Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Muna ja kolesteroli  (Luettu 3607 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8226


Profiili
« : 04.12.2012 16:24:05 »

Useimmat vaihtoehtohoidoista kiinnostuneet saattoivat katsoa BBC:n ohjelman,
ollen sen aiheena tietyt suositut ruo'at ja juomat, sekä niihin liittyvät yllättävätkin
jutskat.

Toimittaja ryhtyi koe kaniiniksi testatakseen väittämää, että kanan muna kohottaa
erityisesti "huonoa" (LDL, low density lipoprotein?) kolesteroolia.

Hän soi joka päivä kahden viikon ajan 4 munaa päivässä. Yllätys oli suuri, kun
hänen  kolesteroolinsa oli kohonnut tuon kuurin jälkeen vain 0,2 yksikköä, eli
oli normaalin päivittäisen vaihtelun rajoissa!

 smitten
« Viimeksi muokattu: 05.12.2012 15:13:09 kirjoittanut sideman » tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 04.12.2012 16:41:20 »

Kokonaiskolesteroli tai edes HDL/LDL suhde ei kerro oikeastaan yhtään terveydestä  tai ennusta sydän- ja verisuonitauteja.

Homman juju on tämä:
LDL-kolesteroli on matkalla maksasta soluihin rakennus- ja korjausaineeksi. HDL-kolesteroli taas on matkalla soluista maksaan kierrätykseen.

Jotta LDL arvosta saisi mitään tolkkua, se pitäisi analysoida erikseen; vain pienen partikkelikoon LDL on edes millään tavoin epäterveellistä, suuripartikkelinen on menossa soluihin rakennusaineeksi ja siten hyödyllistä ja välttämätöntä.

Ja tämäkään mittaus ei silti kunnolla ennusta sydän- ja verisuonitauteja. Niitä ennustavat rasva-arvot APOa ja APOb, joita ei nykyään hölmönä edes mitata kuin erikoistapauksissa, vaikka koe olisi verikokeesta tehtävä ja suhteellisen halpa.

Luultavasti toimittajan pikkuisen kohonnut LDL oli niitä suuripartikkelisia rakennusaineita, eli pelkästään hyödyllistä.

Ryhtykää vaatimaan APOa ja APOb mittauksia, jos lääkärit yrittävät inkuttaa kokonaiskolesterolista tai edes HDL/LDL suhteesta perusteena esim. statiinien määräämiselle!

Toimittaja testasi siis vanhanaikaista myyttiä, ei mitään millä olisi relevanssia ihmisten terveydelle.

Kolesterolin syyttäminen verisuonten kalkkeutumisesta on vähän kuin syytettäisiin tulipalosta palokuntaa joka saapuu paikalle vasta palon syttymisen jälkeen: Verisuonikalkkeumissa on kolesterolia vain noin 3% (lähde tälle on verisuonikirurgi Taija Sompin kirja Parantavat Rasvat). Sekin kolesteroli on kehon yritys tehdä korjaustoimenpiteitä sen jälkeen kun jokin ihan muu kuin rasva on kalkkeuttanut verisuonen.
« Viimeksi muokattu: 04.12.2012 16:43:04 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8226


Profiili
« Vastaus #2 : 05.12.2012 15:12:16 »


Kiitos taas mainiosta infopläjäyksestä, Eklektikko!

En viitsi uutta ketjua avata tämän ihan toiseen aihepiiriin liittyvän kysymyksen kanssa:

Onko kellään tarkempaa tietoa Valmariinista? Satuin juuri kuulemaan mainoksen radiosta,
jota pidän päällä ajaakseni sisään (break in) uudehkoa putkivahvistintani (tube amplifier).

Koetin pariin otteeseen päästä tuotteen kotisivustolle (valmarin.fi), mutta kone jäi
junnaamaan paikalleen kykenemättä lataamaan saittia...

 Embarrassed
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #3 : 05.12.2012 15:45:20 »

Eipä ole erikseen mielipidettä/tietoa Valmarinista, mutta kerronpa silti yleisen mielipiteeni närästyslääkkeistä, sellaisena sitä Valmarinia kun kaupataan:

Närästys on oire siitä että on joko
a) helikobakteeri
b) ravinnossa itselle sopimattomia ruoka-aineita

Molemmissa tapauksissa närästyslääkkeiden syöminen on yhtä järkevää kuin aspiriinin syöminen hammassärkyyn. Oireita ei kannata hoitaa, vaan ne syyt.

Jos närästystä on taajaan, kannattaa ihan ensiksi sulkea pois helikobakteerin mahdollisuus, sillä jos se on päässyt asettumaan vatsalaukkuun, ei auta mikään valmariini tai ruokavalio. Helikobakteeri löydettiin vasta parikymmentä vuotta sitten, joten edelleenkään ei ymmärretä että ne sitkeimmät närästys- ja vatsahaavaongelmat ova usein helikon aiheuttamia ja siihen ei sitten valmariini eikä ruokavalio auta. 1-3 kuuria kolmen antibiootin häätöä, niin jo lähtee. Antibiootit eivät ole kiva juttu, mutta vatsasyöpä - jonka riskiä helikobakteeri kovasti nostaa - on vielä ikävämpää.

Ravinnon sopimattomat ruoka-aineet eivät sitten suinkaan välttämättä ole niitä klassisia joita mukamas kannattaa närästäessä välttää, eli kahvi, mausteet, rasvaiset ruuat. Närästys voi aiheutua yllättävistäkin asioista, meikäläisellä sianlihasta missä muodossa tahansa ja kaurasta. Sianlihasta saan noin 2 pv närästyksen ja siitä mukamas vatsaa hellivästä kauralesepuurosta puolen vuorokauden erittäin ärhäkän närästyksen.

Ruoka-aine voi olla sopimaton esim. lektiinien vuoksi (se sianliha minulla on luultavasti juuri tällainen) tai sitten ihan vain ihmisravinnoksi sopimattomuudesta muuten - se kaura meikäläisen kohdalla. Kaurassa on reippaasti fytiinihappoa joka on antinutrientti ja myrkky. Kaurasta saa syötävää ainoastaan maitohapattamalla (voi tehdä itse, tai ostaa kaupasta Yosa kaurajugurttia).

Nämä siis esimerkkeinä. Jos närästää niin ensin suljetaan helikobakteeri pois ja sitten voi ruveta testailemaan yksittäisten ruoka-aineiden mahdollista vaikutusta jättämällä ensin niitä pois ruokavaliosta ja sitten ottamalla yksittäin takaisin ja testaamalla tuleeko sitä närästystä.

Jos happo-emäs tasapainosta olet kiinnostunut (sitäkin Valmarinin kohdalla apteekin sivut kehuivat), niin heraproteiinijauhe on voimakkaasti emäkistä, tässä hyvä kotimainen tuote:
http://www.prot-top.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=15

Samaan  hintaan saa nimittän sitten emäksen lisäksi BCAA-aminohappoja ja myös piristävää vaikutusta. Heraproteiini (=kylmäsuodatettu ja lisäaineeton) on erinomainen happo-emästasapainon avittaja ja myös laadukas proteiini.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: