on varaa voihin ja maitoon ovat terveempiä kuin täysvegaanit...

Olen lukenut abstraktin, jossa tutkijat sanovat itse että syy-seuraus-suhde on epäselvä ja aihe vaatii lisätutkimuksia.

"Moreover, our results emphasize the necessity of further studies in Austria, for a more in-depth analysis of the health effects of different dietary habits."
"The higher cancer incidence in vegetarians in our study might be a coincidence, and is possibly related to factors other than the general amount of animal fat intake, such as health-conscious behavior, since no differences were found regarding smoking behavior and physical activity in Austrian adults as reported in other studies for other countries [9], [13], [14]. Therefore, further studies will be required in Austria in order to analyze the incidence of different types of cancer and their association with nutritional factors in more depth."

Lisäksi sinä puhut nyt täysvegaanisesta ruokavaliosta, jota tutkimuksessa edusti kuitenkin vain hyvin pieni osa kaikista kasvissyöjistä.

Vilkaisin tuota syöpien yleisyyttä netistä jo ennen vastaustani, ja useammankin lähteen mukaan Intiassa on kaikkia syöpätyyppejä vähemmän kuin Suomessa.
tallennettu

Aurinko-oinas | Kuu/Asc-skorpioni | Merkurius/Venus/Jupiter-Kalat
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #10 : 25.03.2014 13:10:31 »

Ei tarvitse lukea kuin piru raamattua, kun esim. eläinrasvaan ja lihaan liittyvät tutkimukset joiden perusteella liha ja eläinrasva väitetään suunnilleen myrkyiksi, ovat sellaisia, että:
- hampurilainen sämpylöineen lasketaan lihansyönniksi
- lihansyöntitutkimuksissa ei koskaa ole mukana porukkaa, joka syö lihaa, mutta ei syö viljaa ja sokeria
- kasvissyöjillä eli hiirillä ja kaneilla tehtyjä tutkimustuloksia sovelletaan ihmiseen (kani on vieläpä märehtijä...)
- rasvaa koskevissa hiiritutkimuksissa hiirien rehu on palmuöljypitoista ja siinä on runsaasti sokeria, kyseessä vakioitu tutkimusrehu
- tutkmuksissa saatetaan väittää karppaajiksi ihmisiä jotka syövät jopa 40% päivän energiasta hiilihydraatteina
- tutkimustuloksia suoraan vääristellään (Ancel Keys on tästä kuuluisin esimerkki)

Ylläolevat ovat kaikki asioita joita on tehty niissä tutkimuksissa, jotka ylistävät kasvisrasvoja ja väittävät eläinrasvoja vaarallisiksi ja/tai lihansyöntiä vaaralliseksi.

Minun käsitykseni perustuu ensisijaisesti ihmisen kehityshistoriaan:
- Ihminen kehittyi nykymuotoonsa runsaan eläinrasvan ja lihan ansiosta (ne tarvitiin aivokapasiteetin kasvuun)
- 200 000 vuotta ihminen eli tämän jälkeen metsästäjä keräilijänä
- Ainuttakaan täysvegaania luonnonkansaa ei tunneta

Tätä  kehityshistoriallista näkemystä sitten tukevat monetkin tutkimukset, eritoten se eläinrasvan puute näyttää iskevän keskushermostoon ja aivoihin ikävällä tavalla.

Kyllä minä muuten siihen kasvisruokavalioon lisäisi voin lisäksi myös munat tai kalan. Toisaalta kaikki nämä yhdessäkään eivät riittäneet minulle: Vaikka söin rasvaista kalaa ja munia, rupesi tukka lähtemään päästä. Hyvin hyvin kohtuullinen (puolet suomalaisen keskikulutuksesta) määrä laiduntaneen eläimen lihaa näyttäisi pitävän minut terveempänä, vaikka liha ei olekaan pääasiallinen proteiininlähteni. Mutta kyllä se voi yksin jo auttaisi täysvegaania niiden ikävimpien keskushermostovaikutusten suhteen. B-vitamiinpuutoksia yms. saattaa silti kyllä tulla.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #11 : 25.03.2014 13:15:56 »

Lisäksi sinä puhut nyt täysvegaanisesta ruokavaliosta, jota tutkimuksessa edusti kuitenkin vain hyvin pieni osa kaikista kasvissyöjistä.

Minä olen puhunut (ja tutkimuslinkit joita laitoin viestiin puhuvat myös) SEKÄ täysvegaanisesta että vegetaarista ruokavaliosta vähän sekaisin, niin myöskin tässä ketjussa. Mutta selvennykseksi: Täysvegaanista pidän kertakaikkiaan ihmiselle sopimattomana, löysempi kasvissyönti saattaa sitten olla vähemmän ongelmallinen, minulle tosin ei ollut.

Joo, tokihan nämä tutkimustulokset ovat tulkinnanvaraisia ja lisätutkimukset todella olisivat tarpeen. Minä en kuitenkaan ole vielä nähnyt yhtään, jossa verrattaisiin vaikkapa nyt kasvissyöjää, tavallista sekasyöjää ja sellaista joka syö viljatonta ja sokeritonta liha- ja rasvapitoista ruokavalioa. Ikinä ei ole näissä mukana ihmistä joka todella söisi lajinmukaisesti, eli ei söisi viljaa ja sokeria sekä teollisia elintarvikkeita. Vasta sitten kun joku sellaisen tutkimuksen tekee, niin saadaan oikeasti mielenkiintoisia tuloksia.

Siihen asti tukeudun omaan empiiriseen kokemukseeni, sekä kehityshistorialliseen näkökulmaan.



tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #12 : 25.03.2014 13:29:52 »

Ai niin, vielä yksi asia jonka otan huomioon kun tutkimuksista luen:

Onko tutkittu ruoka-aine jalostettu, vai onko tutkittu jalostamattomia raaka-aineita? Tämä liittyy nimittäin taloudelliseen näkökulmaan: Raaka-aineen (tuore liha, irtopainona punnitut vihannekset jne.) tuotto myyjälle on aina pienempi kuin teollisen valmisteen. Jalostaminen lisää yleensä  katetta, muuten sitä ei tehtäisi.

Niinpä vain silloin kun jokin jalostettu elintarviketeollisuuden tuote (terveysvaikutteinen elintarvike, esim. kolesterolia mukamas alentava margariini tms. tai kokojyväleipä) on tutkimuksessa havaittu jollain tavoin hyödylliseksi/terveelliseksi, on kenelläkään mahdollisuutta tehdä isoja voittoja tuon tutkimustuloksen ansiosta. Jos taas tutkitaan raaka-aineita, eli ruokavalioja joissa ei ole paljoa teollisia elintarvikkeita, on sellaisten tutkimusten tuloksilla vaikeaa tehdä voittoja. Alkutuottajat ne vasta huonosti saavatkin rahaa tuotteistaan ja kaupallekin jalostamattomien irtomyynti raaka-aineiden myyminen on kuluja tuottavampaa ja katteiltaan pienempää.

Näinollen kenelläkään on motiivia vedättää tutkimuksissa vain, kun kyse on jalostetusta mahdollisimman ison katteen elintarvikkeesta. Eihän tämä mikään kiveen kirjoitettu sääntö ole, mutta antaa kuitenkin osviittaa siitä miten voi päätellä onko tutkimus tarkoitushakuinen tai sponsoroitu markkinoinnin tukitoimi, vaiko tutkimus joka on tehty 'puhtaasti' aidosta tieteellisestä mielenkiinnosta.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #13 : 25.03.2014 13:51:36 »

Ja vielä yksi juttu tuli mieleen Intian osalta:
Intialaisten kannalta on positiivista että siellä syödään niin paljon riisiä, joka on niitä vähiten myrkyllisiä viljoja. Syödäänhän siellä tietysti sitten myös naan-leipä  yms, eli käytetään vehnäjauhojakin mutta kaikki riisinsyönti on vehnänsyönnistä pois, mikä on terveyden kannalta luultavasti hyvä vaihtoehto.

Riisi on tosiaan se vähiten hankala vilja, sitä saatan joskus syödä itsekin pikkuisen, jos jossain kodin ulkopuolella tarjotussa annoksessa eteen tulee. Gluteeniviljat (vehnä, ohra, ruis, speltti) ovat hankalia gluteenin ja eritoten vehnä jalostuksen tulosten vuoksi, kun taas kaurassa on mineraaleja kelatoivaa fytiinihappoa karmea määrä.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8221


Profiili
« Vastaus #14 : 25.03.2014 14:06:22 »

Hauska, tähän löyhästi liittyvä kuriositeetti: "rauhaa-rakastavat" bonobot "sotivat" (tappavat toisia eläimiä) saadakseen himoitsemaansa lihaa?

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081013124416.htm

Summary:

Unlike the male-dominated societies of their chimpanzee relatives, bonobo society -- in which females enjoy a higher social status than males -- has a "make-love-not-war" kind of image. While chimpanzee males frequently band together to hunt and kill monkeys, the more peaceful bonobos were believed to restrict what meat they do eat to forest antelopes, squirrels and rodents.


tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 4
  Tulostusversio  
 
Siirry: