Astro Foorumi

Muita keskusteluaiheita => Vaihtoehtohoidot => Aiheen aloitti: May - 15.11.2005 11:56:57



Otsikko: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: May - 15.11.2005 11:56:57
Kaipaisin vinkkejä terveellisistä tavoista valmistaa ruokaa. En siis niinkään ole nyt kiinnostunut siitä, mitkä ovat terveellisiä ruokia vaan enemmänkin siitä, miten voisi valmistaa mahdollisimman terveellisesti ateriansa...

Mikroaaltouunia meillä ei ole käytetty vuosiin. Sen sijaan lämmitän paljon etenkin lasten ruokia paistamalla ruuat aidossa voissa tai oliiviöljyssä. Nyttemmin on lehdissä ollut taas siitäkin, miten vaarallisia aineita teflon-paistinpannuista irtoaa ruokaan. Eli onko tuo paistaminen loppujen lopuksi yhtään sen terveellisempää kuin mikroruokakaan... Uunissa toki voi tehdä osan ruoista ja uuniin kai ei olekaan vielä liitetty terveyshaittoja kunhan ei päästä ruokaa palamaan..? Höyrykattilassa lämmitettäessä ongelmalliseksi koen sen, että lämmitettävä ruoka muuttaa kovin vetiseksi... Elävään ravintoon emme ole valmiita siirtymään koko perheen voimin ainakaan vielä.

Siispä ystävät rakkaat, heittääkäpä peliin omia vinkkejänne ja kokemuksianne siitä, miten voisi valmistaa perheelleen mahdollisimman terveellistä ruokaa niin ettei pilaa sinänsä hyvää ravintoa valmistusvaiheessa.


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Mirjam - 15.11.2005 12:53:52
Lainaus
Mikroaaltouunia meillä ei ole käytetty vuosiin. Sen sijaan lämmitän paljon etenkin lasten ruokia paistamalla ruuat aidossa voissa tai oliiviöljyssä. Nyttemmin on lehdissä ollut taas siitäkin, miten vaarallisia aineita teflon-paistinpannuista irtoaa ruokaan. Eli onko tuo paistaminen loppujen lopuksi yhtään sen terveellisempää kuin mikroruokakaan...


Itsekin olen näitä pohtinut ja kokeillut monenmoista. Joskus olen kuullut, että 'vanha kunnon valurauta' pata ja pannu, olisivat parempia vaihtoehtoja kuin teflon? Ja siitä sitten kuulemani mukaan liukenee ihan terveellistäkin rautaa sopivasti ruuan joukkoon?
Tietääkö joku tästä?

Mikroaaltouunia ei meilläkään näy, jo pelkästään siksikin, että maistan siinä valimistetussa ruuassa 'sähkön' maun (ikäänkuin laittaa paristoon kielensä  ;), sama tunne) ja muutenkin ruoka muuttuu nahkaisen ja muovisen makuiseksi, joten oletan rakenteen siinä myös kärsivän. Kaikenlisäksi vielä kaikki muu ......

Itsekin käytän voi-oliiviöljy yhdistelmää ja joskus jopa jaksan vatkata siitä valmiin seoksen leivän päälle levitettäväksi. Ja on hyvää  ::)

Itse kun olen tällainen 'tunnelmilla ja aistihavainnoilla' tällaisia kokeileva, luotan siihen, valitessani ja kokeillessani erilaisia ruokia ja valmistustapoja.
Pidän myös ehkä tärkeimpinä asioina sitä, miten, millä mielellä, vaiko ilman mieltä ja läsnäolevana vain valmistan ruokaa....
Uskon ja uskallan jopa sanoa, että tiedän, että sillä on erittäin suuri merkitys.  
 :smitten:


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: tarjamj - 15.11.2005 14:26:04
Meillä on suuren suosion saavuttanut itse valmistettava levite, eli yhtä paljon voita, oliiviöljyä ja vettä, pieni valkosipulin kynsi ja ruususuolaa mausteeksi, tehosikoittimessa tulee ihanaa levitettä. Maustaahan jokainen voi miten haluaa tuon levitteen. Margariineja ei meidän perheessä enää käytetä, ovat mielestäni terveydelle haitallisia valmisteita. Kannattaa tutkia varvulla! Kotimaista neitsytrypsiöljyä lorautan  aina salaattiin. Valkoista sokeria ja tavallisia vehnäjauhoja en juurikaan käytä. Spelttituotteet ja intiaanisokeri ovat hyviä. Soijaproteiinijauhetta lisään esim. puuroon ym. proteiinilisäksi. Leivinuunissa miedossa lämmössä hauduttamalla saa maistuvia ruokia!  :)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: May - 20.11.2005 22:10:14
Kiitos!  :smitten: Tarjamj, leivinuuni olisi tosiaankin ihanteellinen ja varsinainen "luomutapa" ruoanvalmistukseen. Harmi vain sellaista ei meidän taloudesta löydy.

Ja Mirjam, valurauta on varmaankin teflonia terveellisempi. Jännää, että vähitellen monikin vanha, ehkä jo hieman unohdettu ja hylättykin asia osoittautuu vuosien myötä kaikkein terveellisimmäksi. Pitääpä ostaa talouteen valurautainen paistinpannu ja kokeilla. Valurautaisen hoito vain taitaa olla ihan oma taitolajinsa, mutta eiköhän siihen ohjeet löydy.

Löysin muuten hyvän sivun tutkimuksista, joissa mikroaaltouuni todetaan terveydelle vaaralliseksi. http://www.netikka.net/hypnoosikeskus/mikro.htm
Kannattaa siis ajatella toisenkin kerran ennenkuin heittää lautasen mikroon nopean ja terveellisen aterian toivossa. :-\


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: mammamma - 23.11.2005 11:03:08
Tuolla sanottiin, että mikrossa lautanen ei lämpene, vaan sisältä ulospäin lämpiävä ruoka lämmittää lautasta. Itse oon huomannu, että mikrokuvun kanssa lämmittäessä lautanenkin voi lämmitä tulikuumaksi. Onkohan kuvun käytöllä merkitystä terveellisyyteen...?
Niin, ja kunnon teflonpannu on kait yhä terveellinen, ei sellaset, joiden pinnotteet rapisee tiskiharjalla hangatessa irti


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Elektra - 23.11.2005 11:25:02
Tuolla sanottiin, että mikrossa lautanen ei lämpene, vaan sisältä ulospäin lämpiävä ruoka lämmittää lautasta. Itse oon huomannu, että mikrokuvun kanssa lämmittäessä lautanenkin voi lämmitä tulikuumaksi. Onkohan kuvun käytöllä merkitystä terveellisyyteen...?
Niin, ja kunnon teflonpannu on kait yhä terveellinen, ei sellaset, joiden pinnotteet rapisee tiskiharjalla hangatessa irti

Myöskin: jos lautasessa on pienikään särö tai viiva, niin silloin se lämpenee.

En jaksa uskoa, että kuvusta olisi mitään merkitystä - sehän on vain esteettinen juttu.

Mikrouunin puitteissa on tehty sellainen tutkimus, jossa osalle eläinlapsia (en muista olivatko kissanpentuja vai vasikoita) annettiin suoraan emän maitoa ja osalle mikrotettua. Mikrotetun maidon saajat osoittivat pian aliravitsemuksen ja sairauden merkkejä.

Me koostumme miljoonista soluista, solumme värähtelevät koko ajan niille ominaisella taajudella ja ovat jatkuvassa kontaktissa niitä ympäröivän energian kanssa. Mikrouunissa säteilytetyt elintarvikkeet eivät minun mielestäni ole enää ravintoa. Mutta niinhän on sanottukin, että tämä ihmiskunta tulee näkemään nälkää ruuan ääressä. Ruokakin voi olla käsitelty ravinnoksikelpaamattomaksi.

Ostin kotvasen aikaa sitten julkijumalattoman kalliin paistinpannun, jossa on ikuinen pinnoite, eikä mennyt kuin tovi, niin kyllä lähti. Takuuseen vaihdoin ja sama juttu. Minulla on varmasti maailman huonoin karma pinnoitettujen pannujen suhteen - ei kestä käytössä kovanaamat eikä muut ???
Olen neitsytnousuinen, joten turha tulla sanomaan, etten seuraisi käyttöohjeita kuin hai laivaa!

Harkitsen tässä nyt (kiitos neuvoista) sitten valurautaisen hankkimista, kerron sitten, että saanko vääntymään senkin luokille ja hilsehtimään... Ihan selvästi pitäisi siirtyä raakaravintoon - mutta paistamaton lettutaikina ja raaka kala...  :o


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Dorian - 23.11.2005 11:51:00
Lempiaiheitani!! NAM!  :smitten:

Herkuttelemme usein uunissa hiii - taaaas - ti ja lempeästi haudutetuilla ruoilla.
Heinälaatikkokin on käytössä, aamulla eväs tulisen kuumaksi ja lootaan viettämään aikaa, jahka tulemme kotiin. Kala ei kovasti kyllä tykkää haudutuksesta, mutta sen voi syödä graavina tai kevyesti kypsennettynä, ettei hajoa! Pistelemme paljon kalaa. Lihaakin menee ja jouluna varsinkin!  :laugh:

Keitot keitetään useimmiten teräskattilassa, ja nekin hitaasti. Vihanneksia höyryttetään riisikeittimessä tai kattilaan laitettavalla ritilällä.

Paistamiseen käytän kylmäpuristetun rypsiöljyn ja voin sekoitusta. Aivan ihana pähkinäinen maku. Salaatinkastikkeina menevät sitruunamehu, maustetut viinietikat, balsamico ja nuo kylmäpuristetut öljyt.

Sekä paljon terveellisiä yrttejä, sipuleita ja eritoten valkosipulia!

Suolaa ei oikeastaan tule tungettua kuin puuroon, graavikalaan ja leipiin, joita silloin tällöin leivoskelemme huviksemme. Tomaatti-oliivileipä basilikalla ja korianterilla oli hieno esitys, harmi vaan kun resepti unohtui...  :coolsmiley:


Arvatkaapa mitä, kun siirryimme rypsiöljyyn kolesteroliarvot putosivat normaalille tasolle keikuttuaan yli viidessä piiitkän aikaa, vaikka kuvittelimme syövämme "tositosi terveellisesti"...  :P ´...toisaalta oliiviöljy maistuu suussani pahalta, enkä senkään vuoksi sitä paljon suosi. Trendipelleilyä koko öljy...  :crazy2:

Maitoa käytetään niin paljon kuin vatsa kestää, elämänkumppanini vatsahan kestää! Eikä ole ylipainoa ollenkaan. Päinvastoin...
Ja varsinkin, jos on onnistunut saamaan "oikeaa", käsittelemätöntä lehmänmaitoa, niin jukra, ei pieretä ollenkaan. Siitä on ihanaa tehdä viiliä.
Piimä on lempijuomia myöskin.
Ja juustot...  :smitten:  mitä vahvempi sen parempi!

Emme sylje lasiinkaan, hyvä viini kruunaa arkisenkin aterian. Samoin kunnolline sahti, jos sitä jostakin on onnistunut hankkimaan. Siis kotona valmistettua, ei mitään teollisuussahtia, mitä Alko myy.

Tietenkin kannattaa kiinnittää huomiota ruoavalmistusastioihin:
Lasivuoat, savipata, teräskattilat ja valurautapannu, eikä muuta sitten tarvitakkaan. Paitsi hyviä kauhoja, mieluusti puuta. Vimmatun hyviä veitsiä ei tarvita kuin muutama: leipäveitsi, fileerausveitsi, vihannesveitsi (hyvä puukko on paras!) ja yleisveitsi. Ja ne pidetään TERÄVINÄ. Eikä laatikkoon kuleksimaan, pestään käsin eikä koneessa ja veitsitukkiin tai mangneettikiskoon asumaan.
Sekä keittiön yleistyökalu: sakset, jotka on pyhitetty vain kyökkikäyttöön. Niillä pilkkoo lähes kaikkea!

Ja pitää, totta kai, seurata henkensä kodin reaktioita. Siis mitä kroppa kertoo.

Bon Appetit!
"Ruoalaitto ei ole vaikeaa, se on suloinen nautinto ennen ruokailua!"(Dorianin oma kuolematon "viisaus")


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Lake - 23.11.2005 12:29:56
Kaipaisin vinkkejä terveellisistä tavoista valmistaa ruokaa. En siis niinkään ole nyt kiinnostunut siitä, mitkä ovat terveellisiä ruokia vaan enemmänkin siitä, miten voisi valmistaa mahdollisimman terveellisesti ateriansa...

Siispä ystävät rakkaat, heittääkäpä peliin omia vinkkejänne ja kokemuksianne siitä, miten voisi valmistaa perheelleen mahdollisimman terveellistä ruokaa niin ettei pilaa sinänsä hyvää ravintoa valmistusvaiheessa.

Vastaus on helppo. Ruokaa ei valmisteta mitenkään.
Omena syödään omenana, samoin muut.
Se on kaikkein terveellisin tapa eli olla valmistamatta ruokaa :)

Puulusikka metallisen sijasta voisi olla terveellisempi, koska eihän sitä koskaan tiedä miten paljon metalleja lusikastakin irtoaa.
Toisaalta tarviiko tuorekasvisten syömiseen edes mitään ruokailuvälineitä.
Lautaset, haarukat, kattilat, paistinpannut, hellat, grillit, astianpesukoneet yms romu joutavat kierrätykseen. :)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Alcedo - 23.11.2005 13:14:41
Valurautapannun saa puhdistettua, kun kiehuttaa siinä pelkkää vettä vähän aikaa ja sitten vain kaapii moskat pois. Sitten harjataan tiskiharjalla lopuksi puhtaaksi. Ei tiskiainetta.

Kuivataan ja pyyhitään öljyyn kastetulla paperilla joka puolelta. Eli kuivataan täysin kuivaksi ennen öljyämistä. Pysyy ruoste poissa.

 :) :) :)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Tähdenlento - 23.11.2005 17:01:51
Moi!

Minäkin liputan valurautapannujen ja teräskattiloiden puolesta, samoin lasiset, kiviset ja keraamiset astiat ovat mieleeni, koska niiden käyttöikä on huomattavasti pitempi kuin pinnoitettujen (teflon, emali..) ruoanvalmistusastioiden. Eikä ruoka niissäkään jää kiinni pohjaan, kun muistaa huoltaa astiat kunnolla aika ajoin ja muistaa, ettei lieden levyn tarvitse olla kovin kuumalla. Hiljalleen keittäen, paistaen ja haudutellen hyvää tulee, aivan kuin horoskooppikaimani Dorian kirjoitti.

Meillä ei ole mikroaaltouunia ja en sellaista välitä edes hankkia. Olen Elektran kanssa samoilla linjoilla, että mikro voi olla terveydelle haitallinen. Myös Mayn linkki sisältää mielenkiintoista luettavaa! Olen omakohtaisesti huomioinut, että ne lapset ovat herkempiä sairastelemaan ja saamaan allergioita, jotka ovat saaneet jo tuttipullosta mikrolämmitettyä äidinmaidonkorviketta. Vauvan ja lapsen ruoka kannattaa aina lämmittää vesihauteessa, tavallisessa uunissa tai liedellä.

Särö lautasessa tai muussa keraamisessa (huokoisessa) astiassa on myös oikea bakteeripesäke! Vaikka kuinka hyvin tiskaat, imeytyy lika halkeamiin ja säröihin pikkuhiljaa. Kannattaakin poistaa käytöstä kaikki rikkinäiset ja lohkeilleet astiat.

Kaapissa on hyvä olla aina peruselintarvikkeita jauhoista mausteisiin ja tuoreisiin kasviksiin. Pakastimeenkin voi varata sopiviksi kerta-annoksiksi perheen koon mukaan pakattuja tuotteita (lihaa, kalaa, esikeitettyjä kasviksia tms.) tai valmiiksi tehtyjä laatikkoruokia, jotka voi nostaa työpäivän ajaksi sulamaan ja valmistaa nopeasti työpäivän jälkeen. Perunat, riisi ja makaroonit kypsyvät nopeasti, mutta kastikkeet voit valmistaa etukäteen pakastimeen. Maitopohjaiset kastikkeet tosin eivät oikein siedä pakkasta, mutta tavallinen perusvalkokastike valmistuu 15 minuutissa ja sen voi maustaa monella tavalla, joko tillillä, jollakin sipulilla, pippurilla, currylla.. sen mukaan, minkä kanssa aiot kastikkeen tarjota.

Pääsääntönä terveellisen ruoan valmistuksessa on se, että joka päivä syötäisiin jokaisesta ravintoympyrän (taitaa nykyään olla pyramidi) lohkosta jotakin. Hedelmiä ja kasviksia runsaammin kuin raskaita ja rasvaisia liharuokia, sillä ne puhdistavat kuitupitoisten viljatuotteiden tavoin hyvin elimistöä ja lisäksi niistä saa paljon vitamiineja.

Netistä löytyy paljon hyviä, helppoja ja terveellisiä ruokia, jotka soveltuvat vauvalle ja vaarille :) Voit myös laatia vaikkapa viikon (miksei pidemmällekin ajalle) ruokalistan ja vaihdella sitä viikottain.

Täällä kivoja helppoja ja työläämpiä ruokaohjeita ja salaatteja:
http://www.kotiaidit.net/tiedot/tietopankki.htm
http://cs.stadia.fi/~lehtonen/ruokaohjeita.html
http://www.jmp.fi/~pmarin/ruoka.html
http://www.martat.fi/neuvonta/ruoka_ja_ravitsemus/luonnosta_sinulle/salaatteja/
http://www.soneraplaza.fi/ellit/artikkeli/0,2705,h-2166_a-313600,00.html
http://www.keskipohjanmaa.net/gen/364925.asp

Valurauta-astian kunnossapito:

Valurautapannu soveltuu aivan kaikkeen paistamiseen.
Vältä pesemistä astianpesuaineella ja astianpesukoneessa. Pelkkä huuhtelu tiskiharjan avulla lämpimällä/kuumalla vedellä ja talouspaperilla kuivaksi pyyhkiminen riittää.
Voitele pannu välillä perusteellisesti ruokaöljyllä tai paistamalla silavaa, jotka pitävät pannun pinnan tarttumattomana ja astia on hyvässä hoidossa lähes ikuinen.


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Eklektikko - 23.11.2005 17:40:10
Heips Lake!

Elävään ravintoonhan kuuluu ruokien valmistaminen idättämällä, hapattamalla, liottamalla ja jauhamalla. Sinäkö et sitä sitten harrasta?

Minulla on sellainen ongelma, että täysin valmistamaton kasviskasa ei herätä  mitään ruokahalua. Kyllä minä vähintään haluan pilkkoa kasvikset salaatiksi ja vieläpä mahdollisimman pieneksi, että tulee mehukkaampi lopputulos. Aamupuuroni puolestaan valmistuu tehosekottimessa jauhetuista, yön yli liotetuista pellavansiemenistä, tattarista, hirssistä ja taatelista. Sekaan laitan esim omenaa tai marjoja. Joskus hapatan itse kaurajugurttia, tosin nykyään kun sitä saa kaupasta (Yosa), en enää  kovin usein.

Olen kyllä kohdannut aikojen saatossa (olen syönyt elävää ravintoa vaihtelevassa määrin vuodesta 1987) elävää ravintoa, jonka valmistajalle maistuvuus ja jopa estetiikka tuntuu olevan sivuseikka. Jos se olisi ollut ainoa vaihtoehto, niin enpä olisi juuri jaksanut/viitsinyt elävää ravintoa syödä. Minulle maku, mehukkuus ja ruuan ulkonäkökin ovat tärkeitä.

On muistettava, että monet mausteet ovat sallittuja ja liotus/jauhaminen yms. ruuanvalmistustavat tuottavat sangen kivoja lopputuloksia murekkeiden ja täytekakkujenkin muodossa ilman että tarvitaan ruuan kuumentamista.

t. Eklektikko


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Vilja - 23.11.2005 18:36:03
:)

Liputan tavalliselle valurautapannulle , öljyille ja syön puuron voisilmän kera .Tavalliset ruoka-aineet peruna jne... käytössä .Uuniruuat ok helppouden takia . Lihaa vähemmän , kalaa /kanaa enemmän . Paistettu kaali sipulin kanssa on hyvää ja puoli-ilmaista . Nopeita ja hitaita hiilihydraatteja seuraan tarkemmin vaikuttavat vireystilaani .uolaa käytän myös ja lapseni ovat kasvaneet makaroonilaatikolla ja ketsupilla  :

-[


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: VE! - 23.11.2005 19:41:49
Mietin tuossa juuri (tiskikonetta tyhjentäessäni) sellaista asiaa, että mikä on terveellisen/mukavan elämän oikea suhde? (juu tietysti eri ihmisille eri, mutta kuitenkin)

Esim. tuo tiskikoneen käyttö tuskin on kauhean terveellistä. Toisaalta se helpottaa huomattavasti vauvaperheen arkea. Samoin se teflonpannu, jossain määrin epäterveellinen, mutta varsin kätevä. Mikroa käytämme lähinnä sulattamiseen, mutta kumpi on epäterveellisempää, kalan sulattaminen mikrossa vai hitaan sulamisen aikana syntyneet mikrobit?

Mielestäni terveellisiä tapoja kannattaa noudattaa vain jos niistä oikeasti nauttii, ei hammasta purren. Ne päivät/viikot/kuukaudet, jotka elinikäänsä ilman teflonpannua lisää, eivät välttämättä ole niiden yhteenlaskettujen kärtyisten jynssäämisviikkojen/-päivien/-kuukausien arvoisia. (syvempi kysymys siis: onko elämän pituus itseisarvo? Eikö elämästä nauttiminen ole tärkeämpää?)

No joo, en suinkaan tarkoita että nämä asiat olisivat toisensa poissulkevia. Ja ymmärrän että tässä ei oltu jahtaamassa pitkää, vaan tervettä elämää. Itsekin olemme mm. innostuneet kasvispedillä höyrytetyistä kalafileistä, käytämme ruuanvalmistukseen enimmäkseen uunia jne.

Tällä löpinällä tarkoitankin lähinnä sitä että aina ei välttämättä kaikkia varoituksia kannata ottaa niin tosissaan. Satunnainen mikroateria, tai teflonpannulla käristäminen tuskin on niin vaarallista. Kohtuu kaikessa. Elämästähän ei kuitenkaan selviä hengissä!  :smitten:


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Lake - 23.11.2005 21:01:20
Elävään ravintoonhan kuuluu ruokien valmistaminen idättämällä, hapattamalla, liottamalla ja jauhamalla. Sinäkö et sitä sitten harrasta?

Niin nojoo. Jos nyt idättämistä voi valmistamiseksi ajatella. Sehän on oikeastaan ruuan kasvatusta :)
Hapatus on tavallaan säilöntätapa. Uudistavan juoman valmistus hapattamalla on ehkä valmistamista.
Liotus on tapa ottaa kuivattu tuote käyttöön.
ERY on kyllä lehtisessään "Mitä on elävä ravinto" määritellyt ne ruuan valmistamiseksi. Ehkä ne sitten ovat sitä.

Tehosekoitinta tulee kyllä joskus käytettyä eli ehkä se on valmistamista ja siten mehulingon lisäksi ainoa valmistamisessa tarvittava kodinkone.
Mehulinkoa tarvii joskus paastopäivinä mehun tekemiseksi.
Olen yrittänyt ajatella asiaa niin että entäs jos ei olisi lainkaan sähköä ja tekniikkaa, miten sitten pärjäisin.
Tehosekoittimenkaan käyttäminen aamupalojen teossa ei ole välttämätöntä.

Tehosekoitin ja mehulinko täristää myös kasviksia jonkin verran epäluonnolisesti.. ties mitä huonoja värähtelyitä siitä ruokaan siirtyy :)

Minulla on sellainen ongelma, että täysin valmistamaton kasviskasa ei herätä  mitään ruokahalua. Kyllä minä vähintään haluan pilkkoa kasvikset salaatiksi ja vieläpä mahdollisimman pieneksi, että tulee mehukkaampi lopputulos. Aamupuuroni puolestaan valmistuu tehosekottimessa jauhetuista, yön yli liotetuista pellavansiemenistä, tattarista, hirssistä ja taatelista. Sekaan laitan esim omenaa tai marjoja. Joskus hapatan itse kaurajugurttia, tosin nykyään kun sitä saa kaupasta (Yosa), en enää  kovin usein.

Itse taas pidän sellaisesta syö-ja-mene tyylistä. Ei turhaa ajanhaaskausta ja hienostelua lautasten koristelusta (kun kuitenkin yksin ateriani yleensä nautin) ja ennenkaikkea ei lainkaan tiskiä. Omena, porkkana tms vain kouraan ja se on siinä. Aamupalan olen kuitenkin tehnyt samaan tyyliin.

Nälkähän sen ruokahalun sanelee. Silloin ei pitäisi syödä jos ei ole nälkä.

On muistettava, että monet mausteet ovat sallittuja ja liotus/jauhaminen yms. ruuanvalmistustavat tuottavat sangen kivoja lopputuloksia murekkeiden ja täytekakkujenkin muodossa ilman että tarvitaan ruuan kuumentamista.

Se on sitten kun haluaa oikein herkutella, niin sitten olen tehnyt jotain tomaattidippikastikkeita tehosekottimella ja vähän maustanutkin tai avokaado-omenasoseita. Nyttemmin se on ihan sama syödä lusikalla suoraan avokadoa ja haukata joka toisella suupalalla omenaa. Samalla tavallahan ne menevät sekaisin kuitenkin masussa. :)

Elävän ravinnon aiheelle pitäisi kyllä saada joku kunnon keskustelupalsta.. ehkä pitää itse perustaa..

Tänään oli muuten Hesarissa juttua miten joistakin muovisista keittiövälineistä irtoaa maksamyrkkyjä ja syöpää aiheuttavia aineita.


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Dorian - 24.11.2005 07:08:15
Raaka peruna ei jotenkin iske...  :coolsmiley:

Ei vaineskaan, siis tuossa elävän ravinnon hommelissa on puolensakin. Vaikka paukuttelen kattilankansia tuon hitaan ja hellän kypsennyksen puolesta, niin kuitenkin tuntuu nykyään siltä, että syömme aika tavalla "raakaa" ruokaa. Tarkoitan tällä sitä, että täällä kiskotaan marjoja, hedelmiä ja vihanneksia enenevässä määrin, salaatteina yms.  :)

Mm. tänä aamuna nousin ennen viittä (  :o , melkoinen suoritus minulta, laiskamadolta!) veivaamaan tuoremehua töihinlähtevälle elämäntoverilleni. Maistuihan tuo minullekin, ja nostikin sitten sokurit piiiilviin,tai niin no, ilta-ateria oli runsashiilarinen, niin se nosti verensokerini vaihteeksi tolkuttoman korkealle.  :'( Nyt täytyy ollakin tarkkana. Pitää mennä vetämään kunnon reipas lenkki hurttien kanssa, jahka päivä valkenee.  8)

Niin ruoastahan tässä piti, juu, toiset saavat siitä elävästä versiosta mahanpuruja, mutta kun siihen oikein, huom.! siis oikein laskeutuu, niin vaivoja ei pitäisi tulla.

Itse olen selkeästi sekaravintovoittoinen tyyppi.  :coolsmiley:


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Elektra - 24.11.2005 10:54:17

Niin ruoastahan tässä piti, juu, toiset saavat siitä elävästä versiosta mahanpuruja, mutta kun siihen oikein, huom.! siis oikein laskeutuu, niin vaivoja ei pitäisi tulla.


Miten siihen pitäisi laskeutua?  Laittaisitko vähän vinkkejä?  ???

VE!  Meilläkin on astianpesukone, ja tiedän kyllä, että ainejäämiä löytyy elimistöstä vielä tovi ennen tuhkaustakin. Mutta pois sitä luovuta en - viiden perheen voimin tulee runsaasti tiskiä ja sen pesuun kuluvalle ajalle on parempaakin käyttöä.  :crazy2:

Mutta sen vastapainona meillä pyritään laittamaan ruoat terveellisemmällä tavalla, kuten ilman mikroa jne. Esim. pakastekala otetaan sulamaan jääkaappiin aamulla, jos laitetaan illalla ruuaksi jne. ( jos ei laita sitä pilkkumiin, niin tulee pestyä sitten jääkaappikin samana iltana ) :buck2: Tämä vuosi on ollut ikävä kyllä niin kiireinen, että hapankaalit ja leivät ostetaan kaupasta ja puolivalmisteita on käytetty jne. Tasapainotetaan tilanne taas kun on mahdollista.

Kokonaisuushan se on näissäkin asioissa tärkeintä.  ::)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Dorian - 24.11.2005 11:55:53
Nimenomaan siten Elektra, että hoitaa homman vähitellen. Sitä tarkoitin laskeutumisella. Eikä ryykää kauppaan roskisen kautta(vieden sinne vanhat ruokansa) ja ostaa elävää ravintoa torpan väärälleen. Ja aloittaa siltä istumalta! Kroppa muistaa. :coolsmiley: Ja laittaa hanttiin.  :knuppel2:

En väitä että seuraavassa kertomani olisi absoluuttinen totuus:
Tuttavani hoiti homman näin: Vähin erin vaihtoi ruokiaan pois kypsennetyistä ja "kuolleista". Piti aika ajoin pienen paasto ja jatkoi taas etenemistään, jota kutsui kahlaamiseksi mudassa, ja syö nyt pelkkää elävää. En voi sanoa, että pitäisin monestakaan sapuskasta, mutta joskus on aivan mukava käydä hänen luonaan syömässä "elävä lounas"
 :)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Elektra - 24.11.2005 12:22:46
Kiitos Dorian,

tätä arvelinkin *käy vikkelään dyykaamassa hetken mielijohteesta roskikseen viedyt suklaat ja pullat* eikä se oikein onnistuisikaan äkkikuolemalla ruokavalion muutos. Koetettu on  :buck2:


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Lake - 24.11.2005 12:27:38
tätä arvelinkin *käy vikkelään dyykaamassa hetken mielijohteesta roskikseen viedyt suklaat ja pullat* eikä se oikein onnistuisikaan äkkikuolemalla ruokavalion muutos. Koetettu on  :buck2:

Onnistui omalta osalta kertarykäyksellä.
Pientä napsimista (esim juusto) jäi vähän taustalle, mutta nekin häipyivät pikkuhiljaa. Se että jättää jotain taustalle, herättää vain himoja liikaa vanhaan.
Lämmin ruoka addiktoi erittäin suuresti.
No ehkä se on tapauskohtaista.

Eikös Olet mitä syöt -ohjelmassakin tehty muutos kertaheitolla. :)


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Dorian - 24.11.2005 13:01:22
:D
Toisilla kertaheitot toimii ja joillakin ei, kai se on niin tapauskohtaista.  :coolsmiley: Ystäväni perusteli homman itselleen ja meille sivustaseuraajille sillä, että luopumista helpotti se, että tiesi olevan terveellisen vaihtoehdon ja siihen ryhtyi ilolla. Sekä vielä ehti keräämään kasaan kattavan valikoiman tietoa elävästä ravinnosta. Neitsytihminen kun on niiin tarkka... ja hänhän on, oikea peruspihtarineitsyt. Mies.  :2funny:

  :knuppel2: ...niiin nooo, olenhan minäkin 11v sitten lopettanut tupakoinnin kuin seinään kamalana krapula-aamuna ja olin kuusi vuotta täysin absolutisti...tupakan suhteen. Nyt kessuttelen silloin tällöin ilman addiktoitumisen vaaraa. Joinain päivinä tupakka vaan maistuu hyvälle. Toisina ei. Useimpina ei. :uglystupid2:


Otsikko: Re: Terveellinen ruoanvalmistus?
Kirjoitti: Valon kulkija - 01.12.2005 12:53:56
Heips.
Itse en syö elävää ravintoa, enkä ole kasvis syöjä. Olen kait jäänyt sinne missä mun esi-äidit eli luolassa ja paistoi hirvenlihan nuotiossa.

Mutta, totuushan se on,että mitä enemmän ruoka aineita kuumennetaan sen enempi niiden elinvoimaisuutta tuhotaan.
Ajatellaan nyt vaikka sitä mitä tapahtuu proteiineille kun se kuumenee yli 42 asteen. Esim. sellainenkin upea tuote kuin kotimaisen lehmän ternimaito menettää tehonsa jos sitä kuumennetaan. Siinä tuhoutuu vasta-aineet, jotka muodostuvat proteiinineista.

Ja sitten meillä maito pastoroidaan yli 72 asteessa, että mites joku tuolla aiemmin totesi, et aito käsittelemätön lehmän maito ei aiheuta mitään vaivoja :).

Ja ei ole marjojen elinvoimasta jäljellä keittämisen jälkeen paljoakaan.
Eli ei kannata keittää.Pakastaminen säilyttää elinvoimaa.
Marjat pakkaseen ja mehut kylmäpuristamalla.

Ja sitäpaitsi, ehkä joku luomuviljelty olis nykypäivänä sitä ravintoa mikä edes sisältää ravinteita. Tää meidän tehokasvatus kun vaatii veronsa. Ei ole enää appelsiinitkaan sitä mitä ne oli ennen. Kaiken kun pitää näyttää nätiltä ja kasvaa niin nopeasti, samassa maassa jota on vuosikaudet viljelty.

No joo,kysehän oli valmistuksesta. Mutta, taidan palata luolaani kokkaileen, tuli nälkä kun ajatteli ruokaa :)