kiva topic! mullakin
tyhjänä kartalla mutta ehkä
vois olla sinne suuntaan.. kyselin tuolla toisaalla mitä tehdä halloween-kurpitsan sisälmyksistä ja sain nikiltä mainion hillo-ohjeen, kiitos!
SITRUKSINEN KESÄKURPITSAHILLO
n. 2 l valmista hilloa
1 kg omenoita
1 kg kesäkurpitsaa
2 dl vettä
1 sitruuna
1 appelsiini
1 rkl inkivääriä raastettuna
9 dl hillosokeria (sokeria)
Kuori omenat. Paloittele ne ja kurpitsat pieniksi paloiksi kattilaan.
Pese sitruuna ja appelsiini, raasta kuori ja purista mehu kattilaan.
Kuori ja raasta inkivääri joukkoon.
Lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä n. 20 min.
Lisää sokeri ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 min. usein sekoitellen.
Hillo on valmista kun se alkaa soseutua.
Kuori vaahto tarvittaessa.
Purkita kuumana kuumiin tölkkeihin. Säilytä viileässä.
tuossa siis oli puhe kesäkurpitsasta mutta pelkkä kurpitsakin käy. en osaa sanoa monenko kurpitsan verran siihen meni sitten sitä matskua, sain pari laatikollista sen oman yhden kurpitsan lisäksi, jossa oli sekaisin kovempaa kuorta ja sitä pehmeää itse kurpitsan "hedelmää" ja siemeniä (kun olivat tehtailleet koristeita urakalla)
päättelin että hilloon käytetään vain rihmastomainen sametinhohtoinen porkkanaraasteen tapainen jutska :
erottelin sormin sen raasteen tapaisen siemenistä ja kovista vaaleammista osista. tämä oli aika työlästä mutta ei mikään mahdoton homma kuitenkaan. sen jälkeen se piti vielä pilkkoa terävällä veitsellä silpuksi. en jaksanut alkaa punnitsemaan kuinka paljon kurpitsaa siihen lopulta tuli, arvioin että vajaa kilo joten laitoin vain 8 dl hillosokeria ja söimme osan omenaviipaleista kun muuten en olisi ehtinyt sinne halloween-juhliin laisinkaan
omenat kannattaa myös pilkkoa huolellisesti
keittelin seosta tovin jos toisenkin, meni siis yli tuosta 35 minuutista. ei muodostunut vaahtoa mutta soseutui hyvin. vielä loppuvaiheessakin näytti ettei omenanpalat ehdi muussaantua, mutta loppujen lopuksi ne katosivat sinne sekaan, jotenkin.
itsehän en ole koskaan tehnyt hilloa kun olen käsittänyt sen olevan vaikeampaa kuin olikaan. hillon vielä ollessa kattilassa kuumana se oli todella juoksevaa, mutta sain vinkin että hillosokeri jähmettyy jäähtyessään joten tölkitin sen toivoen parasta. hilloa tuli yksi 1 litran lasitölkki ja pieni n. 3 dl purkki. annoin jäähtyä huoneenlämmössä ja vielä aamuyölläkin tullessani paikan päälle se oli juoksevaa ja lämpöistä. aamulla laitoin purkit jääkaappiin ja kappas, jähmettyi marmeladimaiseksi. vaikka purkin kääntää ylösalaisin se ei valu mihinkään eli turhaan huolestuin etteikö se jähmettyisi.
hillo on hyvää
eräs kuvaili jotta muistuttaa hieman aprikoosihilloa. inkivääri maistuu kivasti sivumakuna. seuraavaksi pitänee tehdä vaikka lättyjä jotta pääsee kokeilemaan tuota ihan tarkoitukseensa. on hyvin makiaa mutta tälle sokerihiirelle passaa
siemenetkin muuten voi paahtaa mutta en ehtinyt tuossa tohinassa niitä hyödyntämään, ehkä ensi vuonna