Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Paranormaali Wiki  (Luettu 2424 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Gamma
Satunnainen astroilija
*
Viestejä: 19


Parapsykologi


Profiili
« : 02.07.2009 14:23:31 »

Vähän yli viikko sitten sattui varsin erikoinen tapaus. Mieleeni tuli spontaanisti käydä Wikiassa tarkistamassa, josko sieltä löytyisi rajatiedolle (siis mm. astrologialle) omistettua wiki-tietosanakirjaa. Olin näet aiemmin pohtinut sellaisen perustamista ja päätin nyt käydä varmistamassa ettei sellaista vielä ole tietämättäni perustettu. Menin Wikian sivulle, jossa on luettelo kaikista sen suomenkielisistä erityisaiheiden tietosanakirjoista ja silmiini ponnahti heti otsikko "paranormaali". Sen kautta sitten päädyin selittämättömille ilmiöille ja tiedon raja-alueille omistettuun tietosanakirjaan, joka oli perustettu juuri paria tuntia aiemmin eli samoihin aikoihin kun minulle tuli tuo mielijohde käydä Wikiassa. Tämä sivusto kantaa nimeä Paranormaali Wiki.

Wikia kuuluu epäsuorasti samaan kokonaisuuteen yleistietosanakirja Wikipedian kanssa, mutta Wikiaan voi kuka tahansa perustaa tietosanakirjoja erilaisilla erityisaiheille, kuten vaikkapa paranormaalille. Ja luonnollisesti eri kielillä. Paranormaali Wiki on siitä kannatettava hanke, että sinne voi lisätä sellaisiakin aiheita, jotka poistettaisiin Wikipediasta, koska siellä artikkeleilla pitää olla tiettyä yleistä merkittävyyttä - siis muutenkin kuin alanharrastajien näkökulmasta. Lisäksi Wikipediassa on havaittavissa sellaisia tendenssejä, joista asioista enemmän perillä olevat olisivat hyvinkin toista mieltä. Nämä tendenssit koskevat esimerkiksi lähdekritiikkiä, artikkelien painotuksia ja joskus myös niissä esiintyviä väittämiä.

Wikipediassa näitä Paranormaali Wikiin soveltuvia aiheita käy muokkaamassa nimittäin sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole niinkään perehtyneet näihin asioihin tai omaavat jonkinlaisen ennakkoasenteen. Tällöin käy helposti niin, että artikkeleihin muodostuu systemaattinen vääristymä, ellei Wikipediaan muodostu yhteisöä, joka on riittävän aktiivinen korjatakseen mahdolliset virheet ja systemaattisesti harhaanjohtavat painotukset tai asenteellisen lähdeiden käytön. Ja kuten näemme, monien mielestä tämä on osoittautunut Wikipedian heikkoudeksi. Eli riittävän vahvaa asiantuntijoiden yhteisöä ei ole ehkä syntynyt riittävän laadun takaamiseksi, vaikka omasta mielestäni artikkelit ovatkin pääosin oikeansuuntaisia.

Niinpä Paranormaali Wikin voi katsoa palvelevan sivustona, joka pyrkii poistamaan tällaiset systemaattiset vääristymät keräämällä joukkoonsa mahdollisimman paljon asiantuntijoita, välttäen mahdollisimman pitkälle kaikenlaisia ennakkoasenteita. Ja lisäksi - voisi sanoa jopa ennen kaikkea - se palvelee erityisaiheen Wiki-tietosanakirjana, johon voi kirjoittaa sellaisistakin aiheista, jotka eivät läpäisisi yleistietosanakirja Wikipedian niin sanottua merkittävyyskynnystä. Aiheet, jotka ovat esimerkiksi ufoharrastajille suhteellisen merkittäviäkin, eivät välttämättä kelpaisi Wikipedian puolelle tätä paljon vähäisemmän yleisen merkittävyyden takia (olkoonkin, että merkittävyyskynnystä ei ole Wikipediassa mitenkään kovin eksaktisti voitu määritellä eivätkä Wikipedian valvontatoimenpiteetkään kohdistu ensisijaisesti artikkeleiden merkittävyyden tarkkailemiseen).

Paranormaali Wiki on nyt tässä vaiheessa lähtenyt kohtuullisesti käyntiin, vaikka siitä ei ole vielä juurikaan tiedotettu. Kyseisellä Wikillä toimii jo ainakin viisi avustajaa ja sivustolle on kertynyt noin 120 artikkelia laidasta laitaan. Tähän mennessä ehkä hieman yli puolet artikkeleista on kopioitu Wikipediasta. Tämä onkin hyvä tapa toimia mikäli artikkeli halutusta aiheesta Wikipedian puolelta löytyy. Näitä artikkeleita voi sitten muokata ja täydentää parhaaksi katsotulla tavalla, aivan samoin kuin niitäkin, joita ei ole poimittu Wikipediasta.

Aluksi olisikin siis hyvä kopioida kaikki suomenkielisen Wikipedian rajatietoa sivuavat artikkelit tuonne ja lähteä sitten muokkaamaan niitä parempaan suuntaan. Siinä rinnalla Wikin valikoimaa voi samalla täydentää valikoimaa muulla aineistolla, jota ei wikipedian puolelta löydy. Itse olen esimerkiksi kopioinut artikkeleita vuonna 1998 julkaisemastani "encyclopediasta" (tähän mennessä vasta kaikki nimikkeet A-kirjaimen kohdalta) ja samalla enemmän tai vähemmän laajentanut niitä sekä sovittanut ne teknisesti Wikin tarjoamaan ympäristöön. Joistakin aiheista olen toki kirjoittanut artikkeleita muutenkin, aloittaen suoraan nollasta.

Sivusto toimii samalla tekniikalla kuin Wikipediakin, joskaan se ei tunnista joitakin uudempia koodeja. Esimerkiksi lähteet pitää merkitä koodilla <ref>lähde</ref> ja lähdeluettelon kohdalle sitten <references/> jotta toivotut lähteet tulevat näkyville. Jos siis kopioit artikkeleita Wikipediasta, kannattaa tarkistaa ettei siinä ole mitään sellaista koodia, joka ei näy oikein ja jos on, katsoa mitä asialle voisi tehdä. Paranormaali Wikissä jo olevat artikkelit voivat tarjota vinkkejä, minkälainen koodi toimisi. Pääosin artikkeleita voi kuitenkin muokata ilman Wiki-koodin syvällisempää tuntemista.

Jokainen voi siis luoda sivustolla oman tunnuksen tai muokata sivuja ilman rekisteröitymistäkin. Sivulta sekä Wikipedian puolelta löytyy myös lisää ohjeita, niille jotka eivät ole wikiä aiemmin juurikaan käyttäneet. Mitä enemmän löytyy käsiä, siis avustajia, sitä paremmaksi tämän tietosanakirjan saamme. Rohkeasti siis vain mukaan!

Paranormaali Wiki löytyy täältä: http://fi.paranormaali.wikia.com
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: