Astro Foorumi

Muita keskusteluaiheita => Vaihtoehtohoidot => Aiheen aloitti: sideman - 18.03.2013 23:32:37



Otsikko: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 18.03.2013 23:32:37
http://areena.yle.fi/tv/1829498

(Sori, Ekl!    :-\   )

(Edit) Lääketehtailijat luultavasti vihaavat tuollaisia dokkareita...   ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 10:51:56
Eipä mitään, tuo ei kiinnosta koska aihe on niin tuttu: Minun kroppani on oma-aloitteisesti saanut minut ns. pätkäpaastoiluun, eli illan viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian väli on vähintään 14 tuntia. Sillä saa aikaan ihan saman paastohyödyn, kuin millään rankemmillakaan jutuilla ja lisäksi ihmisen aineenvaihdunta on muutenkin jo metsästäjä-keräilijä aikoina virittynyt iltasyömiseen painottuvaksi. Puoleenpäivään surffaan aamukahvin kuohukermalla - tulee siitäkin kaloreita, mutta ei niin paljoa - ja puoliltapäivin vasta pystyn ajattelemaankaan kiinteän ruuan syömistä.

Muitakin tapoja paastota on, mutta aineenvaihdunnan ruuansulatusrytmin ja ihan yleisen mukavuuden kannalta helpoin on pätkäpaasto, jossa riittää se 14-16 tuntia syömättä, mikä ei ole paljoa kun siihen voi laskea mukaan  yöunen ajan. Olen aikoinaan jo 20 vuotta sitten paastoillut yhden päivän viikossa ja sitä en suosittele, ainakaan verrattuna pätkäpaastoon yhden vuorokauden sisällä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 19.03.2013 11:21:21
Waaau.

Siis sähän elät todella epäterveellisesti, Elektrikko. Juuri niin, miten Ei pitäisi syödä - eli ateriarytmi iltapainotteinen....
HAHA - ja mä olen kuvitellut kirjoitustesi perusteella, että olet joku hallleluuliah -itse täydellisyys, että itsekuria löytyisi jopa toisillekkin jakaa.


Onhan se nyt ihan eri asia paastota vuorokausi - tai pidempään kuin 14 h niin, että aamaiseksi litkii kermakahvia  ;D



Mielenkiintoinen aihe, Sideman. Olen itse paastonnut ehkä kerran tai kaksi elämässäni - silloinkin vaan päivän, mutta kaikki jotka moista harrastavat puhuvat siitä todella lämpimästi. Tiedä sitten pitäsiko nyt vaikka tässä kevään aikana kokeilla...



/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 11:26:09
Eipä mitään, tuo ei kiinnosta koska aihe on niin tuttu: Minun kroppani on oma-aloitteisesti saanut minut ns. pätkäpaastoiluun, eli illan viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian väli on vähintään 14 tuntia.

5 / 2 :n perusidea on, että kahtena päivänä viikossa rajoitetaan kalorit noin 500:an kilokaloriin vuorokaudessa, ja muulloin
voi syödä niin paljon kuin lystää. Esimerkiksi kuusi viipaletta Ruis-Realia ilman mitään lisukkeita tekee suunnilleen tuon verran.
Tai yksi sadan gramman suklaalevy, mikä ei liene kovin hyvä idea... ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 11:38:06
Joo, ja moinen on rankkaa niin mielelle kuin ruumiillekin ja saatta pistää herkillä kortisolinerityksen ylivaihteelle.

Kun kehityshistoriallisista syistä se aamuateria on muutenkin päivän vähiten tärkeä ateria. "Aamuateria on päivän tärkein ateria" ei ole tieteellisesti todistettu väite. On toki tehty tutkimuksia, joiden perusteella aamiaisen väliin jättävät lihovat helpommin, mutta olennaista on kyllä myös se MITÄ syödään. Toki jos aamiaisen väliin jättävä syö sianlihotusruokavalioa - 50-60% päivän kaloreista hiilihydraateista - niin aamiaisen väliin jättäminen tulee sitten helposti kompensoitua roskaruualla kun kroppa ei osaa puksuttaa sokeria omista rasvavarastoista kuten sen kuuluisi. Kukaan ei ole tutkinut aamiaisen syömättömyyden vaikutuksia ihmisillä jotka syövät lajinmukaista ravintoa johon maanviljelystuotteet eivä kuulu. Kannattaa myös katsoa, ketkä ovat rahoittaneet näitä aamiaistutkimuksia - mm. aamiaismurotehtaat...

Minä lorautan kuohukermaa aamukahviin (jää alle sen 50 kalorin joka on paaston katkaisun raja), syön ensimmäisen kiinteän aterian 11-12 välillä, toisen 17-18 välillä ja kolmannen 21-22 välillä. Näin saan pisimmän ruokavälin 14 tuntiin, joka on se minimi jotta saisi pätkäpaastoedut.

Elimistömme erittää ruuansulatusnesteitä parhaiten illalla, täysin riippumatta siitä milloin tukevin ateria syödään. Vähintään miljoonan vuoden ajan metsästäjä-keräilijät heräilivät aamulla ja söivät mitä illan syömingeistä oli jäänyt - jos mitään. Päivällä metsästyksen ja keräilyn ohessa ehkä napsittiin marjoja puskista tai mehevä toukka jos eteen tuli, mutta vasta illalla oli sitten nyyttärimässäjäiset siitä, mitä oli päivän aikana metsästetty ja keräilty.

Antiikin roomassa vapaat kansalaiset söivät päivällä hyvin kevyesti, salaatteja ja kuivattuja hedelmiä, ja vasta illalla syötiin kunnolla.Orjia sen sijaan ruokittiin muutaman tunnin välein korkeahiilihydraattisella ruualla, koska sillä tavoin ne pysyivät rauhallisempina ja helpommin hallittavina. Minä olen vapaa ihminen, joten en syö kuin orja.

Ilveksen tytär: Minulla tulee tänä vuonna 20 vuotta edellisestä antibioottikuurista. Pistä paremmaksi ja tule sitten kertomaan kuinka epäterveellisesti minä elän.  ;D   50-vuotisjuhla on muutaman vuoden kuluttua ja minulla ei ole ainuttakaan kroonista sairautta, painoindeksi, rasvaprosentti ja lihaskunto ovat parikymppisen tasolla. Kolesteroli 4,4 verenpaine 117/75 viimeksi  kun mitattiin ja paastosokeri 5,1. Näyttäisi siltä, että minä jo lähes pari vuosikymmentä aamiaisen syömättä jättänyt teen jotakin oikein...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 11:51:12
Ja vielä: Pätkäpaastoilin yhden päivän viikossa jo parikymmentä  vuotta sitten, koska silloin oli jo saatu ensimmäiset viitteet moisen terveellisyydestä. Huomasin kuitenkin kokonaisen päivän paaston nostavan stressihormoni kortisolin tasoja minulla kortisoliherkällä aivan liikaa, kropalle lempeämmin pääsee samaan kalorirajoitukseen vuorokauden sisäisellä pätkäpaastolla.

Ja nyt ollaan muuten siinä kohdassa, että kolesteroliparadigma on kaatumassa aivan näinä päivinä, vaikka vanhat jäärät panevat vastaan. Eläinrasvan sv-tautiriskiä nostavasta vaikutuksesta ei ole todisteita, maitorasvan CLA:n (konjugoitu linolihappo) on itse asiassa todettu suojaavan sv-taudeilta. Viljojen gluteeni on sen sijaan yhdistetty yli 250 eri sairauteen autoimmuunivaikutustensa vuoksi.

Ja aamiaismurovalmistajat sekä kevytlevitevalmistajat ovat nauraneet koko matkan pankkiin kaikki nämä vuosikymmenet - yhdessä lääketehtailijoiden kanssa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 11:57:18
HAHA - ja mä olen kuvitellut kirjoitustesi perusteella, että olet joku hallleluuliah -itse täydellisyys, että itsekuria löytyisi jopa toisillekkin jakaa.

Tätä vielä kommentoisin:
Jos syömisten järjestely vaatii itsekuria, ravinto on koostettu väärin. Ihmiskeho on itsesäätelevä systeemi - nälänsäätelyä myöten. Siankasvattajat jo tietävät että Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen suosittama 50-60% päivän kaloreista hiilihydraateista on se mitä pitää antaa sioillekin jos haluaa että ne lihovat nopeasti. Miten ihminen voisi - ilman sitä paljonpuhuttua itsekuria - pysyä hoikkana sianlihotusruokavaliolla.

Minun pointtin on nimenomaan kuunnella kroppaa; niin ostoksilla kaupassa, kuin ruoka-aikojenkin suhteen. Ruokavälini voivat olla sen 4-6 tuntia täysin ilman mitään itsekuria.

Itsekurin tarve ruokailuissa osoittaa virheellistä ruuan koostumusta makrosuhteiden (=kuinka paljon prosentteina tulee päivässä hiilihydraateista, proteiinista ja rasvoista) osalta.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 19.03.2013 12:26:59
Nja, olet toki oikeassa siinä, ettei itsekuri nyt ole se avainsana terveellisesti syömisessä.

Muuten tuo antiikin kreikan esimerkki on hieman naurettava, oletten, että asut Suomessa? Asun itse välimeren maassa ja tokihan täällä on ihan erilainen ateriarytmi kuin pohjoismaissa. Uskon vakaasti, että lämpimissä maissa iltapainotteinen syöminen on luonnollisempaa..


Kävin viime syksynä naturopaatin luona vatsan ongelmien takia ja hän suositteli nimenomaan samankaltaista "paastoa", eli 1-2 päivää viikossa söisi pelkkiä tummia viinirypäleitä antaakseen vatsalle ja koko keholle lepopäiviä ja aikaa toipua.(rypäleet tuli syödä siemenieen päivineen) Toteutin sen ehkä pari kertaa, mutta sitten neuvo jäi unholaan.

Pitäisi ehkä koittaa uudestaan - vaikka kun tykkään niin ruuasta niin tuollainen puolipaastoaminenkin on kyllä niin rankkaaa.  :-\

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 12:30:39
HAHA - ja mä olen kuvitellut kirjoitustesi perusteella, että olet joku hallleluuliah -itse täydellisyys, että itsekuria löytyisi jopa toisillekkin jakaa.

Tätä vielä kommentoisin:
Jos syömisten järjestely vaatii itsekuria, ravinto on koostettu väärin. Ihmiskeho on itsesäätelevä systeemi - nälänsäätelyä myöten. Siankasvattajat jo tietävät että Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen

Kuvaavampi nimi tuolle voisi olla vaikkapa Lääketehtailijoiden lompsanturvottamisen laitos... ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 12:43:03
Ilveksen tytär: Se oli antiikin Rooma, ei Kreikka. Sen esimerkin pointti oli, että ihmisistä tulee flegmaattisia ja helposti hallittavia, kun he syövät korkeahiilihydraattista ruokaa muutaman tunnin välein. Energiataso ja vireystila nousee kun syö luonnollisemmin.

Ja ilmastolla ei näytä olevan mitään väliä: Syön ihan samalla tavalla iltapainotteisesti kesät-talvet, koska kroppani haluaa niin ja sitä minä kuuntelen, enkä lääke- ja elintarviketeollisuuden taskussa olevia 'asiantuntijoita.'  Ainoa ero minulla on, että talvella kroppa haluaa enemmän eläinproteiinia kuin kesällä.

Miljoona vuotta iltapainotteista syömistä metsästäjä-keräilijöinä - riippumatta siitä milloin syöt, erittyy niitä ruuansulatusnesteitä parhaiten illalla.

Minulla oli vatsaongelmia niin kauan, kun söin suositusten mukaisesti. Nyt kun syön lajinmukaista ravintoa lajinmukaisessa rytmissä sekä kuuntelen kroppaani, vatsaongelmat ovat hävinneet täysin. Jos sinulla on vatsaongelmia, ruokavaliossasi on jotain vialla.



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 13:05:13
Pitäisi ehkä koittaa uudestaan - vaikka kun tykkään niin ruuasta niin tuollainen puolipaastoaminenkin on kyllä niin rankkaaa.  :-\

Tästä tuli mieleen kaksi melko outoa - mutta positiivista - ilmiötä, jotka olen huomannut siirryttyäni kuunteemaan kroppaani ja syömään ihmisen lajinmukaista ravintoa:

Koskaan ennen en ole nauttinut ruuasta näin paljon ruoka aikoina ja ollut samalla yhtä välinpitämätön minkä tahansa ruuan suhteen ruoka-aikojen välillä. Juustotiskillä tarjottu maistiainenkaan - vaikka sopisi ruokavaliooni - ei innosta, kun ei ole ruoka aika.

Toinen ilmiö on se, että ruokamäärä per päivä ei riipu lainkaan fyysisen rasituksen määrästä: Syön suht saman verran toimistotyöpäivänä, kuin sellaisena päivänä jolloin treenaan vaikkapa 6 tuntia.

Molemmat luultavasti selittyvät sillä, että kun ruoka on lajinmukaista kroppa puksuttaa sokeria omasta rasvakerroksesta tarpeen mukaan joustavasti, jolloin mitään välipalatarvetta tai mielitekoja ei aterioiden välillä ole ja päivän liikuntamäärä ei vaikuta nälkään, koska ekstra otetaan sieltä omasta rasvakerrroksesta.

Ja vielä yksi mielenkiintoinen ilmiö verrattuna aikoihin, jolloin hölmönä kuuntelin virallista ravinto-ohjeistusta ja söin sitä paljonpuhuttua täysjyväviljaa, enkä juuri lainkaan eläinrasvoja: Silloin oli tuskaa mennä kauppaan nälkäisenä ja heti oli pakko saada jotain suuhun ja kokkaaminenkin oli tuskaa sitä ruuan valmistumista odotellessa. Nyt jo se, että ostan ruokaa ja/tai rupean kokkaamaan hiljentää nälkäsignaalia siedettävälle tasolle. Kroppa ymmärtää että kohta ruokaa tulee, ei tarvitse huudattaa hälytintä täysillä.

Ja kaikki tämä täysin ilman mitään itsekuria.  :D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 13:23:21
http://areena.yle.fi/tv/1829498


Yksi meitsille suurimmista ylläri-pylläreistä tuossa dokkarissa oli se, että 1GF-1:n
muodostumisen vähentämiseksi tulee rajoittaa proteiinien nauttimista...

Liiallinen IGF-1:n määrä ilmeisesti mm. lisää syöpäriskiä!


Wiki:

Insuliininkaltainen kasvutekijä

Insuliininkaltaiset kasvutekijät (engl. insulin-like growth factor, IGF) ovat hormoneja,[1] joiden polypeptidirakenne on samankaltainen kuin insuliinilla. Insuliininkaltaiset kasvutekijät säätelevät muun muassa solunjakautumista.[1]
Insuliininkaltaiset kasvutekijät ovat insuliininkaltainen kasvutekijä 1 (IGF-1 tai IGF-I) ja insuliininkaltainen kasvutekijä 2 (IGF-2 tai IGF-II). IGF-1 on pääasiallisesti maksassa muodostuva kasvuhormonin vaikutusta välittävä peptidi.[2]



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 13:37:35
Olenhan minä  tälläkin foorumilla LCHF:ää hehkuttaessani maininnutkin, että siinä ei prodea syödä enempää kuin mitä se Sairauden ja Pahoinvoinnin Laitoskaan suosittelee, eli vain 1-1,5 g / painokilo päivässä. Ylimäärän kas kun maksa - on se vaan ihme vempele - muuttaa suit sait sokeriksi ja sitten taas erittyy lisää sitä insuliinia. Tämän ovat monet tyypin 2 diabeetikot verensokerimittareineen huomanneetkin; rasvapainotteisella ruokavaliolla insuliinineritys on vähäistä ja sokerit eivät heittele. Olen tästä kertonut ihan niissäkin keskusteluissa joissa sinuakin Sideman on näkynyt.  ;)

Niinpä jos vähentää hiilihydraattien syömistä sianlihotusruokavalion määrää pienemmäksi, on ainoa turvallinen korvaava aine hyvälaatuinen rasva - korkealaatuinen (=ei viljalla ja soijalla ruokittujen eläinten) eläinrasva ja härskiintymätön kasvisrasva, eli mieluummin kasvisrasvat kokonaisista pähkinöistä ja siemenistä kuin edes kylmäpuristettuna, sillä oikeasti vaarallista rasvaa on härski kasvisrasva (eritoten fruktoosin kanssa yhdessä), sekä ne linnunsiemenöljyt, joista saa sitä syöpää ja tulehduksia aiheuttavaa omega6-rasvahappoa aivan liikaa. Ainoa poikkeus tästä on oliiviöljy, joka ei meinaa härskiintyä millään ja jossa omega6-rasvahappoja ei ole hirveää määrää.

Kasviksilla ei hiilihydraattien vähentämisessä syntyvää kalorivajetta korvata oikein millään, koska ne ovat niin vähäkalorisia. Niitä voi syödä vaikka kilon päivässä ja silti jää kalorivajeelle.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Avicii - 19.03.2013 13:38:23
En minäkään syö aamiasta jos ei ole ihan pakottava tarve. Minä en yksinkertaisesti voi syödä, oksennan tai se menee väkisin alas. Syön tuossa 11-13 aikaa lounaan ja sitten iltapv lämpimän aterian. Illalla syön vain jos tulee rehellinen nälkä. Tämä toimii minulle kaikkein parhaiten. Tosin noita hiilareita voisi vähentää. Meillä menee jännästi niin että yleensä lauantaisin kellään ei ole oikea nälkä ja syömme harvemmin lämpimän aterian vaan kevyesti jotain pientä. Sitten sunnuntaina alkaa taas ruoka maittamaan.
Eiköhän tärkein liene kuunnella sitä omaa kehoaan ja löytää luonnollisen rytmin. Minun poikani on todella laiha ja harrastaa aktiivisesti liikuntaa mutta hän sanoi että ei kerta kaikkiaan kykene syömään yleisen ravintosuostumuksen mukaan. Yritän laittaa hänelle mahdollisimman tukevia aterioita jotta ei mene alipainoiseksi.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 13:48:06
Olenhan minä  tälläkin foorumilla LCHF:ää hehkuttaessani maininnutkin, että siinä ei prodea syödä enempää kuin mitä se Sairauden ja Pahoinvoinnin Laitoskaan suosittelee, eli vain 1-1,5 g / painokilo päivässä. Ylimäärän kas kun maksa - on se vaan ihme vempele - muuttaa suit sait sokeriksi ja sitten taas erittyy lisää sitä insuliinia. Tämän ovat monet tyypin 2 diabeetikot verensokerimittareineen huomanneetkin; rasvapainotteisella ruokavaliolla insuliinineritys on vähäistä ja sokerit eivät heittele. Olen tästä kertonut ihan niissäkin keskusteluissa joissa sinuakin Sideman on näkynyt.  ;)


Mullon kanan muisti, kun olen harrastanut niin kauan neljänteen tietoisuudentilaan eli turiiyaan  (citta-vRtti-nirodha) potentiaalisesti
johtavaa meditaatiota. Tuo mainitaan itse joogasuutrassakin*, LOL!

(*citta-vRttit, eli mielen toimintamoodit, tai mitä lie, ovat:

pramaaNa, viparyaya, vikalpa, nidraa ja smRti eli muisti; mentaalisen joogan päämäärä on
näiden hillitseminen, rajoittaminen, ehkäiseminen,  nirodha eli yoga eli samaadhi)

 :crazy2:




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 13:56:05
rasvahappoa aivan liikaa. Ainoa poikkeus tästä on oliiviöljy, joka ei meinaa härskiintyä millään ja jossa omega6-rasvahappoja ei ole hirveää määrää.


Siis ilmeisesti oliiviöljyä voi säilyttää suht. huoletta huoneenlämmössä. Entäs sitten kookosöljy? Se on kaiketi
pahimmasta päästä terveyden romahduttajana?

 :o


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 14:17:17
Siis ilmeisesti oliiviöljyä voi säilyttää suht. huoletta huoneenlämmössä. Entäs sitten kookosöljy? Se on kaiketi
pahimmasta päästä terveyden romahduttajana?

Ei suinkaan, ei ainakaan luomulaatuinen kylmäpuristettu kookosöljy, se on erittäin terveellinen rasva. (Markettien kova munkinpaistorasva sen sijaan on vältettävää tavaraaa.)

En vain muistanut mainita sitä, koska se ei sovi minulle ollenkaan (ne lektiinit jälleen). Mutta harvat asiat sopivatkaan kaikille, eli aina kun ottaa uuden asian ruokavalioonsa, kannattaa vähän tarkkailla kropan reaktioita.

Yleisesti ottaen terveellisiä ovat:
Laiduntaneen/laidunrehua syöneen lehmän maitorasva - kunhan ei ole homogenoitua (kaikki suomen lehmät laiduntavat ja saavat paljon nurmirehua, joten ihan tavallinen suomalainenkin voi on erittäin hyvää)
Muukin luonnonmukaisesti ruokailleen eläimen eläinrasva
Riistan rasvat - joskin riistaeläimet ovat aika rasvattomia, yleensä löytyy vain sisäelinrasva, luuydin, aivot jne.
Oliiviöljy
Kylmäpuristettu kookosöljy
Pähkinöiden, siemenien ja mantelien öljyt niistä kokonaisista pähkinöistä yms, sillä puristettuina härskiintyvät suit sait

Kaikkein eniten vältettäviä ovat auringonkukkaöljy (laskee immuunivastetta rajusti, joka kasvattaa syöpäriskiä) ja soijaöljy (juuri tuli tutkimus jossa soijaöljyllä syötettyä lohta syöneet hiiret sairastuivat diabetekseen).

Aina kun teollisessa ruuassa lukee vain 'kasvisöljy' ilman että siinä eritellään mikä öljy, kannattaa kyseinen tuote jättää ostamatta, koska silloin se öljy on aina sieltä halvimmasta=epäterveellisimmästä päästä.

Rypsi- ja rapsiöljy ovat kiistanalaisia, itse en käytä sen vuoksi että:
- näyttävät hyvältä koeputkessa, mutta ihmiselimistö ei voi hyödyntää niiden omega3-esiastetta, jolloin tulee vain omega6:sia
- isoäitini aikana ei moista tuotetta ollut olemassa - se on aina hyvä nyrkkisääntö ruuan välttämiselle.

Ja juu, oliiviöljy säilyy hyvin huoneenlämmössä, mutta valolta se pitää suojata. Sen  härskiintyminen on niin vähäistä, että sitä käytettiin antiikin aikoina ruumiiden säilömiseen...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 19.03.2013 14:39:02
Tais tuo Sideman pelleillä  - ei kai nyt oikeasti luule, että kookosöljy on terveyden romahduttaja?


/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 14:47:49
Voipi olla, mutta kun ihan asiallisesti liikkeellä olevilta ihmisiltäkin menee sekaisin joskus se marketin munkinpaistorasva (epäterveellinen) ja kylmäpuristettu kookosöljy (terveellinen), niin ajattelinpa varmuuden vuoksi asian kertoa. Marketeista sitä kylmäpuristettua ei taida edes saada.

Mutta kaikki ei sovi kaikille; minä en voi kookosta tai kookosöljyä syödä ollenkaan, useimmat kyllä kaiketi voivat.

Kookosöljyä (se terveellinen mukaan lukien) ovat solvanneet lähinnä samat tahot joiden mielestä voi tappaa ja auringonkukkaöljy sun muut omega6-pommit ovat terveellisiä...  :(  Siitä syystä ihmiset ovat usein vielä siinä luulossa että aivan kaikki kookosöljy on epäterveellistä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 15:12:10

Intian aajurveedassa sangen tärkeä komponentti on ghee eli kirkastettu
voi. Se valmistetaan keittämällä matalalla lämmöllä vesi pois voista mahdollisimman
tarkkaan ja kuorimalla keitoksen pinnalle pukkaavat maitoproteiinit pois. Huolella
on varottava etteivät kasarin pohjalle jäävät proteiinit pääsee palamaan. Silloin
ghee on pilalla.

Aajurveedan (aayur-vedan) yksi merkittävä hoitomuoto on ns. pañca-karma (viisi operaatiota, tai jotain).
Tietääkseni se aloitetaan nauttimalla melko huomattava määrä gheetä, joka auttaa kai poistamaan
kuona-aineita elimistöstä, tai silleen.

Itse käytin joitakin vuosia sitten ruoanlaitossa itse valmistamaani gheetä . Siinä on miellyttävän
pähkinäinen aromi kuumennettaessa. Se tulee ehdottomasti valmistaa suolattomasta voista, kaiketi jotta
vesi saadaan mahd. tarkkaan pois.




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.03.2013 16:19:44
Ghee on hienoa tavaraa, paisto-ominaisuudet paremmat kuin perusvoissa, joka palaa helposti ja perusvoilla paistolämpötila on esim. pihville hieman matala. Mutta laiska kun olen, niin saman tuloksen saa voi-oliiviöljy-seoksella, ne paisto-ominaisuudet siis.

En yhtään ihmettele ayurvedan ghee-hoitoa, varmaan tehoaa moneenkin vaivaan:
Erityisesti maksa ja suolisto rakastavat voita, rasvamaksaa ja huonovointista suolistoa voi parannella runsaalla voilla. Ja keuhkoja suojaava neste on muuten tehty tyydyttyneestä rasvasta, keuhkosyöpä, keuhkoahtauma, allergiat ja astma ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti nimenomaan margariinien ja kasvisöljyjen lisääntyneen käytön myötä. Eli paradoksaalisesti sanoisin: Ellet voi lopettaa tupakointia, niin syö sitten ainakin paljon voita.  ;)  Luun uudismuodostus heikkenee myös vähärasvaisella ja/tai kasvisrasvapainotteisella ruokavaliolla, osteoporoosia onkin eniten vähärasvaisella ruokavaliolla elävillä ihmisillä (useimmiten naisia), silloin kun sitä esiintyy ennen vaihdevuosi-ikää. Eivätkä ne vaihdevuosi-ikäisetkään taida paljoa tyydyttynyttä rasvaa nykyään syödä, vuosikymmenien turhan pelottelun vuoksi...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 22:26:33
Tais tuo Sideman pelleillä  - ei kai nyt oikeasti luule, että kookosöljy on terveyden romahduttaja?
/A

Pelkäsin vain, että Eklellä saattaa olla jotain tuonsuuntaista tietoa uskomattomassa päänsisäisessä tietokannassaan...  :coolsmiley:
Olen hiljan hankkinut ison purkin "virgin coconut oilia"!


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.03.2013 22:32:39

Rasvakiistojen tuoksinassa on vaikea välttyä sellaiselta vaikutelmalta, että
elintarviketeollisuudella ja lääketeollisuudella on jonkinlainen salaliitto
rasvasuositusten kyseessä ollen.

Elintarviketeollisuus vetoaa ovelasti laadittuihin tutkimuksiin, jotka
saadaan keplottelemalla näyttämään vihreää valoa kasvirasvoille ja
punaista eläinperäisille??

Tuo on vuosikymmeniä lisännyt kuluttajien mielenkiintoa helposti härskiintyviin
kasvirasvoihin, mikä puolestaan tuo uusia asiakkaita lääkäreille ja sitä kautta
pohjattoman ahneille lääketehtailijoille??

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 19.03.2013 22:50:03
Tais tuo Sideman pelleillä  - ei kai nyt oikeasti luule, että kookosöljy on terveyden romahduttaja?
/A

Pelkäsin vain, että Eklellä saattaa olla jotain tuonsuuntaista tietoa uskomattomassa päänsisäisessä tietokannassaan...  :coolsmiley:
Olen hiljan hankkinut ison purkin "virgin coconut oilia"!

No joo, se on kyllä totta, että Eklektrikolla on aivan uskomaton päänsisäinen tietokanta.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Iko - 20.03.2013 13:57:17
Aika mielenkiintoisa huomioita syömisestä sinänsä ... vaikken mistään mitään tiedä, niin silti tästä iltasyömisestä, se kun ei taida antaa meille mitään positiivista ainakaan unimaailman suhteen. Ihminen kun tarvitsee unta, unennäkemistä ja sitä syvänunen vaellusta hyvinkin paljon, väärään aikaan syöminen voi olla este tälle , ehkä fyysisellä keholla on hauskaa, mutta tasapainoa näitten kahden maailman välillä ei ole, jos jatkuvasti ollaan mahasta "sidottu sänkyyn" ... ei hyvä.
Mutta jokainen on mestari tässäkin asiassa, ja se oikea sykli kyllä löytyy. 


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 20.03.2013 14:07:48
Minun fyysinen kehoni ihan mielellään syö päivän viimeisen aterian noin 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa eli, klo 22-23 välillä. Sitä edeltävä ateria, klo 16-18 välillä on se päivän runsain ateria minulla.

Syömisistä ei asia ole kiinni vaan maadotuksesta; automaattimaadotettuna en paljoa unimaailmassa vaeltele, vaan uneni ovat aina tismalleen samannäköisiä kuin tämä päivätajunnan maailma, ei lainkaan surrealistisia elementtjeä, muita maailmoja tms. Ja siihen - tai unen laatuunkaan  - ei vaikuta millään tavoin unta edeltävä ateria. Ja vaikka en kauaksi kehostani unessa vaeltele, on uneni erittäin tyydyttävää ja virkistävää ihan joka yö.

Iltapainotteinen syöminen nimenomaan on antanut minulle suuresti kaikenlaista positiivista ihan kaikkeen kehon ja mielen toimintaan liittyen, mukaan lukien  helppo nukahtaminen ja erinomainen unen laatu.

Tosin yksi juttu on kyllä otettava huomioon: Viimeisenä unta edeltävänä ateriana ei kannata missään tapauksessa syödä runsaasti nopeita hiilihydraatteja (sokeri ja sokeristuvat tärkkelykset - ja se täysjyväruisleipä on nopea hiilihydraatti, GI yli 70. Eli ei  makeaa eikä viljoja juuri ennen nukkumaanmenoa), sillä se aiheuttaa voimakkaan insuliininerityksen ja sen jälkeen verensokerin romahduksen, sekä syö maksan glykogeenivarastot tyhjiksi. Tällöin elimistö jää yön ajaksi hälytystilaan, ottaa energiaa lihaksista ja luustosta rasvavarastojen sijaan ja tärkeitä korjaustoimenpiteitäkin voi jäädä tekemättä. Jos aamulla on tukkoinen ja ei-levännyt olo, on tullut syötyä ennen nukkumaanmenoa vääränlaista safkaa. (Oikein koostetulla ravinnolla ei voi ylensyödä, koska kylläisyyssignaali toimii normaalisti, sen vuoksi en erikseen mainitse ylensyöntiä ennen nukkumaanmenoa.)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 20.03.2013 17:01:42
Minun fyysinen kehoni ihan mielellään syö päivän viimeisen aterian noin 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa eli, klo 22-23 välillä. Sitä edeltävä ateria, klo 16-18 välillä on se päivän runsain ateria minulla.

Syömisistä ei asia ole kiinni vaan maadotuksesta; automaattimaadotettuna en paljoa unimaailmassa vaeltele, vaan uneni ovat aina tismalleen samannäköisiä kuin tämä päivätajunnan maailma, ei lainkaan surrealistisia elementtjeä, muita maailmoja tms. Ja siihen - tai unen laatuunkaan  - ei vaikuta millään tavoin unta edeltävä ateria. Ja vaikka en kauaksi kehostani unessa vaeltele, on uneni erittäin tyydyttävää ja virkistävää ihan joka yö.

Iltapainotteinen syöminen nimenomaan on antanut minulle suuresti kaikenlaista positiivista ihan kaikkeen kehon ja mielen toimintaan liittyen, mukaan lukien  helppo nukahtaminen ja erinomainen unen laatu.


Olisipa eri kliffaa tietää, kuinka paljon kilokaloreita keskimäärin vuorokaudessa ahdat sisällesi.

Jotenkin tuli muuten mieleen, että itäsuomalainen geeniperimä sinulla olisi aimo yllättävää...

 :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 20.03.2013 19:52:02
Tästä iltapainotteisesta syömiestä minun on pakko ihan oikeasti olla jyrkästi eri mieltä. Minun keholleni ainakaan ei sovi syödä ilta 8 jälkeen oikeen mitään. Uskon, että tämä on hyvin yksilöllistä.

Nyt, kun en itse ole kävelevä tietosanakira, en osaa siteerata miksi juuri aamiainen ja lounas ovat päivän tärkeimpiä aterioita, mutta noin lonkalta ajattelisin sen jollain tasolla liittyvän ihmisen ruuansulatukseen ja siihen, että keho on aktiivisempi ja kyekevämpi sulattamaan ruokaa aamupäivästä /päivästä. Eri elimethän ainakin ovat aktiviisia vuorokauden eri aikoina ja esim. munuaisille yöllä nukkuminen /kunnon lepo on erityisen tärkeää.

Ekelektrikkokin tuossa mainitsi jotain aineenvaihdunnasta ja maksan ylikuormittumisesta.



--

Tulipa tästä aiheesta ihan mieleen, että paasto (nyt puhun kunnon paastosta) ei ole pelkästään tälle fyysiselle keholle hyväksi vaan myös sielulle jollain tasolla. Ystäväni, jotka ovat kokeilleet paastoa sanovat sen olevan erittäin henkinen kokemus. Ehkä Sideman tietää tästä enemmän?

Shamaanit käsittääkseni paastoavat ennen astraalimatkoja tai tiettyjä seremonioita. Kertoohan sekin jotain.

Kunhan ihmettelen.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 20.03.2013 21:54:34

Tulipa tästä aiheesta ihan mieleen, että paasto (nyt puhun kunnon paastosta) ei ole pelkästään tälle fyysiselle keholle hyväksi vaan myös sielulle jollain tasolla. Ystäväni, jotka ovat kokeilleet paastoa sanovat sen olevan erittäin henkinen kokemus. Ehkä Sideman tietää tästä enemmän?

Shamaanit käsittääkseni paastoavat ennen astraalimatkoja tai tiettyjä seremonioita. Kertoohan sekin jotain.

Kunhan ihmettelen.

/A

En ole mikään paastontuntija, mutta ainakin Transsendenttisen Meditaation opetuksen yhteydessä painotetaan
sitä, että kun mieli hiljenee mantran "hienontuessa", keho tulee automaattisesti mukana, ja metabolia hidastuu, joskus huomattavastikin. Tuntuisi luonnolliselta, että mielen hiljeneminen tapahtuu helpommin silloin kun
metabolia muutoinkin on alhaisella tasolla.

Muistaakseni meditaatio-opettajamme suositteli ennen funtsisessiota ainakin kahden tunnin syömättömyyttä...




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 20.03.2013 23:13:48
Niin näinhän se on. Olen minäkin saanut opetusta meditaatiosta ja kun näin jälkikäteen ajattelen niin oli kyllä todella kaunista saada yksityistä opetusta siihen. Ja vielä ilmaiseksi yhden järjestön kautta Helsingissä.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 21.03.2013 11:11:05
Havainnollistin juuri itselleni, kuinka vähän se 500 kcal loppupeleissä onkaan!

Otin aamupalaksi lusikallisen kookosrasvaa ja kyytipojaksi pienehkön palan suklaata = ~~ 200 kcal!   ;D

(Edit) Yksikön osannon eli partitiivin pääte lisätty suklaa-sanaan!  >:(


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 21.03.2013 11:15:33
Olisipa eri kliffaa tietää, kuinka paljon kilokaloreita keskimäärin vuorokaudessa ahdat sisällesi.
Jotenkin tuli muuten mieleen, että itäsuomalainen geeniperimä sinulla olisi aimo yllättävää...

Vaihtelee tosi paljon - joskaa ei fyysisen rasituksen perusteella vaan ihan muuten vain. Keskiverto varmaan semmoinen 3000 päivässä, iso vaihteluväli luultavasti 2500 - 3500. Olen pitkä ja minulla on lihasmassaa keskivertonaista enemmän. 70% kaloreistani tulee rasvasta, 15% hiilihydraateista ja 15% proteiinista. Ja tuohon hiilarimäärään mahtuu sitten reippaasti yli sen puolen kiloa vihanneksia päivässä, prodea menee THL:n suosituksen mukainen 1-1,5 g/painokilo päivässä. Olen siis LCHF syöjä, eli rasvapainotteinen ruokavalio.

(Muokkaus: ei perskules, veikkaan että yllä on vähän liikaa kaloreita, mutta kun en niitä makroja laskeskele kovin usein. Ehkä kuitenkin realistisempi arvio on 2500-3000 päivässä, mutta kyllä sinne 3500 päästään myös, eritoten mansikka aikaan, kun 2 litraa mansikoita haluaa seurakseen puoli litraa kuohukermaa vaahtona ja saatan elää välillä melkein pelkillä mansikoilla ja kermalla)

Geeniperimässä on sitä, että sekä isän että äidin puolella on kuoltu sydän- ja verisuonitauteihin, sekä tyypin 2 diabetekseen komplikaatioineen, vaikka itä-suomesta ei olekaan tietääkseni geeniperimää. Itse olin kolmekymppisenä jo kovaa vauhtia matkalla samaan suuntaan, kunnes heitin sairauden ja pahoinvoinnin laitoksen "rasva tappaa ja syökää päivän kaloreista 50-60% hiilihydraatteina"-suositukset roskiin.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 21.03.2013 11:34:32
(Lainaukset Athenan viestistä)

Lainaus
Tästä iltapainotteisesta syömiestä minun on pakko ihan oikeasti olla jyrkästi eri mieltä. Minun keholleni ainakaan ei sovi syödä ilta 8 jälkeen oikeen mitään. Uskon, että tämä on hyvin yksilöllistä.

Jos sinulle sopii aamupainotteinen syöminien, niin sitten sinulle sopii aamupainotteinen syöminen. Ei se sen kummempaa ole. Mutta ruuansulatusnesteitä erittyy joka tapauksessa parhaiten iltapuolella, joskin voisin kuvitella että aamupainotteisella syöjällä ilmiö voi olla vähemmän voimakas ja sopeutuu se kroppakin toki ruokarytmiin.

Lainaus
Nyt, kun en itse ole kävelevä tietosanakira, en osaa siteerata miksi juuri aamiainen ja lounas ovat päivän tärkeimpiä aterioita, mutta noin lonkalta ajattelisin sen jollain tasolla liittyvän ihmisen ruuansulatukseen ja siihen, että keho on aktiivisempi ja kyekevämpi sulattamaan ruokaa aamupäivästä /päivästä. Eri elimethän ainakin ovat aktiviisia vuorokauden eri aikoina ja esim. munuaisille yöllä nukkuminen /kunnon lepo on erityisen tärkeää.

Yleisesti ottaen elimistön puhdistustoiminnot ovat voimakkaimmillaan aamupäivällä ja niitä haittaa kaikenlainen syöminen. Jos jotain syö, niin sitten mieluiten emäksisiä asioita, eli hedelmäpainotteisesti tai salaattia, hapanmaitotuotteita tms. sillä emäsvoittoinen ruoka edistää puhdistumista. Munuaisia rasittaa ennen kaikkea nesteen juominen, joten jos niiden pitää yöllä levätä, niin ei sitten kannata juoda hehtolitraa ennen nukkumaanmenoa - eikä muutenkaan kannata, ettei joudu heräämään yöllä pissille.  ;D Suolisto kyllä hoitaa hommaansa ihan ympäri vuorokauden, ohutsuolen alkupäässä tapahtuva ruuansulatusnesteiden eritys vain on parhaimmillaan siinä noin 18-22,  mutta iltakuudeltahan voi aamupainotteinen syöjäkin varmaan syödä illallista joka voi sitten olla päivän isoin ateria?

Lainaus
Ekelektrikkokin tuossa mainitsi jotain aineenvaihdunnasta ja maksan ylikuormittumisesta.

Fruktoosi on alkoholin ohella pahin maksan (ja myös haiman) rasittaja. Kannattaa siis lukea kaikkien teollisten makeiden tuotteiden tuoteselosteet (myös makeat jugurtit yms.) huolella, sillä kalliimpi sokeri on nykyään useimmiten korvattu halvemmalla tärkkelyssiirapilla, jonka muita nimiä ovat glukoosi-fruktoosisiirappi, fruktoosisiirappi, maissisiirappi, mutta joka todellisuudessa on KORKEAfruktoosinen tärkkelyssiirappi, eli sisältää fruktoosia enemmän kuin mikään luonnollinen hedelmä. Hedelmät on jalostettu luonnottoman makeiksi, eli nekin ovat fruktoosipommeja - haimasyöpää sairastaneen Steve Jobsin ei ehkä olisi sittenkään kannattanut kokeille hedelmäruokavalioa, tuoni tuli nopeammin kuin hänentyyppisessä syövässään yleensä tulee.  Ei-alkoholiset rasvamaksat ovat yleistyneet fruktoosisiirapin ja rasvan välttelyn  myötä. Vuorokaudenajalla sen sijaan on hyvin vähän merkitystä maksalle, se puksuttelee aivoillekin sokeria ympäri vuorokauden.

Lainaus
Tulipa tästä aiheesta ihan mieleen, että paasto (nyt puhun kunnon paastosta) ei ole pelkästään tälle fyysiselle keholle hyväksi vaan myös sielulle jollain tasolla. Ystäväni, jotka ovat kokeilleet paastoa sanovat sen olevan erittäin henkinen kokemus. Ehkä Sideman tietää tästä enemmän? Shamaanit käsittääkseni paastoavat ennen astraalimatkoja tai tiettyjä seremonioita. Kertoohan sekin jotain.

Ennen kun värähtelyt olivat matalammalla, tarvittiin kaikenlaisia vippaskonsteja - paasto, selibaatti, kärpässienet jne - jotta voitaisiin saavutta yhteyttä korkeampaan itseen tai muuntuneita tajunnantiloja. Harmonisen konvergenssin 1987 jälkeen vauhdilla nousseet - ja nousu jatkuu edelleen - värähtelyt ovat tehneet moisen tarpeettomaksi. Pätkäpaasto on terveellistä, mutta pitkäaikainen paasto nostaa kortisolitasoja - kortisoli laskee immuunivastetta ja pitkällä altistuksella kutistaa aivoja - ja antaa keholle kuolemansignaalia.

Paasto voi toki olla vieläkin avuksi asiassa, jos nyt välttämättä haluaa kroppaansa kiusata: Aterioiden väliin jättäminen heikentää maadotusta ja avaa ylempiä chakroja, jolloin kaikki hengelliset toiminnot toki helpottuvat myös. Saman saa aikaan myös valvomalla yön, valvomistakin on entisaikaan harrastettu näihin tarkoituksiin.

En viitsi kiusata kehoani - rakasta ratsuani tässä inkarnaatiossa - turhaan asioilla, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi värähtelyjen noustua ja kanssaluomisen tultua mahdolliseksi. Nykyisin pelkkä tahto ja intentio riittävät.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 21.03.2013 17:37:15
Jaahajaa. No kiitoksia taas tuosta tietotulvasta. Pohdiskelen sitä vielä ja yritän pistää muistiin.


Luin meidän oppikirjasta, että olisi ihanteellista paastota yhden kerran viikossa, eikä koskaan syödä itseään täyteen. (Eli lopetella ateria niin, että vielä on hieman nälkä.) Näin kuulemma siksi, ettei tässä maailmassa (rikkaita lukuunottamatta) psyty syömään täysin luonnollista (luomu) ruokaa enää..


/A

Lisäys: Siis onpa mielenkiintoista tuo fruktoosi-haima-maksa Inte bra yhdistelmä - tieto. Todella hyvä tietää, sen kyllä nyt muistan. (Senkin takia, että kun vähensin erittäin paljon alkoholin juontia niin vetelin sitten kaksin käsin mehulingolla tehtyjä tuoremehuja hedelmistä ja joskus harvoin vihanneksista.... Ettei sekään nyt mikään maailman paras keino sitten ollut, mutta täytyy sanoa, että sekin tapa sitten ajan mittaan jäi pois.)

Eli, kiitos Ekle!  :smitten:

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 22.03.2013 12:49:16
Luin meidän oppikirjasta, että olisi ihanteellista paastota yhden kerran viikossa, eikä koskaan syödä itseään täyteen. (Eli lopetella ateria niin, että vielä on hieman nälkä.) Näin kuulemma siksi, ettei tässä maailmassa (rikkaita lukuunottamatta) psyty syömään täysin luonnollista (luomu) ruokaa enää..

Tyypillisen vääriä ihmisiä syyllistävä oppikirja jälleen:

Jos naisten annettaisiin itse päättää avioitumisestaan, lapsiluvustaan, ehkäisystä ja aborteista, väestö olisi rutkasti pienempi ja kunnollista ruokaa riittäisi kaikille. Jos kehitysmaissa olisi parempi infrastruktuuri - korruptoituneet vallanpitäjät haittaavat asiaa - ei siellä pilaantuisi kuljetuksissa ja varastoinnissa niin paljon ruokaa. (Suurin osa piloille menevästä ruuasta menee piloille nimenomaan kehitysmaissa!) Ellei peruselintarvikkeiden hinnoilla saisi keinotella (=elintarvikefutuurit), ei kehitysmaiden kaupunkien köyhä väestö joutuisi nipistämään  ruokansa määrästä ja laadusta. Elleivät korruptoituneet vallanpitäjät kehitysmaissa ajaisi paikallisia viljelijjöitä ja pastoraalipaimentolaisia pois ikiaikaisilta alueiltaan vuokratakseen ne kansainväliselle agribusinekselle ja kiinalaisille, eivät  nämä paikalliset näkisi nälkää. Ellei kehitysmailta kiellettäisi vientitukia elintarvikkeilleen samalla kun ne länsimaille sallitaan, paikallinen ruuantuotanto kehitysmaissa ei kuihtuisi niin vauhdilla ja siirtyisi kansainvälisen agribusineksen haltuun. Ellei katolinen kirkko jatkaisi ehkäisyn ja abortinvastaista toimintaansa, ei ei-toivottuja lapsia syntyisi nälkää kärsimään alueille, joilla on jo ennestään suurempi väestö kuin mitä luonto pystyy kannattelemaan....

Tässä ihan vain muutamia ensimmäiseksi mieleen tulevia nällän aiheuttajia. Minun paastoamiseni ei auta noissa yhtään. Ihan muut tahot kuin tavallinen ihminen kulutustottumuksineen ovat ne todelliset nälän aiheuttajat.

Jos ei syö itseään kylläiseksi - ei siis ähkyyn, mutta ei niin myöskän että jää 'vähän nälkä' - voi nälänsäätely mennä sekaisin. Se on kyllä totta, että ihmiset syövät usein liian nopeasti jolloin tulee syötyä liikaa: Kylläisyysignaali siirtyy vatsasta aivoihin noin 15-20 minuutissa, eli nopea syöjä voi helposti hotkia liikaa. Rasvainen ruoka antaa kylläisyyssignaalin nopeammin ja tehokkaammin kuin hiilihydraattipitoinen sianlihotusruokavalio. Sikoja taannoin yritettiin lihottaa rasvalla, mutta se ei onnistunut, koska ne tulivat kylläiseksi 'liian' nopeasti.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 22.03.2013 15:48:15
Kerrankin oli katsottava, kun dokumentti 5/2 paastosta näytettiin. Ja asia oli helposti ymmärrettävää myös. Kuulosti niin mielenkiintoiselta, että taidan alkaa harjotella tuota menetelmää.
Nuorena laihduin tuollaisella tyylillä - tosin tais mennä 2/5 paastona, kun innostuin kasviskeitoista ja hitaasta lenkkeilystä 30 min 3-4 x/pvä. Oli mahtavaa olla, kun keho ehti vetää happee oikeen kunnolla. Söin aina, kun oli nälkä. Ravinto oli hyvin kuitupitoista. Siihen aikaan ei ollut eineksiä. Ruoka maittoi, samoin uni. Kovat päänsäryt (PMS-oireisto) jäi pois lähes kokonaan ja muutenkin elämä hymyili.
Ajatus pelitti tosi selkeesti. Mielellä oli aikaa tehdä päätöksiä ja huomaamattani erkanin 'hauki-on-kala' -tuttavuuksista.

Sitten meni vuosia, tuli kiloja, tapahtui sitä sun tätä. Vihdoin johdattauduin tänne. Pidin astro- ja nettipaastoa yli 5 vuotta. Ja tulin takaisin. Aletaanpa siis alusta tämä kehosta huolenpito. Kohta varmaan muutan maalle, metsälammen rannalle ja hankin verikoirat tontin kulmille. Vähintään kilometri kanttiinsa, pienoinen mökki puuvajoineen sekä saunoineen keskelle tonttia.

Ajatus juoksee jo ajatuksesta aloittaa 5/2 paasto! Onpa hyvä merkki! ;)  :2funny:

Sitten vaan odottelen suopursujen kukintaa, ongin itse kalani ja varon nuotion pitoa kulovaroituksen aikana, kun oma tontti ja puut... Ettei vaan pala!


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 22.03.2013 15:56:37
Minun fyysinen kehoni ihan mielellään syö päivän viimeisen aterian noin 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa eli, klo 22-23 välillä. Sitä edeltävä ateria, klo 16-18 välillä on se päivän runsain ateria minulla.

Syömisistä ei asia ole kiinni vaan maadotuksesta; automaattimaadotettuna en paljoa unimaailmassa vaeltele, vaan uneni ovat aina tismalleen samannäköisiä kuin tämä päivätajunnan maailma, ei lainkaan surrealistisia elementtjeä, muita maailmoja tms. Ja siihen - tai unen laatuunkaan  - ei vaikuta millään tavoin unta edeltävä ateria. Ja vaikka en kauaksi kehostani unessa vaeltele, on uneni erittäin tyydyttävää ja virkistävää ihan joka yö.

Iltapainotteinen syöminen nimenomaan on antanut minulle suuresti kaikenlaista positiivista ihan kaikkeen kehon ja mielen toimintaan liittyen, mukaan lukien  helppo nukahtaminen ja erinomainen unen laatu.

Tosin yksi juttu on kyllä otettava huomioon: Viimeisenä unta edeltävänä ateriana ei kannata missään tapauksessa syödä runsaasti nopeita hiilihydraatteja (sokeri ja sokeristuvat tärkkelykset - ja se täysjyväruisleipä on nopea hiilihydraatti, GI yli 70. Eli ei  makeaa eikä viljoja juuri ennen nukkumaanmenoa), sillä se aiheuttaa voimakkaan insuliininerityksen ja sen jälkeen verensokerin romahduksen, sekä syö maksan glykogeenivarastot tyhjiksi. Tällöin elimistö jää yön ajaksi hälytystilaan, ottaa energiaa lihaksista ja luustosta rasvavarastojen sijaan ja tärkeitä korjaustoimenpiteitäkin voi jäädä tekemättä. Jos aamulla on tukkoinen ja ei-levännyt olo, on tullut syötyä ennen nukkumaanmenoa vääränlaista safkaa. (Oikein koostetulla ravinnolla ei voi ylensyödä, koska kylläisyyssignaali toimii normaalisti, sen vuoksi en erikseen mainitse ylensyöntiä ennen nukkumaanmenoa.)

Etelä-Euroopassa tuollainen iltapainotteisuus on varsin tavallista tai oikeastaan kansan tapa. Eihän ruoka maistu päivän kuumimpina hetkinä, eikä keho jaksa sulattaa ruokaa nääntyneenä vaan ruokailija kellahtaa vaikka ravintolan pöydän alle. Aivan kuin suomalainen kännikala putoaa tuolilta krouvin lattialle jo ennen ulospääsyään.

Kuulostaa ihan viisaalta tämä kirjoittelusi. Lihaksikkaat naiset syö aivan toisin kuin anorektikot. M.O.T. Anteeksi matemaatikko-lainaus.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 22.03.2013 19:03:44
No sä taisit Eklektrikko ymmärtää sen sanoman ihan väärin. Eihän siinä oppikirjassa sanottu, että paastoa, jotta nälkä katoaisi maailmasta. Pointtina on se, että ruokamme Laatu ei ole puhdasta tai luonnollista. Geenimanipuloinnit sun muut lähinnä kuormittavat kehoa - eivät ravitse. Luulen, että siksi tämä yksi paastopäivä viikossa olisi ihanteellista - että keho saisi mahd. puhdistautua.

Sittenhän on jopa niitä, jotka eivät syö lainkaan.

....

Mutta nyt poistun takavasemmalle, koska tämä taas muuttui epämiellyttäväksi väittelyksi. Kauhea tarve väitellä asioista sinulla, Eklektrikko.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 24.03.2013 06:33:56
Paasto  :o Kertokaa mielummin miten oppii syömään ja saa normaalin ruokahalun?!


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 24.03.2013 11:10:25

"Pyhänä miehenä" en pidä kovin paljon siitä, että pnettaa vähän liian kanssa.

Nyt kun olen vähentänyt päivittäistä kalorien saantia jonkin verran, heti
on tuo wanha waiva alkanut "nostamaan päätään"! Kaipa tosin kevät auringollakin
on sormensa pelissä?

 :-[


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Kesäyön Usva - 24.03.2013 13:35:04
Tjaa.....
Tarvii varmaan laittaa tuo omakin ukko paastolle jos siitä tuollaisia vaikutuksia seuraa  :D :D

Saisi vähän useammin vipinää iltoihin....


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Artemis - 24.03.2013 13:46:14
Mitä mielipiteitä teillä herää ns. paleodietistä? Eli että jättää maito- ja viljatuotteet pois ja syö pääasiassa lihaa/kalaa/munaa ja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, ainakin minun käsittääkseni paleodietti on tuon tyylinen? Niin ja rasvoja.

Eihän Eklektikko vaan sinun ruokavaliosi ole juuri tuollainen? Käsitinkö väärin?

Olen itse luopunut nyt maitotuotteista, koska minulla tosiaan on ollut on-offina närästystä, suolistovaivoja ja refluksia.
Mietin tuota viljasta luopumista myös.

Onko viljoissa jotain sellaista, joka olisi parempi kuin muut? Kauran ainakin luulisin sopivan vatsalleni paremmin kuin vehnän ja ruiksen..


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 24.03.2013 14:09:32
Tjaa.....
Tarvii varmaan laittaa tuo omakin ukko paastolle jos siitä tuollaisia vaikutuksia seuraa  :D :D

Saisi vähän useammin vipinää iltoihin....

Nyt tuli mieleen, että kookosöljylläkin suattaapi olla oma roolinsa tuossa kiusallisessa vaivassa!
Sehän sisältää mm. lauriinihappoa, jota on kuutisen prosenttia ihmisen rintamaidossa.
Kookosöljy myös näköjään parantaa LDL/HDL -suhdetta??

Olen nauttinut nyt useana päivänä  peräjälkeen kookosöljyä (ei mitään kotimaista munkinpaistorasvaa) noin ruokalusikallisen mm. suklaan kyytipoikana!



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 24.03.2013 23:50:48
Tällä viikolla studio55:ssa oli nuori lääkäri joka oli tehnyt itsellään ihmiskokeita ja todennut viljattoman ja maidottoman ruokavalion parantavaksi. Puhui siinä ohjelmassa autoimmuunisairauksista ja kertoi mm omien allergioidensa kadonneen tän paleo-ruokavalion myötä

Mä koitan testaa pari viikkoa ilman gluteiinia koska meediomundo sanoi että tod.näk. hyödyn siitä.

Sideman, mulla on ihan sama vaiva. Jopa niin että siihen herää monta kertaa viikossa. Olen leikkinyt Pyhää Naista eikä tästä tule yhtää mitään  ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 10:26:51
No sä taisit Eklektrikko ymmärtää sen sanoman ihan väärin. Eihän siinä oppikirjassa sanottu, että paastoa, jotta nälkä katoaisi maailmasta. Pointtina on se, että ruokamme Laatu ei ole puhdasta tai luonnollista. Geenimanipuloinnit sun muut lähinnä kuormittavat kehoa - eivät ravitse. Luulen, että siksi tämä yksi paastopäivä viikossa olisi ihanteellista - että

Okei, ehkä sitten ymmärsin väärin, mutta olen silti eri mieltä puhtaudesta ainakin täällä Suomessa, se on nimittäin valinta: Luomua on tarjolla hyvin ja juuri tuli tutkimus jonka mukaan meidän ei-luomummekin on Euroopan puhtainta ruokaa.

Yksi paastopäivä viikossa on sangen heikko apu, jos suostuu syömään teollista suttua ne loput 6 päivää viikosta. Minulla ei täällä Suomessa ole ollut mitään ongelmia löytää luomutasoista ruokaa ja syön hyvin vähän mitään muuta. Lisäksi ruokakulut LASKIVAT luomuun siirtymisestä huolimatta, koska en osta mitään eineksiä tai puolivalmisteita, vaan teen ruokani itse raaka-aineista.

Esimerkki:
Suomalainen nautakarja on kaikki lähellä luomutasoa, olivatpa sitä virallisesti tahi eivät, koska lehmät on lain mukaan päästettävä kesällä ulos laitumelle ja täällä AIV-rehun syntymaassa syövät oman tilan nurmirehua paljon myös talvikaudella. USA:ssa lehmille saa syöttää mitä vain; esim. halpoja jäännöseriä makeisia ja nonparelleja...

Mutta jos syö paljon eineksiä, leikkeleitä, puolivalmisteita ja ulkomaista ruokaa, niin sitten syö epäilyttävää suttua. Jos taas ostaa kotimaisia raaka-aineita ja tekee ruokansa niistä itse, on ruuan puhtaus ja laatukin sangen hyvällä mallilla.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 10:27:45
Paasto  :o Kertokaa mielummin miten oppii syömään ja saa normaalin ruokahalun?!

Olemalla syömättä niitä ruoka-aineita, jotka sotkevat luonnollisen nälänsäätelyn: Vähärasvaista, sokeria ja sokeristuvaa tärkkelystä (=Viljat, pavut, banaani jne.)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 10:29:49
Mitä mielipiteitä teillä herää ns. paleodietistä? Eli että jättää maito- ja viljatuotteet pois ja syö pääasiassa lihaa/kalaa/munaa ja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, ainakin minun käsittääkseni paleodietti on tuon tyylinen? Niin ja rasvoja.

Eihän Eklektikko vaan sinun ruokavaliosi ole juuri tuollainen? Käsitinkö väärin?

Minun on LCHF eli low carb high fat. Minä olen luonnon oma karjapaimentolainen, eli kuulun siihen onnelliseen vähemmistöön jonka kroppa rakastaa maitotuotteita kaikissa muodoissaan. Voisi sanoa että olen paleo-paimentolainen, eli paleo + maitotuotteeet.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 10:32:26
Onko viljoissa jotain sellaista, joka olisi parempi kuin muut? Kauran ainakin luulisin sopivan vatsalleni paremmin kuin vehnän ja ruiksen..

Minä en syö mitään viljoja, koska ne ovat turhakkeita ja niistä tulee tolkuttomasti hiilihydraatteja  pienestä määrästä, mihin ihmiselimistöä ei ole suunniteltu. Niistä ei saa mitään, mitä ei saisi jostain muualta ja otan hiilihydraattini mieluummin maitotuotteista, pähkinöistä, vihannneksista ja marjoista.

Kaurassa ei ole gluteenia, mutta siinä on antinutrientti fytiinihappoa jopa enemmän kuin vehnässä.

Ruuan ravinnepitoisuutta ei kannata katsoa per 100 g, vaan per kalori: Viljat häviävät suht kaikelle muulle ravinnepitoisuudessa, kun laskeskellaan ravinteita per kalori ja lisäksi fytiinihappo haittaa niidenkin vähien imeytymistä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 10:34:55

"Pyhänä miehenä" en pidä kovin paljon siitä, että pnettaa vähän liian kanssa.

Nyt kun olen vähentänyt päivittäistä kalorien saantia jonkin verran, heti
on tuo wanha waiva alkanut "nostamaan päätään"! Kaipa tosin kevät auringollakin
on sormensa pelissä?

Paul Brunton totesi, että selibaatti ei ole positiivinen eikä hengellinen asia ollenkaan, jos se täytyy tehdä pakolla. Jos taas halut häviävät ihan itsekseen, on se ihan ok. Vajaaravitsemus ja aliravitsemus toki hävittävät haluja, mutta ei se siitä terveellistä meininkiä tee - vähän sama kuin se että anorektikoilta jäävät kuukautiset pois. Kolesteroli on sukupuolihormonien lähtöaine...

Minulla vaikuttaa valo näihin asioihin todella voimakkaasti, kevät on aikaa jolloin hormonit hyrräävät ja elo-syyskussa puolestaan on pidempi kierto tai jäävät yhdet kuukautiset kokonaan pois - kroppa on sitä mieltä että siinä vaiheessa vuotta on todella huono idea tulla raskaaksi.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Artemis - 25.03.2013 10:58:11
Tack tack :)

Kysyisin vielä.. Sillä minä ihan oikeasti rakastan maitotuotteita ja siksi on vähän ikävää olla niitä ilman. Viljasta voisin ennemmin luopuakkin.
Onkohan homogenoimattomat maitotuotteet parempia yleisesti kuin homogenoidut? Mietin ruuansulatusta jne.. että onko niissä eroja? Toki voin ihan itsekin kokeilla vaikka niitä homogenoimattomia tuotteita, mutta jos jollain on ihan jonkinlaista tietoa ja kokemusta niin kuulisin mielelläni.

Tuollainen paleo+maitotuotteet olisi tosi ihana.
Mä mietin, että josko kykenisinkin nauttimaan maitotuotteita, mutta ongelman syy olisikin mun kohdalla enemmän nuo viljat?

On tää yhtä pähkimistä :D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.03.2013 11:19:19
Homogenointin on saatanasta, tai siis olisi jos uskoisin saatanaan.   ;D

Luonnottoman pieniksi pilkotut rasvapallerot pääsevät elimistössä paikkoihin joihin ei pitäisi, ja se tehdään ihan vain jotta kuluttajan ei tarvitsisi ravistella maitopurkkia....

 En itse käytä homogenoituja maitotuotteita lainkaan. Pastörointikaan ei ole hirmukiva, mutta on kuitenkin vähemmän paha asia, varsinkaan jos maito sitten hapatetaan jogurtiksi tms. jolloin siihen saadaan järkevää bakteerikantaa. Pastöroitu maito minulle kyllä kelpaa tarvittaessa.  Luomumaitoja ei yleensä ole homogenoitu, vain pastöroitu. Raakamaitoakin on saatavissa hyvin ainakin pääkaupunkiseudulla.

Homogenointi on minulle niin suuri kauhistus, että tarvittaessa otan sitten mieluummin rasvatonta maitoa - vaikka maitorasvaa muuten paljon syönkin - kuin maitoa jonka rasva on pilattu homogenoinnilla. En käytä maitoa paljoakaan sellaisenaan, hapatan raakamaitoa kefiiriksi ja käytän paljon luomukuohukermaa, sekä juustoja.

Monet jotka ovat aiemmin saaneet hankaluuksia maitotuotteista ovat alkaneet sietää niitä lakattuaan syömästä viljoja; viljansyönti heikentää maidonsietoa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Artemis - 25.03.2013 12:01:56
Kiitos tiedosta, sinä taidat tietää paljon ravinnosta :)
Itse olen tosiaan alkanut saada tarpeekseni ruuansulatus/suolistovaivoista. Haluan muutosta.
Taidanpa ottaa kokeiluun tuon homogenoimattoman maidon ja jättää viljat pois ruokavaliostani. Maitotuotteista pidän kovasti, mutta viljat on ehkä enemmänkin tottumisjuttu. Että on vaan tottunut "läträämään" leipien sun muiden kanssa.
Toisaalta tykkään kyllä leipoa, mutta ehkä leipomiseenkin löytyisi jotain vaihtoehtoja..


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 25.03.2013 16:12:15
Tjaa.....
Tarvii varmaan laittaa tuo omakin ukko paastolle jos siitä tuollaisia vaikutuksia seuraa  :D :D

Saisi vähän useammin vipinää iltoihin....

Nyt tuli mieleen, että kookosöljylläkin suattaapi olla oma roolinsa tuossa kiusallisessa vaivassa!
Sehän sisältää mm. lauriinihappoa, jota on kuutisen prosenttia ihmisen rintamaidossa.
Kookosöljy myös näköjään parantaa LDL/HDL -suhdetta??

Olen nauttinut nyt useana päivänä  peräjälkeen kookosöljyä (ei mitään kotimaista munkinpaistorasvaa) noin ruokalusikallisen mm. suklaan kyytipoikana!




Sinullapa 'terveellinen' ruokailutapa.  ;) Suklaata ja kookosöljyä. Hmmm...
Mulla kookosöljyä ainoastaan ihonhoitotuotteissa ja nekin jäävät useimmiten hyllylle. Silti taidan miettiä asiaa uusiksi, jos tuo kolesteroli putoaa tai ainaski suostuu kuriin.
Itse syön mieluiten kotimaista kalaa ja riistaa, aina kun sitä vaan saa. Tuosta päänostostakin otan vinkin, jos jonkun körilään sallin tulla petini lämmittäjäksi, vaikkapa päivälläkin. Jos siis ehdin... plaraa allakkaa... ohos, menee seuraava kokoukseton päivä kesäkuulle. Sit on jo niin kuuma, ettei enää jaksa painia päiväsellä. No voih! se olikin sitten siinä.

Kokonaisuudessaan avartava keskustelu. Sitä ei koskaan tiedä, kuinka viisaalle nakkelee niskojaan. Js sitäkään ehtii...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 25.03.2013 16:19:25
Tällä viikolla studio55:ssa oli nuori lääkäri joka oli tehnyt itsellään ihmiskokeita ja todennut viljattoman ja maidottoman ruokavalion parantavaksi. Puhui siinä ohjelmassa autoimmuunisairauksista ja kertoi mm omien allergioidensa kadonneen tän paleo-ruokavalion myötä


Kiitos vinkistä. Eka kertaa katsoin tuota ohjelmaa. Markku Veijalainen on mainio juontaja, kun hän jaksaa innostua asiasta
kuin asiasta ja ilmeisesti tekee kotiläksynsäkkin melko perusteellisesti.

Urhea nuori lääkäri, kun uskaltaa asettua "THL:än" suhteen poikkiteloin noinkin radikaalisti!


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 25.03.2013 19:43:45
Onko viljoissa jotain sellaista, joka olisi parempi kuin muut? Kauran ainakin luulisin sopivan vatsalleni paremmin kuin vehnän ja ruiksen..

Minä en syö mitään viljoja, koska ne ovat turhakkeita ja niistä tulee tolkuttomasti hiilihydraatteja  pienestä määrästä, mihin ihmiselimistöä ei ole suunniteltu. Niistä ei saa mitään, mitä ei saisi jostain muualta ja otan hiilihydraattini mieluummin maitotuotteista, pähkinöistä, vihannneksista ja marjoista.


Onko niin, että viljelyn kehittyminen on kaiken pahan alku ja juuri? Ilman sitä eläisimme kenties edelleenkin paratiisillisissa
saasteettomissa olosuhteissa, kohtuullisen kokoisissa  ryhmissä ilman pelkoa ylikansoituksesta, pieniä rajakahakoita silloin tällöin aikamme  kuluksi aloittaen, tarvitsematta pelätä joukkotuhoaseita sun muita?

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 25.03.2013 20:18:47
Olisi varmaan syytä huomioida ravinnontuottamisen lisäksi kansoittumisen pahan alku ja juuri, tehokkaat lääkkeet. Miksi niitä pitää syödä niin, että ylikansoitus voi tapahtua terveiden sukujen kustannuksella.
Jos lääketuotantoakaan ei olisi, vain luonnostaan karaistuneet voisivat jatkaa sukuaan ja taudit hoitaisivat ylikansoituksen?! Eiköstä vaan.
Anteeksi, olen tarkoituksellisen kärkevä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 26.03.2013 01:03:00
Olisi varmaan sytä huomioida ravinnontuottamisen lisäksi kansoittumisen pahan alku ja juuri, tehokkaat lääkkeet. Miksi niitä pitää syödä niin, että ylikansoitus voi tapahtua terveiden sukujen kustannuksella.
Jos lääketuotantoakaan ei olisi, vain luonnostaan karaistuneet voisivat jatkaa sukuaan ja taudit hoitaisivat ylikansoituksen?! Eiköstä vaan.
Anteeksi, olen tarkoituksellisen kärkevä.

Tuppaan olemaan melko lailla samaa mieltä. Ihmisen osalta luonnon valinta lienee melko suurelta osin
lakannut toimimasta, ainakin mitä fyysisiin ominaisuuksiin tulee. Pitkällä tähtäyksellä sillä saattaa olla jokseenkin drastiset seuraukset.

Vielä satakunta  vuotta sitten tuo valinta taisi toimia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyään!?


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 26.03.2013 11:30:02
Sinullapa 'terveellinen' ruokailutapa.  ;) Suklaata ja kookosöljyä. Hmmm...
Mulla kookosöljyä ainoastaan ihonhoitotuotteissa ja nekin jäävät useimmiten hyllylle. Silti taidan miettiä asiaa uusiksi, jos tuo kolesteroli putoaa tai ainaski suostuu kuriin.

Hyvä T.Touhula: Rasvan syöminen ei nosta kolesterolia ja kolesterolin ei todellakaan ole todistettu lisäävän sydän ja verisuonitautiriskiä, vaikka THL niin edelleen valehteleekiin. Puolella sydänkohtauspotilaista on matala kolesteroli ja matala kolesteroli on - eritoten ikääntyneillä - yhdistetty suurempaan kokonaiskuolleisuuteen.

Ruotsissa kokonaiskolesterolin yläraja on 7, koska siellä sitä ei ole lääketehtaiden lobbauksen ansiosta laskettu tasolle jolla suurin osa väestöstä muuttuu kuin taikaiskusta 'sairaiksi.'  Saksassa se kokonaiskolesteroliraja, jonka kohdalla statiineja aletaan tyrkyttää on 4,5! Luepa vaikka VERISUONIKIRURGI Taija Sompin kirja Parantavat Rasvat, tai Uffe Ravsnikovin erinomainen teos Kolesterolimyytti. Kansan syviä rivejä on huijattu ja lääketeollisuus nauraa koko matkan pankkiin.

Jos haluat tietää todellisen sv-riskisi, mittauta apolipoproteiinit, eli APOa1 ja APOB. Testi tehdään verikokeesta, niitä tekee ainakin HUSLAB, eikä se ole edes hirveän kallis.

Sydän- ja verisuonitautien (ja lähes kaikkien muidenkin elintasosairauksien kuten tyypin 2 diabeteksen) tärkeimmäksi aiheuttajaksi on alkanut paljastua pitkäaikainen inflammaatio, eli tulehdustila, joka vahingoittaa verisuonten seinämiä, joihin sitten kertyy kalkkia ja pieniä määriä (3% kalkkeumista...) kolesterolia, joka on elimistön rakennus ja korjausaine. Kolesterolin syyttäminen sv-taudeista on vähän kuuin syyttäisi palokuntaa joka saapui sammuttamaan jo aiemmin alkanutta tulipaloa.

Inflammaatiota aiheuttavat ihmiselimistölle sopimattomien ruoka-aineiden lektiini-proteiinit, jotka ensin tuhoavat suolinukkaa aiheuttaen vuotavan suolen, josta sitten pääsee niitä proteiineja kaikkialle elimistöön aiheuttamaan autoimmuunireaktioita. Tärkeimmät ikävien lektiinien lähteet ovat viljat ja pavut yms. maataloustuotteet...

Ja sokeri se vasta myrkkyä onkin, mistä nyt viimeisen kuukauden aikana on alettu kirjoitellakin:
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2288154/A-diabetes-epidemic-supermarkets-pushers-addictive-drug-called-sugar.html

Suomessa sen sijaan väitetään edelleen että rasva aiheuttaa diabetesta, eli siitä voi päätellä virallisten tahojen ohjeistuksen 'luotetavuuden' tässä maassa...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 26.03.2013 11:36:21
Olisi varmaan sytä huomioida ravinnontuottamisen lisäksi kansoittumisen pahan alku ja juuri, tehokkaat lääkkeet. Miksi niitä pitää syödä niin, että ylikansoitus voi tapahtua terveiden sukujen kustannuksella.
Jos lääketuotantoakaan ei olisi, vain luonnostaan karaistuneet voisivat jatkaa sukuaan ja taudit hoitaisivat ylikansoituksen?! Eiköstä vaan.
Anteeksi, olen tarkoituksellisen kärkevä.

Metsästäjä-keräilijät kuolivat tapaturmiin ja infektioihin, muita tauteja ei esiintynyt. Mutta he säännöstelivätkin syntyvyyttä. Maanviljelys on työvoimavaltaista, joten väestön annettiin kasvaa ja se kasvoikin, vaikka lapsikuolleisuus moninkertaistui, elinajanodote laski 8 vuodella ja ihmisten keskipituus laski 10 sentillä. Maanviljelys toi mukanaan nämä, joita ei metsästäjä-keräilijöillä esiintynyt:
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä
Nivelrikko
Nivelreuma
Selkärankareuma
Osteoporoosi
Karies
Luuepämuodostumat
Kaikki autoimmuunisairaudet

Minä en ole joutunut käymään terveyskeskuksessa vuosikymmeneen muiden asioiden, kuin tapaturmien ja infektioiden vuoksi.  ;)

Ja juu, maanviljelys toki avitti kulttuurin ja kirjoitustaidon syntyä, mutta toi mukanaan myös nämä:
- Yksityinen  maanomistus, joka on minun katsannossani kauheaa herjausta; miten voisi omistaa palasia Gaiasta?!
- Työpäivän pituuden 2-3 kertaistuminen, metsästäjä-keräilijällä se kun on 3,5 tuntia...
- Orjuus
- Naisten alentaminen glorifioidun siitoseläimen ja synnytyskoneen asemaan
- Yhteiskunnallinen hierarkia ja yhteiskuntaluokat; metsästäjä-keräilijät elivät anarko-kommunismissa, jossa asiat päätettiin konsensuskeskusteluilla

Että kun nyt on jo saatu se kaikki maanviljelyksen hyöty, niin voitaisiin sitten palata takaisin järkevämpään elämäntapaan (puutarhaviljely ja karjanhoitokin ovat vähemmän järjettömiä kuin maanviljelys - myös luonnon kannalta), mutta sehän vaatisikin eliitin luopumista vallasta ja täysien ihmisoikeuksien antamista naisille, joten enpä pidättele hengitystä odotellessa...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 26.03.2013 11:52:17
... että ylikansoitus voi tapahtua terveiden sukujen kustannuksella.
Jos lääketuotantoakaan ei olisi, vain luonnostaan karaistuneet voisivat jatkaa sukuaan ja taudit hoitaisivat ylikansoituksen?! Eiköstä vaan.
Anteeksi, olen tarkoituksellisen kärkevä.

Tuppaan olemaan melko lailla samaa mieltä. Ihmisen osalta luonnon valinta lienee melko suurelta osin
lakannut toimimasta, ainakin mitä fyysisiin ominaisuuksiin tulee. Pitkällä tähtäyksellä sillä saattaa olla jokseenkin drastiset seuraukset.

Vielä satakunta  vuotta sitten tuo valinta taisi toimia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyään!?

Lähialueille jäävät suvun nuoret pariuduttuaan jatkoivat degeneroituvien sukuhaarojen tehtailua, kun ruokaa alkoi olla kyllin tarjolla. Siitä alkaneet monet vakavat sairaudet kehittyä, kun pariskunnalla oli usein samat heikot ja vahvat geenit. Esim Suomen alueella tämä on vallan tosi.
Väistyvä =heikko geeni usein ei pääse aiheuttamaan sairautta, kun toisella on sen geenin kohdalla terve perimä tarjoutunut uudelle kehittyvälle sikiölle. Hallitseva geeniperimä, ollessaan sama molemmilla vanhemmilla, alkoi yksipuolistaa perittyjä terveitä ominaisuuksia.
Olen seonnut muutama vuosikymmen sitten myös sukututkimuksen saloihin ja sitä myötä ihmisten ajattelemattomuus, että kaikki paha tulee oman kylän ulkopuolelta, tympäisee minua aika tavalla. Väestömme on niin kapeaa geeneiltään, että tervehtyäksemme tarvitsemme ehdottomasti perimää ihan muualta maailmasta.
Jos itse vielä olisin hedelmällisessä iässä, etsisin ehdottomasti niin erilaista perimää kantavan uroon peitonheilutukseen, ettei varmasti jälkeläisellä olisi liiaksi samoja tautigeenejä. Mustaakin mustemman jne.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 26.03.2013 13:58:34
Mielenkiintoinen tutkimustulos; hiilihydraattirajoitus tuottaa saman tuloksen kuin kalorirajoitus - ilman että kaloreita rajoitetaan lainkaan. Artikkeli aiheesta englanniksi:
http://www.proteinpower.com/drmike/inflammation/can-your-food-make-you-fit/#more-4858

Tämä voi hyvinkin olla toinen selitys (maataloustuotteiden lektiinien ohella) siihen, että ne metsästäjä-keräilijät ovat niin paljon terveempiä kuin maanviljelijät. Maanviljelys nimittäin siirsi ravinnon painopisteen eläinrasvasta (ja vähäisemmässä määrin proteiinista) hiilihydraatteihin.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: NikiT - 29.03.2013 23:55:49
Jaksamatta lukea kuin pari ekaa sivua, niin täällä on toinen, joka syö vähähiilarisesti ja todella iltapainotteisesti. Käytän myös jonkin verran superfoodeja sekä luonnollisia ravintolisiä. Näin olen syönyt jo yli 6 vuotta.

En juo edes sitä kahvia aamulla kun lähden töihin, vain vettä. Kermakahvin ison vesilasin kera juon joskus puolenpäivän maissa.
Syön ekan kerran klo 14 aikoihin, toisen kerran klo 18 maissa ja viimeiseksi 22-23 paikkeilla.

Ei mitään sairauksia, lääkityksiä eikä edes flunssia.
Otatin tuttavalääkärin kautta verikokeet talvella - edellisistä verikokeesta oli 24 vuotta, kun nuorempi lapseni syntyi.
Kehui tuloksia tosi hyviksi.

Olen yrittäjä, ja teen sikapitkiä päiviä, sekä kilpailen koirani kanssa aikas rankassa talvilajissa, sekä muutamissa kesälajeissa.
Eli vaikka elämä on fyysisesti aikas rankkaa, niin nämä kuusi viimeistä vuotta ovat ehdottomasti aikuiselämän parasta aikaa kroppani kuntoa ajatellen.
Tällainen ruokailu sekä ruokarytmi sopii minulle kuin nyrkki silmään.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 02.04.2013 13:14:50
Puolella sydänkohtauspotilaista on matala kolesteroli ja matala kolesteroli on - eritoten ikääntyneillä - yhdistetty suurempaan kokonaiskuolleisuuteen.
-
Ruotsissa kokonaiskolesterolin yläraja on 7, koska siellä sitä ei ole lääketehtaiden lobbauksen ansiosta laskettu tasolle jolla suurin osa väestöstä muuttuu kuin taikaiskusta 'sairaiksi.'  Saksassa se kokonaiskolesteroliraja, jonka kohdalla statiineja aletaan tyrkyttää on 4,5! Luepa vaikka VERISUONIKIRURGI Taija Sompin kirja Parantavat Rasvat, tai Uffe Ravsnikovin erinomainen teos Kolesterolimyytti. Kansan syviä rivejä on huijattu ja lääketeollisuus nauraa koko matkan pankkiin.

Jos haluat tietää todellisen sv-riskisi, mittauta apolipoproteiinit, eli APOa1 ja APOB. Testi tehdään verikokeesta, niitä tekee ainakin HUSLAB, eikä se ole edes hirveän kallis.

Sydän- ja verisuonitautien (ja lähes kaikkien muidenkin elintasosairauksien kuten tyypin 2 diabeteksen) tärkeimmäksi aiheuttajaksi on alkanut paljastua pitkäaikainen inflammaatio, eli tulehdustila, joka vahingoittaa verisuonten seinämiä, joihin sitten kertyy kalkkia ja pieniä määriä (3% kalkkeumista...) kolesterolia, joka on elimistön rakennus ja korjausaine. Kolesterolin syyttäminen sv-taudeista on vähän kuuin syyttäisi palokuntaa joka saapui sammuttamaan jo aiemmin alkanutta tulipaloa.

Inflammaatiota aiheuttavat ihmiselimistölle sopimattomien ruoka-aineiden lektiini-proteiinit, jotka ensin tuhoavat suolinukkaa aiheuttaen vuotavan suolen, josta sitten pääsee niitä proteiineja kaikkialle elimistöön aiheuttamaan autoimmuunireaktioita. Tärkeimmät ikävien lektiinien lähteet ovat viljat ja pavut yms. maataloustuotteet...

Ja sokeri se vasta myrkkyä onkin, mistä nyt viimeisen kuukauden aikana on alettu kirjoitellakin:
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2288154/A-diabetes-epidemic-supermarkets-pushers-addictive-drug-called-sugar.html

Suomessa sen sijaan väitetään edelleen että rasva aiheuttaa diabetesta, eli siitä voi päätellä virallisten tahojen ohjeistuksen 'luotetavuuden' tässä maassa...

Uskon tämän litanian pääosin. Tutkistelen loppuja.

Itse laihdun aina, kun syön riittävästi rasvaa. Ja voin myös paremmin. Tuo silmäniskuheitto Sidemanille oli tosiaan silmänisku.
Äskettäin teetin vuosittaisen labrakoe-listani. Kolesteroli oli selvästi alentunut, kun ei kananmunat olleet maistuneet pariin viikkoon. Edellinen arvo oli 5,8 mutta nyt 4,5.

En kehdannut heittää vitsiä painon pudottamisesta lääkärille, kun oli niin tosissaan.
Ai mikä vitsi?!

Miksi lihavan naisen on helpompi pudottaa painoa päivässä jopa kymmeniä kertoja X 2 x 2,5 kiloa?
 :idiot2: :uglystupid2:

No siksi, kun raskaitten rintojen alle tulee hiki usein ja ne on nostettava, kun pesee ja pyyhkii alta. Pudottaessa ne tietty laskee, ne painot!  ;D  ;)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.04.2013 13:16:19
Eli miesten munahien kuivaamisella saadaan sitten päivittäin ainakin se jokusen sadan gramman pudotus monta kertaa?  :D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.04.2013 16:48:10

Markku Veijalaisen Studio55:ssä esiintyneen nuoren mieslääkärin innoitamana
päätin kokeilla mahdollisimman gluteenitonta dieettiä. Lääkärihän kertoi
kaikkien allergiaoireidensa hävinneen gluteenittomuuden myötä.

Esim. gluteenitonta leipää ei kuitenkaan ole kovin helposti saatavilla.

Tänään ei ole tullut käytyä vielä kaupassa, joten päätin kokeilla, mitenkä
pelkän hapankorpun järsiminen vaikuttaa ilmeiseen huonepölyallergiaan.
Ainakin Reissumiehen ja RuisRealin syönti tuntuu ärhäköivän hengitystie
ärsytystäni.

Tuollaisissa yliherkkyysreaktioissa lienee kuitenkin usein voimakas menttaalinen
komponentti muassa. Onhan tunnettua, että moni saa astmakohtauksen tai
naama menee nokkosrokkorakkuloille kun tietää anopin olevan tulossa kylään!

Oli miten oli, nyt tuntuu olo tuon hengitystieyliherkkyyden suhteen lähes yhtä
hyvältä kuin esim. toissapäivänä syötyäni vain gluteenitonta leipää.

Tämä lienee niin kimurantti tilanne, että edes "Ekle" ei keksi siihen hyvää selitystä.
Itse uskoisin kuitenkin, että kyseessä on jälleen ties monennenko kerran
mentaalisen komponentin temppuilu...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 02.04.2013 17:39:11
Mä testasin kans täysin gluteenitonta ruokavalioo reilun viikon ja sain kamalan ummetuksen  :buck2:
Meedio kehotti tähän mutta ei sovi täysin. Vatsan ihmeäänet kyllä loppui  
Parempi vinkki häneltä olikin jättää kaupan hammastahnat ostamatta ja valita apteekista matalavaahtoisia hammastahnoja. Kun näin tein, en ole turvonnut suusta sen jälkeen eli ne oikeesti pelottavan kamalat ikenien, kilalaen ja nielun turvotukset on ohi. Toivottavasti ei tule ikinä takasin
Maitotuotteita on hankala jättää pois jos tykkää paljon jugurtista ja juustoista
Mä sain vatsan toimimaan taas normal kun join pääsiäisenä kaljaa  :laugh:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 02.04.2013 17:42:02
Munahiki  :2funny:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 03.04.2013 10:07:57
Mä testasin kans täysin gluteenitonta ruokavalioo reilun viikon ja sain kamalan ummetuksen  :buck2:

Söitkö tarpeeksi vihanneksia ja rasvaa, kun söit vähemmän viljoja? Ellet, se on todennäköinen syy ummetukseen. Samoin, kun muuttaa ruokavalioaan, niin kropalla menee aina hetki totutella uuteen ja se hetki voi olla hieman pidempi kuin runsas viikko...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 03.04.2013 10:12:18
Oli miten oli, nyt tuntuu olo tuon hengitystieyliherkkyyden suhteen lähes yhtä
hyvältä kuin esim. toissapäivänä syötyäni vain gluteenitonta leipää.

Tämä lienee niin kimurantti tilanne, että edes "Ekle" ei keksi siihen hyvää selitystä.
Itse uskoisin kuitenkin, että kyseessä on jälleen ties monennenko kerran
mentaalisen komponentin temppuilu...

Ruis on gluteenivilja, joten tottakai saat oireita kun syöt ruisleipää/hapankorppua. Itse en näe mitään syytä syödä yhtään mitään viljoja ja ne gluteenittomat sisältävät yleensä maissia, joka ei myöskään ole mitenkään erinomaista ihmisravintoa.

Minun hengitystie- ja ihoallergiani ovat helpottaneet gluteeniviljojen poisjättämisen myötä merkittävästi. Hyvä selitys tähän on se, että gluteeniviljat aiheuttavat autoimmuunireaktioita ja niitähän kaikki allergiat itse asiassa ovat.

Jos haluat välttämättä syödä jotain viljaa (en kyllä ymmärrä miksi, kun ravinteita per kalori on niissä niin heikosti), niin näemmä sitten sinulla toimii ihan sama kuin minulla: Ilman gluteenia allergiat helpottavat. Minä jätin ensi pois vain gluteeniviljat ja söin riisiä ja kauraa jonkin aikaa, sitten en kokenut enää niitäkään tarpeelliseksi (ja kaura alkoi närästää), joten jätin nekin pois.

Juusto ja makkara sopivat oikein hyvin pähkinöiden kanssa, jos niille seuralaista miettii leivän sijaan.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 03.04.2013 12:41:59
Eli miesten munahien kuivaamisella saadaan sitten päivittäin ainakin se jokusen sadan gramman pudotus monta kertaa?  :D

Niinpä tod näk tapahtuu. Ainaski toi mun henk koht esimerkki kertoo vyötärönkin hoikistumisen syyn.  Painoo on pudotettu, välillä kyllä kirosanatkin sutkahtaa kesäkuumalla. Ei vaan auta.
Pakko nostaa, pestä, pyyhkiä ja sitte  taas pudottaa.  :buck2:  :-[


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 03.04.2013 19:35:02

Söitkö tarpeeksi vihanneksia ja rasvaa, kun söit vähemmän viljoja? Ellet, se on todennäköinen syy ummetukseen. Samoin, kun muuttaa ruokavalioaan, niin kropalla menee aina hetki totutella uuteen ja se hetki voi olla hieman pidempi kuin runsas viikko...
[/quote]
Joka päivä voita, oliivi- sekä kalaöljyä. Ei siitä ainakaan kiinni. Mun kroppa on tosi vastaanottavainen ja ummetus on kammotus. Siitä ainakin tulee kipeeks.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: NikiT - 03.04.2013 22:13:10
Vihanneksista et sanonut mitään: Kaalit, porkkana, nauris, sipulit, hapankaali, punajuuri... Ja marjat on hyviä "liukasteita" myös. Kumpaakin vaan oikein reilut annokset muutaman kerran päivässä.
Rasvoista voi, oliiviöljy, kookosöljy, avokado...
Niin, ja liikuntaa myös...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 12.04.2013 11:55:32
'
Tänä aamuna söin eka kerran Herran aikoihin kaurapuuroa (kontaminoitunutta?? Eloveenaa),
kun Pirjon pakarin gluteenittomat leivät pääsivät lopahtamaan.

Muistikuvani mukaan kaurapuuro ei jostain kumman syystä tunnu vievän minulla
nälkää. Tuntuu että voisin helposti syödä pari lautasellista lisää.

Kellään muilla
vastaavia kokemuksia tuosta Markus-sedän suosittelemasta ruokalajista?


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 12.04.2013 12:19:39
Totesit vain asian, josta olen foorumilla ennenkin puhunut: eihän tärkkelys nälkää pidäkään kuin pieneksi hetkeksi. Kontaminaatiolla oletan että tarkoitit sitä että kaurassa olisi ehkä gluteenijäämiä. Sillä ei tämän asian kannalta ole mitään väliä, ihan saman saat aikaiseksi taatusti gluteenittomalla puhdaskauralla.

Eli viljat, peruna, sokeri jne. Ne aiheuttavat insuliinineritystä, jonka seurauksena vasta syödyt kalorit humahtavat rasvakerrokseen varastoon sen sijaan, että niitä käytettäisiin tehokkaasti energiaksi. Niinpä sitten verensokeri laskee samantien noustuaan ensin hetkeksi ja siitähän seuraa sitten nälkä. Se on ihan se ja sama mikä puuro on kyseessä: Jos vilja/tärkkelyspainotteisen aterian, niin noin käy. Perunapuurolla kävisi ihan sama kuin kaurapuurollakin.

Puuron verensokeria heittelevää ja insuliinineritystä lisäävää vaikutusta voi koettaa tasoittaa laittamalla puuroon valtavan voisilmän joka vähentäisi viljan aiheuttamaa reipasta insuliinineritystä, mutta senkin teho asiassa on rajoitettu. Arvaapa vain miksi en itse vaivaudu syömään viljoja (tai perunaa) juuri lainkaan...  :)  Ravinteita per kalori naurettavan vähän ja päälle tuo järjetön verensokerin heittely, josta ei ole mitään muuta kuin haittaa.

Rasva pitää nälkää parhaiten, se ei aiheuta verensokerin heittelyä. Yhdistelmä rasva+proteiini pitää myös nälkää hyvin, paitsi jos proteiinia on annoksessa kohtuuttoman paljon, kroppa nimittäin muuttaa ylimääräisen proteiinin sokeriksi, jolloin seuraa ihan sama kuin puuroa syödessä, verensokeri voi heilahtaa. Vilja/tärkkelyspainotteinen ateria ei nyt vain pidä nälkää poissa paria tuntia pidempään, jos sitäkään. Ihan sama mikä vilja tai tärkkelys on kyseessä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 12.04.2013 15:21:24
Kontaminaatio = pilautunut, tärveltynyt -näytteeseen on joutunut jotain muuta kuin siellä tulisi olla. Esim laboratoriokoe joudutaan ottamaan uusiksi, mikäli näyte on viljelyssä kontaminoitunut. Kontaminaatio johtaa virheelliseen koetulokseen, jolloin esim näytteestä tutkittava taudinaiheuttaja saattaakin osoittautua vastustuskykyiseksi tutkittavalle lääkitykselle.

Eikö olisi viisaampaa käyttää vaikka (esim puuro-kauraryyneistä joihin joutunut toista viljaa) sanaa sekoittunut, jollei ymmärrä latinapohjaisten erikoisammatti-sanastojen merkitystä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 13.04.2013 09:23:38

Eikö olisi viisaampaa käyttää vaikka (esim puuro-kauraryyneistä joihin joutunut toista viljaa) sanaa sekoittunut, jollei ymmärrä latinapohjaisten erikoisammatti-sanastojen merkitystä.

No tavallaan, mutta kyllähän tuo kaura, jossa on seassa jotain gluteenipitoista, on keliaakikon kannalta "saastunut"... ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 13.04.2013 09:30:17
Totesit vain asian, josta olen foorumilla ennenkin puhunut: eihän tärkkelys nälkää pidäkään kuin pieneksi hetkeksi. Kontaminaatiolla oletan että tarkoitit sitä että kaurassa olisi ehkä gluteenijäämiä. Sillä ei tämän asian kannalta ole mitään väliä, ihan saman saat aikaiseksi taatusti gluteenittomalla puhdaskauralla.

Eli viljat, peruna, sokeri jne. Ne aiheuttavat insuliinineritystä, jonka seurauksena vasta syödyt kalorit humahtavat rasvakerrokseen varastoon sen sijaan, että niitä käytettäisiin tehokkaasti energiaksi. Niinpä sitten verensokeri laskee samantien noustuaan ensin hetkeksi ja siitähän seuraa sitten nälkä. Se on ihan se ja sama mikä puuro on kyseessä: Jos vilja/tärkkelyspainotteisen aterian, niin noin käy. Perunapuurolla kävisi ihan sama kuin kaurapuurollakin.


Olen tämän gluteenittomuuskokeilun aikana syönyt kaksi kokonaista Pirjon Pakarin leipää. Eiköhän
niissäkin mahda olla "kamaa", joka täyttää sinun ylläolevat kriteerisi?

Keuhko-oireet palasivat lievinä vasta eilen, kun olin syönyt yhteensä kaksi lautasellista kaurapuuroa...

http://www.pirjon.fi/gluteenittomat-tuotteet.php


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 19.04.2013 16:01:08
Mulle ei sovi täysin gluteeniton ruokavalio. Kuukaudes lihonut pari kiloa, snadi ummetus ja aivan järkyttävä ihon rasvaisuus. Keliakia-arvo viitealueella joten en tajuu miks se näkijä horisi viljatpoisviljatpois
Tänä viikonloppuna palautan pikkuhiljaa entiseen suuntaan mut ei ihan samaan. Kasviksia, juureksia ehdottomasti lisää. Parsakaali on niin superterveellistä et sitä kannattaa syödä joka päivä vaikkei mikään makunautinto olekaan



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 19.04.2013 16:33:55
Mulle ei sovi täysin gluteeniton ruokavalio. Kuukaudes lihonut pari kiloa, snadi ummetus ja aivan järkyttävä ihon rasvaisuus. Keliakia-arvo viitealueella joten en tajuu miks se näkijä horisi viljatpoisviljatpois
Tänä viikonloppuna palautan pikkuhiljaa entiseen suuntaan mut ei ihan samaan. Kasviksia, juureksia ehdottomasti lisää. Parsakaali on niin superterveellistä et sitä kannattaa syödä joka päivä vaikkei mikään makunautinto olekaan

Tai sitten sinulle ei sovi ruokavalio, jollaiseksi ruokavaliosi on muotoutunut, kun jätit gluteenilliset tuotteet pois. Gluteeni EI ole ruuansulatuksen edistäjä muutenkaan, syy on siis jossain muussa kuin sen pois jättämisessä. Muutenhan metsästäjä-keräilijät olisivat olleet ummella kaikki ne sadat tuhannet vuodet, jotka ihmiset elivät ennen maanviljelyksen alkamista.  ;D

Esimerkiksi: Liukenemattomat viljakuidut edistävät ruuansulatusta ärsyttämällä suolen seinämää, mikä ei ole suolelle kiva, mutta edistää kuitenkin sitä ruuansulatusta (samalla tavoin, kuin savu edistää yskimistä...). Jos viljakuidut ovat aiemmin olleet sinun ainoa ruuansulatusta edistävä tekijäsi (=muu ravinto huonosti koostettu) niin tottakai ummettaa, jos se ainokainen jää pois.

Yleisin syy ummetukseen kun viljat jätetään pois, on kasvisten ja rasvan liian vähäinen osuus ravinnossa ja myös liian vähäinen nesteensaanti. Itsekin tuossa mainitsit, että kasviksia ja juureksi ehdottomasti lisää. Se yksin saattaa poistaa ongelmat.

Ihon rasvaisuuteen vaikuttaa sekä rasvan määrä että laatu. Oletko vaihtanut uudenlaiseen rasvaan tai lisännyt määrää reippaasti? Rasvoittumisen luulisi tasottuvan ennen pitkää, kunhan elimistö tottuu uuteen ruokavalioon. Se näkijä saattoi sittenkin olla oikeassa ja ummetuksesi syy voi olla ihan jokin muu kuin gluteenin puuttuminen ruokavaliosta.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 19.04.2013 19:59:38
No mun "ruokavalio" oli ainakin kolme kuukautta pelkkää jugurttia ja mustikkakeittoa kuolintapauksen jälkeen ja pientä näykkimistä pakosti mitä vaan alas sai.
Tietenkin stressi vaikuttaa koko kehoon, surutyöstä puhumattakaan
Tota savujuttua en kyllä allekirjoita. Olen polttanut tupakkaa (ja muutakin)
yli 20 vuotta ja yskin tosi vähän.
Tarkoittaako että keuhkot ei ole kunnossa?
Mä kävelen nopeeta tahtia hengästymättä enkä käytä hissiä ikinä. Ihan sama loikinko kolmanteen vai kuudenteen kerrokseen, en huohota.
Keho kertoo mitä se tarvitsee. Nyt fysioterapeutti pisti niukan liikunnan kuurille enkä tajua miten olla vielä enemmän paikallaan kun jumitan nyt jo liikaa tän masinan edessä.
Oikea ruoka, mitä sit eri ihmisille tarkoittaakaan, liikkuminen, pitkä syvä uni,päihteitä sopivasti, hiljentyminen ja tyydyttävä seksi on aika simppeli tapa olla happy perustarpeiltaan
Eri elämäntilanteissa ruokavalio muuttuu. Kuolemat ja syntymät siis raskausaika mahd pahoinvointeineen muuttaa normal kuviota jolloin oman kehon kuunteleminen tulee tärkeämmäksi
Tietyllä tavalla sama herkkyys tulis olla arjessa - intuitiivinen tunne oman kehon tarpeille

Unohtui. Eli voita, oliiviöljyä ja kalaöljyä normal päivittäin mutta jätin e-epan nyt pois. Eli tässähän tää kuvio onkin. Miten en ajatellut?
Minimalistisesta takas normaalimpaan ja siitä viljat veks on tietenkin muuttanut koko systeemin erilaiseks. Kiloja saa tulla mutta ei kiiltävää ihoa!!




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 19.04.2013 21:15:03
Mulle ei sovi täysin gluteeniton ruokavalio. Kuukaudes lihonut pari kiloa, snadi ummetus ja aivan järkyttävä ihon rasvaisuus. Keliakia-arvo viitealueella joten en tajuu miks se näkijä horisi viljatpoisviljatpois
Tänä viikonloppuna palautan pikkuhiljaa entiseen suuntaan mut ei ihan samaan. Kasviksia, juureksia ehdottomasti lisää. Parsakaali on niin superterveellistä et sitä kannattaa syödä joka päivä vaikkei mikään makunautinto olekaan

Disclaimer: I'm certainly not an expert in aayur-veda (lausu: aajur-veeda).

Jonkin verran aayur-vedaan tutustuneena rohkenen todeta, että sinulla vaikuttaisi olevan "yliannos" kapha-doSaa (kapha-dooshaa).

Resepti kaphaa balansoivaan teehen löytyy mm. täältä (saatat joutua turvautumaan Mr. Dictionaryyn...)

http://altmedicine.about.com/od/healthykitchenrecipes/r/kapha_tea.htm

 :crazy2:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 20.04.2013 14:17:28
Tää on hyvä www.navadina.net  ja sieltä kehotyyppitesti. Mä oon pitta - tosi kuvaava


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 22.04.2013 09:01:25
Tota savujuttua en kyllä allekirjoita. Olen polttanut tupakkaa (ja muutakin)
yli 20 vuotta ja yskin tosi vähän.
Tarkoittaako että keuhkot ei ole kunnossa?

Ööääöö, anteeksi, se oli analogia:

Tarkoitin sitä, että kun aina hehkutetaan että ne liukenemattomat viljakuidut edistävät ruuansulatusta. Niin edistävätkin, mutta samalla metodilla edistävät, kuin tupakka edistää yskimistä, eli ärsyttävät suolenseinämää ja saavat sen erittämään limaa. Eli ihan yhtä järkevää (eli siis järjetöntä) kuin ehdottaa että jospa yrittäisit lisätä yskimistä ja liman poistumista tupakoimalla, on ehdottaa että jospas edistäisit ruuansulatusta syömällä liukenemattomia viljakuituja.

Puhuin siis vain ruuansulatuksesta ja käytin keuhkot/savu-yhdistelmää analogiana, koska tilanne on sen herkän suolen kannalta samanlainen kun sitä raavitaan sulamattomalla sellukuidulla.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 23.04.2013 13:41:48
Tää on hyvä www.navadina.net  ja sieltä kehotyyppitesti. Mä oon pitta - tosi kuvaava
Kävinpä tekemässä tuon testin.
Löytyi 179%nen persoonallisuus  :crazy2: .Enpä enää yhtään ihmettele, miksi olen tällainen.
Pittaa 66%, Vataa 55% ja Kaphaa 58%.
Tunnistin toki itsessäni aika paljon tulkinnoissa mainittuja asioita, mutta voihan voi. Että reilu 3/4 osaa ylimääräistä. Ois ne prossat voinut jollekin toiselle antaa. Mulle riittäis olla 100%nen yksilö.
 :D  :-X  :2funny:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 23.04.2013 14:27:42

Pittaa 66%, Vataa 55% ja Kaphaa 58%.
Tunnistin toki itsessäni aika paljon tulkinnoissa mainittuja asioita itsessäni, mutta voihan voi. Että reilu 3/4 osaaa ylimääräistä. Ois ne prossat voinut jollekin toiselle antaa. Mulle riittäis olla 100%nen yksilö.
 :D  :-X  :2funny:

NBD, mutta mielestäni ainakin suomenkieliset saitit saisivat käyttää oikempaa muotoa 'vaata' pro 'vata', koska
suomalaisten on mitä helpointa tajuta tuon sanan oikea ääntämys. Emmehän halua olla mitään Vatasia, vai??  

 ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 25.04.2013 10:07:42
OT: taitaa olla nuo huonepölyallergian oireiden aiheuttajat voittopuolisesti menttaalisia.

Nimittäin, gluteenin välttäminen poisti nuo oireet lähes täysin useaksi päiväksi, mutta nyt
ne ovat taas tulleet takaisin liki entisellä voimallaan.

 Tai sitten on kyse siitepölyallergiasta
mikä tuntuu tuiki epätodennäköiseltä, kun oireet ovat pahimmillaan sisätiloissa!

 :'(



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 25.04.2013 14:47:35
OT: taitaa olla nuo huonepölyallergian oireiden aiheuttajat voittopuolisesti menttaalisia.

Nimittäin, gluteenin välttäminen poisti nuo oireet lähes täysin useaksi päiväksi, mutta nyt
ne ovat taas tulleet takaisin liki entisellä voimallaan.

 Tai sitten on kyse siitepölyallergiasta
mikä tuntuu tuiki epätodennäköiseltä, kun oireet ovat pahimmillaan sisätiloissa!

 :'(



Onko asuintalosi home-esiintymät testattu. Varsinkin jos rakenteissa on hometta, se alkaa ilmetä pikkuhiljaa ja oireet ovat sietämättömät melkoisen kauan ennenkuin home löydetään, tai edes haju alkaa tuntua. Vaatteissa sen tuntee sellainen, jonka koti on homeeton.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 25.04.2013 14:58:31
OT: taitaa olla nuo huonepölyallergian oireiden aiheuttajat voittopuolisesti menttaalisia.

Nimittäin, gluteenin välttäminen poisti nuo oireet lähes täysin useaksi päiväksi, mutta nyt
ne ovat taas tulleet takaisin liki entisellä voimallaan.

 Tai sitten on kyse siitepölyallergiasta
mikä tuntuu tuiki epätodennäköiseltä, kun oireet ovat pahimmillaan sisätiloissa!

Siitepöly, huonepöly, eläinpöly: Tämä on 'pyhä kolminaisuus' - jos olet todetusti allerginen yhdelle näistä, olet latentisti allerginen myös muille kahdelle. Yleensä ihmisellä on nämä kaikki kolme. Ja jos vaikka siitepölyaikaan keväällä pölyisessä kämpässä jossa on kissa saa oireita, on aika paha sanoa mikä on kyseessä.  ;D

Mutta sisätila ei ole este siitepölyallergian pahuudelle, voi olla päinvastoinkin: Sisätiloista löytyy nimenomaan myös sitä siitepölyä, sillä sitä kulkeutuu sisään tuuletuksen mukana, sekä myös ihmisten mukana ulkoa vaatteissa yms. Jos kämpässäsi on siis siitepölyä sisällä ja/tai välillä avaat ikkunan, niin voit aivan hyvin saada sisätiloissakin siitepölyoireita. Teoreettisesti jopa enemmän kuin ulkona, jos ulkona on reipas tuuli, mutta sisällä asut energiankulutussyistä erittäin tiiviissä kämpässä, jossa ilma vaihtuu vain kun se ikkuna on auki. Silloin nimittäin se siitepöly joka on kerran sisään kulkeutunut, pysyy myös siellä.

Omalla kohdallani olen huomannut hengitystieallergioiden helpottaneen niin että ovat lähes kadonneet ja syynä on runsas maitorasvan syöminen: Keuhkojen kaasunvaihdon mahdollistava ja keuhkokudosta suojaava pintakerros/neste on tehty kahdesta eri tyydyttyneestä rasvahaposta. Jos syö vain kasviöljyjä tai ylipäätään hyvin vähän tyydyttynyttä rasvaa, tuo pinnoite ei ole niinkuin pitäisi eikä suojaa keuhkoja kuten pitäisi. Yllättäen kaikki hengitystieongelmat (astma, allergia, keuhkoahtauma, keuhkosyöpä) ovat lisääntyneet huimasti nimenomaan kasviöljyjen ja margariinien lisääntyneen käytön myötä.

Toinen mikä vaikuttaa ainakin minulla allergioihin on senhetkinen stressin määrä: Paljon stressiä tuottaa enemmän allergiaoireita.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 25.04.2013 23:43:36
OT: taitaa olla nuo huonepölyallergian oireiden aiheuttajat voittopuolisesti menttaalisia.

Nimittäin, gluteenin välttäminen poisti nuo oireet lähes täysin useaksi päiväksi, mutta nyt
ne ovat taas tulleet takaisin liki entisellä voimallaan.

 Tai sitten on kyse siitepölyallergiasta
mikä tuntuu tuiki epätodennäköiseltä, kun oireet ovat pahimmillaan sisätiloissa!

 :'(



Onko asuintalosi home-esintymät testattu. Varsinkin jos rakenteissa on hometta, se alkaa ilmetä pikkuhiljaa ja oireet ovat sietämättömät melkoisen kauan ennenkuin home löydetään, tai edes haju alkaa tuntua. Vaatteissa sen tuntee sellainen, jonka koti on homeeton.

Jos kyse olisi hometoksiineista, tai mitä hyö lienööt, en usko, että tulisin lähes täysin oireettomaksi ainakin muutamaksi
päiväksi esim. gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen...

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 26.04.2013 20:35:47
Et tuliskaan. Mun allergiat (siitepöly sekä huonepöly) katosi täysin neljäksi vuodeksi kun söin pelkkää intialaistyylistä kasvisruokaa. Sit aloitin uudestaan sekasyömisen ja ne tuli pikkuhiljaa takasi homealtistuksen kera.
Viime vuonna oli älyttömästi koivun siitepölyä mutta ei minkäänlaista reagointia mulla siihen. Nyt kuitenkin a-testeissä todettu vahva koivuallergia kaiken muun mukavan lisäksi.Stressillä on suuri vaikutus todellakin

Gluteeniton linja jatkuu samoin ihon rasvoittuminen ja hikoilun lisääntyminen jopa haju on muuttunut. Mitä tää tarkoittaa?
Olen vähentänyt voin kulutusta ihan minimiin ja e-epan lopetin, silti ihosta tulee läpi, siis koko vartalosta ja varsinki päästä. Hiukset ja kasvot rasvoittuu nopee.Näppyjä ei ole tullut  Suihkussa voi käydä kaksi kertaa päivässä ilman että iho kuivuu yhtään.
Mä haluun että tää häiriö loppuu pian. Normisti vaan kasvojen t-alue on hieman kiiltelevä ja hartia-alue rasvoittuu nopeemmin kuin esim alaselkä. Kiukkuisuu on myös lisääntynyt. Olen joka päivä hermona.
Viimeks otetuissa hormonitesteissä ei ollut häiriötä. Otettiin ennen tätä gluteenitonta ruokavaliota
Ei mussa nyt yht äkkiä ala testosteroni virtaa niin täysillä mutta selittäis kyllä osin


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 27.04.2013 09:51:44
Et tuliskaan. Mun allergiat (siitepöly sekä huonepöly) katosi täysin neljäksi vuodeksi kun söin pelkkää intialaistyylistä kasvisruokaa. Sit aloitin uudestaan sekasyömisen ja ne tuli pikkuhiljaa takasi homealtistuksen kera.
Viime vuonna oli älyttömästi koivun siitepölyä mutta ei minkäänlaista reagointia mulla siihen. Nyt kuitenkin a-testeissä todettu vahva koivuallergia kaiken muun mukavan lisäksi.Stressillä on suuri vaikutus todellakin

Gluteeniton linja jatkuu samoin ihon rasvoittuminen ja hikoilun lisääntyminen jopa haju on muuttunut.

Pari AV-vinkkiä liialliseen hikoiluun, vaffalla intialaisaksentilla:

http://www.homeveda.com/other-conditions/natural-ayurvedic-home-remedies-for-sweating-disorder-hyperhidrosis.html

Olisi tuiki merkillistä, jos nuo aikuisten oikeesti toimisivat, LoL!    :crazy2:
 


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 27.04.2013 15:03:53
Kyse ei ole hikoiluhäriöstä vaan ihon rasvoittumisesta joka on muuten varmaan sinkinpuutetta. Aloitin tänään kuurin
Mitään hikoiluhäiriötä mulla ei ole mutta ei ole aiemmin myöskään pettänyt dödö kuten tällä viikolla jolloin haistoin oikeen hien. Olen neutraltuoksuinen ja häiriinnyin heti tosta hikikokemuksesta. Ei ole normaltila jos haisee. Sanotaan ettei ihminen haista omaa ominaishajuaan mutta kyllä sellanen pitäis huomata jos itsestä lähtee joku lemu.
Kiitos sidis linkeistä. Pitää tutkia pitta-ruokavaliota vielä ja saada keho emäksisemmäks. Kuivatut viikunat balansoi happamutta
Samoin kuin lisätä liikuntaa. Tää jalka on saatava kuntoon että pystyy liikkumaan. Viime yönä mulla oli viina-kaalikääre sidottuna nilkan ympärille ja kas kas, turvotus on laskenut yön aika. Oudon tuntuinen kyllä vieläkin


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: unelmassa - 27.04.2013 18:05:37
Löysin tämmösen..http://ukkram09.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136433-ihottumat-ja-kortisonivoiteiden-teho 
Jos sulle pikkari.... ois jotakin hyötyä. :smitten:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 28.04.2013 02:58:57
Kiitos sinullekin ystäväin  :) Ihmetyttää niin kovin miten tää mun keho muuttuilee niin usein toiminnoiltaan.
Viimeisimmän vrk:n aikana en ole haistanut mitään ihmehikeä eikä ihosta ole pukannut ylimääräistä talia ulos.
Mua oikeesti kuvottaa rasvoittuva iho mutta nyt taas rauhoittui kun lähdin ulos. Ei normaali-ihminen muutu erilaiseksi näin nopeesti. Mun mies kutsui hypridiksi  :D
Nää oudot oireet ei tule pelkästään ruokavaliosta vaan taustalla vaanii vieläkin psyykkiset jutut, stressi ja aivan järjetön kaipuu iholle, kaikin tavoin.
Alakertaan on muuttanut uusi ihminen joka piti sellaiset lauantai-illan seksisirkukset että katosin taas yöhön tapaa ystävää ihan vaan välttyäkseni kuulemasta enempää.
Paasto kuin paasto - vaikuttaa juu. Kunhan oppis sen oman mikä sopii ihan joka kohdalle. Noita suuntaa-antavia ohjeita kannattaa kuitenkin lukee oikein. Oma keho on paras mittari
Esimerkki. Tunsin että mun elimistö kaipaa proteiinia mut ei lihaa. Ostin kaksi purkkia raejuustoa katsomatta edes ovatko hylaa. Söin sellaisenaan puolitoista purkkia ja sit huomasin että sisältää laktoosia kun luin tarkemmin
Minkäänlaisia vatsaoireita ei ole tullut vaikka mulla pitäis edelleen olla laktoosi-intoleranssi

Mielen voimaa tässäkin tarvitaan. Ihminen on uskomattoman hyvä sisäistämään negatiivista informaatiota lääkäreiltä ym hoitotasolta kyseenalaistamatta sitä samoin kuin erilaisilta oppi-isiltä tulleet ikivanhat opitkin.
Intuitio hoi!
Tietenkin kannattaa kuunnella asiantuntijoita, kanssakulkijoita sekä muita tiedonjakajia mutta tärkein tieto on omassa kehossa ja ennen kaikkea siinä että oppii kuulemaan kehoaan.
Olin tosi yllättynyt kyllä tosta laktoosijutusta koska luulin että suolistossa on jotain häikkää kun gluteenikin kielletään. Kannattaa tehdä ihmiskokeita itsellään mutta varovasti toki.
Ihmisillä kun on erilainen imeyttämiskyky itse kullakin mitä suustaan alas laittaa.

Mä paranisin varmaa 70% jos nyt olis shampanjaa ja täydellinen rakastaja


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: unelmassa - 28.04.2013 10:51:31
Kiitos ..ystäväin. :smitten:
Mulla tuli tästä mieleen. :D .Mä paranisin varmaa 70% jos nyt olis shampanjaa ja täydellinen rakastaja ::)
Et vappuhan on tulossa..  ::) :smitten:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 28.04.2013 18:41:14
No niin on ja me lähdetään kuoleman silminnäkijän kanssa jonnekin kimpassa. Meistä on tullu hyvät kaverit alle kuukaudessa  :) Soitetaan joka päivä ainakin kerran ja ollaan nähty pari kertaa viikos. Ihan kun mulla olis veli  :D

Kummallista oli toi ihojuttu. Huomasin heti herättyäni ettei ole sellanen nihkeä olmi olo ja rintakehä oli jopa hieman kuiva. Mikä ihmeen purkaus se oli? HYI!!! Sinkkikuuri jatkukoon ja on mulla varmaan muitakin vajareita
Yksin on vaan niin tylsä kokata kun tottui tekee toisen kanssa yhdessä. Tosin ei ollu alkuvuodesta kyllä ruokahaluakaan. Tosiaan aion tutkia tarkemmin auyervedaa


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 29.04.2013 16:08:17

Pittaa 66%, Vataa 55% ja Kaphaa 58%.
Tunnistin toki itsessäni aika paljon tulkinnoissa mainittuja asioita, mutta voihan voi. Että reilu 3/4 osaa ylimääräistä. Ois ne prossat voinut jollekin toiselle antaa. Mulle riittäis olla 100%nen yksilö.
 :D  :-X  :2funny:

NBD, mutta mielestäni ainakin suomenkieliset saitit saisivat käyttää oikempaa muotoa 'vaata' pro 'vata', koska
suomalaisten on mitä helpointa tajuta tuon sanan oikea ääntämys. Emmehän halua olla mitään Vatasia, vai??  

 ;D

Vatanen on hauska veikko! Meill ollu aina helppo hänen kanssaan keskustella. AV onkin yks harvoista ukkeleista, jotka ei koko ajan varottele mun raskaasta kaasujalasta. Ambulanssilääkärit ja komisariot sekä rallikuskit tykkää istua kyytissä, kun ei tartte alkaa pyöritellä peukaloita, vaan matka joutuu. Ajoonhan ne autot on tehty, eikä liikenteessä esiteltäväksi - messut ihan erikseen.

Ai niin. Kysyit: Emmehän tahdo olla mitään Vatasia? Ee-ei mulla mitään Vatasia vastaan ole. Ari on fiksu mies. Kohtelias ku mikä. Ymmärtää puhua automimmille auto-kieltä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 29.04.2013 16:09:43

Pittaa 66%, Vataa 55% ja Kaphaa 58%.
Tunnistin toki itsessäni aika paljon tulkinnoissa mainittuja asioita, mutta voihan voi. Että reilu 3/4 osaa ylimääräistä. Ois ne prossat voinut jollekin toiselle antaa. Mulle riittäis olla 100%nen yksilö.
 :D  :-X  :2funny:

NBD, mutta mielestäni ainakin suomenkieliset saitit saisivat käyttää oikempaa muotoa 'vaata' pro 'vata', koska
suomalaisten on mitä helpointa tajuta tuon sanan oikea ääntämys. Emmehän halua olla mitään Vatasia, vai??  

 ;D

No niin, olihan sitä kaphaa 58%. oikein muistin. Ja miksen vois lukee Vatasta kuin avointa kirjaa. Vataakin 55%. Ei ihme, automimmi.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 05.05.2013 12:34:27
Vaihtelee tosi paljon - joskaa ei fyysisen rasituksen perusteella vaan ihan muuten vain. Keskiverto varmaan semmoinen 3000 päivässä, iso vaihteluväli luultavasti 2500 - 3500. Olen pitkä ja minulla on lihasmassaa keskivertonaista enemmän. 70% kaloreistani tulee rasvasta, 15% hiilihydraateista ja 15% proteiinista. Ja tuohon hiilarimäärään mahtuu sitten reippaasti yli sen puolen kiloa vihanneksia päivässä, prodea menee THL:n suosituksen mukainen 1-1,5 g/painokilo päivässä. Olen siis LCHF syöjä, eli rasvapainotteinen ruokavalio.

On niin helppoa sanoa, että "syön 70% päivän kaloreista rasvana. Jos 3000 kcal pitää nauttia päivässä, niin sehän tekee 2100 kcal rasvoina.

Oliiviöljyksi käännettynä se tarkoittaa 233 grammaa öljyä.  Jos tuo rasvamäärä nautitaan voina, niin liki 300 grammaa pitää mättää naamariin....

Kun oikeasti meillä on aika harvoja ruokalajeja, jotka on 100% - tai edes 70%:sti rasvaa, niin mitenkä sinä Eklektikko oikein käytännössä huolehdit että se päivän rasvaosuus nousee 70%:iin? Tuo seikka minua on aina kiinnostanut ihmisissä, jotka kertovat syövänsä päivän energiat rasvoina - että mitenkä se käytännössä tapahtuu.

Luonnonmukaiseen ruokailuun on kait aika turha vedota tuolla syömistavalla? Vai elivätkö esi-isämme juomalla oliiviöljyä suoraan pullosta??


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.05.2013 10:11:23

On niin helppoa sanoa, että "syön 70% päivän kaloreista rasvana. Jos 3000 kcal pitää nauttia päivässä, niin sehän tekee 2100 kcal rasvoina.

[tästä poistettu osa jota en kommentoi)

Luonnonmukaiseen ruokailuun on kait aika turha vedota tuolla syömistavalla? Vai elivätkö esi-isämme juomalla oliiviöljyä suoraan pullosta??

Ensin kommentti tavasta jolla lainaat tekstiäni:
Lainasit tekstistäni osan, jossa sanoin 3000 kaloria, vaikka siinä samassa viestissäni alla oli KORJAUS, että ei 3000 vaan pikemminkin 2500 kaloria päivässä. Sen jätit lainaamatta. Tarkoituksellista vaiko vahinko? Joka tapauksessa kysyt kysymystä, joka ei ole relevantti ja ihan siinä pari riviä alempana olisi ollut se korjattu lukema 2500 kaloria.

Oliiviöljyä käytän erittäin vähän, se ei ole olennainen ollenkaan tässä kuviossa. Sitä menee muutama ruokalusikallinen viikossa paistamiseen silloin, kun tarvitsen paistamiseen sopivaa lämpötilaa jonka saan voi-öljyseoksella. Saan suurimman osan kaloreistani luomumaitorasvasta. En ole paleo, vaan paimentolais-paleo.  Kysymyksistäsi huomaa, että et ole koskaan laskenut ruokiesi makroravinteita ja luulet että rasvaa ei saa muualta kuin voista ja oliiviöljystä: Tiedoksi että kuohukerman rasvaprosentti on 35-38 ja makadamiapähkinässä on peräti 70% rasvaa, josta merkittävä osa tyydyttymättömiä rasvahappoja - ne on turvallisinta saada kokonaisista pähkinöistä, sillä härskiintynyt monityydyttymätön rasvahappo on sellainen myrkky, että oksat pois.

Tässä yksi esimerkkipäivä, syöty 2 ateriaa. Aamukahvissa 1-1,5 dl kuohukermaa ja lisänä raakakaakaopapuja. Päivällä kefiiri-yosa-makadamia-pöperö, illalla valurautapannulla voissa paistettu jauhelihaa-punasipulia-punakaalia-ruoka, jossa toinen desi (tai puolikas) kuohukermaa ja ne pari goudaviipaletta. Nautitaan kefiirin ja salaatin kanssa. Ja tämä onkin näköjään sitten sellainen 3000 kalorin päivä, kun kerran sellaisen halusit.  ;D  (HH=hiilihydraatit, R=rasva, P=proteiini)

Voi normaalisuolainen 80% 50 g, 360 kcal,    HH 0,5 g   R 40 g   P 0,5 g   
kuohukerma, luomu (Arla) 200 g, 700 kcal   HH 6 g   R 72 g   P  5 g
jauheliha naudan, 17% rasvaa 200 g,  455 kcal HH 0 g   R 34 g       P 38 g
punasipuli 50 g 14 kcal, HH 2,4 g   R 0,1 g  P 0,7 g
punakaali 300 g  67 kcal, HH   10,5 g R0,6 g   4,7 g
Yosa probioottinen kauravalmiste Punaiset marjat 125 g, 76 kcal, HH   16,3 g, R   0,6 g, P   0 g
macadamia-pähkinä 100 g, 718 kcal, HH   5 g,   R 76 g,   P 7,9 g
Kefiiri (täysmaitoon) 500 g,  332 kcal, HH   22,5 g, R   17,5 g, P   21 g
friseesalaatti 100 g,  11 kcal, HH 1 g, R   0,2 g, P   1,1 g
Gouda 27% 40 g,  134 kcal, HH 0 g, R   10,8 g, P   9,2 g
Kaakaopapu 20 g 114 kcal, HH 4,9 g, R   10,6 g, P   2,9 g

Yhteensä   1685 g   
2981 kcal   
Hiilihydraatteja 69 g      9% päivän energiasta
Rasvaa 262,4 g             79 % päivän energiasta
Proteiinia 91 g             12% päivän energiasta

Eli revi tuosta huumoria. Kaikki luomua paitsi naudanliha (kotimaista kuitenkin - suomalaiset lehmät ovat maailman mittapuulla jotakuinkin luomua vaikkeivät virallisesti sitä olisikaan), kaikki raaka-aineista itse tehtyä - hapatan itse kefiirini kefiirisienellä ja maitona käytän luomua kyytön raakamaitoa.

Tuossa yllä siis sellainen suuriruokainen päivä ja rasvaa melkein 80%, niitäkin minulla kyllä  on, mutta kun käyttää täysrasvaisia ruoka-aineita, on voita vain 50 g ja kuohukermaa se 2 dl. Ja tässä päivässä ei ole tippaakaan oliiviöljyä.

Tuolla määrällä maitorasvaa saan omega3-rasvahappoja niin paljon, että runsas kalansyönti ja kalaöljykapselit eivät ole mahdollisia (eipä kyllä innostakaan), sillä silloin veren hyytyminen vähenisi merkittävästi.

Esi-isämme eivät siis juoneet oliiviöljyä, vaan karjanhoito alkoi alueittain ennen maanviljelystä ja edelleenkin jotkin kansat paimentavat karjaa, sekä keräilevät luonnonkasveja ja maitorasva saattaa olla tärkein rasvanlähde. Paras esimerkki ovat Masait, joilla 5-7 litraa raakamaitoa (aikuisen miehen normi päiväannos Masailla) päivässä tuottaa niinkin matalan kokonaiskolesterolin kuin 3,5.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.05.2013 10:49:49
Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin: Mausteiden merkitystä ravinnossa ei tule ehkä ajatelleeksi, koska niitä käytetään niin pieniä määriä. Useimmat mausteet ovat kuitenkin hyvin ravinnepitoisia ja mausteidenkäyttö monipuolistaa suuresti sitä mikroravinnevalikoimaa mitä ruuastaan saa.

Ylläolevasta puuttuukiin (kiireessä unohtui) mausteet, jotka käsittävät 1 päivän osalta 2 kynttä luomuvalkosipulia, ruususuolaa, sekä ruokalusikallisen 'meat curry masala' maustejauhetta, joka on sellainen melko tavallinen intialainen kombinaatio:
"Coriander, Cumin, Chilli, Turmeric, Black Pepper, Cloves, Fenugreek Leaves, Salt, Nutmeg, Dry Ginger, Cardamom Seeds, Cinnamon, Bay Leaf, Pulse, Fennel, Caraway, Mustard, Garlic Flakes, Onion Flakes, Mace, Cardamom Green, Asafoetida"

(sorry, en jaksanut suomentaa valmistajan sivuilta nappaamaani ainesosalistaa)

Maustakaa siis ihmiset ruokianne iloisesti, ne pikkuruiset ravinnemäärät mausteista tuovat monipuolisuutta ruokavalioon, vaikka määrien perusteella ei siltä tuntuisikaan ja tietenkin sitten reippaasti yrttimausteita myös aina kun siltä tuntuu.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.05.2013 11:11:31
Ja vielä siitä eläinrasvan tärkeydestä:
Sillä ne ihmistä edeltävien hominidien aivot kasvoivat meidän mittoihimme. Ja ennen karjanhoitoa metsästäjä-keräilijät käyttivät erittäin tarkkaan nimenomaan rasvan, luut halkaistiin jotta päästiin käsiksi luuytimiin, aivot ja kaikki sisäelinrasvat syötiin myös. Ja ihan varmasti ihminen on kalastanut aina kun on  voinut, kaloista löytyy myös niitä rasvaisia.

Riista on kuitenkin lihan osalta hyvin rasvatonta, niinpä luuydin jne. on käytettävä ja karjanhoito onkin sangen hyvä keino varmistaa korkealaatuisen eläinrasvan saanti, siihen sivuu voi sitten edelleen metsästää ja keräillä. Ei siis ihme, että karjaa on ryhdytty hoitamaan.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 06.05.2013 12:47:27
Ihan aluksi, kiitoksia vastauksesta, arvostan sitä!

Ensin kommentti tavasta jolla lainaat tekstiäni:
Lainasit tekstistäni osan, jossa sanoin 3000 kaloria, vaikka siinä samassa viestissäni alla oli KORJAUS, että ei 3000 vaan pikemminkin 2500 kaloria päivässä. Sen jätit lainaamatta. Tarkoituksellista vaiko vahinko?

Vahinko. Sitäpaitsi, kysyin millaisista aterioista tuo 70% rasvan saanti koostuu, joten on lillukanvarsiin sotkeentumista takertua tuohon. Ei ole kovin helppoa koostaa järkeviä aterioita, joissa kaloreista rasvaa on 70%!   Kysymykseen vastaamisen kannalta on siis täysin epäolennaista, onko päivän saantisi 2500, 3000 tai vaikka 4000 kcal. Jos osaa koostaa ateriat 2500 kcalorin päivään - niin 3000 kalorin päivän tekeminen on pelkkää multiplikaatiota - tahi lisää sitten yhden 500 kcal syömistuokion siihen mukaan, eikö?

Joka tapauksessa kysyt kysymystä, joka ei ole relevantti ja ihan siinä pari riviä alempana olisi ollut se korjattu lukema 2500 kaloria.

Once more: kysymykseni pointti on kyllä "miltä näyttää päivän ruokalistasi, niin että kertomasi makroravintoainesisällöt toteutuvat" (ja ilman että touhu menee tosiaan linjalle "juompa tässä hömpsyn oliiviöljyä pullosta/sipaisenpas tässä puoli pakkaa voita naamariin, jotta saan 70% rasvaosuuden täyteen" - sellainen tankkaaminen ei ole ainakaan länsimaissa tunnustettu ateriakokoonpano, jos ymmärrät/haluat ymmärtää mitä tarkoitan!)

Joko voidaan keskustella asiasta ilman että vänkääminen lillukanvarsista muodostuu esteeksi?

Oliiviöljyä käytän erittäin vähän, se ei ole olennainen ollenkaan tässä kuviossa. Sitä menee muutama ruokalusikallinen viikossa paistamiseen silloin, kun tarvitsen paistamiseen sopivaa lämpötilaa jonka saan voi-öljyseoksella.

Sääli. Eikös oliiviöljy ole kuitenkin varsin turvallista todeta terveelliseksi rasvan lähteeksi?  Miksi muuten paistamiseen? Käsittääkseni oliiviöljy soveltuu heikommin juuri siihen paistamishommaan? Hyvälaatuinen kookosöljy tai kirkastettu voi olisi parempi vaihtoehto - myös seesamiöljyt ja avokadoöljy voivat olla käyttökelpoisia.

Saan suurimman osan kaloreistani luomumaitorasvasta. En ole paleo, vaan paimentolais-paleo.  Kysymyksistäsi huomaa, että et ole koskaan laskenut ruokiesi makroravinteita ja luulet että rasvaa ei saa muualta kuin voista ja oliiviöljystä: Tiedoksi että kuohukerman rasvaprosentti on 35-38 ja makadamiapähkinässä on peräti 70% rasvaa, josta merkittävä osa tyydyttymättömiä rasvahappoja - ne on turvallisinta saada kokonaisista pähkinöistä, sillä härskiintynyt monityydyttymätön rasvahappo on sellainen myrkky, että oksat pois.

Kovin on hyökkäävä sävy sulla vastata, kun erehtyy kysymään jotain tarkentavaa. No, jatkan omalta osatani neutraalilla linjalla. Olen kyllä jonkin verran selvillä einesten makroravinnepitoisuuksista. Tahdon huomauttaa sinulle, että kumpikaan, ei kuohukerma eikä makadamiapähkinät ole "aterioita". Ne ovat täysipainoisen aterian ainesosia ehkä - mutta heti kun käytät niitä johonkin ateriaan, tapahtunee makroravinteiden "laimenemista". Tässä meidän keississähän mielenkiintoista on tuo ilmoittamasi "70% rasvatavoite" - jotta pystyisi koostaamaan aterioita, joissa 70% rasvatavoite täytyy, täytyy kaikkien ainesosien olla vähintään tuota 70% luokkaa. Koska useimpiin aterioihin (ruokiin) laitetaan kumminkin jotain muutakin kuin vain "kuohukermaa ja macadamia pähkinöitä", niin tapahtuu väkisinkin sitä rasvaprosentin laimentumista, eikö?

Ilmoitit aiemmin jossain suosikiksesi "sesongin tuoreet mansikat + kuohukerma" (se on muuten minunkin suosikkini, kuohukermassa mukana aitoa vanilijaa tottakai).

Käytän sitä esimerkkinä laimentumisesta - eihän tuo mikään varsinainen täyspainoinen ateria ole mutta ehkäpä jonkun "jälkkäri"?

Oletetaan, että syöt mansikoita kuohukermalla. Pistät aika hurjan määrän kermavaahtoa eli yhtä paljon grammoina (paljon enemmän tilavuutena!) kuin mansikoitakin. Finelin mukaan tällöin saat 85% energiasta rasvoina, joten homma kunnossa.

Vaan oletetaanpa, että pistät suhteet enemmän tavanomaisiksi, vaikkapa niin että kermaa on grammoina vain viidesosa mansikoista. (Silti sitä kermavaahtoa on liki yhtä paljon kuin mansikoita, siis tilavuusmielessä!). Millaiseksi muodostuu makroainejakautuma? 62% rasvoista tulee silloin "vain" rasvoista. Lähellä, mutta ei 70%. Tätä tarkoitan laimentumisella - sinä varmaan tämän toki tiedät ja tajuat, mutta kun näitä lukee muutkin niin pysynevät paremmin kärryillä kun on helposti käsitettävä esimerkki.

Tässä yksi esimerkkipäivä, syöty 2 ateriaa. Aamukahvissa 1-1,5 dl kuohukermaa ja lisänä raakakaakaopapuja. Päivällä kefiiri-yosa-makadamia-pöperö, illalla valurautapannulla voissa paistettu jauhelihaa-punasipulia-punakaalia-ruoka, jossa toinen desi (tai puolikas) kuohukermaa ja ne pari goudaviipaletta. Nautitaan kefiirin ja salaatin kanssa. Ja tämä onkin näköjään sitten sellainen 3000 kalorin päivä, kun kerran sellaisen halusit.  ;D  (HH=hiilihydraatit, R=rasva, P=proteiini)

Voi normaalisuolainen 80% 50 g, 360 kcal,    HH 0,5 g   R 40 g   P 0,5 g   
kuohukerma, luomu (Arla) 200 g, 700 kcal   HH 6 g   R 72 g   P  5 g
jauheliha naudan, 17% rasvaa 200 g,  455 kcal HH 0 g   R 34 g       P 38 g
punasipuli 50 g 14 kcal, HH 2,4 g   R 0,1 g  P 0,7 g
punakaali 300 g  67 kcal, HH   10,5 g R0,6 g   4,7 g
Yosa probioottinen kauravalmiste Punaiset marjat 125 g, 76 kcal, HH   16,3 g, R   0,6 g, P   0 g
macadamia-pähkinä 100 g, 718 kcal, HH   5 g,   R 76 g,   P 7,9 g
Kefiiri (täysmaitoon) 500 g,  332 kcal, HH   22,5 g, R   17,5 g, P   21 g
friseesalaatti 100 g,  11 kcal, HH 1 g, R   0,2 g, P   1,1 g
Gouda 27% 40 g,  134 kcal, HH 0 g, R   10,8 g, P   9,2 g
Kaakaopapu 20 g 114 kcal, HH 4,9 g, R   10,6 g, P   2,9 g

Yhteensä   1685 g   
2981 kcal   
Hiilihydraatteja 69 g      9% päivän energiasta
Rasvaa 262,4 g             79 % päivän energiasta
Proteiinia 91 g             12% päivän energiasta

Ok, kiitoksia tuosta vastauksesta. Tuo on jo paljon valaisempaa kuin heitot. Muutama kommentti:

Aamukahvissa 1-1,5 desiä kermaa..huh huh...  :o Kestääkö kysyä paljons sitä kaffia on?  (pitäisikö mieluummina sanoa: aamukermat kahviaroman kera? :)

Elikkäs semmoisen huomion panen merkille tuosta sinun päivän "aterioista", että muuten ne vielä menisivät aterioista mutta 70% rasvaosuus ei oikein tule millään täyteen? Sitä kompensoidaan sitten "kermanjuonnilla"?   (Minulle sinänsä sama onko se kermanjuontia vaiko oliiviöljynjuontia - sama idea takana molemmissa - oliiviöljynkin historia on kuitenkin aika vakuuttava - ehkä jopa vakuuttavampi kuin kermanjuonnin/saannin historia...)

Jos nyt mennään hifistelylinjalle ja vedotaan noihin esihistoriallisiin esi-isiimme, niin ei ne kyllä mitään kyytön kermaa pääseet juomaan - jos joivat ylipäänsä?  Todennäköisesti se lypsettävä oli poro tms. puolikesy villieläin. (Älkää naurako - poroja lypsetään vielä nykyäänkin...on muuten tuhtia tavaraa lehmänmaitoon verrattuna!)

Ekletikolle kysymys, kun varmaan tiedät: onko kyytön maito/kerma sitten tätä A1 vaiko A2 sorttia? Onko ylipäänsä edes saatavissa kyytön kermaa? (Litrahinta varmaan mielenkiintoinen?)

Eli revi tuosta huumoria.

Olen kyllä aikas tosikko tapaus, mutta yritetään: Kerroit aiemmin paastoavasi aina "puolillepäivin asti" ja nauttivasi vain aamukahvin "tilkkasen kerman" kera. Kerroit aamukahvin energiasisällön jäävän "50 kilokalorin alle, joka on paaston katkaisun raja". Minä en kyllä mitenkään saa yhtälöä: 50 kcal vs. 1,5 desiä kermaa aamukahvissa toimimaan?

Joten kumpi on totta: sinä paastoat aina puolillepäivin asti vaiko se, että käytännössä katkaiset paastosi aamukermalla? :knuppel2:

hapatan itse kefiirini kefiirisienellä

Tuo kiinnostaisi itseänikin, olisi sinulla kiinnostusta kirjoittaa pieni johdanto aiheeseen miten siinä pääsisi alkuun? Olen joskus satunnaisesti tehnyt viiliä itse, mutta kefiirin teko itse kyllä kiinnostaisi. Pidän nimittäin sen mausta ja Suomestahan ei saa edes kaupasta kunnon kefiiriä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.05.2013 13:53:13
Vastauksia:

Lainaus
Sääli. Eikös oliiviöljy ole kuitenkin varsin turvallista todeta terveelliseksi rasvan lähteeksi?  Miksi muuten paistamiseen? Käsittääkseni oliiviöljy soveltuu heikommin juuri siihen paistamishommaan? Hyvälaatuinen kookosöljy tai kirkastettu voi olisi parempi vaihtoehto - myös seesamiöljyt ja avokadoöljy voivat olla käyttökelpoisia.

On se turvallinen ja terveellinen, mutta en erityisesti tarvitse sitä muulloin, kuin silloin kun paistan pihviä, jolle oikea lämpötila saadaan voi-öljyseoksella. Silloin kun teen jauheliharuokaa, tai vaikkapa saksanhirvikäristystä, paistan pelkässä voissa matalammalla lämpötilalla. Itse asiassa pikemminkin haudutan voisulassa, koska sitä voita on niin paljon pannulla.  ;D Avokado ei sovi minulle ollenkaan, ei myöskään seesam, joten en käytä niitä ruokavaliossani niin kokonaisena kuin niiden öljyjäkään.

Vastakysymys: MIksi minun pitäsi syödä linnunsiemen- ja avokadoöljyjä tai enemmän oliiviöljyä, kun en ole sen virallisen propagandan kannalla että eläinrasva tappaa ja tyydyttymätöntä rasvaa pitäisi syödä? Kun en usko ko. paradigmaan, miksi noudattaisin sen ohjeita? Ymmärrän, että ne jotka uskovat, noudattavat. Mutta miksi minun pitäisi?

Lainaus
Tässä meidän keississähän mielenkiintoista on tuo ilmoittamasi "70% rasvatavoite" - jotta pystyisi koostaamaan aterioita, joissa 70% rasvatavoite täytyy, täytyy kaikkien ainesosien olla vähintään tuota 70% luokkaa. Koska useimpiin aterioihin (ruokiin) laitetaan kumminkin jotain muutakin kuin vain "kuohukermaa ja macadamia pähkinöitä", niin tapahtuu väkisinkin sitä rasvaprosentin laimentumista, eikö?

Listasin ne raaka-aineet vain perä-perää, mutta kerroin niitä edeltävässä lyhessä tekstikappaleessa millaiset ateriat niistä koostan: Aamukahvi kermalla ja kaakaopavuilla, päivällä kefiiri+yosa+makadamiapähkinät ja illalla sitten ne loput aineet pannulla paistettuna salaatiin ja kefiirin kanssa. Päivän 5 dl kefiiriä jakautuu niin, että päiväpöperöön 3 dl ja iltaruuan kanssa 2 dl. Ne ovat ne minun täysipainoiset ateriani, joten en ymmärrä kysymystä kun päivän rasvat olivat loppujenlopuksi lähes 80% energiasta.

Lainaus
Käytän sitä esimerkkinä laimentumisesta - eihän tuo mikään varsinainen täyspainoinen ateria ole mutta ehkäpä jonkun "jälkkäri"?
Oletetaan, että syöt mansikoita kuohukermalla. Pistät aika hurjan määrän kermavaahtoa eli yhtä paljon grammoina (paljon enemmän tilavuutena!) kuin mansikoitakin. Finelin mukaan tällöin saat 85% energiasta rasvoina, joten homma kunnossa.

Kyllä, mansikka-aikaan lähes elän kuukauden-puolitoista lähes pelkästään mansikoilla ja kuohukermalla, illalla sitten vain vähän juustoa/pähkinöitä ja salaattia. Ja kyllä, juurkin niin että puoli litraa kermaa vaahtona per 2 litraa mansikoita. Se on se lyhyt mansikkakausi kesällä, niin ne metsästäjä-keräilijätkin söivät kausiruokaa paljon silloin kun sitä oli ja muuta silloin kun sitä ei ollut.

Lainaus
Vaan oletetaanpa, että pistät suhteet enemmän tavanomaisiksi, vaikkapa niin että kermaa on grammoina vain viidesosa mansikoista. (Silti sitä kermavaahtoa on liki yhtä paljon kuin mansikoita, siis tilavuusmielessä!). Millaiseksi muodostuu makroainejakautuma? 62% rasvoista tulee silloin "vain" rasvoista. Lähellä, mutta ei 70%. Tätä tarkoitan laimentumisella - sinä varmaan tämän toki tiedät ja tajuat, mutta kun näitä lukee muutkin niin pysynevät paremmin kärryillä kun on helposti käsitettävä esimerkki.

Mikä oli ylläolevan esimerkin pointti, kun minä EN laita koskaan niitä suhteita tavanomaisemmiksi sen vuoksi, että kroppani haluaa (osaan sitä kuunnella) suhteet juurkin sellaisina kuin ne itse kerroin? Miksi spekuloisin sillä, miten minä saisin haluamani makrosuhteet mansikoita + kermavaahtoa ateriasta, jossa on minun mielestäni kermavaahtoa aivan liian vähän - eli en söisi sellaista annosta? Vai ymmärsinkö ylläolevan jotenkin väärin? Ei minua kiinnosta spekuloida toisten ihmisten antamilla makrosuhteilla, kun en käytä sellaisia vaan päätän omani itse.

Lainaus
Aamukahvissa 1-1,5 desiä kermaa..huh huh...  Shocked Kestääkö kysyä paljons sitä kaffia on?  (pitäisikö mieluummina sanoa: aamukermat kahviaroman kera? Smiley

Lainaus
Kerroit aiemmin paastoavasi aina "puolillepäivin asti" ja nauttivasi vain aamukahvin "tilkkasen kerman" kera. Kerroit aamukahvin energiasisällön jäävän "50 kilokalorin alle, joka on paaston katkaisun raja". Minä en kyllä mitenkään saa yhtälöä: 50 kcal vs. 1,5 desiä kermaa aamukahvissa toimimaan?

Joo, se meni väärinpäin, illalla enemmän aamulla vähemmän; 3 dl kahvia ja 0,5 dl kuohukermaa sekä muutama kaakaopapu. Saattaa sekin tosin periaatteessa paaston katkaista, jos ajatellaan sitä 50 kaloria rajana. Loput kermasta menee iltaruokaan ja loput kaakaopavutkin pikemminkin illalla. Pahoittelen, kirjoitin melko kiireellä kun piti käyttää makrojakaumalaskuriakin siinä sivussa. Silloin kun treenaan 3 tuntia aamulla - viikonloppuna juuri tein näin la ja su - niin silloin 'syön' aamukahvin kanssa koko desin kermaa ja treenaan sillä ilosesti klo 13 lounaaseen saakka. Silloin paastotila ehkä katkeaa, arkiaamuisin kerman määrä on pienempi. Vielä tärkeämpänä kuin paastotilaa, pidän sitä että kalorit aamulla ovat enimmäkseen nestettä, ei kiinteää safkaa - sitä ei vatsani millään halua aamupäivällä, paitsi muutamaa kaakaopapua kahvin kanssa.

Tiedoksi: Hiilihydraattirajoitus tuottaa ilman paastoa saman metabolisen edun, kuin pätkäpaasto. (siitäkin on linkki tässä ketjussa) Niinpä olenkin aika rento sen paaston suhteen, minun kroppani nyt vain ei siedä kiinteää ruokaa ensimmäiseen noin 6 tuntiin heräämisen jälkeen, siinä kaikki.

Tuo oli muuten hatusta revitty esimerkkipäivä, jollaisia voi olla ehkä kolmannes tai neljännes arkipäivistäni. Yleensä syön ylipäätään hieman vähemän, jolloin se kerman määräkin vähenee hiukan. Sitten on lisäksi se, että aterioitteni määrä vaihtelee: Otin tuohon tuollaisen päivän sen vuoksi, että siinä on vähemmän yksittäisiä ruoka-aineita, jolloin makrolaskurin käyttöön ei mennyt niin paljon aikaa. Karkesasti laskien noin puolet päivistäni on sellaisia, jolloin syön kaksi ateriaa aamukahvikerman lisäksi, eli tuollainen tuossa yllä. Toinen puoli päivistäni sitten on sellaisia, joissa tuo illana liha-ateria on vähän pienempi ja syön vielä myöhään iltapalan jossa on kefiiriä, heraproteiinijauhetta, marjoja ja kuohukermaa. Niinä päivinä pääsen lähemmäksi sitä 2 dl päivässä kuohukermaa, kuin tuona esimerkkipäivänä.

Lainaus
Elikkäs semmoisen huomion panen merkille tuosta sinun päivän "aterioista", että muuten ne vielä menisivät aterioista mutta 70% rasvaosuus ei oikein tule millään täyteen? Sitä kompensoidaan sitten "kermanjuonnilla"?   (Minulle sinänsä sama onko se kermanjuontia vaiko oliiviöljynjuontia - sama idea takana molemmissa - oliiviöljynkin historia on kuitenkin aika vakuuttava - ehkä jopa vakuuttavampi kuin kermanjuonnin/saannin historia...)

En ymmärrä??  :o Esimerkissäni oli rasvaa päivän kaloreista lähes 80% ja kermaa meni kahviin ja liharuokaan, merkittävä osa rasvasta tuli myös makadamiapähkinöistä, yli 70g. Miten niin ei tule rasvaosuus täyteen? Kyllä tulee ja ateriat ovat minun ja kroppani mielestä aivan täysipainoiset.  Nälkä pysyy poissa 4-6 tuntia vähintään, veriarvot ovat erinomaiset, terveys ja vireystila loistava. (Katson treenileireillä hiilihydraatinpuputtajien meinkiä ja niiden on oltava koko ajan pistämässä jotain suuhunsa, kun nälkä ei pysy pois leivällä ja puurolla kuin 2-3 tuntia kerrallaan.)

Lainaus
os nyt mennään hifistelylinjalle ja vedotaan noihin esihistoriallisiin esi-isiimme, niin ei ne kyllä mitään kyytön kermaa pääseet juomaan - jos joivat ylipäänsä?  Todennäköisesti se lypsettävä oli poro tms. puolikesy villieläin. (Älkää naurako - poroja lypsetään vielä nykyäänkin...on muuten tuhtia tavaraa lehmänmaitoon verrattuna!)

Minä vetoan esi-historiallisiin ihmisiin puolen miljoonan vuoden ajalta makroravinnejakauman ja sellaisten suurten linjojen kuin 'viljat', 'maitotuotteet' jne osalta, en Suomen historiasta. Täysin epärelevantti kommentti vuoden 2013 Suomessa elävälle: Sitä syödään, mikä on juuri sillä hetkellä lähiruokaa. Ei sitä, mikä oli vaikkapa 3000 vuotta sitten lähiruokaa.

Lainaus
Tuo kiinnostaisi itseänikin, olisi sinulla kiinnostusta kirjoittaa pieni johdanto aiheeseen miten siinä pääsisi alkuun? Olen joskus satunnaisesti tehnyt viiliä itse, mutta kefiirin teko itse kyllä kiinnostaisi. Pidän nimittäin sen mausta ja Suomestahan ei saa edes kaupasta kunnon kefiiriä.

Hakaniemen hallin Lentävästä Lehmästä saa kefiiriä. Mutta KAIKKI kaupallinen kefiiri on laimeampaa kuin itse tehty, sillä se on hapatettu kefiirillä, ei sillä itse kefiirisienellä. Samat hyvät mikrobit kuitenkin. Minä sain oman kefiirisieneni toiselta ihmiseltä, se on yleisin tapa saada kefiiri. Googlaile, tutkaile keskustelupalstoja jne. Kefiiristä parhaat löytämäni sivut: http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html

Lainaus
Ekletikolle kysymys, kun varmaan tiedät: onko kyytön maito/kerma sitten tätä A1 vaiko A2 sorttia? Onko ylipäänsä edes saatavissa kyytön kermaa? (Litrahinta varmaan mielenkiintoinen?)

Olen kuullut kahta ristiriitaista väitettä: Että kaikki eurooppalaiset olisivat A1 sorttia ja sitten että kaikki suomalaiset lehmät olisivat 50/50 jakaumalla molempia A1 ja A2 proteiineja tuottavia, paitsi kyytöt ja muu alkuperäiskarja joilla vain sitä A2:sta. Kermana käytän Arla-Ingmanin luomukuohukermaa, joka ei siis ole kyyttöä. Kefiirin teen kyytön raakamaidosta, jonka hinta tonkassa hallista on 11 euroa / 3 litraa.

Muokkaus: Kermanjuonnista kun puhuit, niin hätämuonana kun on kiire se on erinomainen vaihtoehto. Harvoin vain tarvitsen, kun ruokavälit ovat pitkiä ja nälkä ei tule äkisti pakottavana tarpeena ja huonona olona, vaan hyvin rauhallisena "parin tunnin sisään tarttis jotain" ilmoituksena elimistöltä.

En muuten koskaan suunnittele tai laske mitään syömisiäni etukäteen, enkä sitä tuleeko rasvaa miten paljon. Tuollaiseksi 70-80% energiaa rasvasta se vain muodostuu ihan itsekseen, kun kuuntelen mitä kroppa tahtoo. Ajatuskin siitä, että olisi pakko tahallaan juoda kermaa tai huomata että oho, nyt on syötävä paljaaltaan voita kun muuten ei tule oikeat makrot, on suoraan sanoen naurettava. Kun teen vain kuten kroppa ja makuhermot sanovat, tulee sitä rasvaa ilman yrittämistäkin tarpeeksi.

 Esimerkki: Eilen treenileiriltä palattuani en jaksanut kokata ja oli sieltä jäänyt pari keitettyä kananmunaa. Eipä vaan voinut niitä syödä ilman voita, kroppa vaati siihen kananmunaan lisäksi noin 10 g voita per muna. Lisänä oli 50 g salaattia ja 2 dl kefiiriä. Ja ensimmäisestä kananmunasta muuten otin haukun ilman voita, mutta suu sanoi että tähän tarvitaan rasvaa lisää. Sillä tavoin se rasvamäärä minulla muotoutuu, ei suinkaan laskemalla tai punnitsemalla.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 06.05.2013 14:32:59

Maustakaa siis ihmiset ruokianne iloisesti, ne pikkuruiset ravinnemäärät mausteista tuovat monipuolisuutta ruokavalioon, vaikka määrien perusteella ei siltä tuntuisikaan ja tietenkin sitten reippaasti yrttimausteita myös aina kun siltä tuntuu.

FWIW, ainakin Intiassa käytetään mausteita käsittääkseni ensisijaisesti doshain (dooshain: vaata = tuuli, pitta = sappi, kapha = lima)
tasapainottamiseen ottaen kaiketi huomioon henkilön prakritin, vikritin ja mm. vuodenajan. Esimerkiksi kesä tuppaa lisäämään pittaa,
joten varsinkin pittan hallitsemien tyyppien kandee tuollon nauttia mauista, jotka vähentävät tahi rauhoittavat pitta-doshaa...

 :o


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 06.05.2013 15:19:27
Vastakysymys: MIksi minun pitäsi syödä linnunsiemen- ja avokadoöljyjä tai enemmän oliiviöljyä, kun en ole sen virallisen propagandan kannalla että eläinrasva tappaa ja tyydyttymätöntä rasvaa pitäisi syödä? Kun en usko ko. paradigmaan, miksi noudattaisin sen ohjeita? Ymmärrän, että ne jotka uskovat, noudattavat. Mutta miksi minun pitäisi?

Ei sinun "miksikään" pitäisikään. Eikä avokadoöljy kyllä ole mitään "linnunsiemenöljyä" kuten provoat. Auringonkukkaöljyä voisi ehkä sellaiseksi nimittää ja sen haitallisuus ihmiselle lienee kaikkien tiedossa. Tosin paistamiseen se on sinänsä erinomaista, ettei se juurikaan hapetu tai muutu siinä. Luultavasti paistamisessa pihvin pintaan jää niin vähän sitä öljyä, ettei liene juuri merkitystä missä öljyssä ne biffinsä paistelee - kunhan se nyt on ihmisen syötävien öljyjen joukossa.


Listasin ne raaka-aineet vain perä-perää, mutta kerroin niitä edeltävässä lyhessä tekstikappaleessa millaiset ateriat niistä koostan: Aamukahvi kermalla ja kaakaopavuilla,

Mjoo, tuossa aiemmin "kehuit" myös kuinka paastoat puolillepäiville - minkäs verran kermaa ja kaakaopapua tohon aamukahviin oikein kuuluu?

Kyllä, mansikka-aikaan lähes elän kuukauden-puolitoista lähes pelkästään mansikoilla ja kuohukermalla, illalla sitten vain vähän juustoa/pähkinöitä ja salaattia. Ja kyllä, juurkin niin että puoli litraa kermaa vaahtona per 2 litraa mansikoita. Se on se lyhyt mansikkakausi kesällä, niin ne metsästäjä-keräilijätkin söivät kausiruokaa paljon silloin kun sitä oli ja muuta silloin kun sitä ei ollut.

Tuskinpa ne "metsästäjä-keräilijät" nyt sentään mitään mansikkaa kermavaahdolla 2 kuukautta vetivät, älä viitsi. Siihen aikaan muutenkaan varmaan mitään kermavaahtoja ole ollut.

Muuten, jää hiukkasen yksipuoleiseksi tuo ravitsemus kyllä jos pelkkää mansikkaa+kuohukermaa 2 kk vetää. Ainakin hyvälaatuisen proden saanti on hintsua - eikä semmoisia juustoja/pähkinöitä olekkaan että sen prodevajeen korvaa. Kumminkin joku 1 g/painokilo olis hyvä löytää jostain.

Mikä oli ylläolevan esimerkin pointti, kun minä EN laita koskaan niitä suhteita tavanomaisemmiksi

Ylläoleva esimerkki demonstroi sitä laimentumisilmiön efektiä - kuinka nopeasti tiputaan 70% alle kun ateriaan tulee muutakin kuin sitä "35-rasvaprosentin Arla kuohukermaa". Btw, miksi Arla? Eihän se ole Valiota kummempaa? Tai noh, jos haluaa päivän alfatoksiininsaannin turvata niin sitten ymmärrän  :-X

Joo, se meni väärinpäin, illalla enemmän aamulla vähemmän; 3 dl kahvia ja 0,5 dl kuohukermaa sekä muutama kaakaopapu. Saattaa sekin tosin periaatteessa paaston katkaista, jos ajatellaan sitä 50 kaloria rajana.

Vai että illalla vielä tuostakin enemmän kuin mitä aiemmin esitit? Huh huh... melkoista kerman kittaamista. Paljon sulla kermaa menee per viikko? Ei siinä mitään, jokainen tulee onnelliseksi sillä millä tulee, mutta oli mielenkiintoista kun nyt vähän raotit näitä sun rutineejas - kuten sanoin niin se on niin helppo heitellä että "70% päivän energioista rasvassa" tai että "paastoni jatkuu puolille päivin, pelkkä aamukahvikermalla kyytipoikana".

Niin, ja taitaapa se 0,5 kuohukermaa jo yksinään räjäyttää 50 kalorin "pankin" - kovin "muutama kaakoapapu" on paras typistää yhdeksi - tai jättää ottamatta :)

Tiedoksi: Hiilihydraattirajoitus tuottaa ilman paastoa saman metabolisen edun, kuin pätkäpaasto. (siitäkin on linkki tässä ketjussa)

Noille väittämille "metabolisista eduista" ei tietenkään ole mitään linkkiä antaa?

Tuo sinun metodisi on kyllä hiinä-ja-hiinä lasketaanko sitä edes "pätkäpaastoksi" - varsinkin kun aamusella näyttää kaloria tulevan aikas mukavasti. Kermahan sisältää pirulainen pikkasen hiilareitakin...

Minä vetoan esi-historiallisiin ihmisiin puolen miljoonan vuoden ajalta makroravinnejakauman ja sellaisten suurten linjojen kuin 'viljat', 'maitotuotteet' jne osalta, en Suomen historiasta.

Niin noh, kukaanhan ei oikeasti tiedä helkutan kelkuttaa siitä, mitä esivanhempamme - sanotaanko nyt vaikka 10000 vuotta sitten söivät. Se on tosiasia. Joten jokainenhan voi väittää asiasta mitä lystää - ja on aina oikeassa. Esim. voi väittää ihan rauhassa, että paleodieetti koostui pelkästä rasvan ja proteiinin mässäilystä....ja perustella sitä "arkeologisilla löydöillä". Jees. Noh, ongelma vaan arkeologisissa löydöissä on se, että kasvisperäiset ruoka-ainekset (ml. vilja) ovat sangen kehnonlaisesti säilyneet noissa löytöpaikoissa. Eipä meillä ole oikeastaan kuin Ötsin pötsi, mistä saa viitettä kivikauden ruokavaliosta - sekin hepun viimeinen ateria eli huikea 1 aterian otos tieteellisille johtopäätöksillemme pohjaksi! Vaan se nyt tiedetään, että Ötsikin oli herkutellut viljalla, tarkemmin sanottuna Einkornilla - mikä on tietysti masentava uutinen paleo-fanittajille?

Muokkaus: Kermanjuonnista kun puhuit, niin hätämuonana kun on kiire se on erinomainen vaihtoehto. Harvoin vain tarvitsen, kun ruokavälit ovat pitkiä ja nälkä ei tule äkisti pakottavana tarpeena ja huonona olona, vaan hyvin rauhallisena "parin tunnin sisään tarttis jotain" ilmoituksena elimistöltä.

Hyvä vinkki enkä laisinkaan ylenkatso sitä. Olen hätämuonana pitänyt juustoa. Juuston etu - varsinkin hyvinkypsytetyn sellaisen - voipi tietysti olla että: hiilareiden määrä vielä kermaakin matalempi, mukana usein probioottisia fermentoitumisyhdisteitä sekä K2-vitamiinia joissain juustoissa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.05.2013 16:16:52

Lainaus
Ei sinun "miksikään" pitäisikään. Eikä avokadoöljy kyllä ole mitään "linnunsiemenöljyä" kuten provoat. Auringonkukkaöljyä voisi ehkä sellaiseksi nimittää ja sen haitallisuus ihmiselle lienee kaikkien tiedossa. Tosin paistamiseen se on sinänsä erinomaista, ettei se juurikaan hapetu tai muutu siinä. Luultavasti paistamisessa pihvin pintaan jää niin vähän sitä öljyä, ettei liene juuri merkitystä missä öljyssä ne biffinsä paistelee - kunhan se nyt on ihmisen syötävien öljyjen joukossa.

Ellet vielä huomannut, listasin linnunsiemenöljyt, avokadoöljyt ja oliiviöljyn kaikki erikseen, eli en sisällyttänyt linnunsiemeniin kuin sen oliivin. Auringonkukkaöljy laskee immuunivastetta, eli lisää siten syöpien ja tulehdusten riskiä. En näe mitään syytä syödä missään muodossa ja ne muut linnunsiemenöljyt nyt vain tuovat kauhean omega6-ylimäärän ja sekin lisää tulehduksia ja syöpiä. Ja aivan uuden tutkimustuloksen mukaan omega6-rasvahappojen liiallinen saanti vähentää d-vitamiinin imeytymistä. Miksi söisin jotain mitä en tarvitse? Saan riittävät omega6-rasvahapot pähkinöistä - kokonaisista pähkinöistä. Aina kun kasvista/pähkinästä/siemenestä puristaa öljyn, se alkaa härskiintyä, parempi syödä kokonainen pähkinä. Oliivi on ainoa  poikkeus, se ei härskiinny juuri millään ja on sen vuoksi sangen hyvä ruokaöljy niille, jotka sitä haluavat käyttää.

Lainaus
Mjoo, tuossa aiemmin "kehuit" myös kuinka paastoat puolillepäiville - minkäs verran kermaa ja kaakaopapua tohon aamukahviin oikein kuuluu?

Tämän kerroin jo edellisessä viestissäni, korjasin aiempaa arviotani, eli lue edellinen viestini uudelleen niin siitä saat vastauksen.

Lainaus
Tuskinpa ne "metsästäjä-keräilijät" nyt sentään mitään mansikkaa kermavaahdolla 2 kuukautta vetivät, älä viitsi. Siihen aikaan muutenkaan varmaan mitään kermavaahtoja ole ollut.

Tuotanoin, tarkoitin sanoa, että luonnontilassa on luonnollista syödä ylenmäärin kausimarjaa- tai muuta kausituotetta silloin kun sitä on, koska sitä ei muulloin ole. En missään kohtaa sanonut, että metsästäjä-keräilijä söisi samoja asioita, kuin vuoden 2013 kaupunkilainen, noin kirjaimellisesti siis. Samoin vedän keväällä paljon parsaa, mutta en muina aikoina vuodessa.

Lainaus
Muuten, jää hiukkasen yksipuoleiseksi tuo ravitsemus kyllä jos pelkkää mansikkaa+kuohukermaa 2 kk vetää. Ainakin hyvälaatuisen proden saanti on hintsua - eikä semmoisia juustoja/pähkinöitä olekkaan että sen prodevajeen korvaa. Kumminkin joku 1 g/painokilo olis hyvä löytää jostain.

Minimitarve on 0,5 grammaa painokilo ja kesällä kaipaan vähemmän proteiinia kuin talvella. En jälleen kerran laske mitään, vaan kun päivällä olen vetänyt sen 2-3 litraa mansikoita, niin illalla syön juustoa ja pähkinöitä (kefiirin kanssa) tasan sen verran kuin mieli tekee. Eipä ole lihasmassa pienentynyt moisella, eikä lihasten laatu huonontunut, vaikka olen monta vuotta jo joka kesä tuon tehnyt. 1,5 kuukautta on muuten parempi arvio mansikka-ajasta kuin 2 kk, ehkä voi sanoa että kuukauden ainakin putkeen syön sen 2 l / päivä, joskus jopa 3 l päivässä, mutta mansikkakauden alussa kun ovat kalliita ja lopussa samoin, niin sitten vähemmän.


Lainaus
Ylläoleva esimerkki demonstroi sitä laimentumisilmiön efektiä - kuinka nopeasti tiputaan 70% alle kun ateriaan tulee muutakin kuin sitä "35-rasvaprosentin Arla kuohukermaa". Btw, miksi Arla? Eihän se ole Valiota kummempaa? Tai noh, jos haluaa päivän alfatoksiininsaannin turvata niin sitten ymmärrän  :-X

Siksi että Valiolla ei ole luomukuohukermaa ilman lisäaineita. Valion luomukuohukermassa on karrageenia, joka lisää tulehduksia ja on vieläpä lisäksi karsinogeeninen. Arla-Ingmanin luomukuohukerma on suomalaisesta maidosta tehtyä (kaikki maitotuotteet jotka ovat arla-ingman ovat suomalaisesta maidosta, pelkkä arla on ruotsalaisesta).  Suomalaista kuohukermaa nauttiessa ei tarvitse ihmetellä ruotsalaisia aflatoksiini-maitotuotteita.  ;)

Lainaus
Vai että illalla vielä tuostakin enemmän kuin mitä aiemmin esitit? Huh huh... melkoista kerman kittaamista. Paljon sulla kermaa menee per viikko? Ei siinä mitään, jokainen tulee onnelliseksi sillä millä tulee, mutta oli mielenkiintoista kun nyt vähän raotit näitä sun rutineejas - kuten sanoin niin se on niin helppo heitellä että "70% päivän energioista rasvassa" tai että "paastoni jatkuu puolille päivin, pelkkä aamukahvikermalla kyytipoikana".

Minulla menee sitä luomukuohukermaa 1,5 - 2 dl päivässä ihan joka päivä. Kerroin vielä mihin sitä käytän, huomasitko että syön ainakin joka toinen päivä 3 ateriaa enkä 2 ja siihen viimeiseen menee vielä sitä kuohukermaa.

Lainaus
Niin, ja taitaapa se 0,5 kuohukermaa jo yksinään räjäyttää 50 kalorin "pankin" - kovin "muutama kaakoapapu" on paras typistää yhdeksi - tai jättää ottamatta :)

Muutama kaakaopapu on 7-10 kpl. Loput sitten illalla. Ja juu, voi hyvinkin räjähtää se 50 kalorin pankki, mutta kuten totesin, minun aamusyömättömyyteni on kehon vaatimus - ei halua kiinteää ruokaa aamulla ja hiilihydraattirajoitus tuottaa minulle saman edun kuin 'oikea' pätkäpaasto ilman että tarvitsee välittää siitä menikö se paasto 'rikki' aamukahvin takia.

Lainaus
Noille väittämille "metabolisista eduista" ei tietenkään ole mitään linkkiä antaa?

Se linkki on tässä ketjussa aiemmilla sivuilla. Jos maltat edes pikavilkuilla ketjun läpi, löydät sen kyllä. Ja siinä on tutkimusviitteet sitten sivustolla, johon linkki johtaa.

Lainaus
Tuo sinun metodisi on kyllä hiinä-ja-hiinä lasketaanko sitä edes "pätkäpaastoksi" - varsinkin kun aamusella näyttää kaloria tulevan aikas mukavasti. Kermahan sisältää pirulainen pikkasen hiilareitakin...

Mitä väliä, kun ole  'rentokarppaaja' joka ei pyri ketoosiin. Juu, kuohukermassa on peräti 3 g hiilaria per 100 g.  :D

Lainaus
Niin noh, kukaanhan ei oikeasti tiedä helkutan kelkuttaa siitä, mitä esivanhempamme - sanotaanko nyt vaikka 10000 vuotta sitten söivät. Se on tosiasia. Joten jokainenhan voi väittää asiasta mitä lystää - ja on aina oikeassa. Esim. voi väittää ihan rauhassa, että paleodieetti koostui pelkästä rasvan ja proteiinin mässäilystä....ja perustella sitä "arkeologisilla löydöillä". Jees. Noh, ongelma vaan arkeologisissa löydöissä on se, että kasvisperäiset ruoka-ainekset (ml. vilja) ovat sangen kehnonlaisesti säilyneet noissa löytöpaikoissa. Eipä meillä ole oikeastaan kuin Ötsin pötsi, mistä saa viitettä kivikauden ruokavaliosta - sekin hepun viimeinen ateria eli huikea 1 aterian otos tieteellisille johtopäätöksillemme pohjaksi! Vaan se nyt tiedetään, että Ötsikin oli herkutellut viljalla, tarkemmin sanottuna Einkornilla - mikä on tietysti masentava uutinen paleo-fanittajille?

Saat nimitellä paleo-fanittajiksi kaikkia jotka siihen suostuvat, mutta ole hyvä ja jätä nimittelemättä minua.

Ötsi söi maanviljelystuotteita - vatsalaukusta löytyi ohraa. Ötsi ei siis ollut puhdas metsästäjä-keräilijä ja sairauksissakin se näkyi. Luulöydöistä pystytään päättelemään mitä on syöty ja hampaistosta myös. Lähinnä pointti on, että ihan loogisesti niin kauan kun ei ollut maanviljelystä, syötiin jotain muuta kuin maanviljelystuotteita. Ja maanviljelyksen aloitusaika tiedetään noin suunnilleen, 10 000 vuotta sitten vähässä-Aasiassa. Ihmislaji oli ollut nykymuodossaan tuolloin olemassa vähintään puoli miljoonaa vuotta, eli logiikalla voi sitten päätellä, että sitä on syöty mitä on luonnosta saatu.

Kyse ei ole siitä että näkisin  jotain fanitettavaa ja ihanteellista itselleni sopivaksi huomaamassani paimentolais-paleo tyyppisessä ruokavaliossa, jossa vielä lisäksi sitten vahdin lektiinejä ja happo-emästasapainoa. Kyse on vain siitä, että minä itsekseni satun näkemään sen kehityshistoriallisesti järkevänä ja lisäksi sillä voin hyvin. Luepa vaikka kirjastosta löytyvä Heljä Suuronen-Gleibin kirja kivikautisesta ruokavaliosta, siinä on nimittäin tietoa myös antropologisista löydöksistä ja ruokavaliosta ja hienot lähdeviitteet tutkimuksiin myös.







Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 09:16:46
Kun se mansikka-ajan ruokavalio niin kiinnosti, niin laskinpa piruuttaan tyypillisen lomapäivän makrot. HUOM: tämä on simppeli, eli jätin kahvin pois kokonaan, siihen ehkä menisi vielä loraus kermaa...   ;) Kaakaopapujakaan en jaksanut tuohon laskea, vaikka niitä päivittäin syönkin.

Mutta tässä on siis se 2 litraa eli kilo mansikoita + puoli litraa kuoharia vaahtona - yleensä syön tuon kahtena satsina ja sitten illalla juustoa ja pähkinöitä, eli kolmen aterian päivä:

mansikka    1000 g,  429 kcal  HH 84 g  R 2 g   P 5 g    
kuohukerma 500 g 1651 kcal  HH 15 g   R 175 g P 10 g
saksanpähkinä    150 g  975 kcal HH 5 g R  97,8 g  P 22,1 g
Gouda 40 g  148 kcal  HH 0 g  R  12,4 g  R 9,6 g    
Jääsalaatti 50 g    5 kcal  HH 0,5 g  R  0,1 g  P 0,6 g
Kefiiri  200 g  133 kcal  HH 9 g R 7 g P 8,4 g    

Yhteensä    1940 g    3340 kcal    
Hiilihydraatit 113,5 g    
Rasva  294,3 g    
Proteiini  55,6 g

Eli semmoista: Pikkuisella pähkinä-juusto illallisella jo päästään 55,6 grammaan proteiinia päivässä ja kun se ehdoton alaraja on 0,5 g päivässä, niin minun minimitarpeeni on 35 g päivässä ja se ylittyy tuolla erinomaisesti. Yllätyin kyllä itsekin kalorimäärästä, sillä vaikka söin tuota satsia (pienellä vaihtelulla: Pähkinän ja juuston sekä salaatin laatu vaihteli) viime kesänä kesälomalla ainakin 3 viikkoa putkeen, ei paino noussut vaikka tuossa mennään noin hurjiin kaloreihin. Mutta pelko proteiininpuutoksesta mansikka-aikaan on siis aivan turha.

Yksi mahdollinen selitys tälle on se, että rasvapolttoiseksi opetettu elimistö pääsee liikakaloreista eroon tekemällä niistä lämpöä: Jos ylensyön, minulle tulee järjettömän kuuma ja joudun yleensä vähentämään vaatetusta. Kaloreita siis palaa vaikka sohvalla maaten, kun elimistö on kerran opetettu rasvapolttoiseksi. 


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 10:30:04
En jälleen kerran laske mitään.....niin illalla ......tasan sen verran kuin mieli tekee......
.....Kun se mansikka-ajan ruokavalio niin kiinnosti, niin laskinpa piruuttaan tyypillisen lomapäivän makrot...... korjasin aiempaa arviotani, eli lue edellinen viestini uudelleen niin siitä saat vastauksen...jne

No jos ihan rehellisiä ollaan, niin en pidä viestejäsi antamasi tiedon perusteella enää kovinkaan luotettavina vaan lähinnä viitteellisinä. Syöksyit palstalle millintarkkojen laskelmien kanssa - tai siis annoit kuvan kuinka sulla on muka homma tarkasti laskettuna, makroainepitoisuuksia myöten (70%/15%/15%). Annat esimerkkejä mukamas päivän ruokavaliosta.  Kun sitten havaitsee kertomuksessasi lisäkysymyksiä herättäviä kohtia, ilmiselvästi hermostut (joka on yleensä merkki jostain, esim. valehtelusta). Rupeat muuttelemaan "päivän aterioita". Yhtä-äkkiä sitä kermaa ei mennytkään aamulla enää 1,5 desiä vaan ihan jotain muuta....Ei siinä mitään, jokainen elää miten lystää, mutta minusta sinä yrität selvästikin esittää jotain muuta mitä et ole.

En pidä uskottavana, että sulla on minkäänsortin käsitystä mitä päivän aikana syöt - tai edes "mansikka-aikanasi" syöt kuten tuossa viimeisimmässä viestissäsi yrität fiktiivisesti rekonstruoida syömisesi joskus viime kesänä. Siten pidänkin noita selostuksiasi "päivän ruokavalioista" lähinnä viihteellisinä ja viitteellisinä. Kerrot, että laske mitään, et kirjaa mitään, syöt miten huvittaa jne.  Miten sulla silloin muka voisi olla "rautakontrolli" esim. päivän makroainesaanteihin?  Veikkaan, että ymmärrät tämänkin kommentin jälleen väärästä vinkkelistä. Tämä ei ole sinänsä mikään arvostelu sinusta tai arvostelu ruokailuelämäntavallesi. Se on lähinnä arvostelu sille, minä mukamas esiinnyt täällä. Elämäntapasi on ihan ok, elele vaan niinkuin "kroppasi käskee", niinhän pitääkin tehdä. Mutta yksi toivomus mulla on: Älä esiinny täällä ikäänkuin olisit sitten jotain muuta kuin olet. Ei sulla oman kertomasi mukaan ilmiselvästikään ole hanskassa mitä sä päivän aikana syöt tai paljonko tulee mitäkin ravintoainetta nautittua. Ja kyllä, sun ruokailusi ei ole mitään "kivikauden elintapaa", kurlaat kermaa kurkusta alas - ei noita sun päivän syömisiä voi kaikkia miksikään aterioiksi kutsua. Mutta sekin on ihan ok, kunhan et rupea esittämään mitään mitä se ei ole. Ihan reilusti vaan tunnustat, ettei syömäsysteemisi ole yhtään mitään pätkäpaastoa (eikä varsinkaan otsikon mukaista 5:2 paastoa), eikä se ole edes paleota, eikä siinä aina edes synny länsimaisittain aterioiksi syntyviä kokonaisuuksia vaan välillä tankataan kermaa pänikästä! Kaikki on ihan ok ainakin mulle, kunhan vain ei ruveta sumuttaan jengiä ja käytetään asioista niiden oikeita nimiä!


Arla-Ingmanin luomukuohukerma on suomalaisesta maidosta tehtyä (kaikki maitotuotteet jotka ovat arla-ingman ovat suomalaisesta maidosta, pelkkä arla on ruotsalaisesta).  Suomalaista kuohukermaa nauttiessa ei tarvitse ihmetellä ruotsalaisia aflatoksiini-maitotuotteita.  ;)

Sitähän ei takaa kyllä tasan kukaan, että Arla tuotemerkin alla myytävä on aina suomalaista kuten kuvittelet. Sitäpaitsi, ruotsalaisiin maitotuotteisiinkin se alfa-toksiini (ei 'afla' :coolsmiley:) tuli pakistanilaisesta rehulisästä - ja on turha kuvitella etteikö se rehu kulje nykypäivän maailmassa yhtälailla Suomeen kuin Ruotsiinkin. Maatalon poikana minulta ainakin on turha kuvitelmat karisseet nykypäivän tehomaataloudesta.

....hiilihydraattirajoitus tuottaa minulle saman edun kuin 'oikea' pätkäpaasto ilman että tarvitsee välittää siitä menikö se paasto 'rikki' aamukahvin takia.

Tuosta tosin ei ole mitään näyttöä etkä kyennyt siihen mitään järkevää linkkiäkään antamaan. Paaston ym. etuja on sentään aika vino rivi päteviä ihmisiä tutkimassa tuolla Rapakon takana eivätkä he ainakaan ole huomanneet että "paaston edut saisi pelkällä HH-rajoituksella". Minusta tuntuu että sinä olet jonkin sortin mytomaani kun tarina muuttuu koko ajan kun huomauttelee pienistä eriskummallisuuksista tai kysyy tarkennuksia.

Alunperin - ja se asiahan on kenen tahansa tarkistettavissa kun vain rupeaa lukemaan tätä säiettä alusta lähtien - kehuskelit harjoittavasi "pätkäpaastoa". (Mikä tarkoittaa ainakin alan piireissä min. 16-18 tunnin paastoa). Kun sitten tarkemmin esittelit "metodejasi", osoittautuikin, että parhaimillaankin paastosi on kait 14-15 tuntia - kunnes osoittautui, ettei se olekkaan ehkä paasto laisinkaan koska katkaiset sen aamukermalla (1-1,5 desiä) kahvin kera + "kourallinen kaakaopapuja".


Mitä väliä, kun ole  'rentokarppaaja' joka ei pyri ketoosiin

Sitä väliä, ettei pidä brassailla terminologialla, jos ei kerran täytä sen edellytyksiä. Jos et kerran elä pätkäpaastosysteemin mukaan, niin miksi väität muuta? Ilmeisesti et edes tiedä, mitä termi "pätkäpaasto" tarkoittaa? (Sehän on niin muodikasta se pätkäpaastoaminen - ja halusit olla muodikas?)

Jos haluat oikeasti tietää mitä pätkäpaasto on, suosittelen esim. ruotsalaisen Martin Berkhanin erinomaista sivustoa. Hän on maailman johtavia asiantuntijoita tuossa systeemissä ja tietää mistä puhuu. Eikä usko humpuukiin. http://www.leangains.com/

Semmoinenkin asia käy mielessä, että voipihan olla, että metodisi on hyvä SINULLE - mutta vain sinulle. Onko käynyt mielessä? Korostat koko ajan kuinka elät kroppasi mukaan jne yada yada - mutta eikös se samalla saata tarkoittaa sitä, että jonkun toisen kropalle elämäntapasi on MJYRKKYÄ?


Ötsi söi maanviljelystuotteita - vatsalaukusta löytyi ohraa. Ötsi ei siis ollut puhdas metsästäjä-keräilijä ja sairauksissakin se näkyi.

Ötsi on se paras todiste kivikauden ihmisen ruokavaliosta mitä meillä on - ja hän eli ENNEN systemaattista maataloutta! Jos järki pelaa, niin käsittäähän sen vähemmälläkin koulutuksella, etteivät mitkään kasvijätökset säily 10000 vuotta. Paitsi Ötsin tapauksessa säilyi, koska kaveri oli käytännössä pakastimessa muutaman tuhat vuotta....mutta kaikki muut arkeologiset löydöt onkin sitten jotain ihan muuta kuin Ötsejä. Noista löydöistä on sitten joku jengi (nämä paleolaiset) kehittäneet oman uskontoon asti menevän syömätapansa ja pyrkivät perustelemaan hommansa hyvyyttä tyyliin "koska kivikautinenkin ihminen näin söi". Väite ei perustu mihinkään.


Luulöydöistä pystytään päättelemään mitä on syöty ja hampaistosta myös.

Ei pystytä päättelemään kasvisravinnon laatua ja määrää. Ks. yllä. Luulöydöt johtavat lähinnä harhaan, biakseen - koska onhan selvää ettei esim. majapaikan maapohjalle karisseet viljantähkät jne säily 10000 vuotta....luu sen sijaan saattaa säilyä.


Lähinnä pointti on, että ihan loogisesti niin kauan kun ei ollut maanviljelystä, syötiin jotain muuta kuin maanviljelystuotteita.

Tuostakaan ei ole mitään näyttöä ja Ötsihän todistaa ihan päinvastaista!


 Luepa vaikka kirjastosta löytyvä Heljä Suuronen-Gleibin kirja kivikautisesta ruokavaliosta, siinä on nimittäin tietoa myös antropologisista löydöksistä ja ruokavaliosta ja hienot lähdeviitteet tutkimuksiin myös.

Heljä Suuronen-Gleib ei ole mikään auktoriteetti ainakaan minulle - ja luultavasti hän vain vahvistaa tuota biasta, jonka jotkut ovat pistäneet liikenteeseen.


Ei ole myöskään mitään näyttöä siitä, että vaikka kuinka olisit jollain ruokavaliolla, niin välttyisit sairauksilta X, Y ja Z.

Toki on tietyt sairaudet, kuten keliakia, jossa on näyttöä että X --> Z, mutta muuten kunnollinen näyttö pitkälti puuttuu. Sen verta on monissakin sairauksissa jo muutenkin pääteltävissä, etteivät ne pelkästään ruokavaliota rukkaamalla parane tai jää syntymättä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 07.05.2013 10:35:23
Mä en edes jaksa alkaa lukemaan teidän rasittavaa väittelya, mutta sen verran, että loistavaa, että Eklelle on tullut joku vastarinnaksi - niin kauan kun nyt jaksaa tuon kanssa jauhaa..

HEI-

Itse paastoasiaan, joka siis oli tämänkin ketjun aihe...

Minulla eräs uusi ystävä paastosi juuri viikon ja kylläpä tytön meno ihmetytti. Olen aina luullut, että paaston aikana ihminen vaan lepää velttona sängynpohjalla ja suurinpiirtein jaksaa just ja just nousta vessassa käymään. No eeehei. Tämä tytsi juoksee tanssimassa flamencoa, salsaa, käy rannalla uimassa ja on muutenkin aktiivinen. Ferioiden aikana oli kuulemma viihtynyt yössä aina 5een asti. Ajattelin, että kyllä tuo varmaan jossain vaiheessa kostautuu, mutta eipä ole vielä ainakaan näkynyt sellaisia merkkejä....
Kai se on aika yksilöllistä ja toisaalta tällä tytöllä (tai nuorella aikuisella naisella) on kyllä hyvin terveelliset elämäntavat, jonka lisäksi hän kuulemma paastoaa viikon 1-2 vuodessa. .. Inspiroi kyllä minuakin koittamaan, vaikka teidän, että parit ekat paastot ovat varmaan jotain aivan kamalaa...Sen verrran tintoa tullut otettua elämän aikana.

Toisaalta tästäkin aiheesta on niin ristiriitaisia mielipiteitä. Toiset sanoo, että paastoaminen on ihan turhaa, jopa vaarallista keholle. TOiset taas kehuu sitä maailman hienoimmaksi kokemukseksi, joka on parhaimmillaan hyvin henkinen...

Mun "paasto" tällä keväällä rajoittui siihen, etten polttanut tupakkaa 1 vko:on, enkä juonut 1 kk. :) Valkosipulia kyllä söin..

Seuraavalla kerralla sitten vähän tiukempi linja kenties?


/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 10:57:05
Minulla eräs uusi ystävä paastosi juuri viikon ja kylläpä tytön meno ihmetytti. Olen aina luullut, että paaston aikana ihminen vaan lepää velttona sängynpohjalla ja suurinpiirtein jaksaa just ja just nousta vessassa käymään. No eeehei. Tämä tytsi juoksee tanssimassa flamencoa, salsaa, käy rannalla uimassa ja on muutenkin aktiivinen. Ferioiden aikana oli kuulemma viihtynyt yössä aina 5een asti. Ajattelin, että kyllä tuo varmaan jossain vaiheessa kostautuu, mutta eipä ole vielä ainakaan näkynyt sellaisia merkkejä....

Toisaalta tästäkin aiheesta on niin ristiriitaisia mielipiteitä. Toiset sanoo, että paastoaminen on ihan turhaa, jopa vaarallista keholle. TOiset taas kehuu sitä maailman hienoimmaksi kokemukseksi, joka on parhaimmillaan hyvin henkinen...

Vastaanpa, kun ehkä täällä taidan eniten ja parhaiten paastoista jotain tietääkkin.

Reagointi paastoon on yksilöllistä (mikä ei kait yllätä enää ketään? :)). Mutta yleinen, varsinkin pidempien paastojen "riesa" on että elimistön stressitaso nousee.   Kortisolia erittyy enemmän jne. Reaktio on luonnollisesti selitettävissä eloonjäämisellä ja evoluutiolla. Aikana, jolloin jääkaappia ei vielä ollut eikä varmuutta seuraavasta ateriasta, oli hyvinkin luonnollista että nälän vaivatessa elimistö meni extraskarppi tilaan. Eli tyttö kävi selvästi ylikierroksilla kovasti lisääntyneen kortisoli erityksen vuoksi.

Sinänsä pidemmässäkään paastossa ei ole mitään tiettävästi epäterveellistä - mutta en suosittele sitä jos elää jo valmiiksi stressaavaa elämää. Varsinkin jos on unihäiriöitä, masennusta yms, kannattaa paastojen pituus rajoittaa 28-36 tuntiin. Yksilöllisesti kokeilemalla selvinnee mikä pituus itselle on parasta. Kroppa kyllä kertoo kun vain viitsii kuunnella.

Jos haluaa soveltaa otsikon mukaista 5:2 systeemiä, niin tällöin pidetään 2 niukkakalorisempaa päivää viikossa - ei tarvitse olla peräkkäisiä päiviä. Niitä päiviä nimitetään "paasto"päiviksi - vaikka niinä päivinäkin syödään yksi niukkaproteiininen ja hyvärasva/hyvähiilari ateria - suuruudeltaan naisilla 500 kcal ja miehillä 600 kcal. Arvot eivät ole kiveenhakattuja, niistä on lupa hieman poiketa.

Paasto on itseasiassa uusimman tutkimuksen mukaan erittäin hyödyllistä, koska paasto (tai niukkaravitsemuksinen paasto) yhdistettynä sopivasti rajoitettuun proteiininsaantiin saa elimistön kasvumoodista ns. korjausmoodiin. Tällöin korjaillaan mm. solutason vaurioita jne.

Yhden vuosittaisen paastoviikon sijasta suosittaisin vaikkapa yhtä paastopäivää viikossa. Se on luultavasti paljon parempi tapa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 07.05.2013 11:08:33
NO jaa,
Thanks. Pistetään korvan taakse.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 11:24:52
Esimerkki siitä, miksi voin muistaa mansikka-ajan ateriat:

Jos en muistaisi sitä, että viime kesänä lomalla usean viikon ajan kävin torilla ihan joka ikinen päivä ostamassa 2 litraa mansikoita ja samalla reissulla sitten sen 0,5 l kuohkermaa, niin kyllä kuuluisin dementiahoitolaan. Ja iltaisin söin sitten pähkinöitä ja juustoa, nuo ovat arviomääriä. Mutta esim. Rainbown luomugouda on valmiiksi viipaloitu ja viipale painaa 20 g. Joitain ruokia on helppo arvioida. Kefiirini juon lasista, jonka tiedän vetävän noin 2 dl. Sen vuoksi kefiirikin on helppo arvioida.

Ymmärtäisin epäilysi, jos kokkailisin ruokia joihin menee 10-15 eri ainesosaa tai tekisin monimutkaisia ateriakokonaisuuksia. Mutta tykkään simppeleistä ruuista ja harvoin on aterialla kovin montaa ruoka-ainetta yhtä aikaa. Se, että olen jo parikymmentä vuotta kiinnittänyt huomiota ravintoon ja ollut (90-luvulla) mukana tutkimuksissa joissa täytyy pitää ajoittain ruokapäiväkirjaa, auttaa myös sekä muistamisessa että määrien arvioinnissa.

(Tosin olen kyllä ihmetellytkin ihmisten huonoa muistia esim. syömisten suhteen, mutta jos syö kovin monta kertaa päivässä, niin sitten onkin varmaan vaikeampi muistaa kuin 2-3 aterialla päivässä. Tai jos ei kiinnitä huomiota syi)

Ja ne millintarkat laskelmat on tehnyt netistä löytyvä ilmainen laskuri, johon syötetään ruoka aine ja määrät. Ei minun tarvitse mitään muuta kuin muistaa mitä olen syönyt ja kone laskee loput.  ;D   Netistä löytyy useita oikein hyviä laskureita, ainoa mitä tulee tietää on se mitä söi ja miten paljon. Toki arviot ovat arvioita, mutta määrien heitot eivät ole ainakaan isoja. Sen tiedän, että kerran viikossa ostan hallista 3 litraa kyytönmaitoa ja 6 kpl niitä 2 dl luomukermatölkkejä ja kaikki menevät viikossa, joskus joudun ostamaan yhden kermatölkini lisää viikon lopulla. Jos ostan 400 g jauhelihapaketin ja käytän siitä kerralla puolet, on arvio siitä että söin 200 g jauhelihaa jonain päivänä suhteellisen tarkka. Yosa-purkin koon muistan ulkoa, 125 g. Jollain toisilla ruoka-aineilla muistinvarainen arvio olisikin paljon paljon vaikeampi.

Lainaus
Sitähän ei takaa kyllä tasan kukaan, että Arla tuotemerkin alla myytävä on aina suomalaista kuten kuvittelet. Sitäpaitsi, ruotsalaisiin maitotuotteisiinkin se alfa-toksiini (ei 'afla' ) tuli pakistanilaisesta rehulisästä - ja on turha kuvitella etteikö se rehu kulje nykypäivän maailmassa yhtälailla Suomeen kuin Ruotsiinkin. Maatalon poikana minulta ainakin on turha kuvitelmat karisseet nykypäivän tehomaataloudesta.

?? Väität siis, että Arla valehtelee kun he kertovat, että kaikki Suomessa myytävät tuotteet, joissa lukee Arla-Ingman on tehty suomalaisesta maidosta? Otapa yhteyttä MOT-ohjelman tekijöihin, se olisi meinaan hevosenlihaskandaalin kokoinen juttu ihan varmasti...   ;)  Tästä meinaan oli paljon puhetta silloin, kun Arla Ingmanin osti ja aiheesta oli silloin useita lehtijuttujakin, ihmiset olivat huolissaan raaka-aineen kotimaisuudesta ja valmistaja toi esiin nimenomaan tämän nyrkkisäännön Arla-Ingman=suomalaisesta maidosta, Arla=ruotsalaisesta maidosta.
http://www.arlaingman.fi/tietoa-meista/maidontuotanto/

Lainaus
Lähinnä pointti on, että ihan loogisesti niin kauan kun ei ollut maanviljelystä, syötiin jotain muuta kuin maanviljelystuotteita.

Tuostakaan ei ole mitään näyttöä ja Ötsihän todistaa ihan päinvastaista!

Anteeksi, jos Ötsin vatsassa oli ohraa, niin ufotko sen toivat, ellei se ole maanviljelyksestä peräisin? Ötsi on peräisin 3300-luvulta ennen ajanlaskun alkua, eli maanviljelys on olut siinä vaiheessa käytössä jo jokusen tuhat vuotta. Vaikka toki metsästystä ja keräilyäkin varmaan edelleen oli samaan aikaan.

Eli Ötsi on todiste kivikauden maanviljelyskulttuurista, ei puhtaasta metsästäjä-keräilijä-kulttuurista.

Lainaus
Ei pystytä päättelemään kasvisravinnon laatua ja määrää. Ks. yllä. Luulöydöt johtavat lähinnä harhaan, biakseen - koska onhan selvää ettei esim. majapaikan maapohjalle karisseet viljantähkät jne säily 10000 vuotta....luu sen sijaan saattaa säilyä.

Luulöydöt käsittävät muuten  myös kivikautiset tunkiot, jotka ovat varsinainen antropologin ja arkeologin aarreaitta: Päätelmä siitä että aivot ja luuytimet olivat tärkeä rasvan lähde johtuu siitä, että näistä metsästäjä-keräilijöiden jättämistä jätteistä löytyy kalloja ja pitkiä luita jotka on halkaistu kivityökaluilla.

Tässä tietoa siitä, miten hampaistosta voidaan selvittää ravinnon koostumusta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bioarchaeology
http://asorblog.org/?p=231

Suosittelin Heljä Suuronen-Gleibin kirjaa kahdesta syystä, joista kumpikaan ei ole se että hän olisi "auktoriteetti" - en ylipäätään luokittele ihmisiä sillä tavoin, tai pane enempää painoa kenenkään sanoille sen vuoksi, että muut tätä auktoriteettina pitävät. Tuotetun tekstin sisältö ja lähdeviitteet ratkaisevat. Ja ne kaksi syytä ovat:
1) Kirja löytyy kirjastosta, eli sinun ei tarvitsisi investoida rahaa asiaan jota jo valmiiksi pidät huuhaana
2) Kirjassa on väitteilleen erinomaiset lähdeviitteet - niitähän sinä haluat

Korostaisin kuitenkin, että paimentolais-paleo määrittää lähinnä ihan konkreettisesti syötyjen asioiden kautta ruokavalioani, en koe itseäni mitenkään määritelmällisesti paleosyöjäksi, olenpahan vain lajityypillisestä ravinnosta ja lähiruuasta kiinnostunut ihminen. Mitään ideologiaa on vähän turha tähän tuoda, tai sellaisia sanoja kuin fanitus tai auktoriteetti.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 11:56:50
Kerrot, että laske mitään, et kirjaa mitään, syöt miten huvittaa jne.  Miten sulla silloin muka voisi olla "rautakontrolli" esim. päivän makroainesaanteihin?  

Tästä vielä sen verran, että ilmaisin itseäni epäselvästi. Minä kun tarkoitan niillä jotka laskevat jotain niitä, jotka laihdutuksen tai sairauden hoidon vuoksi syövät matalahiilihydraattisesti niin, että ihan tosissaan laskevat etukäteen paljonko haluavat mitäkin makroravinnetta prosentteina ja sitten todella punnitsevat jne. kaiken mitä syövät sen vuoksi, että heillä on tietty kaloritavoite per päivä ja sen sisällä sitten vielä tavoite siitä miten energia prosentteina jakautuu prodeen, hiilihydraatteihin ja rasvaan.

Eli kun sanoin että en laskeskele, tarkoitin että en kuulu tuohon joukkoon. Anteeksi, tämä olisi todella pitänyt avata tarkemmin.

Minä puolestani vain syön ja laskeskelen sitten joskus joitain satunnaisia päiviä ihan huvin ja mielenkiinnon vuoksi (tai keskustelun vuoksi kuten nyt) ja silloin rekonstruoin muistista mitä söin. Ja kuten sanottua minun ruokatottumuksillani se on helpompaa kuin monimutkaisista resepteistä gourmetkokkaavan (kokkikaverini sanoi minusta lammaskaaliani syötyään 'olet oikein hyvä primitiivikokki') ja/tai sellaisen joka syö 4-6 kertaa päivässä kun välipalat lasketaan mukaan. minulla se on aamukahvi + 2-3 ateriaa, eli välipaloja.

Muistelin aikaa jolloin olin mukana kasvissyöjien d-vitamiinitutkimuksessa parikymmentä vuotta sitten (kun vielä olin laktovege ja virallisen ravintopropagandan huonosti voiva uhri): Silloin oli syötävä useammin ja tuli myös syötyä teollistakin ruokaa välillä ja sen ajan ruokien muistaminen noin vain ulkoa seuraavana päivänä olisi oikeasti ollut vaikeampaa, koska siellä oli enemmän yksittäisiä ruoka-aineita ja enemmän aterioita päivässä. Nykyään monipuolisuus toteutuu minulla pidemmän ajanjakson sisään, eli kaikkea mahdollista ei tarvitse tunkea samaan päivään, kunhan viikko- tai kuukausitasolla raaka-aineita on riittävän monipuolinen valikoima.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 12:08:44
Wuu keörs sun mansikka-aikojes millintarkoista ruokamääristä, Eklektikko. Jotka väität muka muistavasi vuosi jälkikäteen mukamas grammalleen. LOL.

Wuu keörs myös sille, miksi sä ittes mukamas missäkin käänteessä määrittelet. Vaikutat pyörivän aika lailla egosentrisesti, sun ittes ympärillä koko ajan. Suurinta osaa ihmisiä tuskin jaksaa kiinnostaa, mikä ihmeen paleogastrologi kuvittelet jääkaappi-kermapytty-paimentolaisuudessa olevasi. Hyvä jos sullon hyvä olla - mutta jätä toi karsee itsetehostus joka käänteessä vähän vähemmälle niin tulee paljon parempi paketti.

Joko sä eklektikko trollaat - tai sitten pipo on liian tiukalla HH-rajoitusten vuoksi. Kait sä nyt itsekin sen verta itsekritiikkiä omaat, että tajuat kuinka huvittavaksi sun viestittely on tässä ketjussa mennyt?


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 12:17:06
Kun pyydän myyjältä 2 litraa mansikoita torilla, saan 2 litraa - myönnän toki tekeväni rohkean teon, kun ruokalaskuriin oletan sen kahden litran olevan yksi kilo, siinähän voi herranjestas olla jopa grammojen heitto!
Kun ostan 0,5 litran kerman, se sisältää 0,5 litraa kermaa. Mutta oho, kermaa läikähtikin puoli senttilitraa tiskipöydälle, karmeaa laskelmiini ei voi siis luottaa!   ;D

Minulla ei ole mitään vaikeuksia muistaa loma ajan mansikkaorgioitani, koska ne toistuvat vuosittain ja odotan jo innolla seuraavia. Ja se sopivaksi osoittautunut annos on nimenomaan tuo yllämainittu. Ja teen sitä aina niin monta viikkoa kuin mahdollista - lomailen vasta elokuussa - lomani aikana. Jos tuota ei oikeasti pysty seuraavana keväänä muistamaan, on parempi testata olisiko alkava dementia se ongelma.

En muuten rajoita hiilihydraatteja, koska en laske niitä. Täysin sattumalta yleensä asettuvat välille 70-120.

Itse olet huvittava, kun väität että ihmisen on mahdotonta muistaa asiaa, jota hän innokkaasti joka vuosi odottaa. Tai ylipäätään kun väität ettei voi muistaa vaikka eilisen syömisiään melko tarkkaan. Se että sinä et voi, ei tarkoita että minä en voisi.

Vaikka niinhän se on, että alzheimeria on alettu jo kutsua tyypin 3 diabetekseksi.  ;)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 12:17:11
 No kävinpä tuolla Eklektikon heittämällä Arla-sivustolla. http://www.arlaingman.fi/tietoa-meista/maidontuotanto/


Huomio kiinnittyi yhteen lauseeseen heti eka silmäyksellä:

"80 prosenttia tuoremaidosta, jota myymme Suomessa, on valmistettu suomalaisesta maidosta."


Eli suomeksi: 20% Arlan myymästä maidosta tulee jostain muualta kuin Suomesta. Vaikka Pakistanista. (Tosin sivusto väittää, että pääasiassa Ruotsista, mutta Arlan ruotsalaiset mansikit syö nykyään pakistanilaista rehua, jossa on myrkkyä...) Joten se siitä Eklektikon mainostamasta "suomalaisuudesta". Pitihän se arvata, ettei tuokaan päteminen pitänyt kutiansa.



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 12:19:27
Itse olet huvittava, kun väität että ihmisen on mahdotonta muistaa asiaa, jota hän innokkaasti joka vuosi odottaa. Tai ylipäätään kun väität ettei voi muistaa vaikka eilisen syömisiään melko tarkkaan. Se että sinä et voi, ei tarkoita että minä en voisi.

Tiijäppä hänestä, mulla ei ole mitään patologista tarvetta itsetehostukseen ja jatkuvaan pätemiseen kuten eräillä. Noh, ainakin yksi asia on fakta ja varmaksi todettu tässä ketjussa:

Sinä et muista paljonko sitä kermaa siihen sun aamukaffiis lorahtaa.  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 07.05.2013 12:20:03
Mä en edes jaksa alkaa lukemaan teidän rasittavaa väittelya, mutta sen verran, että loistavaa, että Eklelle on tullut joku vastarinnaksi - niin kauan kun nyt jaksaa tuon kanssa jauhaa..

HEI-

Itse paastoasiaan, joka siis oli tämänkin ketjun aihe...
_________

Toisaalta tästäkin aiheesta on niin ristiriitaisia mielipiteitä. Toiset sanoo, että paastoaminen on ihan turhaa, jopa vaarallista keholle. Toiset taas kehuu sitä maailman hienoimmaksi kokemukseksi, joka on parhaimmillaan hyvin henkinen...

Mun "paasto" tällä keväällä rajoittui siihen, etten polttanut tupakkaa 1 vko:on, enkä juonut 1 kk. :) Valkosipulia kyllä söin..

Seuraavalla kerralla sitten vähän tiukempi linja kenties?


/A

Justiinpa niin. Paastosta ymmärsin tässä ketjussa olevan kyse, eikä yhden astrolaisen oikeudesta ainoisiin oikeisiin mielipiteisiin.

Toiset ehkä tahtoo olla yksin täydellisiä.

Minusta on kiva olla yksin epätäydellisenä. Silloin voi vielä kasvaa - vaikkapa ymmärryksessään - esim. paastokokemuksen kautta.

Valkosipuli muuten parantaa radikaalisti vastustuskykyä sekä poistaa turhia kuonia sekä niitten itseensä sitomia tulehdusnesteitä. Tehokas paastoamistapa. Muutaman päivän syönyt valkosipulia, että naapuri silmää iskien sanoi sen tuoksahtavan heillekin. Lupasin korvata ovitiivisteet, jos tarvii laittaa.  :2funny:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 12:24:32

Lainaus
Eli suomeksi: 20% Arlan myymästä maidosta tulee jostain muualta kuin Suomesta. Vaikka Pakistanista. (Tosin sivusto väittää, että pääasiassa Ruotsista, mutta Arlan ruotsalaiset mansikit syö nykyään pakistanilaista rehua, jossa on myrkkyä...) Joten se siitä Eklektikon mainostamasta "suomalaisuudesta". Pitihän se arvata, ettei tuokaan päteminen pitänyt kutiansa.
http://www.arlaingman.fi/yhteystiedot/usein-kysytyt-kysymykset/#Luomu

"Arla Ingmanilla on luomutuotantoa nyt myös Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa, kermoissa ja juustoissa. Valikoimissamme on myös luomutuotteita, jotka tuotetaan ja valmistetaan Tanskassa tai Ruotsissa. Koko valikoiman löydät myös osoitteesta arlaingman.fi/luomutuotteemme"
 
Luomutuotevalikoimamme Suomesta:
•Arla Ingman Luomu Kevytmaito 1 L
 •Arla Ingman Luomu Rasvaton maito 1 L
 •Arla Ingman Luomu Vanhanajan täysmaito 1 L
 •Arla Ingman Luomu hedelmäjogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu hedelmäjogurtti 150g
 •Arla Ingman Luomu mansikkajogurtti 150g
 •Arla Ingman Luomu vaniljajogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu maustamaton jogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu kotimainen merijerivoi 500g
 •Arla Ingman Luomu kermaviili 200g
 •Arla Ingman Luomu Kuohukerma 2 dl
 •Arla Luomu Café Maito 1 L
 •Arla Ingman Luomu vispikerma 1 L

Ylläoleva lihavoitu on se ainoa käyttämäni Arla-Ingmanin tuote. Tuossa sanotaan selvästi että se on kotimaista luomutuotantoa.

Oliko vielä muuta tästä?


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 12:35:36
Ylläoleva lihavoitu on se ainoa käyttämäni Arla-Ingmanin tuote. Tuossa sanotaan selvästi että se on kotimaista luomutuotantoa.

Oliko vielä muuta tästä?

Oli. Et osaa lukea markkinamiesten kirjoitetelmia. Ei tuossa edelleenkään *taata* että ostamasi kerma tehdään 100% suomalaisesta luomumaidosta. (Jos kuvittelet, että kun se tankkilaivallinen ruotsalaista/whatever maitoa saapuu Inkooseen  - että se käsitellään jotenkin erillään suomi-maidosta -niin get real - et taida tuntea prosessiteollisuutta - jota elintarviketeollisuuskin pitkälle on... sattuu olemaan eräs meikän entinen leipäpuu, prosessiteollisuuden prosessisuunnittelu)

Arlan sivuilla sanotaan vain, että "meillä on suomalaistakin luomukermaa tuotannossa". Aina silloin tällöin :) Toivottavasti nyt kuitenkin enimmän osan aikaa :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 12:38:30
Jäipä muuten eräs paastoamisen eduista kertomatta:

Se hidastaa mm Alzheimerin etenemistä ja edistää aivosolujen uusiutumista (siis uusien aivosolujen syntyä!)

Joten viikottainen paastopäivä ei ole välttämättä huono idea!


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 13:01:45
Oli. Et osaa lukea markkinamiesten kirjoitetelmia. Ei tuossa edelleenkään *taata* että ostamasi kerma tehdään 100% suomalaisesta luomumaidosta. (Jos kuvittelet, että kun se tankkilaivallinen ruotsalaista/whatever maitoa saapuu Inkooseen  - että se käsitellään jotenkin erillään suomi-maidosta -niin get real - et taida tuntea prosessiteollisuutta - jota elintarviketeollisuuskin pitkälle on... sattuu olemaan eräs meikän entinen leipäpuu, prosessiteollisuuden prosessisuunnittelu)

Arlan sivuilla sanotaan vain, että "meillä on suomalaistakin luomukermaa tuotannossa". Aina silloin tällöin :) Toivottavasti nyt kuitenkin enimmän osan aikaa :)

Ota jo hei yhteys MOT ohjelmaan kun olet asiastasi noin varma: Tämä olisi hevosenlihaskandaalin kokoinen juttu. MOT voisi jopa tarjota sinulle vihjepalkkion...
 
Mutta itse olet lukenut kyllä linkittämääni sivua luovasti: Siinä todetaan siis näin:
"Arla Ingmanilla on luomutuotantoa nyt myös Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa, kermoissa ja juustoissa. Valikoimissamme on myös luomutuotteita, jotka tuotetaan ja valmistetaan Tanskassa tai Ruotsissa. Koko valikoiman löydät myös osoitteesta arlaingman.fi/luomutuotteemme"

Ja sitten heti tuon tekstin alla luetellaan suomessa myytävistä luomutuotteista ensin ne kotimaiset - sieltä se luomukuohukerma löytyy - sitten ruotsalaiset ja viimeisenä tanskalaiset.

Asiassa ei ole minun mielestäni mitään epäselvää, tuon sivun perustella luomukuohukerma on suomalaisesta maidosta. Mutta jos olet eri mieltä, MOT saa varmaan aiheesta aikaan hienon skandaalipaljastuksen - tai sitten herjaussyytteen, ellei todisteita ole...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 13:59:31
Ota jo hei yhteys MOT ohjelmaan kun olet asiastasi noin varma: Tämä olisi hevosenlihaskandaalin kokoinen juttu. MOT voisi jopa tarjota sinulle vihjepalkkion...

Ota jo hei onkeesi tämä: EVVK. Ei ainakaan meikää. En käytä Arlan tuotteita, ei kiinnosta mitä niissä on. Eikä kiinnosta MOT ohjelmat. Ota itse yhteyksiä minne lystäät, sulla se suurempi intressi asiassa on - Arla tuotteiden suurkuluttajana. LOL.


Mutta itse olet lukenut kyllä linkittämääni sivua luovasti: Siinä todetaan siis näin:
"Arla Ingmanilla on luomutuotantoa nyt myös Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa, kermoissa ja juustoissa. Valikoimissamme on myös luomutuotteita, jotka tuotetaan ja valmistetaan Tanskassa tai Ruotsissa.  Ja sitten heti tuon tekstin alla luetellaan suomessa myytävistä luomutuotteista ensin ne kotimaiset - sieltä se luomukuohukerma löytyy - sitten ruotsalaiset ja viimeisenä tanskalaiset.

Tuo on ihan omaa keksintöäsi. Ei siellä minusta missään lue että "tässä kotimaiset luomutuotteet" ja tässäpä ulkolaiset. Luomukermasta sanotaan ainoastaan että "Valmistusmaa Suomi". Se ei kerro raaka-aineen alkuperästä mitään. Ainoastaan sen tiedämme, että vuotuisesta raaka-ainekäytöstään Ingman kattaa 80% suomimaidolla, loput jollain muulla. Siten, jos "hyvä tsägä käy", saattaa jokin yksittäinen luomukermapurkki sisältää vaikka 100% ulkkarimaitoa. Ainoastaan "kerman valmistus" eli separointi maidosta, vakiointi ja purkitus on tehty Inkoossa. Että se siitä ja asia loppuun käsitelty osaltani.

Asiassa ei ole minun mielestäni mitään epäselvää, tuon sivun perustella luomukuohukerma on suomalaisesta maidosta. Mutta jos olet eri mieltä, MOT saa varmaan aiheesta aikaan hienon skandaalipaljastuksen - tai sitten herjaussyytteen, ellei todisteita ole...

Höppönpöppön, ei tuosta ympäripyöreästä tekstistä saa yhtään mitään ketään nalkkiin eikä mitään skandaalia aikaseksi. Opettele lukemaan rivienväli - koska markkinamiehet AINA kirjoittaa kieli poskella jos vain vähänkin saumaa on. TOTTAKAIT Arlan markkinamiehillä on KOVA intressi luoda mielikuvaa, että Arla-Ingman on niin suomalaista, niin suomalaista....

Silloin kun markkinamies takaa tuotteen kotimaisuuden, siellä lukee yleensä "vain 100% kotimaista naudanlihaa" (erään hampurilaisketjun mainoksesta).

Jos Arla-Ingman oikeasti takaisi Luomu-kermansa kotimaisuuden, siellä lukisi: "Valmistusmaa: Suomi, Alkuperämaa: Suomi. 100% suomalaisesta maidosta." Silloin kun siellä ei noin selväsanaisesti lue, on markkinamiehellä takaportti auki ja ulkomaista raaka-ainetta käytellään surutta.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.05.2013 15:16:38
Tuo on ihan omaa keksintöäsi. Ei siellä minusta missään lue että "tässä kotimaiset luomutuotteet" ja tässäpä ulkolaiset. Luomukermasta sanotaan ainoastaan että "Valmistusmaa Suomi". Se ei kerro raaka-aineen alkuperästä mitään. Ainoastaan sen tiedämme, että vuotuisesta raaka-ainekäytöstään Ingman kattaa 80% suomimaidolla, loput jollain muulla. Siten, jos "hyvä tsägä käy", saattaa jokin yksittäinen luomukermapurkki sisältää vaikka 100% ulkkarimaitoa. Ainoastaan "kerman valmistus" eli separointi maidosta, vakiointi ja purkitus on tehty Inkoossa. Että se siitä ja asia loppuun käsitelty osaltani.

Tässä koko kyseinen artikkeli kokonaisuudessaan:

"Arla Ingmanin valikoimissa olevat luomutuotteet
 
Arla Ingmanilla on luomutuotantoa nyt myös Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa, kermoissa ja juustoissa. Valikoimissamme on myös luomutuotteita, jotka tuotetaan ja valmistetaan Tanskassa tai Ruotsissa. Koko valikoiman löydät myös osoitteesta arlaingman.fi/luomutuotteemme
 
Luomutuotevalikoimamme Suomesta:
•Arla Ingman Luomu Kevytmaito 1 L
 •Arla Ingman Luomu Rasvaton maito 1 L
 •Arla Ingman Luomu Vanhanajan täysmaito 1 L
 •Arla Ingman Luomu hedelmäjogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu hedelmäjogurtti 150g
 •Arla Ingman Luomu mansikkajogurtti 150g
 •Arla Ingman Luomu vaniljajogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu maustamaton jogurtti 750g
 •Arla Ingman Luomu kotimainen merijerivoi 500g
 •Arla Ingman Luomu kermaviili 200g
 •Arla Ingman Luomu Kuohukerma 2 dl
 •Arla Luomu Café Maito 1 L
 •Arla Ingman Luomu vispikerma 1 L
 
Luomutuotevalikoimamme Ruotsista:
 •Arla Luomu raejuusto 200g
 •Arla Kadett Luomu 500g
 •Arla Kadett Luomu viipaleet 150g
 •Arla Ingmariini Luomu Rasvaseoslevite 75% 300 g
 •Arla Luomu Normaalisuolainen meijerivoi 250 g
 •Arla Billinge Luomu juustoviipaleet 750g
 
Luomutuotevalikoimamme Tanskasta:
 •Castello Brie Luomu valkohomejuusto 150 g
 •Castello Blue Luomu sinihomejuusto 150 g
 •Castello Mild Luomu sini-valkohomejuusto 150 g  
 •God Morgon Luomu appelsiinitäysmehu 1 L
 •God Morgon Luomu appelsiini-veriappelsiinimehu 1 L"

Minulle tuo on yksiselitteisesti kyllä niin, että siinä luetellaan tuotantomaittain Suomessa saatavilla olevat tuotteet. Ole vain ihan rauhassa eri mieltä asiasta. Tunnut saavan sen verran paljon tyydytystä aflatoksiinimaidolla pelottelusta, halvat on huvit.  :D

Muistathan välttää maapähkinöitä: Yleisin ruoka-aine jossa kuka tahansa kuluttaja voi kohdata aflatoksiinia, täysin riippumatta tuotantomaasta tai tavasta.

http://www.arlaingman.fi/luomu/suomisen-luomutila/


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: 8.matkustaja - 07.05.2013 22:33:06
Minulle tuo on yksiselitteisesti kyllä niin, että siinä luetellaan tuotantomaittain Suomessa saatavilla olevat tuotteet. Ole vain ihan rauhassa eri mieltä asiasta.

Otetaanpa rauhallisesti.

En ole missään vaiheessa väittänyt kerman tuotantomaaksi (=purkitusmaa) muuta kuin Suomea. Sehän lukee ihan selvästi siellä tuotetiedoissa.

Silti on edelleen fakta, että Arla käyttää 20%:sti tuontimaitoa tuotteidensa valmistamiseen. Se lukee ihan siellä heidän sivuillaan!

Ilmeisesti olet sen verta kaupunkilainen, ettet tiedä mistä kerma tulee? Kerma ei tule suoraan lehmän tisseistä vaan se eristetään raakamaidosta separoimalla. Lisäksi sille tehdään meijerissä parit muutkin temput - oli luomua tahi ei. Arla tekee kermaa myös tuontimaidosta.

Vain sitten voit olla rauhallisin mielin kun siellä lukee selväsanaisesti että: "tämä kerma tehdään 100%:sti suomalaista alkuperää olevasta maidosta". Niin siellä ei lue, joten voit olla varma että siellä on tuontimilkkiäkin joukossa. Veikkaan, että välillä vähän enemmänkin kuin 20%....Arlalla on kova into tuoda se maito Balttiasta, jossa se on halpaa - ja "jalostaa" Suomessa ja panna Suomi-hinta päälle. Kyllä kapitalisti osaa nääs.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 08.05.2013 09:24:24


Valkosipuli muuten parantaa radikaalisti vastustuskykyä sekä poistaa turhia kuonia sekä niitten itseensä sitomia tulehdusnesteitä. Tehokas paastoamistapa. Muutaman päivän syönyt valkosipulia, että naapuri silmää iskien sanoi sen tuoksahtavan heillekin. Lupasin korvata ovitiivisteet, jos tarvii laittaa.  :2funny:

Juuh!

Valkosipulissa se kauneus piilee siinä, että se tappaa ihmiselle haittallisia bakteereita (tai loisia ymv.), Mutta jättää ne hyvät bakteerit rauhaan. Eli on aika ihanteellinen antibiotti sinänsä, sillä tappaa hellävaraisesti taudinaiehuttajan tuhoamatta ruuansulatusjärjestelmän luonnollista bakteerikantaa.

 :smitten:

Tästä tulikin mieleen, että täytyy taas alkaa popsia valkosipulia - jospa se vaikka tehoisi myös näihin niska -hartiaseudun kipuihin. Olen lukenut jostain, että valkosipulia voi käyttää myös kivunlievittäjänä esim. reumasairaille.

On se niin hienoa, että luonnosta löytyy kaikki ihmisen tarvitsemat parantavat kasvit.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: mii-i - 08.05.2013 13:24:08
Arlan luomu-kuohukermassa on Hyvää Suomesta-merkki, joka yhden raaka-aineen- ja maitotuotteiden osalta takaa merkityn tuotteen kotimaisuuden raaka-ainetta myöten.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 08.05.2013 13:38:35
Arlan luomu-kuohukermassa on Hyvää Suomesta-merkki, joka yhden raaka-aineen- ja maitotuotteiden osalta takaa merkityn tuotteen kotimaisuuden raaka-ainetta myöten.

Kiitos mii-i; Arla jolle lähetin kysymyksen asiasta - kun ei ollut kermapurkkia käsillä - ei ole vielä vastannut. Hyvä että tuli selvitettyä tämäkin asia.  :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: epona - 08.05.2013 14:22:09
Joo, se olis kyllä kamalaa, ellei tietäis kaikesta kaikkea. Luojan kiitos nyt selvitit tämänkin asian.

/A


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 08.05.2013 14:24:16
Ja nyt vastasi minulle sitten Arlakin näin:

"Hei!
Kiitos yhteydenotostanne.
Luomu kuohukermamme on valmistettu täysin suomalaisesta maidosta.
Valikoimamme suomalaisissa maidoissa ja kermoissa on Joutsenlippumerkki.
Sitä saa käyttää tuotteissa, vain jos maito/kerma on täysin kotimaista.
Joutsenlippumerkin käyttöä valvotaan ja siitä löytyy tarkempaa tietoa
osoitteesta http://www.hyvaasuomesta.fi/

Toivottavasti tämä selventää asiaa. Vastaan mielelläni myös
lisäkysymyksiin.

Ystävällisin terveisin
Arla Ingman Oy Ab"

Tavallaan mieluummin suosisin luomukermassa Valioa, joka on kotimaisempi yritys, mutta Valio pilaa luomuvispikermansa karrageenilla, joka on paitsi tulehdusta lisäävä, myös syöpää aiheuttava kemikaali. Toinen luomukerma Valiolla on luomuruokakerma, joka on ensinnäkin liian vähärasvainen (15%) ja se puolestaan on pilattu tapiokalla ja guarkumilla - aina kun otetaan rasvaa pois, on sakeutta paranneltava lisäaineilla. Vaihtoehtoja on siis Arla-Ingmanin luomukuohukerma, tai sitten hallissa tarjolla oleva luomu kyytön kuohukerma, jonka hinta on sen verran suolainen (4,5 euroa 2 dl) että kun käytän kermaa 6-7  kahden desin tölkkiä viikossa, tyydyn Arla-Ingmanin tuotteeseen.



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 08.05.2013 14:25:45
Joo, se olis kyllä kamalaa, ellei tietäis kaikesta kaikkea. Luojan kiitos nyt selvitit tämänkin asian.

?? Minusta kamalaa olisi se, että joku jättäisi hyvän kotimaisen luomukuohukerman käyttämättä asiattomien pelottelujen vuoksi. Se ja vain se oli ainoa motivaationi jankata tästä asiasta.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 09.05.2013 01:42:28


Valkosipuli muuten parantaa radikaalisti vastustuskykyä sekä poistaa turhia kuonia sekä niitten itseensä sitomia tulehdusnesteitä. Tehokas paastoamistapa. Muutaman päivän syönyt valkosipulia, että naapuri silmää iskien sanoi sen tuoksahtavan heillekin. Lupasin korvata ovitiivisteet, jos tarvii laittaa.  :2funny:

Juuh!

Valkosipulissa se kauneus piilee siinä, että se tappaa ihmiselle haittallisia bakteereita (tai loisia ymv.), Mutta jättää ne hyvät bakteerit rauhaan. Eli on aika ihanteellinen antibiotti sinänsä, sillä tappaa hellävaraisesti taudinaiehuttajan tuhoamatta ruuansulatusjärjestelmän luonnollista bakteerikantaa.

 :smitten:

Tästä tulikin mieleen, että täytyy taas alkaa popsia valkosipulia - jospa se vaikka tehoisi myös näihin niska -hartiaseudun kipuihin. Olen lukenut jostain, että valkosipulia voi käyttää myös kivunlievittäjänä esim. reumasairaille.

On se niin hienoa, että luonnosta löytyy kaikki ihmisen tarvitsemat parantavat kasvit.

/A

Useita vuosia sitten satuin näkemään töllöohjelman valkosipulifanaatikoista, jotka syövät ihan tolkuttomat
määrät allium sativum'ia. Jotkut muistaakseni väittivät tuossa dokkarissa, että valtavista kynsilaukkamääristä
tulee nousuhumalan kaltainen erittäin miellyttävä mielen tila!

 :o ???



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: mii-i - 09.05.2013 05:31:23
Mulla oli joskus dopamiinivajeissa kestopaastotessa (teinisekoilut) äärimmäinen himo erilaisiin voimakkaanmakuisiin ruokiin. Moni näistä oli juuri tälläisiä tasaisia mielihyvädouppeja aiheuttavia, valkosipuli yhtenä joukossa. Saatoin vetää ihan tolkuttomia määriä kaikkea muiden mielestä ylikitkerää tai pahaa ruoka-ainetta, kun se kitkeryys kai merkitsi kehon mielestä hyvää oloa ilman pilveä (jota en kyllä koskaan ole tullut koettaneeksi, kuten en perinteistä känniä tai tupakkiakaan).  

Toisaalta voimakas maku korreloi usein ravintotiheyden kanssa, ja on ihan luonnollista, että keho nostaa peukkua, kun (pitkäaikaiset) ravintoainevajeet on täytetty.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 10.05.2013 13:56:06


Valkosipuli muuten parantaa radikaalisti vastustuskykyä sekä poistaa turhia kuonia sekä niitten itseensä sitomia tulehdusnesteitä. Tehokas paastoamistapa. Muutaman päivän syönyt valkosipulia, että naapuri silmää iskien sanoi sen tuoksahtavan heillekin. Lupasin korvata ovitiivisteet, jos tarvii laittaa.  :2funny:

Juuh!

Valkosipulissa se kauneus piilee siinä, että se tappaa ihmiselle haittallisia bakteereita (tai loisia ymv.), Mutta jättää ne hyvät bakteerit rauhaan. Eli on aika ihanteellinen antibiotti sinänsä, sillä tappaa hellävaraisesti taudinaiehuttajan tuhoamatta ruuansulatusjärjestelmän luonnollista bakteerikantaa.

 :smitten:

Tästä tulikin mieleen, että täytyy taas alkaa popsia valkosipulia - jospa se vaikka tehoisi myös näihin niska -hartiaseudun kipuihin. Olen lukenut jostain, että valkosipulia voi käyttää myös kivunlievittäjänä esim. reumasairaille.

On se niin hienoa, että luonnosta löytyy kaikki ihmisen tarvitsemat parantavat kasvit.

/A

Useita vuosia sitten satuin näkemään töllöohjelman valkosipulifanaatikoista, jotka syövät ihan tolkuttomat
määrät allium sativum'ia. Jotkut muistaakseni väittivät tuossa dokkarissa, että valtavista kynsilaukkamääristä
tulee nousuhumalan kaltainen erittäin miellyttävä mielen tila!

 :o ???



Valkosipuli poistaa tulehdusnesteitä ja taudinaiheuttajia. Kyllä. Siitä tulee hyvä "humala".
Vuosia sitten, kun olin löytänyt Arvo Ylpön elämäneliksiirin, jossa oli eräänä ainesosana valkosipulia - muut ovat hunaja sekä sitruuna- tarjosin tällaista laimennettua "paukkua" eli kerta-annoksena "ei haittoja aiheuttavan" määrän tuota eliksiiriä eräälle tuttavalleni, joka oli aika lailla humalahakuinen.
Täysin alkoholiton laimennos tuoksahti pirtulle ja maistuikin kait, kun rouva olisi mielellään ottanut toisellekin jalalle. Kielsin sen, mutta sanoin, että tule taas huomenna lenkin jälkeen hörpsyille. Niinhän sitten tapahtuikin parin viikon ajan. Joka kerta hän kuvitteli olevansa pikku tuiskeessa. Sitten oli pakkko paljastaa, mistä sellainen olo tuli. Hänellä oli nimittäin hurjan korkea verenpaine. Tuo vahvasti valkosipulipitoinen, hunajan sokeripitoisuuden lisäämänä nestettä voimalla poistava eliksiiri laski painetta -myös aivoissa- niin radikaalisti, että euforiahan siitä tuli.
No. Rouva hiukan suutahti, kun oli mielestään tosi hyvää paukkua ottanut, ja menihe laboratoriokokeisiin ja lääkärille. No siellä oli raavittu päätä, että "kuinka näin lyhyessä ajassa on verenpaineet laskeneet ihan normaalitasolle"!!!
Rouvasta tuli valkosipulin ystävä huomaamattaan. Verenpaineet olivat kontrollissa kuolemaansa asti, mutta lääkitystä ei enää tarvittu. Eliksiiri hoiti hänet. Sienestykset ja marjastukset sekä lenkkeilyt olivat rouvan kanssa loppua, mutta jatkuivat, kun päähänottaminen helpotti. Lähdettiinpä rakentamaan silloiselle asuinpaikkakunnalle ihan uutta kuoroakin, joka kuulemma toimii yhä. Löysivät uuden solistinkin -onneksi- , kun muutin pk-seudulle takaisin.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: pikkari - 11.05.2013 06:44:46
Laidasta laitaan mennään... Kuuntelin just Galaktinen linjaus- videoklipin ja tajuun nyt mistä tämä kummallinen aineenvaihduntahäriö johtuu. Meitä kohotetaan uudelle tasolle. Ihmetytti jo muutamia viikkoja sitten et mitä ihmettä tapahtuu kun iho rasvoittuu vaikka oli silloin vielä ihan kylmiäkin ilmoja mutta sama tapahtui reiki ykkösen jälkeen. Ihosta tulee ulos. Onneks ei ole mitään finnejä ym häiriöitä vielä sentäs ja olen edelleen gluteenittomalla ruokavaliolla LIHONUT pari kiloa.
Nää on ihan konkreettisia oireita kun mennään "ylöspäin" Hiiiop! Herkät havaitsee. Tosin tämä kiiltääkiiltää on ihan v###n ärsyttävää mutta onpahan pehmeä iho eikä tarvitse kosteusvoidetta vaan kiillonestäjää.
Toinen kumma on erikoiset energiapiikit: siivouskohtauksia, intuition vahvistuminen, henkimaailman lähestyminen vaikka olis kuinka maadoittunut ja touhuissaan, unihäiriöt, ruokahalun muuttuminen, vahvistunut seksuaalisuus (pitää maakentässä kii) ym Sekavaa tekstiä unihäriö ihmiseltä. Tietää joka tuntee ja toisinpäin
Elämme jännittäviä aikoja. Mitä se enkelten ruoka on ja mitä 5. ulottuvuus tuo?
Lähempänä... mitä?
Tuolta se tuli ja tonne se meni eli jutellaan toises ketjussa Galaktisesta linjauksesta. Niin mielenkiintoinen  :D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.08.2013 14:19:10

Valtaosalla kokeilijoista taitaa olla hyviä tai jopa erinomaisia tuloksia:

sakuTänään 08:3512
Niin ja kun kokeilin 5:2 dieettiä kuukauden ja menin lääkärille uudestaan korkeiden kolestroliarvojeni takia(kolestrolini ovat olleet vuosia korkealla), hämmästeli lääkäri että kuinka kolestroliarvoni ovat nyt aivan erinomaiset ja kyseli mitä olen tehnyt. Vastasin että jätin kolestrolilääkkeet pois ja kokeilin tätä dieettiä. Lääkäri sanoi kuulleensa dieetistä, mutta hieman vaivaitunut hän oli suhtautumisessaan tähän omaaloitteeseen itsehoitoon.
Nyt en ole pariin kuukauteen myöskään käyttänyt kakkostyypin daibetekseen lääkitystä ja sokerit tuntuvat silti pysyvän aisoissa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: meimi - 05.08.2013 10:17:51
Olisi ihan mielenkiintoista kuulla muitakin ihmisten kokemuksia otsikon mukaisesta paastosta, mikäli tällä sivulla on kokeilijoita.  Tämä kiinnostaa mua lähinnä sen takia, että liikakiloja on, ja tuntuis sopivalta mun mielelle ja varmaan kropallekin, että ei joka päivä tarttis laskea kaloreita ja miettiä että mitäs mä nyt saankaan syödä.  Päivä kerrallaan kuulostaa mukavammalta!  :)

Kalorien laskeminen on muutenkin vierasta mulle, en oo harrastanu sitä ikuna.  Aikoinaan painonvartija-aikoina laskettiin vaan pisteitä, eikä kaloreista puhuttu ollenkaan.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: jam0 - 10.09.2013 17:27:33
Näköjään tänne tulee aina välillä itseäkin lähellä olevia aiheita, ihan sattumalta selailin pitkästä aikaa :) .

Aloin harjoittamaan tätä Michael Mosleyn innoittamana lähinnä terveysvaikutteisten syiden vuoksi. Jaksaminen on arjessa ja työssä sen verran raskasta. Aloitin tiistai-torstai päivien paastoamiset ja vetelin tätä paastoa noin 5 viikkoa putkeen. Tässä ajassa minussa huomattiin myös ihan fyysistä eroa, nimittäin paino putosi ja kroppa pieneni. Työssä jaksaminen parani ja tässä minulla on ensimmäinen kesä jolloin esimerkiksi heinänuhaa en sairastanut enkä joutunut syömään yhtään antihistamiineja. Sokerin kulutus laski, sillä sokerin haihduttua kehosta pienikin määrä sokeria maistuu tosi väkevälle eikä sitä haluta syödä.

Sitten tuli kesälomat, jolloin olin paussilla myös 5:2 paastosta, mutta yllätyksekseni painoni ei ole noussut näinä viikkoina yhtään, vaikka olen lakannut katsomasta oikeastaan yhtään mitä syön. Minun ajatukseni tästä on, että 5:2 paasto boostaa ruuansulatusta sen verta tehokkaasti, että nuo eri ainesosat pilkkoutuu vatsassa/suolistossa aivan eri volyymillä mitä aikaisemmin.

Sitten vielä siihen henkiseen puoleen. Kyllähän syömisen rajoittamisessa tulee väistämättä mielen lujuus eteen sekä pieni pikanälkiintyminen pistää ajattelemaan tässä tilassa olevia. Sitä ollaan nimittäin siinä tilassa tässä yltäkylläisyydessä, että ruokaa on sen verran liikaa, että pysyäkseen terveenä, sinun on näännytettävä itseäsi. Ihminen on tottunut olemaan pidemmän aikaa näännyksissä mitä tällaisessa yltäkylläisyydessä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 15.09.2013 08:59:29

Hedoninen nälkä saattaa olla paha kanto 5:2 -kaskessa. Iltalehti:

Ruokahaluumme vaikuttaa myös hedoninen nälkä, joka saattaa kumota homeostaattisen järjestelmän. Hedoninen nälkä perustuu ruuan tuomaan nautintoon. Syömistä voi olla vaikea vaikea lopettaa, vaikka maha on jo täynnä. Tämä on monelle tuttu tilanne sipsipussin äärellä.

Philadelphiassa sijaitsevan Drexelin yliopiston tutkijoiden mukaan herkkuhimo perustuu juuri hedonistiseen nälkään. Rasva, sokeri ja suola stimuloivat nautintoon liittyvää aivojen aluetta. Tämän vuoksi herkkujen syöminen tuottaa mielihyvää, emmekä voi lopettaa sitä.

Lisäksi herkuttelu kiihdyttää vatsan greliinihormonin eritystä, mikä herättää tarpeettoman ruokahalun.

Hedonisen järjestelmän arvellaan kehittyneen metsästäjien ja keräilijöiden aikaan, jolloin ruokaa oli harvoin tarjoilla, joten sitä piti pystyä syömään kerralla paljon.

Nykypäivän ihmisille hedoninen nälkä on lähinnä rasite, koska se voi aiheuttaa ylipainoa.

MAARIT NYKÄNEN
maarit.nykanen@ilmedia.fi




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 10:13:54
Hedoninen nälkä on olemassaoleva ilmiö, mutta syömisten psykiatrisointi alkoi myös samaan aikaan kuin rasvakammo ja sen kieltäminen että suuri hiilihydraattikuorma tuottamansa insuliininerityksen haittaa luonnollista nälänsäätelyä.

Sillä jos kerran ne hiilihydraatit täysjyvinä esimerkiksi ovat niin hirveän terveellisiä, niin täytyihän sitten löytää joku syy siihen, miksi suositusten mukaan syövät ihmiset lihovat vääjäämättä palloiksi.  ;D

Tämä nälän psykiatrisointi itsessään aiheuttaa myös ongelmia. En kiellä sitä, etteikö kyse olisi osalla myös tunnesyömisestä, mutta se insuliini kun aiheuttaa suurina annoksina tosiaan sen, että lähes kaikki energia menee rasvasoluihin, jolloin koko muu kroppa näkee nälkää ja sen vuoksi käskee syödä enemmän ja liikkua vähemmän.

Tähän sitten päälle viellä sokerin ja gluteenin päihdevaikutus, niin vot, soppa on valmis.

5:2 paasto voi olla jollekulle sopiva, mutta samat metaboliset edut saa siis pelkällä hiilihydraattirajoituksella, tai sitten voi paastota pätkää per päivä, eli illan viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian välille 14-16 tuntia, tai niillä joiden kroppa tykkää aamupainotteisemmasta syömisestä, voi vain lopettaa syömisen aikaisemmin ja saada sen saman tauon ennen aamiaista. Vähemmän rankkaa keholle, vähemmän rankkaa mielelle. Olen vähän äimänä siitä, miksi nyt tarjoillaan tätä rankinta 5:2 juttua, kun tuo yksi pitkä ateriaväli -tyyppinen pätkäpaasto on paljon helpompi.  :o


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 11:47:56
5:2 paasto voi olla jollekulle sopiva, mutta samat metaboliset edut saa siis pelkällä hiilihydraattirajoituksella, tai sitten voi paastota pätkää per päivä, eli illan viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian välille 14-16 tuntia, tai niillä joiden kroppa tykkää aamupainotteisemmasta syömisestä, voi vain lopettaa syömisen aikaisemmin ja saada sen saman tauon ennen aamiaista. Vähemmän rankkaa keholle, vähemmän rankkaa mielelle. Olen vähän äimänä siitä, miksi nyt tarjoillaan tätä rankinta 5:2 juttua, kun tuo yksi pitkä ateriaväli -tyyppinen pätkäpaasto on paljon helpompi.  :o

Se on useimmille houkutteleva ajatus, että muulloin voi syödä niin paljon kuin lystää, kunhan
kahtena päivänä viikossa rajoittaa syömistä?

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 12:13:26
Se on useimmille houkutteleva ajatus, että muulloin voi syödä niin paljon kuin lystää, kunhan
kahtena päivänä viikossa rajoittaa syömistä?

Ja ihan samalla tavalla siinä 14-16 tuntia päivän viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen -systeemissä voi syödä niin paljon kuin lystää.

Ja pelkällä hiilihydraattirajoituksellakin - siis ilman mitään paastoiluja - saa saman metabolisen edun ja lisäksi voi rasvapainotteisesti (proteiinipainotteisesti hankalampi, koska ylimäärä muuttuu sokeriksi) syödä  niin paljon kuin lystää. Tämä  jätkä veti 1,5 kk noin 5000 kaloria päivässä (=tuplasti laskennallisen tarpeen). Tulos: Paino nousi 1,5 kiloa, mutta vyötärönympärys PIENENI pari senttiä. Käykääpä katsomassa, on valokuvatkin projektin ajalta:
http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/

Mutta tietenkin jos uskoo kolesterolihypoteesiin ja viljakuitujen ja kokojyvän autuaaksi tekevään vaikutukseen, niin sittenhän nämä helpot keinot eivät käy.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 13:02:48
Se on useimmille houkutteleva ajatus, että muulloin voi syödä niin paljon kuin lystää, kunhan
kahtena päivänä viikossa rajoittaa syömistä?

Ja ihan samalla tavalla siinä 14-16 tuntia päivän viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen -systeemissä voi syödä niin paljon kuin lystää.

Ja pelkällä hiilihydraattirajoituksellakin - siis ilman mitään paastoiluja - saa saman metabolisen edun ja lisäksi voi rasvapainotteisesti (proteiinipainotteisesti hankalampi, koska ylimäärä muuttuu sokeriksi) syödä  niin paljon kuin lystää. Tämä  jätkä veti 1,5 kk noin 5000 kaloria päivässä (=tuplasti laskennallisen tarpeen). Tulos: Paino nousi 1,5 kiloa, mutta vyötärönympärys PIENENI pari senttiä. Käykääpä katsomassa, on valokuvatkin projektin ajalta:
http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/

Mutta tietenkin jos uskoo kolesterolihypoteesiin ja viljakuitujen ja kokojyvän autuaaksi tekevään vaikutukseen, niin sittenhän nämä helpot keinot eivät käy.

Tämä  "kundaliinijoogan" raamatun 'yoga-kuNDaly-upaniSat'in (yoga kundali upanishadin) dieettisuositus (mitaahaara: mita-aahaara = mitattu safka) taitaa sitten olla toisaalta hyvä, toisaalta paha:

susnigdha-madhura-aahaarashchaturthaa.nshavivarjitaH .. 3..
bhujyate shivasaMpriityai mitaahaaraH sa uchyate .

Tässä muuan käännös, mutta eka sana 'su-snigdha' tarkoittaa mielestäni kuitenkin 'hyvin rasvainen',
kun taas 'madhura' tarkoittaa 'makea' (madhu tarkoittaa mm. hunajaa; vrt. suomen 'mesi', 'mete-'):

 One should take a sweet and nutritious food, leaving a fourth (of his stomach) unfilled, in order to please Shiva (the patron of Yogins). This is called moderate food

snigdha   mfn. sticky , viscous or viscid , glutinous , unctuous , slippery , smooth MBh. Ka1v. Sus3r. &c. ; glossy , resplendent Ka1lid. ; oily , greasy , fat Sus3r.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 13:10:29
Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa. Melko todennäköinen syy on hiilihydraattikuorma, eritoten sokeri. Siinä ei sitten rasvakaan paljoa auta. Itse asiassa aterian koostamisessa ihan kaikille hyvä motto on: Mitä enemmän hiilihydraatteja sitä vähemmän rasvaa, mitä vähemmän hiilihydraatteja sitä enemmän rasvaa. Ne hiilarit ovat vielä pahempi juttu siis rasvan kera syötyinä.

Ne pari kertaa kun olen ollut retriitissä/kurssilla jossa on noudatettu aika tasan tarkkaan intialaisia perinteitä ja ayurvedistä meininkiä myös kokkaamisessa, on hiilihydraattikuorma ollut valtava, gluteeniviljan (=venhä) määrä myös suuri, sokerinkin  kohtalainen. Sen sijaan etukäteen varoitettiin, että karkkia voi ottaa mukaan jos haluaa omaksi evääksi, mutta jos haluaa suklaata niin vain valkoista suklaata, koska se tumma suklaa vaikuttaa vähän kuin kahvi/tee (joita myöskään ei ollut tarjolla), eli piristävästi.

Nojoo, varmaan saadaan tosi laupeaan tilaan ihminen, kun rauhoitetaan hiilihydraateilla ja eksorfiineilla. Minusta on huijausta edistää meditoinnin edellyttämää rauhallista tilaa rauhoittavilla ruuilla, eli eksorfiini-opiaateilla. Siinä on vain aste-ero teknokemialliseen rauhoittavaan lääkitykseen.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 13:23:31
Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa.

Tuo on niin vahva väite, että jokin linkki olisi ihan kiva...  ::)



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 13:38:46
Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa.

Tuo on niin vahva väite, että jokin linkki olisi ihan kiva...  ::)

Olisit voinut itsekin googlata. Minä tein niin, hakusanat cancer prevalence india

Tämä on blogi, mutta siinä viitataan WHO:n tutkimukseen:
http://nitawriter.wordpress.com/2007/04/26/india-has-one-of-the-highest-cancer-rates-in-the-world/

Paksusuolensyövän luvut matalahkot, mutta peräsuolen syövän luvut siihen nähden suhteettoman korkeat, maalaisväestö:
http://www.indianjgastro.com/IJG_pdf/jan2011/Jan_2011_2.pdf

Ehkä oli vähän liioittelua laittaa se sana 'vegetaareilla' tuohon, mutta niitä nyt vain on väestössä aika paljon verrattuna muuhun maailmaan esim. juuri uskonnollisten ruokasäännösten vuoksi ja myös köyhyyden vuoksi. Köyhimmillä on sikäli kurjaa, että ei ole varaa voihin vaan on käytettävä kasviöljyjä, joilla tiedetään olevan syöpäriskiä kohottava vaikutus omega6-rasvahappojen suuren määrän vuoksi.

Muutamia julkkis-yksittäistapauksia mausteeksi:
Steve Jobs: Pitkän linjan kasvissyöjä, kuoli haimasyöpään.
(jonka kehittymistä hedelmädieetti luultavasti  joudutti, oli nimittäin ei-aggressiivinen lajike, kuoli odotettua nopeammin...)
Simpsonsien luoja, Steve Simon: Pitkän linjan kasvissyöjä, parhaillaan kuolemassa  suolistosyöpään
Linda McCartney:  Pitkän linjan kasvissyöjä, kuoli rintasyöpään
BeeGeesin Robin Gibb: Pitkän linjan kasvissyöjä, kuoli paksunsuolen syöpään


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 14:52:51
Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa.

Tuo on niin vahva väite, että jokin linkki olisi ihan kiva...  ::)

Olisit voinut itsekin googlata. Minä tein niin, hakusanat cancer prevalence india

Tämä on blogi, mutta siinä viitataan WHO:n tutkimukseen:
http://nitawriter.wordpress.com/2007/04/26/india-has-one-of-the-highest-cancer-rates-in-the-world/

Paksusuolensyövän luvut matalahkot, mutta peräsuolen syövän luvut siihen nähden suhteettoman korkeat, maalaisväestö:
http://www.indianjgastro.com/IJG_pdf/jan2011/Jan_2011_2.pdf

Ehkä oli vähän liioittelua laittaa se sana 'vegetaareilla' tuohon,

Vähän?


::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 15:22:12
Luepa sitten seuraavaksi nämä. Tämä on blogi, mutta jokaikisessä artikkelissa on tutkimusviite/linkki ja sivustolla on oikealla palkki josta voi hakea aihepiirillä artikkeleja. Tässä linkit kahteen hakuun ja sen antamien artikkelien otsikot.

Kasvissyönti ja syöpä, 5 kpl artikkeleja:
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/search/label/Vegetarianism%20and%20Cancer

Artikkelien otsikot:
- Eating meat lowers the incidence of colon cancer by 39%
- Vegetarian diet leads to vitamin B12 deficiency and risk of disease
- Potatoes increase risk of colon cancer
- Vegetables increase risk of colon cancer
- Vegetarians have slightly higher death rates compared to non-vegetarians

Kuidut ja syöpä, 8 kpl artikkeleja, 1 kpl niistä sama kuin edellisessä haussa:
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/search/label/Fibre%20and%20Cancer

Ja otsikot:
- High-fibre wheat-bran is associated with a significant increase in colorectal cancer
- Low fat diet leads to a 150% increase in colon cancer
- High-fibre supplement (psyllium) linked to colon cancer risk
- High carbohydrate and fibre consumption is linked to an increase in endometrial cancer
- Higher carbohydrate and fibre consumption leads to increased rates of breast cancer
- High fat diets protect against breast cancer
- Fibre associated with increasing rates of colon cancer
(- Vegetables increase risk of colon cancer - tämä oli jo edellisessä haussa)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 16:57:46
Luepa sitten seuraavaksi nämä. Tämä on blogi, mutta jokaikisessä artikkelissa on tutkimusviite/linkki ja sivustolla on oikealla palkki josta voi hakea aihepiirillä artikkeleja. Tässä linkit kahteen hakuun ja sen antamien artikkelien otsikot.

Kasvissyönti ja syöpä, 5 kpl artikkeleja:
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/search/label/Vegetarianism%20and%20Cancer

(- Vegetables increase risk of colon cancer - tämä oli jo edellisessä haussa)

Jep jep, mutta tutkimusten rahoittajat olisi kiva tietää. Etteivät vain ole Big Pharman
taalojen ja eurojen sun muiden varassa nuo tutkijat suurimmalta osin...?

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 17:11:48
Duh? Miten big pharmaa hyödyttävät tulokset, jotka saavat ihmiset tilaan jossa lääkkeiden kulutus tippuu ylipäätään ja samoin elintarviketeollisuuden tuotteiden kulutus? Nämä kaikki tutkimustulokset puoltavat ruokavalioa, joka tiputtaa lääkkeiden tarvetta ja rohkaisee ihmisiä tekemään ruokansa itse käsittelemättömistä raaka-aineista. (Eräs karppaaja kertoo säästävänsä nykyään  valtiolle 6000 euroa vuodessa lääkekorvauksina kun on voinut lopettaa kaikki lääkkeensä ja eineksiä/elintarviketeollisuuden tuotteita vähähiilihydraattisesti ja runsasrasvaisesti syövät käyttävät yleensä sangen vähän.)

Mutta olisit voinut itsekin nähdä vähän vaivaa, nyt kyselet asioita, jotka olisit voinut itse tarkistaa, tässä malli:

Sen vuoksi laitoin linkin, että  kun katsot artikkelin, näet siitä itse tutkimuksen linkin. Sitten kun katsot sen tutkimuksen linkin, niin heti siinä tutkimustietojen alussa on yleensä  'affiliations' = kytkökset ja vielä 'authors notes' eli lisätietoja.

Tsekkasi ekan tutkimuskoosteen ekan artikkelin linkin - minkä olisit voinut tehdä itse - joka vei tänne:
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1620S.full

Ja siitä löytyi affiliations:
From the Cancer Epidemiology Unit, Nuffield Department of Clinical Medicine, University of Oxford, Oxford, United Kingdom.

Authors notes:in alta löytyi tämä:
 Supported by Cancer Research UK, Medical Research Council.

Mutta varmaan joo tämä on maataloustuottajien suuri salaliitto, jossa vääristelemällä tutkimustuloksia pyritään saamaan ihmiset ostamaan niitä tuoreita raaka-aineita, kun niissähän kate on yleensä tuottajalle kaikkein pienin... vai...??  ;D :D :idiot2:

Ole kiltti ja käy katsomassa linkkien taakse ennen kuin avaudut arvauksilla ja opettele myös itse googlaamaan.

Kukaan ei tee paljoakaan rahaa sillä, että ihminen lakkaa syömästä teollisesti tuotettuja elintarvikkeita ja voi jättää suuren osan tai kaikki lääkkeensä pois. Tällaiset tutkimustulokset nimenomaan haittaavat big pharmaa ja elintarviketeollisuutta. (Sen vuoksi niitä tehdään vähemmän kuin päinvastaisiksi tuloksiksi kikkailtuja, kun ei ole niitä rahakkaita rahoittajia.)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 16.09.2013 17:23:32
Ole kiltti ja käy katsomassa linkkien taakse ennen kuin avaudut arvauksilla ja opettele myös itse googlaamaan.


Olen lievän näkövamman takia hidas lukija. Sinua kun hieman provosoi, saa tiivistetyssä
muodossa yleensä aika luotettavan tuntuista tietoa...

 ;)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 16.09.2013 17:25:12
Jaahas, mutta tuon myöntäminen tarkoittaa, että jatkossa en vaivaudu vastaamaan ollenkaan sillä nopeudella/taajuudella kuin ennen, vaan ryhdyn tylysti kertomaan kaiken tarvitsemasi löytyvän antamieni linkkien takaa.

En ole oloneuvos, vaan olisi muutakin tekemistä kuin paapoa sinua.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 17.09.2013 08:16:07
Jaahas, mutta tuon myöntäminen tarkoittaa, että jatkossa en vaivaudu vastaamaan ollenkaan sillä nopeudella/taajuudella kuin ennen, vaan ryhdyn tylysti kertomaan kaiken tarvitsemasi löytyvän antamieni linkkien takaa.

En ole oloneuvos, vaan olisi muutakin tekemistä kuin paapoa sinua.

En todellakaan kaipaa mitään paapomista.

Asian ydin on se, että jos esität kategorisen väitteen etkä mainitse lähdettä, minkä
ei luulisi olevan kovin  hankalaa, tulee vaikutelma, että sinua nolottaa käyttämäsi lähde.

Eli onko se tyypillisesti esim. jonkun kotirouvan pitämä blogi?

 ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 17.09.2013 08:25:04
Valkosipuli poistaa tulehdusnesteitä ja taudinaiheuttajia. Kyllä. Siitä tulee hyvä "humala".
Vuosia sitten, kun olin löytänyt Arvo Ylpön elämäneliksiirin, jossa oli eräänä ainesosana valkosipulia - muut ovat hunaja sekä sitruuna- tarjosin tällaista laimennettua "paukkua" eli kerta-annoksena "ei haittoja aiheuttavan" määrän tuota eliksiiriä eräälle tuttavalleni, joka oli aika lailla humalahakuinen.

Mistähän löytäisi reseptin?   ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 17.09.2013 09:49:39
Asian ydin on se, että jos esität kategorisen väitteen etkä mainitse lähdettä, minkä
ei luulisi olevan kovin  hankalaa, tulee vaikutelma, että sinua nolottaa käyttämäsi lähde.

Asian ydin on se, että tässä ketjussa esittelin tuon blogin blogina, jonka kirjoittaja liittää jokaikiseen kirjoitukseensa tutkimuslinkin. Eli linkn jota klikkaamalla pääsee siihen alkuperäiseen tutkimustiivistelmään. Sen viestin jälkeen sinun olisi jo pitänyt ymmärtää, että kaikki tuon sivuston artikkelit on varustettu linkkilähteellä, jota olisit voinut käydä itse klikkaamassa, jos olisit vaivautunut ollenkaan edes käydä katsomassa kyseisen linkin taakse.

Mielenkiintoinen asia ovat nimenomaan ne jokaikisen artikkelin tutkimuslinkit, jotka ovat siellä klikattavissa - eli ainutkaan ko. artikkeleista ei ole siellä ilman lähdettä! Juuri tästä syystä en ole edes vilkaissut kuka sitä blogia kirjoittaa, tai niitä reseptejä artikkeleissa kuin pinnallisesti kun se kiinnostava asia ovat ne linkit itse tutkimuksiin.

Eli näemmä et lue edes minun tekstejäni tässä ketjussa kunnolla, saati sitten että vaivautuisit menemään linkin taakse. Eikö yhtään hävetä väittää perättömiä minun teksteistäni vain koska et viitsinyt lukea?  ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 17.09.2013 10:03:12
Asian ydin on se, että jos esität kategorisen väitteen etkä mainitse lähdettä, minkä
ei luulisi olevan kovin  hankalaa, tulee vaikutelma, että sinua nolottaa käyttämäsi lähde.

Asian ydin on se, että tässä ketjussa esittelin tuon blogin blogina, jonka kirjoittaja liittää jokaikiseen kirjoitukseensa tutkimuslinkin. Eli linkn jota klikkaamalla pääsee siihen alkuperäiseen tutkimustiivistelmään. Sen viestin jälkeen sinun olisi jo pitänyt ymmärtää, että kaikki tuon sivuston artikkelit on varustettu linkkilähteellä, jota olisit voinut käydä itse klikkaamassa, jos olisit vaivautunut ollenkaan edes käydä katsomassa kyseisen linkin taakse.

Mielenkiintoinen asia ovat nimenomaan ne jokaikisen artikkelin tutkimuslinkit, jotka ovat siellä klikattavissa - eli ainutkaan ko. artikkeleista ei ole siellä ilman lähdettä! Juuri tästä syystä en ole edes vilkaissut kuka sitä blogia kirjoittaa, tai niitä reseptejä artikkeleissa kuin pinnallisesti kun se kiinnostava asia ovat ne linkit itse tutkimuksiin.

Eli näemmä et lue edes minun tekstejäni tässä ketjussa kunnolla, saati sitten että vaivautuisit menemään linkin taakse. Josta jokaikisestä artikkelista löytyy linkki itse tutkimukseen, eikä niissä ole mitään hävettävää.  ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 17.09.2013 10:03:25
Asian ydin on se, että jos esität kategorisen väitteen etkä mainitse lähdettä, minkä
ei luulisi olevan kovin  hankalaa, tulee vaikutelma, että sinua nolottaa käyttämäsi lähde.

Asian ydin on se, että tässä ketjussa esittelin tuon blogin blogina, jonka kirjoittaja liittää jokaikiseen kirjoitukseensa tutkimuslinkin. Eli linkn jota klikkaamalla pääsee siihen alkuperäiseen tutkimustiivistelmään. Sen viestin jälkeen sinun olisi jo pitänyt ymmärtää, että kaikki tuon sivuston artikkelit on varustettu linkkilähteellä, jota olisit voinut käydä itse klikkaamassa, jos olisit vaivautunut ollenkaan edes käydä katsomassa kyseisen linkin taakse.

Mielenkiintoinen asia ovat nimenomaan ne jokaikisen artikkelin tutkimuslinkit, jotka ovat siellä klikattavissa - eli ainutkaan ko. artikkeleista ei ole siellä ilman lähdettä! Juuri tästä syystä en ole edes vilkaissut kuka sitä blogia kirjoittaa, tai niitä reseptejä artikkeleissa kuin pinnallisesti kun se kiinnostava asia ovat ne linkit itse tutkimuksiin.

Eli näemmä et lue edes minun tekstejäni tässä ketjussa kunnolla, saati sitten että vaivautuisit menemään linkin taakse. Eikö yhtään hävetä väittää perättömiä minun teksteistäni vain koska et viitsinyt lukea?  ;D

Tässä alkuperäinen väitteesi johon reagoin:

Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa. Melko todennäköinen syy on hiilihydraattikuorma, eritoten sokeri. Siinä ei sitten rasvakaan paljoa auta. Itse asiassa aterian koostamisessa ihan kaikille hyvä motto on: Mitä enemmän hiilihydraatteja sitä vähemmän rasvaa, mitä vähemmän hiilihydraatteja sitä enemmän rasvaa. Ne hiilarit ovat vielä pahempi juttu siis rasvan kera syötyinä.

Kerropas nyt sedälle, missä tuossa kappaleessa on se linkki!   :o
Voi olla, että se oli jossain aikaisemmassa viestissä...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Suomityttö - 17.09.2013 10:08:36


Kaksi eri muunnelmaa Arvo Ylpön tehojuomasta (voimajuoma)

Arvo Ylpön tehojuoma
3 kananmunaa
3 sitruunaa
2,5 desiä konjakkia
250 grammaa hunajaa

Vatkaa kananmunat kevyesti ja lisää joukkoon kolmen sitruunan mehu. Pidä juomaa jääkaapissa kolme päivää. Siivilöi juoma ja lisää sekaan konjakki. Mausta juoma hunajalla ennen nauttimista.

Arvo Ylpön tehojuoma (alkoholiton)
4 litraa vettä
24 valkosipulin kynttä
5 mehustettua sitruunaa
250g hunajaa

Kiehauta vesi, jäähdytä sitä hieman ja sulata siihen hunajaa. Lisää puristetut valkosipulinkynnet ja sitruunamehu. Pidä jääkaapissa seuraavaan päivään. Siivilöi juoma ja nauti.



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 17.09.2013 10:25:46

Tässä alkuperäinen väitteesi johon reagoin:

Intialaisilla kasvissyöjillä ovat muuten syöpäluvut ihan maailman huippuluokkaa. Melko todennäköinen syy on hiilihydraattikuorma, eritoten sokeri. Siinä ei sitten rasvakaan paljoa auta. Itse asiassa aterian koostamisessa ihan kaikille hyvä motto on: Mitä enemmän hiilihydraatteja sitä vähemmän rasvaa, mitä vähemmän hiilihydraatteja sitä enemmän rasvaa. Ne hiilarit ovat vielä pahempi juttu siis rasvan kera syötyinä.

Tsotsot, nyt ollaan kyllä puhuttu jo jokunen viesti siitä, miksi et itse vaivautunut tuon blogin artikkelien tutkimuslinkkejä itse katsomaan, vaan kyselit IHAN SIIHEN NIMENOMAISEEN VIESTIIN LIITTYEN tutkimusten rahoittajista yms. Nyt sitten yrität viedä keskustelua takaisin siihen ekaan viestiin, mikä asia on jo käsitelty ja johon olet jos siihenkin linkit saanut, vaikkakaan et heti ekassa vestissä. (mutta sinut tuntien, tuskin olet viitsinyt niitäkään vilkaistakaaan...)

Viittasin nimittäin edellisessäkin viestissäni tähän sinun tekstiisi:
"Jep jep, mutta tutkimusten rahoittajat olisi kiva tietää. Etteivät vain ole Big Pharman
taalojen ja eurojen sun muiden varassa nuo tutkijat suurimmalta osin...?"

Kun nuo tiedot olisit itse voinut käydä katsomassa, mutta et viitsinyt.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 17.09.2013 10:47:06
Täysin alkoholiton laimennos tuoksahti pirtulle ja maistuikin kait, kun rouva olisi mielellään ottanut toisellekin jalalle. Kielsin sen, mutta sanoin, että tule taas huomenna lenkin jälkeen hörpsyille. Niinhän sitten tapahtuikin parin viikon ajan. Joka kerta hän kuvitteli olevansa pikku tuiskeessa.


http://www.youtube.com/watch?v=9BAEJyuReWQ

That wasn't liquor. That was cold tea!  ;D

Muoks: mahtaakohan jopa teelläkin olla tuollainen plasebo-vaikutus paastopäivinä??  ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: NikiT - 25.09.2013 18:35:32
Täällä yksi vhh-iltasyöjä myös, joka mättää oikeaa rasvaa surutta. Ja lähtee aamusella töihin vesilasillisella ja juo kermakahvin päivällä. Toiminut näin jo kuutisen vuotta.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: t.touhula - 26.09.2013 16:24:36
Otinpa huvikseni ja kokeilin koko kesän ja yhä intoo piukassa tämän 5/2 paaston kanssa. Kymmenen kiloo huvennut ja kummasti alkaa muotoutua keho nuoruuden kuosiin. Jotenkin vaan ei kaikkina päivinä maistu ruoka. Silloin pidän huoletta kevytpaastoa. Kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntynyt huimasti. Sekin auttaa kuona-aineita poistumaan. Myös lauluharrastuksen muuttuminen intensiivisemmäksi tukee laihtumista. Laulaessahan hengitys tehostuu ja happi auttaa energian poltossa kudoksissa. Siinä leimahtavat kuonatkin ohessa.

Sideman! Kyselit eliksiirin reseptiä.
 
Laitan reilunkokoiseen (n.1,5 litraiseen) lasipurkkiin (Jää tilaa lisätä raikasta vettä ainesten pureuduttua kunnolla!)

200-250gr hunajaa (mieluiten kotimaista, jotta ei allergisoi)
20-25 valkosipulin kuorittua kynttä, mieluiten murskattuina jotta ainesosat pureutuvat hyvin
sekä 2-5 sitruunan puristettu mehu - lisään kyllä myös hedelmälihan kuidut, jotta täyttää ja 'pesee' suolta kulkeissaan läpi

Laitan  -paineltuani isolla lusikalla hunajaan kuoppia, jonne muut ainekset hakeutuvat- sekoituksen lasipurkissa pureutumaan jääkaappiin vähintään 4.ksi pv.ksi. Näin sitruuna katkaisee hunajan venyvyyden ja ainesten antiseptiset ominaisuudet kohoavat ainakin potenssiin tuhat. KANSI KUNNOLLA KIINNI, jottei haju jymähdä koko kaappiin ja homeitiöt pääse purkkiin!

Sitten on aika lisätä RAIKASTA vettä 1-1,3 litraa, eli purkki täyteen. Sekoittele juoma tasaiseksi. Säilytys jääkaapissa!!!
Tätä voi nauttia max 1/2 desilitraa päivässä. Itse otan sen pienissä osissa 2-3 x / pvä. Jos VERENPAINE heittelee, on hyvä laskea annosta ja jakaa se ruokalusikallisiin sekä jatkaa juomaa raikkaalla vedellä - siis vain kerralla nautittavaan annokseen. Hoitavat ainekset eivät veden lisäyksestä mihinkään katoa. Kuumennusta en suosittele, koska siinä menetetään suurin osa vaikuttavista aineista.

Kaikki ainekset, eliksiirin pureuduttua lisättävää vettä lukuunottamatta ovat lievästi antiseptisiä. Siksi on hyvä olla kuumentamatta juomaa, tai edes lisätä keitettyä vettä siihen.
A Ylpön elämän eliksiiri torjuu flunssaa, koska juoman ainesosat estävät osaltaan flunssapöpöjä lisääntymästä voimakkaasti kehossa. Useimmiten flunssaa voi torjua jo pelkästään suolavedellä useita kertoja päivässä suunsa kurlaamalla. Suolaisessa/myös sokerittomassa ympäristössä eivät bakteerit kasva tehokkaasti, jolloin keho ehtii torjua pahemman sairastumisen ja muodostaa vasta-aineita.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 29.09.2013 11:44:08
Otinpa huvikseni ja kokeilin koko kesän ja yhä intoo piukassa tämän 5/2 paaston kanssa. Kymmenen kiloo huvennut ja kummasti alkaa muotoutua keho nuoruuden kuosiin. Jotenkin vaan ei kaikkina päivinä maistu ruoka. Silloin pidän huoletta kevytpaastoa. Kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntynyt huimasti. Sekin auttaa kuona-aineita poistumaan. Myös lauluharrastuksen muuttuminen intensiivisemmäksi tukee laihtumista. Laulaessahan hengitys tehostuu ja happi auttaa energian poltossa kudoksissa. Siinä leimahtavat kuonatkin ohessa.

Sideman! Kyselit eliksiirin reseptiä.
 

Kiitos tuosta reseptistä. Laitoin pienen koe-erän muhimaan eilen lauantaina!
En muista, kuka sen jo aiemmin toi esille. Silloin en vielä ihan syttynyt idealle...

 :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 08.10.2013 09:11:50
Tää on niin tätä! Yleensä minulla ei aamuisin ole juuri nälkää eikä varsinkaan ruokahalua.

Kun eilen päätin vihdoin kokeilla tiistaisin ja torstaisin semipaastoa, nyt tiistaina minulla
on miltei kiljuva nälkä ja suklaata tekee mieli niin maan perusteellisesti!

Jos nyt (9:14 alkaen) syön pari siivua gluteenitonta leipää ja jotain muuta pientä, päivän kalorit (alle 600 kcal)  taitavat olla miltei taputellut...

 :2funny:  :buck2:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 08.10.2013 09:28:05
Olenkos ehkä maininnutkin, että vuorokauden sisäinen pätkäpaasto on koko systeemille hitusen helpompi kuin 2/5 paasto?  ;D :2funny:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Kurpitsa - 30.10.2013 14:16:43
> Steve Jobs: Pitkän linjan kasvissyöjä, kuoli haimasyöpään.

Vai kuoliko kuitenkin siirtomaksaansa ja sitä myötä syötyihin hylkimisenestolääkkeisiin -> alentunut immuniteetti jo senkin johdosta -> syövälle helppo juttu. Maksan siirron jälkeinen kuolleisuus on aika korkea.

http://www.ochsner.org/content/misc_files/transplant_GraphsLiver.jpg

Missä kerrotaan että oli ennen syövän saantia kasvissyöjä? Nuorena oli fruitariaani jossain vaiheessa.. (hedelmien sokeri = syövän ravintoa)

Vähän yhteenvetoa Jobsista:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=pancreatic-cancer-type-jobs


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 30.10.2013 15:22:05
Wikipedian kertomus aiheesta, http://fi.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs:
Lainaus
Lokakuussa 2003 Jobsin haimasta löydettiin syöpäkasvain rutiinitarkastuksessa. Vaikka haimasyöpä johtaa usein nopeaan kuolemaan, Jobsin sairaus oli harvinaista, hoidettavaa laatua. Jos kasvain olisi poistettu leikkauksessa, ennuste paranemiseen olisi ollut lupaava. Jobs oli kuitenkin epäileväinen lääketiedettä kohtaan ja turvautui uskomushoitoihin syöpänsä hoidossa. Hän toivoi välttävänsä leikkauksen erityisruokavalion avulla, jota hän noudatti yhdeksän kuukautta. Tämä tuotti tuskaa Applen johtokunnalle, joka päätyi olemaan paljastamatta korvaamattomana pidetyn Jobsin sairautta kysyttyään neuvoa kahdelta juristilta.[43] 31. heinäkuuta 2004 Jobsin haimasyöpä kuitenkin leikattiin. Huhtikuussa 2009 hänelle tehtiin maksansiirto.[44]

Tammikuussa 2011 Jobs jäi pois Applen päivittäisistä toiminnoista terveydellisiin syihin vedoten[45]. Saman vuoden elokuussa hän irtisanoutui Applen toimitusjohtajan virasta. Virallista syytä ei kerrottu, mutta irtisanoutumisen oletettiin liittyvän sairauteen.[3] Vain kaksi kuukautta myöhemmin 6. lokakuuta Apple julkaisi tiedotteen Jobsin kuolemasta.[6] 10. lokakuuta julkaistun kuolintodistuksen mukaan hän menehtyi Kalifornian Palo Altossa jo 5. lokakuuta noin kello 15 haimasyövän etäpesäkkeiden aiheuttamaan hengityspysähdykseen.

Olennaisia asioita tuossa yllä, ensinnäkin kuolinsyy lihavoitu. Haimasyövän etäpesäkkeet. Elinsiirto toki on vihonviimeinen asia syöpäpotilaalle, koska jo hylkimisenestolääkkeet yksin lisäävät syöpäriskiä.

Ja Jobsin kasvissyönnistä, tältä sivustolta ote, http://www.drmcdougall.com/misc/2011nl/nov/jobs.htm:

Lainaus
Jobs became a vegetarian in his freshman year at Reed College in Portland, Oregon.(36) He would at times eat only fruit, and considered himself a fruitarian.(63, 68, 83) He was a lifelong strict vegan (no animal foods), except for occasional lapses.(91, 155, 260, 458, 527, 528) Jobs often became very upset when his meals were not prepared to his specifications. When a waiter at a restaurant served him a sauce with sour cream, Jobs got nasty.(185). He was observed to “spit out a mouthful of soup one day after he learned that it contained butter.”(260)

Throughout most of his life he was considered a “prickly, whip-thin vegetarian.”(243) He was described as looking “rather like a boxer, aggressive and elusively graceful, or like an elegant jungle cat ready to spring at its prey.”(297) However, most of his family, friends, and coworkers did not understand or sympathize with Jobs’ vegan diet.

Että kasvissyöntiä - tosin maitotuotteilla ja kalalla ennen sairastumista - oli siis harrastanut college-ajoilta asti. Kyseinen artikkeli esittää myös mielenkiintoisen laskelman siitä milloin JObsin syöpä alkoi - aika kauan ennen diagnoosia ilmeisesti ja tuo myös sen näkökulman, että syövän syynä saattoi olla HP:llä työskennellessä saatu raskasmetallialtistus.

Ja fruitaari on minun kirjoissani kasvissyöjä koska hedelmät kasvavat kasveissa. Jos se on kasvista peräisin se on kasvin osa, vaikka sattuisikin olemaan hedelmä.  ;D

Ketogeeninen ruokavalio saattaa olla mielenkiintoinen syövän hoidon menetelmä, sen tutkimukseen vaan ei juuri saada rahaa, koska sillä ei kukaan pysty tekemään samanlaisia valtavia voittoja kuin lääketieteen hoidoilla. JOtain kuitenkin löytyy netistäkin:
http://www.cavemandoctor.com/2013/01/01 ... or-cancer/
http://diagnosisdiet.com/ketogenic-diet ... nd-beyond/


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Kurpitsa - 30.10.2013 16:12:56
> Ja Jobsin kasvissyönnistä, tältä sivustolta ote

Ok. Tälläistäkin siellä mainittiin.

"The cause of his cancer was not due to his vegan diet. In fact, his healthy diet likely slowed the growth of his tumor, delayed the time of diagnosis, and prolonged his useful life."

"The overall consensus was, and still is, that Jobs acted selfishly, stupidly, and irresponsibly by being a vegan. But, he lived more than 30 years with cancer of the pancreas."


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 30.10.2013 16:36:43
Niin tuo sivusto on tuota mieltä, löytyy muita jotka ovat ihan toista mieltä, kuten niitä jotka ovat sitä mieltä että Jobs joudutti kuolemaansa nimenomaan sillä hedelmäruokavaliolla.

Fakta nyt kuitenkin on se, että paras keino auttaa kehossamme joka päivä alkavaa noin tuhatta syöpää (ei se paljon ole kun kropassa on kuitenkin 100 triljoonaa solua) kasvamaa oikein kunnon kasvaimiksi etäpesäkkeineen, on syöttää niille glukoosia insuliinin kera. Molemmat ovat välttämättömiä syöpäsolujen hengissä säilymiselle ja menestymiselle.

Ketogeenisellä ruokavaliolla syöpäsolut kuolevat nälkään. Mutta sitä ei paljoa tutkita, koska sillä kukaan ei voi tehdä valtavia määriä rahaa.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 01.11.2013 11:30:48

Olen nyt juuri "pätkäpaastoamassa"(? ; 8.30 pm - 12.30 pm)

On ihmisen alitajunta, tai mikä lie, aika vänkä, kun se suorastaan pitää ihmistä
pilkkanaan: kello on vasta 10.30 am, ja meitsillä kiljuva nälkä, vaikka normaalisti
en välttämättä juuri kokisi juuri mitään nälkiintymistä näin lyhyen "paaston" jälkeen...

 :tickedoff:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 01.11.2013 11:40:49
Mitä söit eilisiltana? Se vaikuttaa huomattavan paljon aamun oloon. Jos söit paljon hiilihydraatteja illalla, saattaa olla kovempi nälkä aamulla.

Toinen asiaan vaikuttava juttu taas on sitten se, että toisille sopii paremmin ottaa yhden päivän sisäinen paastojakso aamulla ja toisille taas illalla. Se kumpi sopii sinulle paremmin selviää vain kokeilemalla.

Ja vielä: jos vetelet sokeripolttoisena, eli hiilihydraatteja on päivittäin niin paljon että kroppasi ei osaa kunnolla käyttää vapaita rasvahappoja energiaksi, pätkäpaasto tuo väistämättä näläntunteita: Kun kroppa on opetettu 2-3 tunnin välein tapahtuvaan sokeritankkaukseen, se ei heti osaa käyttää omia energiavarastoja eli sitä rasvakerrosta energiakseen.

Alitajunnalla on luultavasti huomattavan vähän tekemistä asioiden kanssa, elimistön monimutkaisella hormoni- yms. toiminnalla sitäkin enemmän.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Rohana - 01.11.2013 12:14:25

Olen nyt juuri "pätkäpaastoamassa"(? ; 8.30 pm - 12.30 pm)

On ihmisen alitajunta, tai mikä lie, aika vänkä, kun se suorastaan pitää ihmistä
pilkkanaan: kello on vasta 10.30 am, ja meitsillä kiljuva nälkä, vaikka normaalisti
en välttämättä juuri kokisi juuri mitään nälkiintymistä näin lyhyen "paaston" jälkeen...

 :tickedoff:


Tarkoittaako tuo paasto sitä ettei saa juoda esim. aamukahvia, vettä kai sentään saa...?
Itselläni normaalistikin tuo rytmi on lähellä tuota, en oikeastaan klo 20 jälkeen syö ikinä mitään, aamulla vain kahvia ja päivällinen tosin jo 11.30. Ei ole paino laskenut grammaakaan näiden vuosien aikana :)
Mutta pari tuntiahan tuo on vajaa pätkäpaastosta. Eli ehkä siitä ei mitään hyötyä kuulu ollakaan.  :idiot2:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Avicii - 01.11.2013 12:33:44
Mulla toimii toi niin että jos syön hiilareita, esim iltavoikkoleipää tuossa 8-9 välillä niin aamulla mulla on jo heräämisen jälkeen jo kiljuva nälkä mutta jos syön kevyesti ennen 6 ja aamulla kahvia ja yhden hedelmän niin tuossa 12 aikaa tulee vasta nälkä. Tosin ihan puhdas paastohan se ei ole jos on kahvia ja hedelmä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 01.11.2013 12:54:53
Yleisesti paaston katkeamisen rajana pidetään noin 50 kaloria. Eli sen verran voi kaloreita vetäistä ilman että paaston katsotaan katkeavan. Pätkäpaaston hyötyjä saa kuitenkin myös ihan pelkällä hiilihydraattirajoituksella, eli tästä seuraisi että paaston kaltainen metabolinen tila pysyy parhaiten päällä, jos nekin vähät nautitut kalorit ovat vain rasvaa.

Itse vetäisen puoli desiä kuohukermaa kahviin ja vielä kymmenisen grammaa kokonaisia raakakaakaopapuja aamulla, eli kalorit menevät reteästi yli sen 50 kalorin. Makrojakauma on kuitenkin siinä tällainen: 162 kcal    3,3 g  hiilihydraattia   16,1 g rasvaa   2,2 g proteiinia.

Kalorimäärästä huolimatta katson  pätkäpaastoavani: Sellainenkin asia nimittäin tunnetaan kuin rasvapaasto...

Jos vetäisen tuohon lisänä vaikka 200 g vesimelonia, kuten tein kerran viime kesänä, tulee minulle nälkä pari tuntia aikaisemmin kuin yleensä ja ihan hirvittävän kovana. Hiilihydraateilla näyttäisi siis kokemuksen mukaan olevan enemmän merkitystä paaston katkaisussa - sitä nälän ilmaantumista pidän rasvapolttoisuuden eli paastotilan katkeamisena - kuin kalorimäärällä, sillä niinä aamuina kun ennen treeniä vedän sitä kermaa desin enkä puoli desiä, kalorimäärä on itse asiassa suurempi kuin tuo 0,5 dl kermaa + kaakaopavut+ vesimeloni aamiaisella, mutta nälkä pysyy silti poissa ihan eri teholla.

Vesimelonilisällä aamiaisen makrot ovat tällaiset:
232 kcal    17,5 g hiilihydraattia   16,3 g rasvaa   4 g proteiinia

Suurin ero on nimenomaan noissa hiilihydraateissa, se katkaiseen rasvanpolton omista varastoista, eli sen paastotilan, kaikkein tehokkaimmin.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 06.11.2013 13:42:48

Kello on nyt 12.40. Viimeksi olen syönyt eilen illalla noin puoli kymmenen aikaan.
Pari kurkkupastillia olen "nauttinut".

Olo on kuin olisi pienessä nousuhumalassa, mutta silti roppa jotenkin alkaa jo
protestoida paastoa vastaan, tai ainakin mieli??

Jospa sen alle 600 kilokaloria heittäisi hetulaan vihreää teetä tai punapuskaa kyytipoikana...

 ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Thuileann - 06.11.2013 14:15:42
Heippa,

itsekin olen aloitellut tätä paastoa ja muutaman viikon sisään yksi vararengas tässä vartalon ympärillä on vähän muka jo pienentynyt, oho! Mulla on kuitenkin viime aikana ollut kauhea stressi, ja tuntuu, että stressipaastopäivinä kroppa suorastaan vaatii sitä kalorimäärää ylemmäs että pärjää eteenpäin.

Eli kumpi tässä tilanteessa huutaa ruokaa, kroppa vai mieli? Vai molemmat? Kannattaako repsahtaa tai siirtää paastopäivää helpommalle ajalle? Kokemuksia?

Lämmin Kiitos avusta :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.11.2013 14:29:56
Thuileann:
Stressihormoni kortisoli on vinkeä epeli sillä se vaikuttaa ruokahaluun/painoon eri tavoin riippuen siitä mitä syöt sen kortisolin läsnäollessa. Jos syöt kortisoleissa ollessasi insuliinineritystä aiheuttavia ruokia (=hiilihydraatteja) nälkä lisääntyy ja oman rasvan käyttö energiaksi estyy. Jos taas syöt kortisoleissa ollessasi vähähiilihydraattisesti, niin kortisoli vähentää näläntunnetta eikä blokkaa oman rasvan käyttöä energiaksi.

Stressitilassa kannattaisi siis syödä mahdollisimman 'hyväkarpaten' vähintään, eli vahtia ainakin hiilihydraattiensa laatua niin että ottaa ne pähkinöistä, maitotuotteista ja marjoista. Sen sijaan kannattaa välttää  nopean glykeemisen indeksin tavaraa, eli sokeria, viljoja/jauhoja - ne täysjyvätkin ovat nopeita hiilihydraatteja GI yli 70 mm. täysjyvärukiissa - muunnettuja tärkkelyksiä, glukoosi-fruktoosisiirappia tms, hedelmiä myös koska ne on jalostettu luonnottoman makeiksi.

Stressi - etunenässään tuo kortisoli - ei siis lihota tai lisää nälkää automaattisesti, vaan sen vaikutus riippuu stressitilassa syödyn ruuan laadusta.

Mutta toistan taas mielipiteeni siitä, että 5/2 paasto on ihan turhaa puuhaa kun saman metabolisen edun saa joko:
a) rajoittamalla hiilihydraattimäärää ilman mitään paastoa, eikä tarvitse edes mennä ketoosiin rentokarppaus riittää
b) päivän sisäisellä paastojaksolla eli 14-16 tuntia syömättä - ja siihen saa laskea mukaan yöunen ajan, eli voi joko olla syömättä aamiaista tai sitten lopettaa syömisen aikaisin illalla, mikä kenellekin parhaiten sopii.

Mutta jos nyt välttämättä haluaa puputtaa hiilihydraatteja ja/tai rassata elimistöään kokonaisilla vähäkalorisilla päivillä, niin toimiihan toki sekin.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Thuileann - 10.11.2013 14:54:09
Hei Ekle, kiitos paljon neuvoista. Yritän pitää pahat hiilarit pois stressin aikana. Mulla on tapana lohturuokailla, mutta kuka sanoi että lohturuoka ei voi olla vaikkapa rahkapurkki jossa mansikoita :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 30.11.2013 14:51:48

Tänään on paparipäivä: vain purkki Jalostajan hernekeittoa kahdessa erässä.
Vähän aikaa sitten skruudasin ekan satsin. Nyt jo kiljuva nälkä! Ei hyvältä
näytä...

 ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 01.12.2013 11:36:58
No tottakai on nälkä:
Ravintosisältö/100 g
energia 480 kJ/115 kcal
proteiini 5,90g
hiilihydraatti 14 g
, josta sokereita 0,6 g
, josta laktoosia 0 g
rasva 4,1 g

Eihän tuo nyt mikään hiilaripommi ole, mutta on kuitenkin aika vähän rasvaa ja yli sen 5 g /hiilaria per 100 g mikä on hyvä mittapuu jos haluaa vähähiilihydraattista valmisruokaa.

Rasva pitää nälkää paremmin kuin proteiini ja erittäin paljon paremmin kuin hiilihydraatti.

Jos haluaisin välttämättä rääkätä kroppaani 5/2 paastolla (kuten olen maininnut, saman metabolisen edun saa ilman paastoa pelkällä hiilihydraattirajoituksella, tai sitten yhden päivän sisäisellä paastolla), nauttisin kaikki paastopäivän kalorit pelkkänänä voina tai kuohukermana. Se takaisi parhaan nälän poissa pysymisen.

Olen nyt ollut herreillä semmoinen kolmisen tuntia ja nauttinut vain noin puoli desiä kuohukermaa kahvissa. Ei ole vähääkään nälkä.  :)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Avicii - 01.12.2013 11:53:33
En ymmärrä tuollaista rääkkiä, en mun keho voi ollenkaan hyvin kun teen kaiken vastaan sen mitä tulee luonnostaan. Itselläni tämä on varsin helppoa, syön sitten aterian kun on rehellinen nälkä ja hemmottelen kehoani aina kun siltä tuntuu. Ja hyvin pysyn pystyssä  8)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 01.12.2013 15:15:50

Jos haluaisin välttämättä rääkätä kroppaani 5/2 paastolla (kuten olen maininnut, saman metabolisen edun saa ilman paastoa pelkällä hiilihydraattirajoituksella, tai sitten yhden päivän sisäisellä paastolla), nauttisin kaikki paastopäivän kalorit pelkkänänä voina tai kuohukermana. Se takaisi parhaan nälän poissa pysymisen.

Olen nyt ollut herreillä semmoinen kolmisen tuntia ja nauttinut vain noin puoli desiä kuohukermaa kahvissa. Ei ole vähääkään nälkä.  :)

Mutta eikös tuo 5/2 juuri yritä jossain määrin imitoida metsästäjä-keräilijäin "dieettiä"?    ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.12.2013 09:30:04
Mutta eikös tuo 5/2 juuri yritä jossain määrin imitoida metsästäjä-keräilijäin "dieettiä"?    ???

Ei.

Sen sijaan yhden vuorokauden sisäinen paasto niin, että aamupuolella ei syödä juuri mitään eli illan viimeisestä ateriasta seuraavan päivän ensimmäiseen tulee 14-16 tunninväli, se imitoi metsästäjä keräilijöiden meininkiä.

Ihan riippumatta siitä mihin aikaan syöt, erittyy ruuansulatusnesteitä parhaiten illalla klo 18 jälkeen, koska parisataa tuhatta vuotta savannilla oli iltaisin mässäjäiset siitä, mitä heimo oli päivän aikana metsästänyt ja keräillyt.

(Tutkimusviitteet näille löytyvät Heljä Suuronen-Gleibin kivikautista ruokavalioa koskevista kirjoista, jotka löytyvät kirjastosta.)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.12.2013 11:01:36
Mutta eikös tuo 5/2 juuri yritä jossain määrin imitoida metsästäjä-keräilijäin "dieettiä"?    ???

Ei.

Sen sijaan yhden vuorokauden sisäinen paasto niin, että aamupuolella ei syödä juuri mitään eli illan viimeisestä ateriasta seuraavan päivän ensimmäiseen tulee 14-16 tunninväli, se imitoi metsästäjä keräilijöiden meininkiä.

Ihan riippumatta siitä mihin aikaan syöt, erittyy ruuansulatusnesteitä parhaiten illalla klo 18 jälkeen, koska parisataa tuhatta vuotta savannilla oli iltaisin mässäjäiset siitä, mitä heimo oli päivän aikana metsästänyt ja keräillyt.

(Tutkimusviitteet näille löytyvät Heljä Suuronen-Gleibin kivikautista ruokavalioa koskevista kirjoista, jotka löytyvät kirjastosta.)

Mutta eikö ollut mahdollista, että joinakin päivinä ei ollut metsästysonnea ja jouduttiin tyytymään vain keräilemällä saatuun kamaan,
mikä vastaisi jossain määrin noita kahta niukemman ravinnon päivää??

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.12.2013 11:05:44
Joo, on se mahdollista toki, mutta kuinka todennäköisesti noin käy juuri kahtena päivänä seitsemästä?  ;D

Pointtini on lähinnä: MIksi kiusata itseään 5/2 paastolla, kun saman metabolisen edun saa
a) yhden päivän sisäisellä paastolla 14-16 tuntia yöuni mukaan lukien
b) pelkällä hiilihydraattirajoituksella ilman mitään paastoja ja kalorirajoituksia

Eipä meinaan ole sinunkaan 5/2 paastoilusi tämän palstan viestien perusteella kovin helpolta kuulostanut...

Kyllä minulla luonnostaan vaihtelee ruokahalu niin, että joskus syön enemmän ja joskus vähemmän. Pointti lähinnä: Kuuntelen sitä kroppaani.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.12.2013 12:23:08
Joo, on se mahdollista toki, mutta kuinka todennäköisesti noin käy juuri kahtena päivänä seitsemästä?  ;D

Pointtini on lähinnä: MIksi kiusata itseään 5/2 paastolla, kun saman metabolisen edun saa
a) yhden päivän sisäisellä paastolla 14-16 tuntia yöuni mukaan lukien
b) pelkällä hiilihydraattirajoituksella ilman mitään paastoja ja kalorirajoituksia

Eipä meinaan ole sinunkaan 5/2 paastoilusi tämän palstan viestien perusteella kovin helpolta kuulostanut...


Käsittääkseni kuitenkin ne, joilta se onnistuu, ovat saaneet likimain loistavia tuloksia mm. painonpudotuksen
ja metabolisen syndrooman välttämisen saralla. Seuraavan artikkelin mukaan 5/2 on erityisen sovelias munakkaille:

http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/52-fasting-diet-popular-men-2464499


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.12.2013 12:33:14
Kokoomatutkimuksessa (koottu yhteen olikossenyt 150 eri tutkimusta laihdutuksesta) on juuri todettu että VHH on kaikkein tehokkain laihdutuskeino ja samalla huomattiin, ettei kovan rasvan syönti aiheuttanut sen yhteydessä mitään terveysriskejä niille, jotka laihtuivat tai pysyivät samassa painossa.

Ja tässä parit blogikirjoitukset joissa tuosta kerrotaan englanniksi:
http://www.docsopinion.com/2013/09/23/low-carb-diet-best-for-obesity/
http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss

Sori, mutta helpompiakin keinoja on kuin 5/2.  Lisäksi VHH tuo muita terveyshyötyjä, joita ei saa jos syö 5/2 sellaista virallisesti suositeltua ruokaa. Esimerkiksi viljojen tulehdusta lisäävät ominaisuudet eivät poistu kuin lakkaamalla syömästä viljoja.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.12.2013 14:38:46
Kokoomatutkimuksessa (koottu yhteen olikossenyt 150 eri tutkimusta laihdutuksesta) on juuri todettu että VHH on kaikkein tehokkain laihdutuskeino ja samalla huomattiin, ettei kovan rasvan syönti aiheuttanut sen yhteydessä mitään terveysriskejä niille, jotka laihtuivat tai pysyivät samassa painossa.

Ja tässä parit blogikirjoitukset joissa tuosta kerrotaan englanniksi:
http://www.docsopinion.com/2013/09/23/low-carb-diet-best-for-obesity/
http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss

Sori, mutta helpompiakin keinoja on kuin 5/2.  Lisäksi VHH tuo muita terveyshyötyjä, joita ei saa jos syö 5/2 sellaista virallisesti suositeltua ruokaa. Esimerkiksi viljojen tulehdusta lisäävät ominaisuudet eivät poistu kuin lakkaamalla syömästä viljoja.

Ilmeisesti monille on psyykkisesti helpompaa se, että viitenä päivänä viikossa voi syödä ihan mitä mieli tekee,
ja silti voi kai saada kohtuu hyviä tuloksia mm. em. seikkain suhteen. Aika näyttänee, onko kyseessä taas
vain yksi muotivillitys...



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.12.2013 14:45:58
Niinpä, mikä kenellekin sopii.
Mutta kuten itse eilen huomasit, hernekeitto on huono valinta paastopäivään.  ;D

Minähän syön viljattomasti ja vähähiilihydraattisesti eläinrasvalla runsaasti läträten ihan muista kuin painosyistä (iho, nivelet jne.), mutta kyllä minusta on kaikkein helpointa se että olen vaihtanut ruokavalioon jota voin syödä koko loppuikäni ja syödä juuri tasan sitä mitä tekee mieli, silloin kun tekee mieli ja niin paljon kuin tekee mieli.  ;)

En joudu siis rajoittamaan mitään muuta kuin viljojen, sokerin ja paskaeinesten syömistä ja niitä en haluaisi muutenkaan syödä.  ;D
Käytännössä en siis joudu rajoittamaan yhtään mitään tippaakaan.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 02.12.2013 15:05:15
Niinpä, mikä kenellekin sopii.


Jep! Tärkeintä lienee kai se, että globaalia läskiytymistä saadaan hillittyä konstilla jos toisellakin!   :D

(edith) Onhan se aika groteskia, että jossain päin maailmaa ihmisiä kuolee nälkään kuin kärpäsiä
ja toisaalla dopamiinikoukkuun(?) jääneet syövät itsensä sellaisiksi läskivuoriksi, etteivät mahdu enää
ovestaan ulos ihmisten ilmoille!?

 :buck2:


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 02.12.2013 15:32:46
Totta tuo groteskius, mutta kaikkein groteskeimpia ovat ne tärkeimmät syyt:

- kehitysmaissa menee kaikkein eniten ruokaa roskiin huonojen kuljetusyhteyksien ja varastoinnin vuoksi
- kehitysmaissa nähdään nälkää elintarvikefutuureilla keinottelun, länsimaiden maataloustukien yms. vuoksi

Ja:

- hyvinvoivissa maissa palloksi lihoavat ihmiset isolta osin ei minkään koukun vuoksi, vaan sen vuoksi että syövät ihan juuri tasan niinkuin suositellaan: Vähärasvaista ja korkeahiilihydraattista ruokaa, joka sotkee insuliiniaineenvaihdunnan ja muunkin hormonitoiminnan.
- Suosituksiin vaikuttavat puolestaan elintarvike- ja lääketeollisuuden lobbaajat.

Kaikkein groteskeinta on se, että suositusten mukaan syöneitä ja lihonneita syytetään siitä, että syövät salaa, valehtelevat syömisensä ja ihan parhaana että syövät itse sitä huomaamattaan öisin unissaan.  :o Ihan aikuisten oikeesti, noinkin ovat lääkärit väittäneet, koska mikä vaan järjetönkin selitys kelpaa osalle porukasta paremmin kuin se, että suosituksissa on vikaa.

Samoilla makrosuhteilla mitä suositellaan meille ihmisille, lihotetaan sikoja kun halutaan erityisen rasvaista sianlihaa...


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 06.01.2014 12:33:02
Olen nyt puolitosissani yrittämässä "viiskakkosta" (ti ja to). Olisikohan raejuusto kuohukermalla
hyvä eines kakkospäiville?

 ::)

Aamulla viiden aikaan kun heräsin tekemään Transsendenttisen Meditaation(R) sid(d)hiohjelmaa (ml. joogalento), tuntui
lähes mahdottomalta kyetä olemaan skruudaamatta yli puolenpäivän kun nälkä
kurni jo suolistossa. Nyt (kello 11.32 mennessä) en ole syönyt muuta kuin kurkkupastillin,
ja juonut lasillisen porevitamiinijuomaa, eikä ole oikeastaan juuri lainkaan nälkä...

Noinkohan tuo "näläntorjumis-suutra" (sañjama kaNTha-kuupaan* eli kaulan kuoppaan) toimii kuin toimiikin?

(ed) Pätkä Bhoja-devan (1000-luvulta) kommentista:

There is place like a pit below the tongue in the throat (which is called) the well of the throat; a contact
of the vital airs [praaNat sun muut? -- sidis] with this well causes the manifestation  of hunger,
thirst, etc...

 (kaNThe gale kUpaH kaNThakUpaH . jihvAmUle
jihvAtantoradhastAt kUpa iva kUpo gartAkArapradeshaH prANAderyatsamparkAt
kShutpipAsAdayaH prAdurbhavanti ....)


http://en.wikipedia.org/wiki/Bhoja

rAjamArtANda (pata~Njali yoga sUtra bhAshya): Major commentary on the Yoga Sutras of Patanjali, wherein the Raja clearly explains various forms of meditations such as savitarka, savichAra, sAnanda and sAsmita, which are critical for understanding the nature of cognition from the view point of yoga.

 :)

* kaNTha-kuupe (saMyamaat -- sidis) kSut (nälkä) -pipaasaa (jano) -ni_vRttiH.

Tässä "kiinnostuneille" kaikki suutrat alkukiälellä:

atha yogAnushAsanam.h .. 1..
yogashchittavR^ittinirodhaH .. 2..
tadA draShTuH svarUpe.avasthAnam.h .. 3..
vR^ittisArUpyamitaratra .. 4..
vR^ittayaH pa~nchatayyaH kliShTA.akliShTAH .. 5..
pramANaviparyayavikalpanidrAsmR^itayaH .. 6..
pratyakShAnumAnAgamAH pramANAni .. 7..
viparyayo mithyAj~nAnamatadrUpapratiShTham.h .. 8..
shabdaj~nAnAnupAtI vastushUnyo vikalpaH .. 9..
abhAvapratyayAlambanA vR^ittirnidrA .. 10..
anubhUtaviShayAsampramoShaH smR^itiH .. 11..
abhyAsavairAgyAbhyA.n tannirodhaH .. 12..
tatra sthitau yatno.abhyAsaH .. 13..
sa tu dIrghakAlanairantaryasatkArAsevito dR^iDhabhUmiH .. 14..
dR^iShTAnushravikaviShayavitR^iShNasya vashIkArasa.nj~nA vairAgyam.h .. 15..
tatpara.n puruShakhyAterguNavaitR^iShNyam.h .. 16..
vitarkavichArAnandAsmitArUpAnugamAt.h sampraj~nAtaH .. 17..
virAmapratyayAbhyAsapUrvaH sa.nskArasheSho.anyaH .. 18..
bhavapratyayo videhaprakR^itilayAnAm.h .. 19..
shraddhAvIryasmR^itisamAdhipraj~nApUrvaka itareShAm.h .. 20..
tIvrasa.nvegAnAmAsannaH .. 21..
mR^idumadhyAdhimAtratvAt.h tato.api visheShaH .. 22..
IshvarapraNidhAnAdvA .. 23..
kleshakarmavipAkAshayairaparAmR^iShTaH puruShavisheSha IshvaraH .. 24..
tatra niratishaya.n sArvaj~nabIjam.h .. 25..
sa pUrveShAmapi guruH kAlenAnavachChedAt.h .. 26..
tasya vAchakaH praNavaH .. 27..
tajjapastadarthabhAvanam.h .. 28..
tataH pratyakchetanAdhigamo.apyantarAyAbhAvashcha .. 29..
vyAdhistyAnasa.nshayapramAdAlasyAvirati\-
bhrAntidarshanAlabdhabhUmikatvAnavasthitatvAni
chittavikShepAste.antarAyAH .. 30..
duHkhadaurmanasyA~NgamejayatvashvAsaprashvAsA vikShepasahabhuvaH .. 31..
tatpratiShedhArthamekatattvAbhyAsaH .. 32..
maitrIkaruNAmuditopekShANA.n sukhaduHkhapuNyApuNyaviShayANA.n
bhAvanAtashchittaprasAdanam.h .. 33..
prachChardanavidhAraNAbhyA.n vA prANasya .. 34..
viShayavatI vA pravR^ittirutpannA manasaH sthitinibandhinI .. 35..
vishokA vA jyotiShmatI .. 36..
vItarAgaviShaya.n vA chittam.h .. 37..
svapnanidrAj~nAnAlambana.n vA .. 38..
yathAbhimatadhyAnAdvA .. 39..
paramANu paramamahattvAnto.asya vashIkAraH .. 40..
kShINavR^itterabhijAtasyeva maNergrahItR^igrahaNagrAhyeShu
tatsthatada~njanatA samApattiH .. 41..
tatra shabdArthaj~nAnavikalpaiH sa.nkIrNA savitarkA samApattiH .. 42..
smR^itiparishuddhau svarUpashUnyevArthamAtranirbhAsA nirvitarkA .. 43..
etayaiva savichArA nirvichArA cha sUkShmaviShayA vyAkhyAtA .. 44..
sUkShmaviShayatva.n chAli~NgaparyavasAnam.h .. 45..
tA eva sabIjaH samAdhiH .. 46..
nirvichAravaishAradye.adhyAtmaprasAdaH .. 47..
R^itambharA tatra praj~nA .. 48..
shrutAnumAnapraj~nAbhyAmanyaviShayA visheShArthatvAt.h .. 49..
tajjaH sa.nskAro.anyasa.nskArapratibandhI .. 50..
tasyApi nirodhe sarvanirodhAnnirbIjaH samAdhiH .. 51..
.. iti pata~njali\-virachite yoga\-sUtre prathamaH samAdhi\-pAdaH ..
\medskip\hrule\medskip
.. dvitIyo.adhyAyaH ..
.. sAdhana\-pAdaH ..
tapaHsvAdhyAyeshvarapraNidhAnAni kriyAyogaH .. 1..
samAdhibhAvanArthaH kleshatanUkaraNArthashcha .. 2..
avidyAsmitArAgadveShAbhiniveshAH kleshAH .. 3..
avidyA kShetramuttareShA.n prasuptatanuvichChinnodArANAm.h .. 4..
anityAshuchiduHkhAnAtmasu nityashuchisukhAtmakhyAtiravidyA .. 5..
dR^igdarshanashaktyorekAtmatevAsmitA .. 6..
sukhAnushayI rAgaH .. 7..
duHkhAnushayI dveShaH .. 8..
svarasavAhI viduSho.api tathArUDho.abhiniveshaH .. 9..
te pratiprasavaheyAH sUkShmAH .. 10..
dhyAnaheyAstadvR^ittayaH .. 11..
kleshamUlaH karmAshayo dR^iShTAdR^iShTajanmavedanIyaH .. 12..
sati mUle tadvipAko jAtyAyurbhogAH .. 13..
te hlAdaparitApaphalAH puNyApuNyahetutvAt.h .. 14..
pariNAmatApasa.nskAraduHkhairguNavR^ittivirodhAchcha
               duHkhameva sarva.n vivekinaH .. 15..
heya.n duHkhamanAgatam.h .. 16..
draShTR^idR^ishyayoH sa.nyogo heyahetuH .. 17..
prakAshakriyAsthitishIla.n bhUtendriyAtmaka.n
bhogApavargArtha.n dR^ishyam.h .. 18..
visheShAvisheShali~NgamAtrAli~NgAni guNaparvANi .. 19..
draShTA dR^ishimAtraH shuddho.api pratyayAnupashyaH .. 20..
tadartha eva dR^ishyasyAtmA .. 21..
kR^itArtha.n prati naShTamapyanaShTa.n tadanyasAdhAraNatvAt.h .. 22..
svasvAmishaktyoH svarUpopalabdhihetuH sa.nyogaH .. 23..
tasya heturavidyA .. 24..
tadabhAvAt.h sa.nyogAbhAvo hAna.n tad.hdR^isheH kaivalyam.h .. 25..
vivekakhyAtiraviplavA hAnopAyaH .. 26..
tasya saptadhA prAntabhUmiH praj~nA .. 27..
yogA~NgAnuShThAnAdashuddhikShaye j~nAnadIptirA vivekakhyAteH .. 28..
yamaniyamAsanaprANAyAmapratyAhAradhAraNAdhyAnasamAdhayo.aShTAva~NgAni .. 29..
ahi.nsAsatyAsteyabrahmacharyAparigrahA yamAH .. 30..
jAtideshakAlasamayAnavachChinnAH sArvabhaumA mahAvratam.h .. 31..
shauchasa.ntoShatapaHsvAdhyAyeshvarapraNidhAnAni niyamAH .. 32..
vitarkabAdhane pratipakShabhAvanam.h .. 33..
vitarkA hi.nsAdayaH kR^itakAritAnumoditA lobhakrodhamohapUrvakA
mR^idumadhyAdhimAtrA duHkhAj~nAnAnantaphalA iti pratipakShabhAvanam.h .. 34..
ahi.nsApratiShThAyA.n tatsannidhau vairatyAgaH .. 35..
satyapratiShThAyA.n kriyAphalAshrayatvam.h .. 36..
asteyapratiShThAyA.n sarvaratnopasthAnam.h .. 37..
brahmacharyapratiShThAyA.n vIryalAbhaH .. 38..
aparigrahasthairye janmakatha.ntAsambodhaH .. 39..
shauchAt.h svA~NgajugupsA parairasa.nsargaH .. 40..
sattvashuddhisaumanasyaikAgr.hyendriyajayAtmadarshana\-yogyatvAni cha .. 41..
sa.ntoShAdanuttamasukhalAbhaH .. 42..
kAyendriyasiddhirashuddhikShayAt.h tapasaH .. 43..
svAdhyAyAd.h iShTadevatAsamprayogaH .. 44..
samAdhisiddhirIshvarapraNidhAnAt.h .. 45..
sthirasukham.h Asanam.h .. 46..
prayatnashaithilyAnantasamApattibhyAm.h .. 47..
tato dvandvAnabhighAtaH .. 48..
tasminsati shvAsaprashvAsayorgativichChedaH prANAyAmaH .. 49..
sa tu bAhyAbhyantarastambhavR^ittirdeshakAlasa.nkhyAbhiH
               paridR^iShTo dIrghasUkShmaH .. 50..
bAhyAbhyantaraviShayAkShepI chaturthaH .. 51..
tataH kShIyate prakAshAvaraNam.h .. 52..
dhAraNAsu cha yogyatA manasaH .. 53..
svaviShayAsamprayoge chittasvarUpAnukAra ivendriyANA.n pratyAhAraH .. 54..
tataH paramA vashyatendriyANAm.h .. 55..
.. iti pata~njali\-virachite yoga\-sUtre dvitIyaH sAdhana\-pAdaH ..
\medskip\hrule\medskip
.. tR^itIyo.adhyAyaH ..
.. vibhUti\-pAdaH ..
deshabandhashchittasya dhAraNA .. 1..
tatra pratyayaikatAnatA dhyAnam.h .. 2..
tadevArthamAtranirbhAsa.n svarUpashUnyamiva samAdhiH .. 3..
trayamekatra sa.nyamaH .. 4..
tajjayAtpraj~nAlokaH .. 5..
tasya bhUmiShu viniyogaH .. 6..
trayamantara~Nga.n pUrvebhyaH .. 7..
tadapi bahira~Nga.n nirbIjasya .. 8..
vyutthAnanirodhasa.nskArayorabhibhavaprAdurbhAvau
nirodhakShaNachittAnvayo nirodhapariNAmaH .. 9..
tasya prashAntavAhitA sa.nskArAt.h .. 10..
sarvArthataikAgratayoH kShayodayau chittasya samAdhipariNAmaH .. 11..
tataH punaH shAntoditau tulyapratyayau chittasyaikAgratApariNAmaH .. 12..
etena bhUtendriyeShu dharmalakShaNAvasthApariNAmA vyAkhyAtAH .. 13..
shAntoditAvyapadeshyadharmAnupAtI dharmI .. 14..
kramAnyatva.n pariNAmAnyatve hetuH .. 15..
pariNAmatrayasa.nyamAd.h atItAnAgataj~nAnam.h .. 16..
shabdArthapratyayAnAmitaretarAdhyAsAt.h
sa~NkarastatpravibhAgasa.nyamAtsarvabhUtarutaj~nAnam.h .. 17..
sa.nskArasAkShAtkaraNAtpUrvajAtij~nAnam.h .. 18..
pratyayasya parachittaj~nAnam.h .. 19..
na cha tatsAlambana.n tasyAviShayIbhUtatvAt.h .. 20..
kAyarUpasa.nyamAttadgrAhyashaktistambhe
chakShuHprakAshAsamprayoge.antardhAnam.h .. 21..
sopakrama.n nirupakrama.n cha karma
           tatsa.nyamAdaparAntaj~nAnamariShTebhyo vA .. 22..
maitryAdiShu balAni .. 23..
baleShu hastibalAdIni .. 24..
pravR^ittyAlokanyAsAtsUkShmavyavahitaviprakR^iShTaj~nAnam.h .. 25..
bhuvanaj~nAna.n sUrye sa.nyamAt.h .. 26..
chandre tArAvyUhaj~nAnam.h .. 27..
dhruve tadgatij~nAnam.h .. 28..
nAbhichakre kAyavyUhaj~nAnam.h .. 29..
kaNThakUpe kShutpipAsAnivR^ittiH .. 30..
kUrmanADyA.n sthairyam.h .. 31..
mUrdhajyotiShi siddhadarshanam.h .. 32..
prAtibhAdvA sarvam.h .. 33..
hR^idaye chittasa.nvit.h .. 34..
sattvapuruShayoratyantAsa.nkIrNayoH pratyayAvisheSho bhogaH
parArthatvAtsvArthasa.nyamAtpuruShaj~nAnam.h .. 35..
tataH prAtibhashrAvaNavedanAdarshAsvAdavArtA jAyante .. 36..
te samAdhAvupasargA vyutthAne siddhayaH .. 37..
bandhakAraNashaithilyAtprachArasa.nvedanAchcha
              chittasya parasharIrAveshaH .. 38..
udAnajayAjjalapa~NkakaNTakAdiShvasa~Nga utkrAntishcha .. 39..
samAnajayAjjvalanam.h .. 40..
shrotrAkAshayoH sambandhasa.nyamAddivya.n shrotram.h .. 41..
kAyAkAshayoH sambandhasa.nyamAllaghutUla\-
                 samApatteshchAkAshagamanam.h .. 42..
bahirakalpitA vR^ittirmahAvidehA tataH prakAshAvaraNakShayaH .. 43..
sthUlasvarUpasUkShmAnvayArthavattvasa.nyamAd.hbhUtajayaH .. 44..
tato.aNimAdiprAdurbhAvaH kAyasampattaddharmAnabhighAtashcha .. 45..
rUpalAvaNyabalavajrasa.nhananatvAni kAyasampat.h .. 46..
grahaNasvarUpAsmitAnvayArthavattvasa.nyamAdindriyajayaH .. 47..
tato manojavitva.n vikaraNabhAvaH pradhAnajayashcha .. 48..
sattvapuruShAnyatAkhyAtimAtrasya sarvabhAvAdhiShThAtR^itva.n
sarvaj~nAtR^itva.n cha .. 49..
tadvairAgyAdapi doShabIjakShaye kaivalyam.h .. 50..
sthAnyupanimantraNe sa~NgasmayAkaraNa.n punaraniShTaprasa~NgAt.h .. 51..
kShaNatatkramayoH sa.nyamAdvivekaja.n j~nAnam.h .. 52..
jAtilakShaNadeshairanyatAnavachChedAt.h tulyayostataH pratipattiH .. 53..
tAraka.n sarvaviShaya.n sarvathAviShayam.h akrama.n
               cheti vivekaja.n j~nAnam.h .. 54..
sattvapuruShayoH shuddhisAmye kaivalyamiti .. 55..
.. iti pata~njali\-virachite yoga\-sUtre tR^itIyo vibhUti\-pAdaH ..
\medskip\hrule\medskip
.. chaturtho.adhyAyaH ..
.. kaivalya\-pAdaH ..
janmauShadhimantratapaHsamAdhijAH siddhayaH .. 1..
jAtyantarapariNAmaH prakR^ityApUrAt.h .. 2..
nimittamaprayojaka.n prakR^itInA.n varaNabhedastu
                  tataH kShetrikavat.h .. 3..
nirmANachittAnyasmitAmAtrAt.h .. 4..
pravR^ittibhede prayojaka.n chittamekamanekeShAm.h .. 5..
tatra dhyAnajamanAshayam.h .. 6..
karmAshuklAkR^iShNa.n yoginastrividhamitareShAm.h .. 7..
tatastadvipAkAnuguNAnAmevAbhivyaktirvAsanAnAm.h .. 8..
jAtideshakAlavyavahitAnAmapyAnantarya.n
               smR^itisa.nskArayorekarUpatvAt.h .. 9..
tAsAmanAditva.n chAshiSho nityatvAt.h .. 10..
hetuphalAshrayAlambanaiH sa.ngR^ihItatvAdeShAmabhAve tadabhAvaH .. 11..
atItAnAgata.n svarUpato.astyadhvabhedAddharmANAm.h .. 12..
te vyaktasUkShmA guNAtmAnaH .. 13..
pariNAmaikatvAdvastutattvam.h .. 14..
vastusAmye chittabhedAttayorvibhaktaH panthAH .. 15..
na chaikachittatantra.n vastu tadapramANaka.n tadA ki.n syAt.h .. 16..
taduparAgApekShitvAchchittasya vastu j~nAtAj~nAtam.h .. 17..
sadA j~nAtAshchittavR^ittayastatprabhoH puruShasyApariNAmitvAt.h .. 18..
na tatsvAbhAsa.n dR^ishyatvAt.h .. 19..
ekasamaye chobhayAnavadhAraNam.h .. 20..
chittAntaradR^ishye buddhibuddheratiprasa~NgaH smR^itisa~Nkarashcha .. 21..
chiterapratisa.nkramAyAstadAkArApattau svabuddhisa.nvedanam.h .. 22..
draShTR^idR^ishyoparakta.n chitta.n sarvArtham.h .. 23..
tadasa.nkhyeyavAsanAbhishchitramapi parArtha.n sa.nhatyakAritvAt.h .. 24..
visheShadarshina AtmabhAvabhAvanAvinivR^ittiH .. 25..
tadA vivekanimna.n kaivalyaprAgbhAra.n chittam.h .. 26..
tachChidreShu pratyayAntarANi sa.nskArebhyaH .. 27..
hAnameShA.n kleshavaduktam.h .. 28..
prasa.nkhyAne.apyakusIdasya sarvathA
                  vivekakhyAterdharmameghaH samAdhiH .. 29..
tataH kleshakarmanivR^ittiH .. 30..
tadA sarvAvaraNamalApetasya j~nAnasyAnantyAjj~neyamalpam.h .. 31..
tataH kR^itArthAnA.n pariNAmakramasamAptirguNAnAm.h .. 32..
kShaNapratiyogI pariNAmAparAntanirgrAhyaH kramaH .. 33..
puruShArthashUnyAnA.n guNAnA.n pratiprasavaH kaivalya.n
svarUpapratiShThA vA chitishaktiriti .. 34..
.. iti pata~njali\-virachite yoga\-sUtre chaturthaH kaivalya\-pAdaH ..
.. iti shrI pAta~njala\-yoga\-sUtrANi ..




Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 06.02.2014 16:35:38
Itse vetäisen puoli desiä kuohukermaa kahviin ja vielä kymmenisen grammaa kokonaisia raakakaakaopapuja aamulla, eli kalorit menevät reteästi yli sen 50 kalorin. Makrojakauma on kuitenkin siinä tällainen: 162 kcal    3,3 g  hiilihydraattia   16,1 g rasvaa   2,2 g proteiinia.

Kalorimäärästä huolimatta katson  pätkäpaastoavani: Sellainenkin asia nimittäin tunnetaan kuin rasvapaasto...

Jos vetäisen tuohon lisänä vaikka 200 g vesimelonia, kuten tein kerran viime kesänä, tulee minulle nälkä pari tuntia aikaisemmin kuin yleensä ja ihan hirvittävän kovana.

Hirvittävän kovana!? Sitten olet aajurveedaluokituksessa mitä ilmeisimmin vahvasti pittatyyppi!
Se kyllä ilmenee jotenkin sinun kirjoitustyylistäsikin, luulisin. (Kehotyypit ovat myös "menttaalisia" tyyppejä...)

Mites tuo kahvi muuten? Ilmeisesti se on kofeiinnillista. Kofeiini ei liene ollut osa ihmisen ruokavaliota merkittävässä
määrin kuin korkeintaan 2000 vuotta, jos sitäkään. Mikäli noin on asian laita (kahvisi on kofea), oletko koskaan
kokeillut dekofea?

 ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 06.02.2014 16:50:57
Hyvin tunnistettu, Sideman, olen pitta-vata.   ;D Mutta en usko että näläntunteen voimakkuudella on doshien kanssa tekemistä nimittäin:

Rasvapolttoisen syömisillä en nimittäin tunne sitä sokeripolttoiselle tuttua näläntunnetta kuin äärimmäisen lievänä, usein en ollenkaan vaan sen sijaan tulee semmoinen sisäinen palelu sen näläntunteen sijaan ja siitä tiedän että pitää syödä.

Niinpä ero siihen sokeripolttoisille tuttuun näläntunteeseen jonka muistan takavuosilta on erittäin suuri ja tuon vaatimattoman vesimelonipalan tuottama nälkä tuntui todella hirvittävän kovana. Ja nimenomaan ilmeni pari tuntia ennen kuin olisi ollut nälkäinen pelkällä kermakahvilla ja kaakaopavuilla. Tämä on hyvä käytännön esimerkki siitä insuliinin aiheuttamasta tarpeesta syödä enemmän.

Näläntunteen voimakkuus on siis kiinni ruuan makroravinnesuhteista ja THL:n suosittelemin makrosuhtein syödessä näläntunne oli voimakkaampi. Se ei ole sitä enää ollenkaan, vaan on tuskin edes havaittavissa nykyisellä ruokavaliollani, mutta doshani ovat silti ne ihan samat kuin ennenkin.

Kahvini on ilman muuta kofeiinillista, minulla ei ole mitään syytä juoda kofeiinitonta. Perustelu: Olin tuossa vuosituhannen vaihteen jälkeen puolitoista vuotta täysin kofeiinitta, en juonut edes teetä. Minkäänlaista eroa kofeiinilliseen elämään ei ollut siinä millainen oloni tai terveyteni oli. Niinpä kun kahvi maistuu hyvältä suuhuni ja suojaa todella monilta vakavilta sairauksilta, eikä aiheuta minulle mitään ongelmia, en näe syytä olla juomatta sitä.

Kahvin hiilihydraattimäärä mustana on NOLLA.  ;D Näinollen se ei tuota niitä aineenvaihduntaongelmia, joita tuottavat ne maanviljelystuotteet joihin insuliiniaineenvaihduntamme ei ole sopeutunut.


Minä nimittäin EN puhunut mistään  yksittäisistä ruoka-aineista kun puhuin sopeutumattomuudesta maanviljelysruokaan.
Minä puhuin ruokavalion makroravinnesuhteista, eli siitä kuinka suuri prosentti päivän kaloreista tulee proteiinista, rasvasta ja hiilihydraateista.

Tämä makroravinnesuhde-juttu on se mikä erottaa eniten maanviljelijän ja metsästäjä-keräilijän ruokavalioa. THL suosittelee nykyisin näin:

 Rasvojen saannin vaihteluväli on 25 - 40 % E%
 Hiilihydraattien saannin vaihteluväli on 45 – 60 E% (
Proteiinin saannin vaihteluväli on 10- 20 E%

(Ja näillä makrosuhteilla muuten sitten lihotetaan myös sikoja kun halutaan oikein rasvaista sianlihaa, siis tuo hiilihydraattien yläraja 60 E% on nimenomaan sellainen...)

Kun taas minä syön näin:
Rasvat 70 E%  - voi, kerma, oliiviöljy, naudan ja lampaan rasva
Hiilihydraatit 15 E%
Proteiini 15 E%

Ja minä olen rentokarppaaja, eli ketoosia ei näykään paitsi aamuyöllä jolloin ihan joka iikka käy ketoosissa jotta ei tarvitse herätä syömään ja hiilihydraatteja tulee 70-100 g päivässä. Toiset vetävät makrosuhteilla 80/5/10, varsinkin tyypin 2 diabeetikot, jotka saattavat sitä tarvita päästäkseen lääkityksestä eroon.


Sen lisäksi ovat sitten toki uusien kasvien  - viljat ja pavut - lektiinit, jotka eivät sovi kaikille, mutta ne ovat tapauskohtaisia. Joillekin ei sovi kahvi, mutta minulle sopii ja makroravinnesuhteisiin se ei vaikuta vähääkään.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 11:19:33
Hyvin tunnistettu, Sideman, olen pitta-vata.   ;D Mutta en usko että näläntunteen voimakkuudella on doshien kanssa tekemistä nimittäin:



Jospa se kahvi kuohukermalla auttaa kestämään aamutuntien yli, kun pittatyypeille
on tavallisesti hankalaa jättää ateriaa väliin, tai paastota edes muutamaa tuntia?

Tuo johtuu siitä, että pittan hallitsemilla tyypeillä ruuansulatuksen agni ("tuli")
on normaalisti huomattavan voimakas.

Meillä vaatan hallitsemilla rassukoilla se sensijaan yleensä ei tuota kovinkaan suuria
vaikeuksia. Minäkin mussutan välipaloja lähinnä sen takia, että ne tuovat lohtua
tähän kurjaan, huonon sisäilman aiheuttamaan oloon, jonka olon kurjuuden
intensiteetti tosin vaihtelee huomattavasti päivästä toiseen...

 :-[

Muoks: lienee syytä mainita, että ostin juuri kakkosasunnon (63 neliötä) huomattavasti uudemmasta,
Skanskan rakennuttamasta talosta. Ajattelin koeasua sitä muutaman kuukauden, jotta voin olla
lähes satavarma, että siellä on laadukkaampi sisäilma kuin tässä viime vuosisadan alkupuolella
rakennetussa. Ainakin äänieristys tuntuu selvästi paremmalta kuin täällä yhden käynnin perusteella.
Siellä voi huolettomammin "soitella" sähkörumpuja naapurien pahemmin häiriintymättä. Vapautuu
tämän kuun lopulla!

 :D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.02.2014 11:27:30
Jospa se kahvi kuohukermalla auttaa kestämään aamutuntien yli, kun pittatyypeille
on tavallisesti hankalaa jättää ateriaa väliin, tai paastota edes muutamaa tuntia?.

Väärin. Kuohukerma antaa keholleni signaalin jatkaa yöllä alkanutta rasvapolttoisuutta eli ottaa rasvahappoja energiaksi omasta rasvakudoksesta. Ei tarvita mitään 'kestämistä' - minulle ei ole lainkaan vaikeaa jättää aterioita väliin tai paastota.  Ruokavälini ovat nykyisellä ruokavaliolla 4-6 tuntia ja välillä syön vain kaksi kertaa päivässä. Näläntunne on lähes olematon ja tuntuu ennen kaikkea paleluna.

Silloin kun söin niin kuin Terveyden Hävittämisen Laitos suosittaa, olin hyvinkin pitta-tyyppinen syömisten suhteen. Nyt en ole todellakaan enää sitä.

Dosha-käsitys nälän voimakkuudesta pätee vain hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla - mutta sitähän se intialainen ruoka onkin, kyse on maatalousyhteiskunnan filosofiasta aina kun puhutaan mistään mikä on Intiasta kotoisin. Siellä ei ole mitään kokemusta siitä mitä tapahtuu näläntuntelle, kun rupeaa syömään lajinmukaista ravintoa.

Lisäksi siinä ayurveda-kirjassa jonka monipuolisen testin tein saadakseni selville doshani, puhuttiin kyllä siitä että KAKSI vahvinta doshaa vaikuttaa. Eli kun testistä tuli eniten pitta-pisteitä, toiseksi eniten vata-pisteitä ja vähiten kapha-pisteitä, minä olen pitta-vata, en pelkkä pitta. Sen kirjan mukaan (jonka nimeä en nyt muista, se oli kirjastosta ja se testiosio oli tosi hyvä) asia on ihan kaikilla näin.

Voisinkin kuvitella, että pitta-kaphan olisi vaikeampi paastota kuin pitta-vatan.  ;)

 Sinäkin olet vatan lisäksi toissijaisesti myös toiseksi vahvinta doshaasi ja sekin vaikuttaa sinuun.

Mutta joo, tunnistan kyllä sen pittan voimakkaan agnin itsessäni: Minua voisi kuvata aika hyvin sanalla 'peltivatsa.' Ja värillisiä merkkiruokia syötyäni (mustikka) huomaan myös sen että ruoka kulkee lävitseni paljon nopeammin kuin homman väitetään kestävän, eli alle vuorokaudessa. Tehoja siis riittää.  ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 11:52:47
Jospa se kahvi kuohukermalla auttaa kestämään aamutuntien yli, kun pittatyypeille
on tavallisesti hankalaa jättää ateriaa väliin, tai paastota edes muutamaa tuntia?.

Väärin. Kuohukerma antaa keholleni signaalin jatkaa yöllä alkanutta rasvapolttoisuutta eli ottaa rasvahappoja energiaksi omasta rasvakudoksesta. Ei tarvita mitään 'kestämistä' - minulle ei ole lainkaan vaikeaa jättää aterioita väliin tai paastota.  Ruokavälini ovat nykyisellä ruokavaliolla 4-6 tuntia ja välillä syön vain kaksi kertaa päivässä. Näläntunne on lähes olematon ja tuntuu ennen kaikkea paleluna.


Mutta joo, tunnistan kyllä sen pittan voimakkaan agnin itsessäni: Minua voisi kuvata aika hyvin sanalla 'peltivatsa.' Ja värillisiä merkkiruokia syötyäni (mustikka) huomaan myös sen että ruoka kulkee lävitseni paljon nopeammin kuin homman väitetään kestävän, eli alle vuorokaudessa. Tehoja siis riittää.  ;D

(Pärjäisitkö pelkällä kuohukermallla ilman kahvin kofeiinia?)
Tuli tuo mieleen vain kun tunnut olevan kohtalaisen voimallisesti 5/2 -paastoa vastaan, vai?
Palelu selittynee dosha-teoriain näkökulmasta vaatan kakkosasemalla?



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.02.2014 12:07:30
On kokeiltu, kyllä pärjään. Ja jopa ilman sitä kermaa. Tai sitten pelkällä kahvilla. Aamukahvi kermalla on ylellisyys, ei pakko.

Joo, voi toki olla että vatalle 5/2 on helpompi kuin pittalle. Mutta minun suurin ongelmani 5/2 paaston suhteen on että se ei poista runsashiilihydraattisen ravinnon ikäviä vaikutuksia kokonaan, se vain suojaa niiltä osittain. Jos muina kuin paastopäivinä syödään ei-lajinmukaista eli runsashiilihydraattista ruokaa, tapahtuu niinä päivinä joka tapauksessa elimistön proteiinien sokeristumista, joka aiheuttaa mm. harmaakaihin, maksaläiskät ja muita 'kivoja' ilmiöitä jotka muka kuuluvat normaaliin vanhenemiseen.  Erityisesti kollageenisäikeet ovat erityisen herkkiä sokeristumiselle ja menettävät sen vuoksi kimmoisuuttaan.

Eli en tykkää 5/2 ideasta jos sen tarkoitus on vain mahdollistaa tolkuton hiilihydraattien puputus 5 päivää viikossa.  ;D  Ja kun kaikille ei sovi 5/2 paasto tai edes päivän sisällä paasto, niin muistuttelen sen vuoksi että myös pelkällä hiilihydraattirajoituksella ilman mitään paastoiluja saa samat metaboliset ja terveydelliset edut kuin pätkäpaastolla. Ihan vain haluan tuoda vaihtoehtoja esiin, mutta mitä se minua liikuttaa jos jollekulle 5/2 sopii, siitä vaan. Näen sen vain
a) vaikeampana kuin päivän sisäinen tai pelkkä hiilihydraattirajoitus = epäonnistumisen mahdolisuus suuri
b) vähemmän edullisena terveydellisesti jos viitenä päivänä vedetään hirveät hiilarit, kuin pelkkä hiilihydraattirajoitus ilman paastoa

Mutta en muista olenko vielä maininnut tätä:
Minä en omaan pätkäpaastooni, joka on sitä yhden vuorokauden sisällä mallia eli illan viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian väli 14-16 tuntia, ryhtynyt mitenkään tietoisesti.  Kehoni teki sen ihan itse omasta halustaan: Ajatuskin syömisestä aamulla kuvottaa ja nälkä tulee oikeasti vasta puoliltapäivin. Olin lakannut syömästä aamiaista ihan vaan koska kroppa ei sitä halunnut ja vasta paljon myöhemmin kuulin että semmoinen pätkäpaaston muoto on olemassa.  ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 12:15:44
Hätäseen kun huonoilla silmilläni (oikeassa, optisesti muutoin paremmassa silmässä makula-arpi tarkan
näön pisteessä) vilkaisin allaolevaa, sain käsityksen, että decaf on parempi nälän suppressoija
kuin tavallinen kahvi:

https://www.precisionnutrition.com/research-review-coffee-hunger

Conclusion

While caffeine has long been used as an appetite suppressant, in this study it was decaffeinated coffee that resulted in significantly lower hunger levels and higher plasma levels of PYY than placebo (plain water) and the other caffeinated beverages.


Vaikka minulla ei nyt (7.2. klo 11.23) mikään kova nälkä vielä olekaan, ajattelin kokeilla kofeiinitonta kahvia mustana (kun maitoa tai
kermaa ei ole taloudessa tällä haavaa) pakuriteehen valmistettuna (teelusikka pakurijauhetta puoleen litraa vettä; 15 minsan
keittäminen).


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.02.2014 12:20:06
Kehon rasvapolttoiseksi opettaminen on vielä tehokkaampi.  ;D

Kun makrosuhteeni ovat energiaprosentteja 70% rasvasta, 15% proteiineista ja 15% hiilihydraateista, en TARVITSE mitään erityisiä kikkailuja ruokahalun vähentämiseksi. Keho säätelee ihan itse syömisiäni todellisen tarpeeni mukaan ja ruokavälit voivat olla hyvinkin pitkiä ilman mitään kikkailuja, kestämisiä tai näläntunnetta. Aterioiden välillä ajatuskin syömisestä on epämiellyttävä, en edes halua ottaa juustotiskillä tarjottua maistipalaa vastaan.

Se että kofeiiniton kahvi vähentäisi nälkää tehokkaammin kuulostaa ihan järkevältä kyllä sen vuoksi että kofeiini aiheuttaa mm. adrenaliinin eritystä. Adrenaliini poistaa nälän hetkeksi, mutta vastavaikutuksena voi sitten kaivata vähän enemmän ruokaa kun sen vaikutus menee ohitse.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 12:30:33
Kehon rasvapolttoiseksi opettaminen on vielä tehokkaampi.  ;D


Ilmeisesti viskeraalinen rasva alkaa palaa ekana, vai?   ???


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.02.2014 12:38:26
Luultavasti, se on nimenomaan seurausta suuresta hiilihydraattikuormasta ja sitä saa kerrytettyä itselleen myös syömällä sopimattomia ruoka-aineita pienemmälläkin hiilihydraattikuormalla, esim. gluteeni  ja vehnänalkion agglutiniini ovat eräitä syyllisiä, samoin fruktoosi.

Ja insuliinineritys: Siihen miksi puhutaan kaljamahasta mutta ei koskaan viinimahasta tai pirtumahasta on tämä: Oluessa on maltoosia jonka glykeeminen indeksi on 105 (valkoisen sokerin on 100...) ja sitten lisäksi myös gluteenia. Juomalla saman määrän alkoholia vaikka kossuvissynä ei ikinä saa sellaista viskeraalirasvan määrää kuin oluella.

Minulle on ollut vapauttavaa se, että ei tarvitse olla koko ajan syömässä kuten sokeripolttoisena eikä ruoka pyöri enää ollenkaan ajatuksissa ruoka-aikojen ulkopuolella, toisin kuin sokeripolttoisena.

(Henkilökohtaista kokemusta viskeraalirasvasta minulla ei sen sijaan ole, kuten ei myöskään ylipainosta kuin hetkellisesti ja sekin oli aikaa ennen vhh-ruokavalioa ja lähti itsekseen burnouttia edeltävän syömättömyyden seurauksena. Siirryin nykyiselle ruokavaliolleni normaalipainoisena ja olen edelleen normaalipainoinen. Rasva on kyllä vaihtanut vähän paikkaa, eli olen kurvikkaampi kuin ennen samalla kun lihakset erottuvat muualla kuin kurvikohdissa paremmin kuin ennen.)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 14:15:22
Vaikka minulla ei nyt (7.2. klo 11.23) mikään kova nälkä vielä olekaan, ajattelin kokeilla kofeiinitonta kahvia mustana (kun maitoa tai
kermaa ei ole taloudessa tällä haavaa) pakuriteehen valmistettuna (teelusikka pakurijauhetta puoleen litraa vettä; 15 minsan
keittäminen).


Heureka! Tuohan olikin loistava idea. En olisi kuuna kullan valkeana uskonut, että musta kahvi maistuu
niinkin hyvälle pienen hunajalusikallisen kaa! Pakuri pehmentää kummasti mustan kahvin minusta liian
karvasta makua. Eikä ole senkään vertaa nälkä (klo 13.13) kuin aamulla, vaikka olen syönyt vain muutaman
liköörikonvehdin, pienen palan tummaa suklaata sekä muutaman pastillin, kahvin kera nautitun hunajan
lisäksi.

Kyseessä saattaa tietysti olla jonkinlainen lumevaikutus...   ::)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 07.02.2014 14:21:48
Olet siis tänään nauttinut:

Liköörikonvehteja = sokeria
Hunajalusikallisen kahvissa = sokeria
Palan tummaa suklaata = tässä sentään on rasvaakin, mutta myös sitä sokeria...
Pastilleja = sokeria

Voihan se olla että kofeiiniton kahvi auttaa, mutta oletko kokeillut ikinä yhtään paastopäivää niin, että ottaisit ne paastopäivän 500 kaloria ihan vaan pelkästä rasvasta?

(Voita, kirkastettua voita, kuohukermaa jonka hiilarit vain 3 g / 100 g, kookosöljyä, oliiviöljyä jne, mikä nyt sinulle sitten parhaiten maistuukaan)

Olisin kiinnostunut kuulemaan mitä se nälänsäätely moisesta sanoisi sinulla. Ennustan että olisi vielä paljon paljon vähemmän nälkä, kuin päivänä jolloin otat ne paastopäivän vähät kalorit sokerista tai tärkkelyksestä.


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 07.02.2014 23:44:50
Olet siis tänään nauttinut:


Olisin kiinnostunut kuulemaan mitä se nälänsäätely moisesta sanoisi sinulla. Ennustan että olisi vielä paljon paljon vähemmän nälkä, kuin päivänä jolloin otat ne paastopäivän vähät kalorit sokerista tai tärkkelyksestä.


Ehkä innostun kokeilemaan nyt kun Nokian kurssin suorastaan raketoi Nysessä.
Saa dopamiinihumahduksia jostakin muustakin kuin makeasta syötävästä ja juotavasta.  ::)
Ellei sitten ensi viikon lopun täysikuu aiheuta paniikin lisääntymistä jo alkuviikosta mm. pörsseissä...

Minulla on koko pienen ikäni ollut muutoin suht. huono ruokahalu, mutta makean perään
olen aina ollut. Se kun rauhoittaa vaata-dooshaa, suolaisen ja happaman maun
ohella.

Vain satunnaisesti minulla on hyvä apetiitti. Kiintoisaa kyllä, intissä söin lähes kuin
hevonen verrattuna siviiliskruudaamiseeni, mutta en lihonnut juuri lainkaan. Kenties
useimpien muiden hyvä ruokahalu jotenkin tarttui siellä silloiseen vaatahernekeppiinkin!



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 10.02.2014 14:30:20
Oletko selvillä siitä oletko vata-pitta vai vata-kapha? Sekin vaikuttaa tosiaan siihen mitä kannattaisi syödä.

Mutta oman kokemuksen perusteella:
Nämä dosha-pohjaiset ruoka ja ruokailumieltymykset nollaantuvat isolta osin kun siirtyy maanviljely-yhteiskunnan ravinnosta, jonka piirissä ayurvedinen lääketiede on kehitetty, ihmisen lajinmukaiseen ravintoon.

Paitsi että toisin kuin pittalla pitäisi muka olla, voin helposti  nykyään jättää aterioita väliin, tyypillinen pitta-mieltymykseni polttavan vahvoihin mausteisiin on myös vähentynyt huomattavasti.

Makean perään voi olla paitsi doshan vuoksi, myös sen vuoksi että se sokeri iskee samaan osaan aivoja kuin kokaiini ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.  ;D

Olinpa illanvietossa kerran yhteisössä joka väitti olevansa päihteetön, mutta tarjotulla aterialla - nimenomaan intialaistyylistä vegeruokaa, krishna-yhteisön kokkauskursseja oli porukka käynyt - oli järjettömiä määriä vehnää ja sokeria. Eli gluteeni- ja sokeripöllyssä viettää sekin mukamas päihteetön porukka aikaansa.  ;D


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Eklektikko - 11.02.2014 13:11:09
Tuli vielä mieleen semmoinen, että lajinmukainen ravinto saattaa ei niinkään poistaa doshien vaikutusta, vaan ihan vaan tasapainottaa ne niin kertakaikkiaan perusteellisesti että tyypilliset dosha-taipumukset heikentyvät, kuten minulla on selvästi käynyt.

Aika iso osa niistä ruoka-aineista, joita minulle pittalle ayurveda suosittelee, on sitäpaitsi elimistölleni kerta kaikkiaan sopimattomia ja pistää sen aivan sekaisin. Muunmuassa näitä ayurveda suosittelee pitta-tyypille ja minä saan näillä aineenvaihduntani ja vatsani todella sekaisin:

artisokka, fenkoli, durumvehnä, granola, idätetty vehnä, pasta, speltti, ohra, vehnä (kuorimaton), kana, jäniksenliha, katkarapu, auringonkukan- ja kurpitsansiemenet, Kookosöljy, auringonkukkaöljy, avokado, kookospähkinä, granaattiomena.

Ja monia ruokia joita kehoni oikein rakastaa, en muka saisi syödä ollenkaan, esim. hapanmaitotuotteita, juustoa, sipuleita, kananmunankeltuaista, lampaanlihaa, naudanlihaa, saksanpähkinöitä.



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 28.10.2014 00:52:39
Michael Mosley'hän oli kai melko merkittävässä roolissa 5/2 paaston lanseeraamisen
kyseessä ollen.

Nyt hän juontaa 3-osaista sarjaa Kyllä lääkäri tietää ( Yle TV 1 Prisma).

Michael on todella hoikassa kuosissa verrattuna tuohon aikaan, jolloin hän päätti testata 5/2:hta!

 :D



Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: sideman - 01.04.2016 00:17:59
Sonjan ja Mårtenin loistavahkot tulokset 5/2:sta (15 veckar, såssom man seijär i Stockholm?), alkaa noin 10:00.
Aluksi viikon "roskaruokadieetti"...

(på sig -- possei, LOL!)
 
http://arenan.yle.fi/1-3160460?autoplay=true

(Tyvärr, inte textat  på finska...  :-\  )

 :D

(BTW, lopussa Jyrki Kuusysin "alkoholiton Jack Daniels" lantusta ja inkivääristä! LOL!)


Otsikko: Vs: 5/2 paasto!
Kirjoitti: Varjotar - 29.05.2016 15:46:34
Mulle ei tää sopis. Mielummi tasaisesti vähän ruokaa kuin joinain päivinä paljon ja toisna ei ollenkaan/miltei ei ollenkaan.