Googlettamalla löytyi vastaus

.
Vanhankaupungin puhdistuslaitokseen vesi tulee Päijänteestä n. 9 tunnissa. Tunnelin halkaisija on 15 m2. Veden lämpötila vaihtelee vuodenajasta riippuen +3 – +11 C, ja se on juomakelpoista jo sellaisenaan. Vesi on bakteeritonta, mutta humuspitoista. Vuorokaudessa vettä virtaa n. 100 000 m3 laitokselle.
Kuva 2 Vedenpuhdistuslaitoksella tapahtuvat toimenpiteet.
Lähde:
www.hel.fi/vesi/vedenpuhdistus.htm (4.6.1999)
Prosessiin kuuluu seuraavat vaiheet:
1) Veden alkaliteetti nosto hiilidioksidilla.
2) pH-arvon säätö kalkkivedellä 6,3. ( CaO eli poltettu kalkki sekoitetaan veteen saadaan sammutettu kalkki eli
kalkkivesi.)
Saostus alumiinisulfaatilla humuksen sekä muun vieraan aineksen poistamiseksi.
Hiutalointi hämmennysaltaissa. (Flokkikoko kasvaa.)
Sakan erotus vaakaselkeytyksellä. (Koekäytössä uusi imuri, joka koko ajan poistaa sakkaa. Ennen 3kk välein sakka poistettiin ja vietiin jätevedenpuhdistamolle. Nykyisin jätevedenpuhdistamo saa tasaisesti lietettä prosessoitavaksi.)
Hienojakoisen sakan poisto hiekkapikasuodatuksella.
pH-arvon nosto kalkkivedellä 7,3.
Otsonilla tuhotaan mahdolliset bakteerit, virukset ja pieneliöt. (Maku ja haju paranevat. Menetelmä v. 1979 otettiin käyttöön. Laitos itse valmistaa tarvitsemansa otsonin.)
Veteen jääneen orgaanisen aineksen poisto aktiivihiilisuodatuksella. (Uutta.)
Veden desinfiointi uv-valoa käyttäen. Tavoitteena on biologisesta hiilisuodatuksesta tulevien bakteerien vähentäminen.
Natriumhypokloriitin ja ammoniakin lisäys, jolloin klooriamiiniä eli kloramiinia syntyy. (Vesi säilyttää näin hygieenisyytensä matkalla kuluttajille.)
pH-arvon ja alkaliteetin säätö
Välipumppaus.
Kulkeutuminen varastoaltaisiin.