Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Oletko järki-, vaisto- vai tunneihminen? Enneagrammi kertoo tyyppisi  (Luettu 9839 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Jinx
Vieras
« : 03.04.2006 18:31:16 »

Löysinpä mielenkiintoisen artikkelin...
En ole varma kuuluuko ihan tähän astro otsikon alle...
Mutta tulipahan nyt laitettua!

Artikkeli: Oletko järki-, vaisto- vai tunneihminen? Enneagrammi kertoo tyyppisi

Enneagrammi on vanha persoonallisuustyyppi jaottelu, jossa ihmiset tyypitellään heidän luonteenpiirteidensä ja perusominaisuuksiensa mukaan. Oman tyypin tunnistaminen kehittää itsetuntemusta ja auttaa ymmärtämään erilaisia ihmisiä. Tästä on hyötyä niin yksityiselämässä kuin työyhteisöissäkin.


Yhdeksän enneagrammipersoonaa

Enneagrammityypin selvittäminen käy joko enneagrammikurssilla tai kirjaa lukemalla ja katsomalla, mikä tyypeistä on lähinnä omaa toimintatapaa. Oma persoonallisuustyyppi löytyy myös yllättävän helposti, vaikka kuvittelisikin omaavansa kenen tahansa normaalin naisen tavoin ainakin yhdeksän eri persoonallisuutta!

Millaisia enneagrammityypit sitten ovat? Tärkein jaotteluperuste on se, mikä ihmistä ohjaa hänen toiminnassaan, tunne, järki vai vaisto.

Tunneihmisiä on kolmenlaisia: auttajia (enneagrammityyppi nro 2), suorittajia (3) ja romantikkoja (4). Auttajat ovat empaattisia ja kiinnittävät huomionsa toisten tarpeisiin. Energiset suorittajat taas organisoivat kaiken ja pyyhältävät tehokkaina projektista toiseen. Romantikoille on ominaista esimerkiksi herkkätunteisuus sekä tavanomaisuuden välttäminen.

Tarkkailijat (5), kyselijät (6) ja seikkailijat kuuluvat järki-ihmisiin. Tarkkailijat ovat analyyttisiä ja usein sisäänpäin kääntyneitä, kyselijät
vastuuntuntoisia ja turvallisuutta kaipaavia. Optimistisia seikkailijoita taas motivoi halu vaikuttaa maailmaan ja löytää uusia vaihtoehtoja.

Itsevarmat (8 ), sovittelijat (9) ja perfektionistit (1) toimivat puolestaan vaiston varassa. Itsevarmat ovat vaikutusvaltaisia johtajatyyppejä, kun sovittelijat taas sopivat ryhmätyöhön. Perfektionisteja yhdistää realistisuus, ahkeruus ja periaatteellisuus.


Enneagrammikuvio kertoo vahvuudet ja kehityssuunnan

Kullakin persoonallisuustyypillä on oma numeronsa ja paikkansa enneagrammikuviossa. Kuvio näyttää kunkin tyypin siivet, vierekkäiset persoonallisuusryhmät. Nämä ryhmät vaikuttavat perustyypin ohella ihmisen käytökseen. Esimerkiksi kyselijän (6) siipiä ovat tarkkailijat (5) ja seikkailijat (6). Kyselijä voi siis hyödyntää myös näiden tyyppien ominaisuuksia. Yleensä eri siivet painottuvat eri elämäntilanteissa.

Jokaisella enneagrammityypillä on myös tyyppiin suuntautuva sekä siitä poispäin lähtevä nuoli kuviossa. Tyyppiin tuleva nuoli edustaa persoonallisuustyypin kasvusuuntaa: ominaisuuksia, joista ihminen saa voimaa ja joita hänen pitäisi itsessään kehittää. Kyselijä voi siis kehittää itseään sovittelijan (9) suuntaan. Kyselijästä suorittajien (3) suuntaan poistuva nuoli taas kertoo, miten kyselijä tyypillisesti reagoi stressitilanteessa.


Mitä hyötyä enneagrammista on?

Vaikka tuttavien kategoriointi onkin hauskaa, voi enneagrammiin ensi kertaa tutustuva silti ihmetellä, mitä hyötyä siitä on. Helpottaako pikkutarkan perfektionistin (1) ja taiteellisen romantikon (4) liittoa tieto, että kumppani on enneagramminkin mukaan täysin eri planeetalta?

Voi helpottaakin. Oman tyypin tunnistaminen voi olla askel parempaan itsetuntemukseen ja itsensä kehittämiseen. Itseymmärrys on pohja myös toisten ihmisten erilaisuuden ymmärtämiselle ja sen hyväksymiselle. Pian kumppani ei olekaan enää ärsyttävä ja huumorintajuton nipo, vaan oman logiikkansa mukaan toimiva perfektionisti. Ja kun perfektionistin kehityssuuntana on romantikko,
ei hänelle voi olla enää kiukkuinen. Kumppaneillahan on sittenkin jotain yhteistä.

Juuri eri ihmistyyppien vahvuuksien ja heikkouksien sekä erojen ja yhtäläisyyksien osoittaminen onkin enneagrammin paras puoli.
Persoonallisuustyypittelyä käytetään nykyisin hyväksi monissa yrityksissä. Sen sijaan, että tuskailtaisiin ihmisten erilaisten toimintatapojen kanssa, heidät voidaan nyt ohjata juuri heille sopiviin työtehtäviin ja tiimeihin. Ja vaikka tiimin tunnelma välillä kiristyisikin, enneagrammi puhdistaaa ilmaa: "Ristohan on tehokas kolmonen, siksi se teki noin!"

Jenni Saarilahti / A4 Media Oy

Lisää tietoa enneagrammeista saat esimerkiksi teoksesta
Lindeman, Ari - Valto, Kirsi - Voutilainen, Eero: Yhdeksän persoonaa työyhteisössä. 222 s. WSOY, 1998.
tallennettu
Chandra
Astroholisti
*****
Viestejä: 2752



Profiili
« Vastaus #1 : 04.04.2006 15:24:22 »

smitten

Ilman minkään moista testiä,olen kaikkia noita!  Cool  angel  Cry

Mikä milloinkin hallitsee,riippuu asiasta,tilanteesta ja muista ihmisistä.


              smitten  smitten  smitten
tallennettu

Elämänilo
Astroholisti
*****
Viestejä: 6358


Iloa, Valoa ja Rakkautta kaikille


Profiili
« Vastaus #2 : 04.04.2006 15:46:17 »

Hei "Jinx"

Samasta aiheesta foorumilla keskustelua ymv.:


http://www.astro.fi/index.php?option=com_smf&Itemid=27&topic=1492.0
Enneagrammi - yhdeksän hyvää tyyppiä


Elämänilo

(http://smileys.smileycentral.com/cat/5/5_7_7.gif)
tallennettu

aurinko merkurius mars neptunus vaaka , askendentti vesta neitsyt , venus IC saturnus juno skorpioni , jupiter uranus pluto leijona , chiron ceres kauris , kuu pallas kuunsolmu jousimies , MC harka
Jinx
Vieras
« Vastaus #3 : 05.04.2006 10:41:02 »

Jos nyt ketään tämä aihe kiinnostaa niin laitan jatkoa tähän juttuun  :Smiley

Työyhteisön yhdeksän persoonaa

Enneagrammi on ikivanha persoonallisuustyyppejä jaotteleva ja selittävä malli. Geenien ja lapsuuden kokemusten perusteella kukin meistä on lähimpänä yhtä enneagrammin yhdeksästä selviytymismallista. Ensisijainen tarkoitus ei ole ennakoida käyttäytymistä tai lokeroida ihmisiä, vaan lisätä itsetuntemusta ja kykyä ymmärtää erilaisia toimintatapoja ja motiiveja. Ryhmätyön tulosta ei voi maksimoida etukäteen oikeita persoonallisuustyyppejä valikoimalla. Haaste onkin oppia elämään ja kehittyä ryhmäläisten kanssa.

Enneagrammin persoonallisuustyypit ryhmittyvät kolmeen ryhmään sen mukaan, onko ihminen oppinut käyttämään eniten tunneälyään, järkiälyään vai vaistoälyään.


Tunneälykkäät (2, 3, 4)

Auttajat (2) haluavat saada tunnustusta ja olla haluttuja. He rohkaisevat muita avoimiksi ja haavoittuviksi, mutta ovat usein sokeita omille tarpeilleen tai vajavaisuuksilleen. Työelämässä tämä johtaa aikarojen ylityksiin. Auttaja on vahvimmillaan asiakaspalvelussa.

Menestyjien (3) huomio kiinnittyy hyvään lopputulokseen. Usein ihmisten kanssa hyvin toimeentuleva menestyjä paljastaa muille vain persoonallisuutensa miellyttävät puolet ja osaa vetää oikeista naruista. Nämä uraihmiset tinkivät usein henkilökohtaisista arvoistaan, jos menestyminen sitä vaatii.

Romantikot (4) elävät suuria tunteita jopa ylidramaattisesti. Herkkiä ja tunteellisia he ovat ensijaisesti itseään kohtaan, mikä voi ilmetä myös herkkänahkaisuutena. Uudesta ja erilaisesta kiinnostunut luova Romantikko arvostaa ryhmän jäsenten ja tuotteen ainutlaatuisuutta.


Järki-ihmiset (5, 6, 7)

Määrätietoisesti tosiasioihin perustuvaa ja intohimotonta näkökulmaa etsivät Tarkkailijat (5) ovat etäisiä ja varauksellisia. Lannistumattoman uteliaina he keskittyvät tietämään, eivät tuomitsemaan. Tarkkailijan kriittistä ajattelua ja kokonaisuuksien hahmottamiskykyä kannattaa hyödyntää.

Kyselijät (6) luotaavat kätkettyjä totuuksia ja kiinnittävät huomiota ympäristön uhkiin ja epävarmuuksiin. He omistautuvat asialleen koko sydämellään ja ottavat vastuunsa vakavasti. Päätösten tekeminen on Kyselijöille vaikeaa, sillä he eivät luota omiin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa. Ryhmän ihmissuhteet ja sitoutuminen ovat heille tärkeitä.

Seikkailijat (7) ovat positiviisesti tulevaisuuteen suhtautuvia visionäärejä eivätkä myönnä, että ongelmia ei voi ratkaista. Nämä usein yliaktiiviset ja luovat ihmiset tarvitsevat käytännöllisten ihmisten tukea toteuttaakseen ideoitaan. Ihmisiä rakastava Seikkailija on lojaali ja huomaavainen. Hän näkee itsensä mahdollisuuksien avaajana.


Vaistoihmiset (8, 9, 1)

Vaikutusvoimaan ja kontrolliin keskittyvät Itsevarmat (Cool seuraavat hallinnan menettämisen merkkejä. Elämänintoaan he käyttävät maailman muuttamiseksi omien ideoidensa mukaiseksi. Vastuu tuntuu kasaantuvan heille kuin itsestään. Itsevarma kontroilloi asioita ja tilanteita sekä ottaa mielellään valtaa ja toimii auktoriteettina.

Sovittelijat (9) huomioivat toisten ihmisten näkökulmia ja tavoitteita ja perääntyvät usein ristiriitatilanteissa. Ammattillisesti he ovat päteviä, kekseliäitä ja kestävät tilanteita, joita muut pitävät kuluttavina ja hankalina. Ihmiset luottavat ystävällisiin ja rauhaa rakastaviin Sovittelijoihin, jotka toimivat ryhmän sovun puolesta. Heille sopivat myös rutiinitehtävät.

Perfektionisti (1) keskittyy arvioimaan, mikä on oikein, mikä väärin. Maailmalle he esittelevät persoonallisuutensa sosiaalisen puolen, mutta sisällään heillä on paine tehdä lujasti töitä ja olla samalla vaatimaton, oikeudenmukainen ja ystävällinen. Toisten kunnioituksesta riippuvaisina he tekevät asioita vasten tahtoaan. Perfektionisti kiinnittää huomiota tehtäväjärjestykseen ja laatuun.


Kaisa Daavittila / A4 Media Oy

Lähde: Ari Lindeman, Kirsi Valto ja Eero Voutilainen: Yhdeksän persoonaa työyhteisössä. WSOY 1998.


Voit lukea artikkelin Internetissä osoitteessa http://www.soneraplaza.fi/ellit/artikkeli/0,2705,h-2050_a-22516,00.html
tallennettu
Artemis
Astroholisti
*****
Viestejä: 3622



Profiili
« Vastaus #4 : 05.04.2006 12:20:38 »

Yleensä toimin fiilis pohjalta, eli tunteella. Järki tulee kuvioihin toisinaan, onneksi  Smiley
tallennettu
remppa11
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 165



Profiili
« Vastaus #5 : 07.04.2006 12:20:51 »

pika testin mukaan suorittaja....ja joo natsasi aikas lailla hyvin kuvaus omasta mielestäni.... Cheesy
tallennettu

Elämässä on oltava suolaa ja sokeria ei se muutes pelaa!

Nouseva vaaka,aurinko kasosissa,kuu härässä,merkurius härässä.venus ravussa.mars härässä
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: