Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: "Raskas" vesi? Osa 1  (Luettu 18534 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« : 26.04.2013 09:30:35 »

Noh, saaMkhya (lausu: saankhja) filosofian mukaan sthuula-bhuutat eli karkeat elementit ovat

aakaasha (tila; luultavasti "tyhjä" tila esim. atomin ytimen ja elektroniverhon välissä)
vaayu  (vaaju; ilma)
tejas (teedsas) tahi agni (tuli)
jala (dsala; vesi)
pRthivii (prithivii; maa)

Muistaaksemme aayurvedan (aajurveedan) doSat (dooshat) koostuvat seuraavalla tavalla:

vaata: aakaasha ja vaayu
pitta  : tejas ja jala
kapha : jala ja pRthivii
tallennettu
t.touhula
Astroholisti
*****
Viestejä: 1311



Profiili
« Vastaus #1 : 26.04.2013 11:10:02 »

Huh??
Pelastustoimi puhuu samasta aiheesta, mutta sillä tavoin, että veden pintajännite poistetaan, jolloin vesi on kastelevampaa eli tukahduttaa tulipalon tai kydön helpommin.
« Viimeksi muokattu: 26.04.2013 12:08:08 kirjoittanut t.touhula » tallennettu

Vapaus - mikä ihana sana!
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« Vastaus #2 : 26.04.2013 11:48:21 »

Huh??

Tuo oli vasta johdatus oolong-teen valmistamisen "saloihin".   Wink

En muista ulkoa noiden dooshain ominaisuuksia, mutta yksi veden ominasuuksista
taitaa olla raskaus, joka tekee siitä "kaphaista".

Kenties viikonlopun kuluessa jaksan kaivaa netistä esille noita ominaisuuksia vähän tarkemmin...
tallennettu
t.touhula
Astroholisti
*****
Viestejä: 1311



Profiili
« Vastaus #3 : 26.04.2013 12:10:05 »

Huh??
[/qu

En muista ulkoa noiden dooshain ominaisuuksia, mutta yksi veden ominasuuksista
taitaa olla raskaus, joka tekee siitä "kaphaista".



Ilmankos mua on sanottu raskain sanoin puhuvaksi, kun mulla sitä kaphaa oli persoonallisuus-piirteissänikin reilut 60% jos oikeen muistan.

Kiitos ja niiaus! Taas löytyi selitys.
tallennettu

Vapaus - mikä ihana sana!
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« Vastaus #4 : 27.04.2013 10:50:36 »

Asian ydin on tämä: vuosia sitten muistan lukeneeni, että noin 10 minuutin hiljaa poreileva keittäminen
vähentää veden kapha-ominaisuutta nimeltä "raskaus" (siis painavuus)*.

(Tulipahan mieleen, että tietääkseni huippuravintoloiden kaikista hienoimpia kastikkeita
keitetään jopa tuntikaupalla!?)

Kuitenkin teenkeitto-ohjeissa sanotaan, että vesi ei saa kiehua. Minulle on jäänyt epäselväksi,
tarkoittaako tuo sitä, että vettä ei saa ollenkaan saattaa kiehuvaksi, vai sitä, että teelehtien
päälle kaadettaessa sen tulee olla esim. alle 95-asteista (uulong) tai jopa alle 85-asteista (vihree).

Oli miten oli, mielestäni teestä tulee jotenkin virkistävämpää, kun veden antaa kiehua hissukseen
ainakin joitakin minuutteja.

* Qualities of Kapha: Heavy, slow, steady, solid, cold, soft, oily

http://www.chopra.com/kapha
« Viimeksi muokattu: 27.04.2013 10:52:38 kirjoittanut sideman » tallennettu
nousukuu
Astro-nauttija
****
Viestejä: 841


Profiili
« Vastaus #5 : 27.04.2013 10:54:29 »

Interesting... Jotain siinä pitempään keittämisessä selvästikin tapahtuu. Varsinkin puuhellalla poristessa. Ei mulla kyllä ole puuhellaa.
tallennettu
Yep
Vieras
« Vastaus #6 : 27.04.2013 12:00:36 »

Sellainen sauna jossa vesi kuumennetaan padassa on mahdottoman autuaaksi tekevä. Ja vesi tuntuu pehmeämmältä. Enpä ole koskaan ennen tullut ajatelleeksi syytä siihen.
tallennettu
t.touhula
Astroholisti
*****
Viestejä: 1311



Profiili
« Vastaus #7 : 27.04.2013 13:23:36 »

Asian ydin on tämä: vuosia sitten muistan lukeneeni, että noin 10 minuutin hiljaa poreileva keittäminen
vähentää veden kapha-ominaisuutta nimeltä "raskaus" (siis painavuus)*.

(Tulipahan mieleen, että tietääkseni huippuravintoloiden kaikista hienoimpia kastikkeita
keitetään jopa tuntikaupalla!?)

Kuitenkin teenkeitto-ohjeissa sanotaan, että vesi ei saa kiehua. Minulle on jäänyt epäselväksi,
tarkoittaako tuo sitä, että vettä ei saa ollenkaan saattaa kiehuvaksi, vai sitä, että teelehtien
päälle kaadettaessa sen tulee olla esim. alle 95-asteista (uulong) tai jopa alle 85-asteista (vihree).

Oli miten oli, mielestäni teestä tulee jotenkin virkistävämpää, kun veden antaa kiehua hissukseen
ainakin joitakin minuutteja.

* Qualities of Kapha: Heavy, slow, steady, solid, cold, soft, oily

http://www.chopra.com/kapha

Hiukankin koulutettu kokki muhittaa kastikkeita pitkään, jolloin maukkuus lisääntyy. Pika pikaa kokoon huitaistu kastike ei ole muuta kuin nimeltään sitä - lientä johon ruokaa voi kastaa. Ennen muinoinhan ihmistä pyydettiin ruokapöytään sanomalla: "Tulkaahan kastaamaan palasta" tai "Tulkaahan palastelemaan". Tämä seurasi siitä, kun kastike oli hyvin tärkeä osa tavallistakin ruokailua.

Yleensä laaturavintoloissa kokki keittää ns. syy-liemen laadukkaitten lihojen jäännöspaloista sekä erilaisista kalvojen ja rasvojen roippeista (ammattikieltä), jotta liemeen saataisiin vahva ja aito maku. Pitkään keitettäessä myös rasvasolukko hajaantuu pienemmiksi ja siten on huomattavasti muikeampaa kuin pikakeitoksena.

Samoin kalaliemen keitos pidetään muhittelemassa pitkään lieden kulmalla, mutta kasvisliemet kiehautetaan ja jätetään muhimaan alle kiehumispisteen olevassa lämmössä, jotta ravinteet kasviksista eivät menisi pilalle.
Tuli aikoinaan käytyä ravintola-alan kursseja, kun toisena tai kolmantena työnä pyörin alalla eri tehtävissä. Vain vastaavana hoitajana tai omistajana en ole ollut.
« Viimeksi muokattu: 29.04.2013 14:38:04 kirjoittanut t.touhula » tallennettu

Vapaus - mikä ihana sana!
Nefarian
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 327



Profiili
« Vastaus #8 : 27.04.2013 22:22:34 »

teevesi nimenomaan ei saa kiehua vaan, sen täytyy jäädä sinne 95 tai 85 asteiseksi.. se ei ilmeisesti ole ollenkaan sama asia, että se jäähtyy.. jotain on jo ehtinyt liikaa haihtua tai koostumus muuttunut..

Esim. magnetisoitu vesi ei ole enää niin "raskasta".. veden koostumus muuttuu, siitä poistuu metallisuus ja vesi imeytyy paremmin kehoon.. ei tule sitä vesi hölskyy mahassa lenkillä efektiä.. vesihän on luonnossa jo magneettista, koska maaperä on magneettinen.. vesijohdoissa seikkailu muuttaa vettä huomattavasti.. magnetisointi palauttaa veden ominaisuuksia takaisin enemmän "luonnon tilaan"..
tallennettu

..just go with the flow..
nikki
Astroholisti
*****
Viestejä: 6576


Profiili WWW
« Vastaus #9 : 28.04.2013 10:00:50 »

touhulan palasen kastaminen on meillä Savossa tarkottanut leipäpalasen kastamista hirvi- tai karjalanpaistiin,
joka on haudutettu leivinuunissa ja sitten nostettu keskelle pöytää ja jokainen on siinä palastaan kastanut.
Herkkua, varsinkin jos esim. hirvipaistiin on käytetty rasvaisen sianlihan asemesta reilusti voita kuten äiti  aurinko harka teki.

Veden keittämisestä olen oppinut, että 5 minuutin keittäminen tappaa siitä bakteerit,
eli jos ei ole niin kovin puhdasta vettä, tai esim. keväällä kaivoon pääsee pintavesiä.
Kaivosta kannettu vesi, hapetettu eli säilytetty terässangossa on ihan eri makusta kuin vesijohtovesi.
Siitä keitetty kahvikin maistuu ihan erilaiselle.
Jos ja kun kaivovesi on hyvää.
Keitetyllä vedellä putsasin aikoinaan vauvan rähnäköhnä silmiä.

Ja tuo padassa lämmitetty vesi, sama juttu.
Oon kantanut kertynyttä sadevettä pataan ja kiehuttanut sen kunnolla.
Ja pessyt näillä sadevesillä hiukset eikä pehmeemmät vois olla.
Järvivesi sama juttu.
Ja siinä on sekin, ettei vesi tule paineella putkistosta vaan kaadetaan koussikalla pesuvadista saunatiloissa.
Vanhanaikainen ulkosauna on meillä maalla.  Smiley
tallennettu
nousukuu
Astro-nauttija
****
Viestejä: 841


Profiili
« Vastaus #10 : 28.04.2013 11:34:11 »

teevesi nimenomaan ei saa kiehua vaan, sen täytyy jäädä sinne 95 tai 85 asteiseksi.. se ei ilmeisesti ole ollenkaan sama asia, että se jäähtyy.. jotain on jo ehtinyt liikaa haihtua tai koostumus muuttunut..

Miten kahvin vesi? Pitäisikö myös vain lämmittää, ei keittää? Eikös se paras lämpötila ole jotain 90, riippuen varmaankin kahvilajikkeesta. Suodatinjauhatuksesta siis puhun.
tallennettu
Nefarian
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 327



Profiili
« Vastaus #11 : 28.04.2013 19:34:51 »

kahvista ei mitään hajua.. eikös kahvinkeitin sen tiedä mikä lämpötila on oikea.. eikä se kyllä kiehu.. pannukahvi onkin sitten jo ihan oma taiteen laji.. tuskin sitäkään kuuluu keittää keittää..
tallennettu

..just go with the flow..
nousukuu
Astro-nauttija
****
Viestejä: 841


Profiili
« Vastaus #12 : 28.04.2013 19:41:22 »

Mulla on manuaalinen kahvinkeitin (vedenkeitin + suodatin --> mukiin). Jotkut keittimet muuten on huonoja sen takia kun ne turauttaa sen veden liian kuumana, tulee liian kitkerää.
tallennettu
Nefarian
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 327



Profiili
« Vastaus #13 : 28.04.2013 19:43:50 »

sama juttu kuin esim. valkoisen teen kanssa.. jos vesi on liian kuumaa tai jopa kiehuvaa, teestä tulee kitkerää..
älkäämme siis keittäkö kahvi ja tee vettä.. Cheesy
tallennettu

..just go with the flow..
Indium
Vieras
« Vastaus #14 : 28.04.2013 20:42:33 »

Pannukahvi vain hellästi pulpautetaan. Siitä maistaa kyllä jos on päässyt pitempään kiehumaan, ja ei o hyvä muutos maussa se.
tallennettu
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry: