Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: [eng] Kofeiini ja sapelihammastiikeri!  (Luettu 4161 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8223


Profiili
« : 13.02.2015 14:29:33 »


Kuinkahan paljon tämä väite sisältää liioittelua:

The Bitter Truth...

Clearly, caffeine is an effective way to wake up and may even act as medicine.

But is it safe?

Scientists believe that caffeine blocks receptors in the brain and releases chemicals that stimulate the central nervous system.

The result is less drowsiness, lower physical fatigue, and higher mental awareness - temporarily, at least.

Sounds good, right? But this process is very similar to what the body undergoes during stress.

See, caffeine increases levels of the hormone epinephrine. This, in turn, stimulates your sympathetic nervous system, leading to an increased heart rate, blood pressure, and blood flow to muscles. It decreases blood flow to skin and inner organs. And your liver dumps glucose.

This is the same process that occurs when your body reacts to a perceived threat - your "fight or flight" response, in other words.

It's like facing a saber-toothed tiger every single morning!
 


 :Smiley
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 13.02.2015 14:53:46 »

Ihan tottahan tuo on, kahvin piristävä vaikutus tosiaan perustuu adrenaliinin (jenkeissä kutsutaan epinefriiniksi) erityksen lisääntymiseen.

Se tuottaako tuo ongelmia ihmiselle on sitten yksilökohtaista: Toisille tuottaa (esim. lisämunuaisuupumuksesta kärsivät ja adrenaliinille erityisen herkät ja siihe voimakkaasti reagoivat) ja toisille sitten taas ei. En nyt tässä ota ollenkaan lukuun sellaista että vedetään överiksi sen kahvin kanssa, kyllähän liikaa vettä juomallakin tulee ongelmia, vaan nyt ajattelen ihan vain semmoista tavallista 1-4 kuppia kahvia päivässä meininkiä.

Tuo 4 kuppia (ja kuppi on sitten tasan 1,5 dl ei mikään puolen litra muki!) päivässä on nimittäin se maaginen raja jonka määrän nauttiminen päivässä tuo erittäin monia terveysetuja. Se mm. suojaa kaikilta näiltä sairauksilta, tuoreen googlauksen tulokset:
- maksasyöpä
- nielun ja suoliston syövät
- dementia
- parkinsonin tauti
- tyypin 2 diabetes
- kihti
- alkoholin aiheuttamat maksavauriot
- melanooma (tämä tutkimus vielä vaiheessa ja epävarma ja tämän edun saa myös samalla määrällä teetä!)
- masennus (riski pienempi säännöllisesti kahvia juovilla)
- suojaa hampaita ja ikeniä, tämä oli meikäläiselle uusi juttu
(http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/how-coffee-can-actually-protect-your-teeth-20141006)

Tuo väite ei tosiaan ole liioittelua, lähinnä kaikki riippuu siitä miten kukin yksilö reagoi kahviin. Minulla on yksi kaveri, joka käyttää kahvia unilääkkeenä juuri siksi että sen vaikutus perustuu adrenaliinin eritykseen: Yksi kuppi kahvia, niin hän nukahtaa sen jälkeen noin puolessa tunnissa. Hän oli tätä ihmetellyt  lääkäritutulleen, joka sanoi että kyseessä on ihan normaali reaktio, eli kun ensin erittyy sitä adrenaliinia niin vähän sen jälkeen tulee sitten vastavaikutuksena rentoutuminen ja unisuuskin. Se vain on hyvin harvoin niin selkeä ja voimakas kuin tällä kaverillani.  Grin Hän oli hyvin helpottunut kuultuaan tästä, koska oli luullut olevansa mutantti tämän asian suhteen...

Että taas kerran tämä on niitä juttuja, joissa homma on täysin yksilöllistä. Toiset erittävät helpommin ja enemmän adrenaliinia ihan mistä syystä tahansa kuin toiset, ihmiset reagoivat eri tavoin siihen omaan adrenaliiniinsakin jne. Jos tulee säikähtänyt seinille hyppivä olo yhdestä kupista niin eipä kannata ei.

Jos taas kahvi sopii - esimerkiksi minä en huomannut minkäänlaisia positiivisia vaikutuksia vuoden pituisella kofeiinittomuudella jota tuossa vuosituhannen vaihteessa kokeilin, siis kofeiiniton täysin eli ei edes teetä - niin sitten kannattaa ilman muuta juoda se 4 kuppia päivässä, jolla nuo edellä mainitut terveysedut saa.

Mutta yksi huomio: Aamulla jos herää ihan itsekseen eli unisyklin lopussa sen sijaan että kello päräyttäisi hereille kesken unisyklin, kannattaa kahvin juominen siirtää noin tunti heräämisen jälkeen. Tämä siksi että meillä on ihan omat herättäjät esim. dopamiini ja kortisoli, siinä aamulla koholla ja niistä saa parhaat tehot irti kun ei sotke siihen kahvia vaan juo sen vasta tuon oman herätyscoctailin vaikutuksen hiipuessa, siis vähintään tunti heräämisen jälkeen.

Sapelihammastiikeri ei toimi kyllä ainakaan meikäläiselle vertauskohdaksi, sen verran vähän minä siihen kahviin reagoin. Hyttynen ehkä korkeintaan.  Grin
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Suomityttö
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 510



Profiili
« Vastaus #2 : 13.02.2015 15:11:52 »


Tuo kahvin juontia korkeintaan 4 kuppia päivässä toimii minulla tosi hyvin. Suurempi määrä tuntuu liialta. Pitäisi vielä kokeilla tuota aamulla juomisen siirtämistä.  smitten
tallennettu

Nousu Skorpioni
Aurinko Leijona
Kuu Vesimies

* Totuus ei tarvitse puolustajaa.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #3 : 13.02.2015 15:19:58 »

Minun on tosi vaikea kyllä sitä siirtää silloinkaan kun herään ihan itsekseen. Eikä siinä ole kyse mistään muusta kuin tottumuksesta; en minä heräämisen vuoksi sitä tarvitsisi, hereillä ollaan kyllä muutenkin. Tämä onkin yksi projekti tällä hetkellä, että muistaisin tuota siirtää.

Kun aamurutiinit ovat kuitenkin nimenomaan rutiineja, eli suth automaattisesti rupean kahvia keittelemään heti aamuisen vessassakäynnin jälkeen, ellen erikseen pysähdy ajattelemaan että teenkin sen vasta vähän myöhemmin...  Smiley
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: