Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Uusi näkökulma iltasyöpöttelyyn?  (Luettu 3195 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8226


Profiili
« : 12.11.2012 22:38:53 »






BB-Jouko totesi jokin aika sitten, että jos hän syö illalla, aamulla
on kurniva nälkä, mutta jos sitävastoin pidättäytyy syömästä
illalla, aamulla ei ole juurikaan nälkä.

Enpä ole tuota aiemmin tullut ajatelleeksi, mutta kun sitä tulee
ajatelleeksi, kausaalisuhde näyttää ilmiselvältä: syöminen illalla
käynnistää aajurveedisittäin ruoansulatuksen agnin ("tulen"), joka
pitää elimistön yöllä kovemmilla kierroksilla kuin ilman iltasyömistä
tapahtuisi.

Länsimaisittain kyse lienee siitä, että varsinkin hiilareiden popsiminen
saa insuliinin piikkaamaan, joka puolestaan kuluttanee elimistön
voimavaroja aikana, jolloin se on suht. turhaa?

Tuossa voisi olla tosi pätevä selitys sille, miksi ilta-syöminen saattaa lihottaa
enemmän kuin pidättäytyminen iltasyöpöttelystä?
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 13.11.2012 10:17:33 »

Tuo riippuu aivan siitä mitä syö: Jos syö Sairauden ja Pahoinvoinnin laitoksen suosittelemat 50-60% päivän kokonaisenergiasta hiilihydraatteina ja vieläpä gluteeniviljoista peräisin olevina sellaisina, sekä sokerina, niin mikään ei toimi kuten pitäisi.

Virallisen suosituksen mukainen ruokavalio on sellainen, että verensokeri seilaa edestakaisin ja on syötävä 2-3 tunnin välein ettei vaan verensokeri laske. Tällaiseen pompotukseen ei ole ihmiskroppaa suunniteltu. Lisäksi tuolla ruokavaliolla ihminen on lähes. koko ajan ns. postprandiaalisessa, eli aterianjälkeisessä tilassa. Juurikin sen pari-kolme tuntia joka aterian jälkeen kroppa nimittäin polttaa sitä syötyä ruokaa, ei niitä omia rasvavarastoja. Ei edes, vaikka omaa rasvaa olisi liikaa ja syöty ateria olisi 'terveellisen' vähärasvainen.

Jos taas syö lajinmukaista ravintoa - minulla perskeles on oikeus lajinmukaiseen ruokaan siinä, missä turkisketullakin lajinmukaiseen elämään - ei tarvitse syödä koko ajan. Syön itse noin klo 12:00 klo 17:00 ja klo 22. Jos klo 12 ateria on tavallista suurempi, syön ilta-aterian vasta noin klo 20 ja sen enempää ei nälätä, eli silloin vain 2 ateriaa päivässä. Ja pointtini on, että syön aina kun on nälkä, syön mitä mieli tekee ja syön juuri niin paljon kuin maistuu. En pidä pitkiä ruokavälejä minkään urheilun tai laihdutuksen vuoksi, vaan sen vuoksi että kun syöty ruoka on oikein koostettu, kroppa puksuttaa todella helposti omasta rasvavarastosta sokeria energiaksi noiden pitkien ateriavälien aikana.

Roskaruuan syöminen illalla kostautuu myös kropan terveyden kannalta: Jos syö nopeasti sokeristuvia hiilihydraatteja (tai ottaa alkoholia) illalla, aloittaa maksa  yönsä glykogeenivarastot liian vähäisinä eikä kykene yöllä puksuttamaan sitä sokeria omasta rasvasta, kuten pitäisi. Sen sijaan elimistö menee hälytystilaan 'apua, sokeri loppuu, aivot kuolee!' ja alkaa hädissään tehdä sokeria lihasmassasta ja luustosta. Ikävämpi juttu, sillä silloin jää tärkeitä unen aikana tehtäväksi tarkoitettuja korjaustoimenpiteitä kropassa tekemättä. Ja aamulla on sumuinen ja väsynyt, sellainen ei riittävästi levännyt, olo.

Iltasyöminen ei lihota tippaakaan enempää kuin minään muuna aikanakaan syöminen, syön suurimman osan päivän kaloreista klo 17 jälkeen. Sen sijaan nykyisillä suomalaisilla ravintosuosituksilla lihoaa lähes väistämättä riippumatta siitä mitä tekee. Joidenkin ihmisten elimistö kestää rääkkiä jokusen vuosikymmenen, mutta ennen pitkää tulee metabolisia ongelmia.

Itse asiassa elimistömme erittää eniten ruuansulatusnesteitä juuri illalla, täysin riippumatta siitä syömmekö silloin vai emme. Se odottaa ruokaa silloin, eikä ihme: Satoja tuhansia vuosia ihminen söi aamulla mitä illan syömingeistä oli jäänyt, jos mitään - hyvin vähän siis. Sitten lähdettiin metsästys- ja keräilyreissuille ja päivän aikana ehkä poimittiin marjoja puskasta suoraan suuhun tai syötiin eteen tullut mehevä toukka, mutta edelleen päivällä syöminen oli niukkaa. Illalla sitten pidettiin tuntikausien nyyttikesti-syömingit kaikesta mitä oli päivän aikana löydetty. Ruuansulatusnesteidemme vuorokausikierrosta tämä on edelleen nähtävissä.

Muttamutta: Yllämainittu vaatisi ettei pelätä niitä kovia eläinrasvoja - niitä joiden ansiosta aivomme ovat alun perinkin tähän kokoonsa kasvaneet.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
pikkari
Astroholisti
*****
Viestejä: 1724

I`m hot when I`m not as cold as ice


Profiili
« Vastaus #2 : 30.12.2012 06:18:05 »

Jopas tul taas tietopaketti. Kiitos E  Smiley
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: