Uskon Jumalaan, mutta en mihinkään tietyn uskonnon Jumalaan, ja tavallaan uskon taas kaikkien uskontojen Jumaliin. Mikäli on olemassa Jumala, johon kaikki ihmiset uskovat ja pitävät omaa Jumalaan oikeana, niin eikö se johda väistämättä siihen ajatukseen, että nämä kaikki Jumalat ovat todellaki yksi ja sama.
Allekirjoitan tämän ajatuksen. Näen kaikki uskonnot jatkumona, ja kaikki uskovat kurkottamassa kohti sitä yhtä ja samaa SUURUUTTA.
Jos yritämme kuvata tai kuvailla Jumalaa, kompastumme käsitteisiin ja katoamme merkityksien viidakkoon. Pian joudumme jo määrittelemään sellaista, mitä ei voi määritellä. Siksi mielelläni vain sanon, että Jumala on kaikki, mutta ennen kaikkea, Jumala vain yksinkertaisesti on. Jumala on olemista. Energiaa. Lähtökohta. Alku ja loppu, ja kaikki siltä väliltä. Minä ja sinä, me kaikki.
Usko puolestaan omalla kohdallani on hiljaista sydämen tietoa siitä olevaisesta. Kutsutaan sitä sitten Jumalaksi, Allahiksi, Jahveksi, Voimaksi, Energiaksi, Universaaliksi rakkaudeksi, hengelliseksi sähköksi, miksi vain.
Me kaikki pohdimme yhtä ja samaa: onko Jumala/jumala/jumalia/voimaa olemassa vai eikö ole? Ja me kaikki ratkaisemme tämän peruskysymyksen tavallamme...
Tuossa yllä kysyttiin, mikä on uskoni perusta? Kai se loogisesti ajateltuna on se kristinuskosta kumpuava lapsen usko, vaikka se onkin muuttanut muotoaan moneen kertaan. Jossakin toisessa yhteydessä (toisella foorumilla) "tuomittiin" hyvin ankarasti tämän tyyppinen etsiskely, ja varsinkin se, että kehtaa vielä kutsua itseään kristityksi, ja silti uskoa jälleensyntymään.
Niin, kehtaapa hyvinkin. Olen huono kristitty, mutta se siellä pohjalla kuitenkin on, tulipa siihen päälle minkälaisia aineksia tahansa.


Mieluummin olen matkalla, tutkin ja ihmettelen. Kun kaipaan pyhättöä, piipahdan kirkkoon, joskus moskeijaan, joskus temppeliin, yleensä kyllä ihan vain luontoon ja metsään. Omassa perheessämme uskonnot menevät ihan luontevasti sekaisin, sillä mieheni uskon perusta on islam. Mieleltämme olemme molemmat etsijöitä...