Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Viikkolehteen horoskooppeja laativa toimittaja kertoo työstään  (Luettu 3737 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
May
Supermoderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 1469



Profiili WWW
« : 12.12.2006 00:24:21 »

Viikkolehteen horoskooppeja laativa toimittaja kertoo työstään, mukana myös Markku Mannisen kommentit omista viikkohoroskoopeistaan. Viimeinen kappale on muuten hauska! Grin


http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/378

Tulevaisuus kiinnostaa - horoskoopit myyvät
Julkaistu To, 10/01/2002 - 14:00 kk_toimitus Lehdet | Toimituksen jutut | 2002

Vuoden ensimmäiset naistenlehtinumerot tarjoavat poikkeuksetta lukijoilleen vuosihoroskoopin. Naistenlehdistä kerrotaan, että vuosihoroskoopit ovat traditio, jota lukijat osaavat odottaa. Kun lehden kannessa on lupaus horoskoopista, vaikuttaa se jopa lehden irtonumeromyyntiin.

Myös erilaiset horoskooppikirjat menevät vuodenvaihteessa hyvin kaupaksi, kerrotaan Helsingin Akateemisesta kirjakaupasta. Horoskooppikirjojen tarjonta on monipuolinen: tarjolla on rakkaushoroskooppeja ja almanakkoja, joissa on jokaiselle vuodenpäivälle oma ennusteensa, jopa koirille on oma horoskooppikirjansa. Tutkimusten mukaan vain viidesosa uskoo edes jollain lailla horoskooppeihin, mutta silti ne kiinnostavat ihmisiä.

Miten horoskooppeja sitten naistenlehtien palstoille laaditaan? Useat naistenlehdet käyttävät ulkomaalaista astrologia, jonka teksti vain käännetään suomeksi. Samaa horoskooppia myydään sitten ympäri maailmaa. Joillakin lehdillä on puolestaan varaa käyttää kotimaista astrologia. Apu-lehteen laatii horoskooppeja toimittaja Marita Salminen, joka ei ole astrologi, mutta on perehtynyt astrologiaan. Hän toteaa, että vastuunsa tunteva toimittaja ei keksi tekstejä päästään, vaan tällä on oltava astrologinen peruste kirjoituksilleen.

- Käytän lähdeaineistonsa kirjaa, jossa on tarkasti kerrottu planeettojen liikkeet. On oma hommansa opetella lukemaan tätä astrologista taulukkoa. Koska tilaa palstalla on vähän, joudun valitsemaan tietyn näkökulman. Lehti myös määrittää, että millaisesta näkökulmasta horoskoopin halutaan olevan: pitäisikö sen keskittyä parisuhteeseen vai työuran näkymiin jne. Tiedän, että kirjoitan stereotypioita ja toivon, että kaikki muutkin tietävät sen, ettei ole olemassa esimerkiksi yhtä ainutta Rapua, kertoo Salminen.

Marita Salminen kertoo horoskoopeissaan paljon tarkkoja päivämääriä. Esimerkiksi ravulle hän ennustaa, että "26.1 on vauhdikas romanttinen suhde näköpiirissä" tai että "22.3 on Ravulla sekä seikkailun että tunnetasapainon ja henkisen kasvun päivä". Miten hän pystyy sanomaan tarkkoja päiviä tietyille tunnetiloille?

- Olen päätynyt käyttämään lähtökohtanani kuun liikkeitä: kuu edustaa tunne-elämäämme ja vaikuttaa alitajuntaamme. Päivämäärät tulevat siitä, kun kuu tulee tiettyyn aurinkomerkkiin. Kuu vaikuttaa alitajuntaamme, joka mielestäni puolestaan ohjaa käytöstämme. Planeetathan sinänsä eivät vaikuta meihin, vaan ne ilmentävät erilaisia energioita ja voimia. Jokainen on kuitenkin itse vastuussa omista valinnoistaan. Ei tulevaisuus ole jotain, jota kohden vääjäämättä kuljemme, vaan luomme itse omilla valinnoillamme sen, mitä polkua pitkin elämämme alkaa kulkea. Mutta astrologian avulla voi tietää, millaisiin asioihin tällä hetkellä mieleni voisi olla altis, selittää Salminen.

Suomen tunnetuimpia ammattiastrologeja on Markku Manninen, joka laatii horoskooppeja Eevaan ja Demiin.

- Kirjoitan eri tyylillä Eeva-lehden aikuisille lukijoille ja Demin nuorille lukijoille. On etsittävä teemat, jotka kiinnostavat näitä kohderyhmiä. Olennaista on katsoa, missä asennossa Jupiter on aurinkoon ja maahan. En piirrä mitään karttoja, vaan katson planeettojen asennot tietokoneelta tai taulukkokirjasta ja sävellän sen mukaan. Tilaa on vähän, joten horoskoopin kirjoittaminen on vähän kuin tekisi lööppiä: suuresta materiaalista on nostettava pääuutinen esille.

Sekä Manninen että Salminen muistuttavat, ettei astrologia ole ennustamista. Siitä huolimatta juuri konkreettisia ennusteita heiltä toivotaan. Mieluummin astrologit tekisivät luonneanalyysejä yhdestä henkilöstä.

Mitä mieltä Markku Manninen on iltapäivälehtien horoskoopeista?

- Niistä minä haluaisin uskoa, että ne ovat kesätoimittajien tekemiä tekstejä, jotka sitten vain arvotaan joka päivä eri järjestykseen. Ne ovat sukua sellaiselle uskomukselle, että jos avaa kirjan sattumanvaraisesta kohdasta, ensimmäinen silmiin osuva lause olisi jonkinlainen viesti lukijalle. Niissä ei ole kysymys astrologiasta.

Horoskooppeja siis periaatteessa voisi kirjoittaa kuka tahansa?

- Kyllä, mutta varoittaisin ryhtymästä siihen, koska se on niin puuduttavaa hommaa. On keksittävä lyhyitä sanontoja ja kirjoitettava runsaasti sanomatta mitään.


Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 10.1.2002)

tallennettu

Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: