Huumori skooppeja

<< < (7/12) > >>

Jinx:
Oinas (21.3. - 19.4.)
Puhdas oinasluonne on Luojan luoma vilpitön egoisti, kuin Aatami, joka katsoo kaikkea tuorein silmin ja panee merkille ympäristön sekä lähimmäisten mahdollisen rappiotilan. Hän on uusi luuta, jonka on luonteensa mukaisesti pyrittävä korjaamaan kaikki rapistumat ja jämähtänyt tuoreella ja paremmalla. Hankkeessaan hän saa vääjäämättä vastustajia ja vihamiehiä, erityisesti niistä, joiden arvovalta tai asema on uhattuna Oinaan takia.
Kevät on takatalvineen ja helleaaltoineen ailahteleva vuodenaika. Tämä heijastuu Oinaassa äkillisinä synkkyyspuuskina ja pessimismikohtauksina. Vastoinkäymisen sattuessa kohdalle Oinas voi joskus mystisesti lamautua, mutta hän nousee synkkyyden alhosta omin voimin, kun taas löytää alkukantaisen sisunsa. Oinas on itseään kohtaan hyvin ankara, ja jos hän suuren menestyksenkin hetkellä vähättelee suoritustaan, on hän tosissaan. Individualistilla on oma, yksilöllinen ja salainen mittatikkunsa, jonka mukaan hän itseään arvioi.

Kaikilla tähtimerkeillä on oma ajallinen perusjaksonsa, jonka kuluttua on muutosten ja uudelleenjärjestelyjen aika. Oinaan jakso heijastelee merkkiä hallitsevan Mars-planeetan kiertoa, joka on vajaa kaksi vuotta. Sen kuluttua Oinas alkaa haluta uutta autoa, asuntoa, työpaikkaa tai ihmissuhdetta. Tuoreena kevään luonteena hän on aina kaikenlaisen uuden perään.

Oinasmies on henkisesti niin suora ja välitön, että naiset eivät tahdo uskoa sitä todeksi. Kun häntä osaa katsoa oikein, hän on täysin ilmeinen ja paljastaa itsensä kaiken aikaa. Hän voi olla monia asioita, mutta hän ei ole mystinen mies. Hän on sydämessään ikuinen pikkupoika, ja vaikka hän kasvaisi nobelistiksi tai presidentiksi, hän ei koskaan kasva aikuiseksi. Hän on sitä, miltä hän näyttää.

Oinasnainen on miessydäminen, hallitseva ja usein korskean oloinen komentelija. Olipa hän poikamaisen atleettinen ja nopealiikkeinen pärjääjä tai ultranaisellinen miesten unelmien ruumiillistuma, hän aina toimillaan ja puheillaan haastaa uroksia miehisyyden osoituksiin. Häneen surulliset tarinat ja säälin kerjääminen tehoavat vähiten.

Kutakin tähtimerkkiä voi ymmärtää vertaamalla sitä tietyssä iässä olevaan ihmiseen: kevään merkit vastaavat lapsuutta ja nuoruutta, syksy aikuisuutta ja talvi vanhuutta. Koska Oinas on ensimmäinen tähtimerkki, vastaa se loogisesti ihmislapsen ensimmäisiä elinvuosia. Jos siis kanssaihmiset saavat välillä pelätä kohtauksen saanutta Oinasta, on tämä vain turvautunut alkuperäiseen ongelmienratkaisukeinoon: huutamiseen. Samalla kiihkolla ja antaumuksella Oinas myös menee harmaan kiven läpi ja hankkii hengenpelastusmitalinsa.

Jos lapsuus jotakuta leimaa, niin Oinasta: hänen myöhempää elämäänsä sävyttää voimakkaasti joko muisto lapsuuden seikkailuista ja urotöistä tai epävarmuus, joka seuraa liiallisista kielloista ja varoitteluista. Pikkuoinas on sukupuolestaan riippumatta reipas ja itseohjautuva riiviö, joka vanhempana ylpeänä esittelee lapsena saamiaan arpia.

Jinx:
Härkä (20.4. - 20.5.)
Tavalla tai toisella Härän elämä pyörii aina oman kehon ympärillä. Hän voi olla kuntoileva, kehoa rakentava kalorien laskija tai ruokaa jumaloiva herkuttelija, mutta joka tapauksessa hän on hyvin fyysinen. Hänen valttejaan ovat järjestyksentaju, kärsivällisyys ja maalaisjärki. Hän inhoaa epäonnistumista ja vääriä satsauksia. Siksi hän saattaa tärkeän valinnan edellä hautautua märehtimään vaihtoehtoja, kunnes saavuttaa riittävän varmuuden. Härkä on kuten vanhan ajan polkupyörä: luja, luotettava ja mutkaton -- vain pakki puuttuu.
Härän saa varmimmin raivostumaan muistuttamalla häntä jostain epäkypsästä valinnasta tai hutiloiden tehdystä siirrosta. Kaikkien individualistien tavoin hän kyllä tietää, milloin on epäonnistunut tai onnistunut, eikä häntä tarvitse siitä muistuttaa. Hän menestyy lahjojensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella -- ja muistaa aina myös tuoda tämän esille.

Jokaisen Härän sisällä asuu vanhanaikainen talollinen: itseriittoinen ja omavarainen yksilö, joka kammoaa toisen varassa olemista. Tämä voi ilmetä hamstraamisena ja keräilemisenä -- joskus naurettavuuteen asti (vrt. Veikko Huovisen Hamsteri). Härkä on populistinen "vanhan kansan" tähtimerkki: hän edustaa niitä ikuisia perusarvoja, jotka ovat itse asiassa geeniperimän määräämiä. Härät eivät koskaan muutu.

Tunteakseen härkämiehen, täytyy naisen tuntea hänen pinttymänsä, makunsa ja mielihalunsa. Hän on hyvin eroottinen ja omistushaluinenkin, mutta rakastetulleen antelias ja uskollinen.

Nuorena hän hyppää ihmissuhteisiin enempiä miettimättä, mutta yli 35-vuotiaana hänen varovaisuutensa lisääntyy, ja elämäntyylinsä urautunutta yli viisikymppistä Härkää on taivuteltava jo vuosia, ennen kuin hän suostuu esimerkiksi muuttamaan yhteen. Parasta hänessä on miehinen lujuus, remonttireiskan kätevyys ja taloudellinen järkevyys.

Riippumatta kauneudestaan tai tyylikkyydestään härkänainen saa hien kihoamaan miehen otsalle. Kun hän lipoo huuliaan, ukkomiehet katuvat naimisiinmenoaan. "Maistuis varmaan sullekin", hän tuntuu sanovan kosteilla silmillään.

Jos tämän eroottisen naaraan on saanut omakseen, hänestä voi paljastua myös vähemmän mairittelevia puolia: ravintolassa hän haluaa aina kalleimman annoksen eikä hän vaatteissakaan tyydy sekundaan. Hän odottaa, että mies osoittaa arvostuksensa avaamalla paksua lompakkoaan sopivin väliajoin.

Härkälapsi voi vaikuttaa ikätovereitaan laiskemmalta, mutta hän on lahjakas ja alkaa kehittää itseään järjestelmällisesti heti, kun on varma taipumustensa suunnasta. Hän analysoi aikuisten maailmaa terävästi ja pystyy esittämään täysin järkeviä parannusehdotuksia jo varsin pienenä.

Monet lapsitähdet ovat Härkiä -- juuri ne, jotka eivät katoa julkisuudesta tullessaan aikuiseksi.

Jinx:
Krapu (21.6. - 22.7.)
Yksilöllinen elämäntyyli saavuttaa huippunsa Kravun tähtimerkeissä. Tämän keskikesän merkin alla syntyneen elämä pyörii hyvin kokonaisvaltaisesti oman sielun, herkkyyden ja salaisten unelmien ympärillä. Hän on persoonallinen, mielikuvituksekas ja hallitseva, mutta viimemainittua epäsuoremmin ja vähemmän ilmeisellä tavalla, kuin edelliset kolme merkkiä. Koska hän kokee itsensä haavoittuvaksi ja sensitiiviseksi, hän ei välttämättä itse tajua olevansa hallitseva. Krapu voi olla itselleen täydellinen mysteeri.
Kravulla on unelma: rakentaa oma pikku paratiisi, oma maailma, jossa saa olla täysin oma itsensä. Tämä paratiisi voi olla saari Saimaalla, saaristolaisvene tai erikoinen koti. Jos Krapu päästää lähimmäisen kaikkein pyhimpäänsä, tätä uhrausta on syytä arvostaa.

Vaikka Krapu on toimissaan käytännöllinen ja tehokas, iskee häneen välillä eripuraisuuden piru. Hänen on toisinaan pakko asettua poikkiteloin koko muun maailman kanssa: se on hänen tapansa varmistua omasta olemassaolostaan.

"Joskus on ihanaa olla mahdoton", on Kravun oma kommentti.

Krapumies pyrkii aina tekemään elämästään ja miljööstään itsensä näköistä. Hän inhoaa yhdenmukaisuutta sekä virkamiesmentaliteettiä ja valitsee yleensä sellaisen ammatin, jossa saa olla persoonallinen sekä värikäs. Ooppera ja teatteri voivat vedota hänen draamantajuunsa, mutta moni krapumies on yhtä onnellinen veneenveistäjänä, autonkorjaajana tai stereomyyjänä. Hän hallitsee alansa täydellisesti ja nauttii saadessaan tunnustusta kollegoiltaan.

Puolison tai miesystävän roolissa hän kiukuttelee, jos aikaa omalle intohimolle ei meinaa jäädä tarpeeksi. Naisen on syytä kunnioittaa Kravun "omaa maailmaa", vaikka se tuntuisi jopa lapselliselta.

Krapufemina on niin voimakastahtoinen ja naisen aseet hallitseva, että toiseksi jäävät niin rambot, kuin napoleonitkin. Hän on herkkä, mystinen ja raudanluja valtiatar, joka antaa hienovaraisia käskyjään ylähuulen tai silmäripsien liikahduksella. Hän on äänensävyjen ja mimiikan käytön mestari. Hän huolehtii kaikesta ja kaikista, jotka kuuluvat hänen itseoikeutettuun valtakuntaansa.

Krapunaisella on hyvin erikoinen ja henkilökohtainen suhde peiliin ja vaatteisiin. Jos mies haluaa todella ymmärtää tätä sielukasta olentoa, hänen pitäisi olla kärpäsenä katonrajassa seuraamassa tämän kylpyhuone- ja vaatekomerorituaaleja.

Krapulapsen maailma on varsin mustavalkoinen. Se jakaantuu tuttuun ja epätuttuun alueeseen. Kouluiässä on hänen vaikeaselkoinen persoonallisuutensa usein jo näkyviin: sama lapsi on yhden päivän aikana itsevarma komentelija, kyynelsilmäinen nurkassakyhjöttäjä ja mielikuvituksellaan ympäristöään hämmentävä taiteilija.

Aikuisenakin hän ammentaa loputtomasti lapsuuden muistoista ja rakkaista paikoista eikä edes pystyisi kieltämään taustaansa. Hän on eläinradan savolainen.


--------------------------------------------------------------------------------

Leijona (23.7. - 22.8.)
Koska Leijonan jakso on vielä kesäinen ja valoisa, on merkin alla syntyneissä jäljellä hallitsijan elkeitä ja hetkittäistä itseriittoisuutta. Sydämessään Jalopeura välittää aidosti lähimmistään ja alaisistaan. Jos hänen itsetunnossaan ei ole vikaa, hän on lämmin ja valoisa ja pystyy tulemaan lähelle ihmistä. Hän nauttii saamastaan huomiosta, mutta ei juuri koskaan kuvittele saavuttaneensa kaikkea yksin: voittaessaan Syksyn sävelen hän jakaa ruusut tukiryhmälleen.
Kosmisessa työnjaossa jokainen tähtimerkki saa sarkansa ja vastuualueensa. Merkkien kuningas saa luvan huolehtia merkkipäivistä, sosiaalisista kohokohdista ja huomionosoituksista. Hän on myös velvollinen ärähtämään aina, kun kanssaihmiset alittavat moraalisen tai eettisen riman.

Jotkut Leijonat uskaltautuvat skandaalien ja puolijulkisuuden kentille ja saattavat hankkia elantonsa juontajina, kolumnisteina tai kunnanhallitusta riivaavina kansanmiehinä.

Leijonien elämässä on muutama korkea kynnys: uskaltautuako erottumaan sosiaalisesti, ryhtymään vanhemmuuteen, viettämään julkiset merkkipäivät ja ottamaan riskin, että ketään ei tulekaan.

Vaikka leijonamies on usein pienikokoinen ja tavallisen näköinen, hän käyttää intuitiivisesti tietävän merkkinsä maineen naisten suosikkina. Hän on tulokas Rakkauden planeetalla, ja siksi jokainen nainen saa osakseen hänen jakamattoman suosionsa ja ihailunsa.

Nuorena hänen on vaikea pysyä uskollisena yhdelle kumppanille, mutta hän ukkoutuu tyylikkäästi ja hyväksyy vanhemmiten aviosäädyn vaatimukset suuremmitta tuskitta -- tosin usein vasta toisella tai kolmannella kerralla...

Naarasleijona on ylpeä, kiihkeä ja dramaattinen. Hänelle sopii vain ensimmäisen naisen rooli. Puoli kaupunkia seuraa hänen sydämensä liikkeitä ja valintoja -- jo lukiossa hänen ystävättärensä lyövät vetoa siitä, minkä opettajan ladyleijona viettelee.

Siviilisäädyn valinta on leijonanaisen kohtalon paikka. Hän on yhtä legendaarinen tavoiteltuna sinkkuna (Coco Chanel ja Mae West), kuin lojaalina vaimona (Jackie), mutta hänen on vaikea vaihtaa leiristä toiseen.

Miehen täytyy palvoa Leijonaansa niin kahden kesken, kuin julkisestikin, mutta vastineeksi hän saa uskollisuutta hautaan asti.

Sydämessään leijonalapsi haluaa olla erityisesti isänsä odotusten mittainen. Jos isä ei ole aivan toivoton tapaus, pystyy tämä auringon lapsi näkemään hänet hyvää tarkoittavana vanhempana.

Onnellisesti kasvanut pikkuleijona säilyttää valoisuutensa ja oikeudentuntonsa.

Jinx:
Neitsyt (23.8. - 22.9.)
Neitsyen perimmäinen olemus toteutuu aina, kun kaksi ihmistä lyö hynttyyt yhteen parisuhteen, liikekumppanuuden tai harrastuksen merkeissä. Merkin piirteet pääsevät esiin pitkäaikaisessa liitossa, olipa tämä sitten sihteerin suhde johtajaan, valmentajan suhde urheilijaan tai miehen suhde vaimoon.
Tarkoitus on, että Neitsyt kasvaa monien sitein yhteyteen toisen kanssa.

Syksyn tähtimerkit vastaavat ihmiselämässä aikuisuutta. Niinpä Neitsyt ei ole parhaimmillaan alle kolmekymppisenä. Hän on vielä hieman raakile, opetellen rajan vetämistä toisen myötäilyssä, arvostelemisessa ja itsekritiikissä. Neitsyt kypsyy, kuin viini ja säilyttää tasonsa pitkälle vanhuuteen.

Työnsä ja tekemistensä laatuun kiihkeästi satsaava Neitsyt voi joskus elää hyvin yksipuolista elämää. Harvat merkin edustajat ovat kaikessa pedantteja -- tyypillisempää on, että yksi elämänalue on perfektionismin näyttämönä yli muiden ja muut asiat voivat olla jopa rempallaan.

Nuori neitsytmies tarvitsee naisen koulivaa kättä ja kriittistä silmää kasvaakseen siksi gentlemaniksi, joka hänessä piilee. Monille tämä on kova paikka.

Yleensä vasta keski-iän kriisi kypsyttää tätä syysluonnetta niin, että tämä viihtyy sujuvasti naisten maailmassa. Työ on suuri osa hänen identiteettiään ja elinkumppanin on syytä hyväksyä se. Tämä uros osoittaa kiintymyksensä vaimokullalleen arvokkailla lahjoilla tai itse tehdyillä taidonnäytteillä.

Harvan tähtimerkin maine on niin kaukana totuudesta, kuin Neitsyen. Tämä ei toisaalta häiritse neitsytnaista, joka kyllä tietää arvonsa ja pitää huolen myös siitä, että kumppanikin sen tietää.

Usein hieman virallisen tai neutraalin kuoren alla piilee aistillinen ja antautuva nainen. Hänen valikoiva ja älyllinen tyylinsä puree vain todellisiin naisasiamiehiin. Niihin, jotka näkevät näennäisen pidättyvyyden läpi ja ovat valmiit antamaan puolet itsestään tälle Rakkauden planeetan alkuasukkaalle.

Jos neitsytlapsi sanoo viisivuotiaana haluavansa lavataikuriksi tai veturimieheksi, hän toteuttaa sanomansa suurella todennäköisyydellä. Hän on pikkuvanha ja haluaa itseensä luotettavan kuin aikuiseen.

Pikkuneitsyen tunnollisuutta ei saisi koskaan epäillä, koska hän osoittaa rakkautensa vanhempiaan kohtaan koettamalla aina ylittää itsensä. Ehdot, kiellot ja säännöt kannattaa perustella hyvin, muuten hän epäilee kasvattajiensa pätevyyttä.


--------------------------------------------------------------------------------

Vaaka (23.9. - 23.10.)
Vaaka lähtee siitä, että kaikki olennaiset asiat ovat järjellä analysoivatissa ja aikuisten kesken sovittavissa. Hän on henkisesti läheltä ihmisluonnon keskiviivaa -- yhtä kaukana kevään villistä animalisuudesta, kuin talven ylevistä pohdinnoista. Hän on rationaalinen liittolainen: tekee kuten sovitaan ja odottaa toisilta samaa. Hän on myös taktikko, mutta tätä ei pidä käsittää pelkästään moitteena.
Egoismin ja idealismin välimaastossa tahdikas taktikointi on yleensä realistisin menestymisen resepti.

Jos Vaa'an voi tiivistää yhteen sanaan, tämä sana olisi tyyli. Se on tyyli hoitaa asioita, käydä kauppaa, neuvotella, pukeutua ja solmia uusia henkilökohtaisia tuttavuuksia. Tämä valmiiksi aikuinen syysluonne myös arvioi muita tyylin ja käytöksen perusteella.

Lähelle häntä pääsevät vain harvat, mutta hassuinta on se, että moni lähelle päässyt ei edes tajua sitä. Vaaka on yhtäaikaa lähellä ja kaukana. Hänet pitkään tuntenut kyllä lukee häntä, mutta uusille ihmisille hän voi esittää mitä haluaa.

Vaakaan perinteisesti liitetty päättämättömyys on usein taktista sekin. Ajan peluulla ja sopivan tilaisuuden kärsivällisellä odottamisella Vaaka pääsee elämässään yhtä pitkälle, kuin muutkin.

Miehiin usein liitetty tuppisuisuus tai resuisuus pätee harvaan vaakamieheen. Naisten seuraan luontevasti hakeutuvana perushurmurina hän omaksuu vaivattomasti etiketit ja normit. Hän on suhdetoimintahenkinen ja tanssitaitoinen ja voi jopa hankkia elantonsa diplomaattisuudellaan ja kontakteillaan. Kun nuoruuden epävarmuudet ja tyylirikot hioutuvat pois, saa hänestä loppuiäksi luotetun ystävän tai lojaalin puolison.

Vaakanaiseksi ei synnytä, vaan tullaan. Merkin vahvuudet: varma maku, arvostelukyky ja sosiaaliset avut, vaativat 30 - 40 vuotta kypsyäkseen lopulliseen muotoonsa. Nuori Vaaka on peilaileva ja epävarma, ja usein vasta yhden hätäpäissä solmitun avioliiton jälkeen oma tyyli alkaa löytyä.

Monet Vaa'at pysyvät naimattomina, koska heillä on matala kyllästymiskynnys ja korkeat laatuvaatimukset. Näitä Vaakoja vilisee useita mediassa, liike-elämässä ja politiikassa.

Moni pieni Vaaka toivoisi, että olisi keksitty aikakone, jota käyttämällä voisi kättää murrosiän ja nuoren aikuisuuden väliin.

Jos kasvatusympäristö tarjoaa tarpeeksi virikkeitä ja arvostaa Vaa'an henkisiä kykyjä, hän menestyy elämässään ilman suuria takapakkeja. Jos ei, Vaaka hakee mallinsa muualta ja voi muuttaa pois kotoa hyvin nuorena.


--------------------------------------------------------------------------------

Skorpioni (24.10. - 22.11.)
Rakkauden planeetta huipentuu Skorpioniin, jonka toiminta-aluetta ovat tiiviit ja kiihkeät parisiteet, suhteet, joissa asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Tämän merkin alla syntyneiden kokemuspiiri ulottuu rakkauden paratiisista aviolliseen helvettiin. Skorpioni on syvästi tunteva liittolainen, joka rakastuessaan panee kaiken peliin. Jos rakkauden kohteen tunne ei ole yhtä syvä, loukkaantuu tämä liittolainen verisesti. Jos keskinäinen tunteiden virta on vuolas ja kaksisuuntainen, ei Skorpionin tarvitse koskaan poistua siitä.
Pimenevän syystalven lapsella on muita sosiaalisia merkkejä enemmän psykologista silmää ja strategian tajua. Hän pystyy kätkemään päämääränsä ja lojaliteettinsa jopa lähimmiltään.

Usein hän näyttää jopa etsiytyvän sosiaalisten salaisuuksien maailmaan. Sukupuolestaan riippumatta hänellä on sisäpiirin tietoa kaikenlaisista asioista -- puoluesihteeriainesta.

Skorpioni "hajauttaa" elämänsä niin, että yksi ystävä tuntee hänestä yhden puolen, toinen toisen ja kolmas loput. Yksikään ei tunne häntä kokonaan. Skorpioni on kuin ruokaa eri paikkoihin kätkevä orava, joka ei halua olla yhden kätkön varassa. Lopullinen totuus Skorpionista paljastuu vasta testamentissa.

Skorpionimies on magneettinen, kontaktihakuinen ja sinnikäs. Liike-elämässä hän on "lypsäjä" ja väsyttäjä, rakkaudessa määrätietoinen ja ovela. Ihastuessaan uuteen naiseen hän voi palkata yksityisetsivän penkomaan tämän taustat selville. Hämähäkin tavoin hän kutoo seitin, josta uhrin on vaikea päästä irti. Kuten kaikki syysmiehet, skorpioniuroskin tasoittuu avioelämän vaatimuksiin helpommin viisi- kuin kolmekymppisenä.

Jos Eevalle voisi määritellä tähtimerkin, sen täytyisi olla Skorpioni. Kaikki vaimossa tarvittavat ominaisuudet ovat hänessä: laaja tunneskaala, aimo annos huolehtivuutta ja roppakaupalla keinoja, joilla miehen pako estetään. Hän voi olla gracekellymäinen lady tai kikkamainen seksipyssy, mutta hän on aina tosi nainen.

Skorpioninaisen suurin heikkous on menneisyyteen kiinnijääminen: ex-puolisot tahtovat kummitella nykyisissäkin suhteissa.

Perikuvallinen skorpionilapsi tietää vanhempiensa salaisuudet jo ennen syntymäänsä. Hänellä on outo taipumus hankkiutua kiistakapulaksi vanhempiensa väliin, mutta todellisuudessa hän pyrkii pitämään nämä yhdessä. Hän kokee perheen hajoamisen syvemmin, kuin useimmat muut pienokaiset, eikä tällöin hevin uskalla sitoutua aikuisena.

Epäsuoran viestinnän taitajana pikkuskorpioni vaatii kasvattajiltaan jo varhaisessa vaiheessa kasvatuspsykologian arvosanaa.


--------------------------------------------------------------------------------

Jousimies (23.11. - 21.12.)
Jousimieheen on aina liitetty vaellysvietti ja seikkailunhalu. Se on loogista, kun pidetään mielessä se, että jokainen tähtimerkki on vastaus oman kuukausijaksonsa konkreettisiin haasteisiin. Kun kylmyys ja pimeis syvenevät, tulee monelle mieleen etelään lähtö. Tekeväthän muuttolinnutkin niin, joukossa Suomen (synt. 6.12.) kansallislintu joutsen.
Jousimies on ensimmäinen merkki, joka tarvitsee perhettä suuremman yksikön voidakseen toteuttaa itseään. Hän järjestää talkoot, valaa uskoa lannistuneisiin ja ääritapauksessa antaa koko elämänsä jollekin elämää suuremmalle.

Jousimiehessä on aina jotain "numeroa liian isoa". On tarkoituskin, ettei hän mahdu sovinnaisten normien puitteisiin, hänhän edustaa kansaansa tai heimoaan ulospäin.

Suomalaisten kompleksiksi mainittu tarve juosta maailmankartalle on mitä tyypillisintä Jousimiestä.

Jousimiesuros -- ikuinen partiopoika, mielipidejohtaja, idealisti tai eksentrikko -- ei ole helposti lokeroitavissa. Hän ei avaudu normaalipsykologialla, hänen motiivinsa ovat liian yleviä tai kreisejä. Hän suhtautuu naisiin poikamaisen kunnioittavasti tai kömpelösti. Erityisesti tämän idealistin henkinen levottomuus ja persoonallinen suhde seksuaalisuuteen vaativat naiselta paljon. Ei ole hyvä, jos kumppani on liikaa jalat maassa. Jousimiehen pitää saada visioida ja suunnitella suuria.

Astrologinen sormituntuma kertoo, että Jousimiehessä on eniten naimattomia naisia. Tämän tulisen idealistin hinku matkustamiseen tai henkisiin rientoihin voi olla niin kaikennielevää, että aikaa miehille ei yksinkertaisesti jää. Toisin usein kumppani löytyykin ulkomailta tai puolueen piirijärjestön pikkujouluista.

Tunne jaetusta kohtalosta voi saada inhimillisen virvatulen asettumaan avioon, mutta silloinkin liiton pitää sisältää yhteistä toimintaa kodin ulkopuolella. Tälle tytölle ei riitä keittiön, lastenhuoneen ja makuuhuoneen pyhä kolminaisuus.

Kirkassilmäisessä jousilapsessa on häkellyttäviä enkelimäisiä piirteitä: hän voi olla mittaamattoman viisas sekä oivaltava ja muista lapsista poiketen hyvinkin epäitsekäs. Hän haluaa tuoda maailmaan valoa ja nähdä sen ääret. Jos kasvattajilla on vaikeuksia suhtautua häneen, johtuu se siitä, että nämä eivät ole tottuneet olemaan lapsen ohjauksessa.


--------------------------------------------------------------------------------

Kauris (22.12. - 19.1.)
Kauris on tähtimerkkien Veli Ponteva. Hän tietää, että talven yli selvitään vain kovalla työllä, yhteisellä yrittämisellä ja tarvittaessa hammasta purren. Suomalaisten kansanluonnetta sanotaan kaurismaiseksi: älä luota vieraan apuun, älä odota herroilta liikoja ja päästä pieni piru irti, kun siihen on aihetta. Tämä käytännöllinen talviluonne on jo syntyessään vanha ja hyperrealistinen. Usein vasta eläkeiässä hän antaa huumorinsa tulla esiin.
Kauriilla on toinenkin puoli. Vastuuta kantavan ja itseään kontrolloivan kuoren alla on myös hillittömyyttä ja halua kaataa patsaita. Joka 20. Kauris ei välitä kätkeä sarviaan, vaan elää täysin omien lakiensa mukaan inhimillisenä outolintuna, jota pelätään ja palvotaan.

Kauriin ulkoinen viileys ja muodollisuus eivät tee häntä helposti tykö, voi mennä vuosia ennen kuin hän avautuu paljastaen suunnattoman sisäisen herkkyytensä. Hän voisi ottaa elämän kevyemminkin, mutta silloin hän ei olisi Kauris. Hän tuntee itsensä helposti riittämättömäksi ja syylliseksi, siksi kanssaihmisten pitäisi aina muistaa kiittää ja palkita häntä. Arvostus yhteisön silmissä on hänelle hyvin tärkeää.

Kaurismies on rehellisen oloinen ja käytännöllinen, selvää ukkomiesainesta. Velvollisuudentunnosta johtuva työhulluus voi tosin teettää sen, että alle nelivitosta Kaurista ei kotoa usein tapaa. Tämä uros muuttuu syvästi keski-iän kriisissä, jonka jäljiltä ajankäyttö ja arvomaailma kääntyvät usein jopa päälaelleen. Hän suhtautuu naisiin järkevästi ja arvostaen eikä ainakaan vanhemmiten laiminlyö kotiaan. Hän haluaa varttua patriarkaksi, jonka luo jälkeläiset tulevat aina jouluisin.

Kaurisnainen, sensuaalinen lumikuningatar, on arvoitus miehelle, kuin miehelle. Onko hän vain elävä kalkulaattori vai henkeen ja vereen perheensä raha-asioita hoitava matriarkka tai aikakoneesta putkahtanut kreivitär, joka ei tunne tätä aikaa omakseen? Kaikki talvinaiset ovat jollain tavalla mystisiä, mutta Kauriin merkeissä syntynyt femina on sitä eniten.

Huolimatta järkevästä maineestaan hän on yllättävän hellämielinen heikkoja miehiä kohtaan ja monesti hänen elämäänsä varjostavat tästä seuraavat taloudelliset rasitteet. Oppirahansa maksettuaan hän ei anna armoa lurjuksille.

Kaurislapsen tunnistaa kiinnostuksesta historiaan, maailmankaikkeuteen ja uskontoon. Hän on se perikuvallinen nappisilmä, jolla on pyhäkoulussa sata kysymystä Jeesuksesta, joka viihtyy mummolassa ja jonka lempilelu on Aaretti-sedän 40-luvulla veistämä puuhevonen. Hän kantaa huolta perheen nimestä ja maineesta ja viihtyy sukujuhlissa hienoissa vaatteissa.

Jos tässä merkissä asuva pikkupiru ilmenee hänen käytöksessään, on se merkki siitä, että hän ei ole löytänyt kasvattajistaan tarvittavaa suoraselkäisyyttä.

Jinx:
Vesimies (20.1. - 19.2.)
Kreikkalaisen myytin mukaan Vesimies oli ensimmäinen ihminen, jonka luotuaan jumalat nostivat tähtitaivaalle esikuvaksi kuolevaisille. Vesimiehen ideaalityyppi on renesanssi-ihminen: tiedostava, osallistuva, elämäniloinen ja yhteisöstään vastuuta kantava.
Maan päällä on tietenkin vaikeampaa, kuin taivaassa ja moni Vesimies joutuukin taistelemaan maailman ahdasmielisyyttä ja ihmisten konservatiivisuutta vastaan.

Yksi Vesimies 20:stä on ideaalikuvan mukainen jo syntyessää. Jos kuuluu näihin armoitettuihin, saa vilpittömästi ihmetellä, miksi muut elävät vapaaehtoisesti pimeydessä ja rajoittavat elämäänsä käsittämättömillä kielloilla. Useimmat Vesimiehet pyrkivät ensin elämään normien mukaan, mutta viimeistään keski-iän kriisi pakottaa heidät muuttumaan. Kriisi johtaa kapinaan, kapina itsenäistymiseen.

Kaikki talvimerkit liittyvät käyttämättömien henkisten voimavarojen aktivoimiseen. Selviytyäkseen talven yli täytyy yrittää enemmän, uskoa enemmän tai keksiä enemmän. Jos Kauris rakentaa lämpimän linnan ja Jousimies muuttaa Espanjaan, Vesimies keksii sähkön.

Itsensä vapauttanut vesimiesuros on löytänyt jörndonnerin tai frederikin itsestään. Hän uskaltaa olla erilainen ja kiistanalainen. Hänellä on yleensä erikoisia lahjakkuuksia ja harrastuksia ja hän suhtautuu naiseen normaalia valistuneemmin. Hän kuitenkin kyllästyy helposti ja kadottaa välillä kiinnostuksensa seksiin.

Jos henkiset riennot eivät vie häntä kokonaan, hänestä saa erinomaisen ystävä-puoliso-isän. Itseään vielä etsivä versio tarvitsee yleensä vahvoja ja viisaita naisia löytääkseen itsensä.

Itsensä vapauttanut vesimiesnainen on kreisi ja älykäs, tyylikäs ja spontaanisti feministinen. Hänellä on oma huone ja omaa rahaa. Hän tuntuu leijuvan raja-aitojen yli ja pitävän pilkkanaan miehisen maailman ansoja. Hänen magneettisuutensa häkellyttää miehiä mutta vain harvoin kukaan pääsee kohtaamaan häntä intiimisti. Kovin usein kosiomiehet päätyvät hänen ystävikseen. Hän saattaa lyödä kaikki ällikällä naimalla gambialaisen ufotutkijan, mutta liiton kestämisestä yli kahden kuukauden ei voi antaa takeita.

Jos perheeseen syntyy pimmimozart, kannattaa harrastebudjettiin alkaa koota rahaa jo synnytyslaitoksella. Noin kolmannesta ikävuodesta lähtien hän alkaa etsiä ystäviä, vaikutteita ja kapinanaiheita. Jos jälkeläinen on ujoa ja arkaa tyyppiä, korostuu ystäväpiirin merkitys entisestään. Hän vain sulautuu lapsilaumaan ja keksii itsenäisyyden myöhemmin.


--------------------------------------------------------------------------------

Kalat (20.2. - 20.3.)
Peruskala on humoristinen, narrimainen ja myötätuntoinen mukautuja. Jo varhain hän keksii, että maailmassa selviytyy mainiosti ilman egoa, tuota individualistien toteemia. Kalat ihmettelee maailman menoa, ja jos se näyttää liian ahdistavalta, hän pakenee mielikuvituksensa siivin aavan meren tuolle puolen. Jos hänellä on onnea ja suojelijoita, hän päätyy tangolaulajaksi, teatteriin tai pyörittämään persoonallista bisnestä.
Mukautuvuutensa ansiosta monet Kalat sulautuvat taustaan ja elävät ulkoisesti väritöntä elämää. Anonyymisyys on suoja, jonka alla todellinen Kalat ui unissaan kohti sankaruutta ja romansseja. Muita vaihtoehtoja ovat kaksoiselämä ja muutto Argentiinaan. Kuten vastineensa eläinkunnassa, on astrokalakin liukas, ja sen todellinen elämä on pinnanalaista. Tämän merkin alla syntyneitä on vaikein luokitella. Kalaihmistyyppejä on yhtä monta, kuin kalalajeja maailman merissä.

Kalamiehen suhde naisiin on syvä ja ensisijainen. Isäsuhde ei ole maailman helpoin ja monesti isä on pojalle etäinen.

Naiset ovat hänelle peräti palvonnan kohde ja ainakin nuorena hän jopa samastuu näihin. Iän myötä tilanne voi muuttua: monet Kalat loikkaavat Naisten planeetalta Miesten planeetalle. Ne, jotka jäävät, tietävät, että aina tulee uusi nainen pelastamaan heidät. Aina tulee uusi palvonnan kohde. Yksi asia on selvä: kalamiehen kanssa ei ole koskaan tylsää.

Kalojen merkin monimuotoisuus ilmenee naisissa miehiä luontevammin. Tyyppi "taistelukala" on värikäs, naisellisilla kliseillä leikittelevä mystinen femina, joka saa miehet haukkomaan henkeään. Kotioloissa hän voi olla maailman tavallisin sohvallamakoilija, mutta shown alkaessa Jukka Kajaavakin vaivautuisi paikalle.

"Kultakala" on naisista maagisin, eteerinen rakkauden papitar. Jos kalanainen ei halua herättää ulkoista huomiota, hän luottaa siihen, että mies ei pysty olemaan ilman unelmia tuottavaa "orjatartaan".

Lapsuus on monelle Kalalle elämän paras aika, koska silloin saa toteuttaa mielikuvitustaan ilman rajoja. Aikuisten maailman tuntuu tylyltä ja tylsältä.

Kalalapsi etsii inspiraatiota ympäristönsä pokkeusihmisistä ja hankkii yleensä jo varhain valtaisan tietomäärän kaikenlaisista asioista. Jos kalaihminen pystyy säilyttämään tämän lapsen itsessään, hän voi mukaella vanhaa sanontaa:"Kun kuulen sanan arki, poistan varmistimen mielikuvituksestani."

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu