Onnea, terveyttä, rahaa ja rakkautta?

Vesi-Tiikerin vuosi 2022

Kiinalainen vuosihoroskooppi 2022

Liity postituslistalle, niin lähetän sinulle kiinalaisen vuosihoroskoopin kaikista 12 horoskooppimerkistä.

Lähetin e-kirjan sähköpostiisi.
Tarkista osoite, se vaikuttaisi olevan puutteellinen.
Odottamaton virhe tapahtui. Kokeile hetken kuluttua uudestaan.


Odota hetki

Antamalla sähköpostiosoitteesi liityt postituslistalle ja saat Kiinalaisen vuosihoroskoopin 2022. Postituslistalta pääset pois yhdellä klikkauksella. Sähköpostiosoitettasi ei anneta eteenpäin.


Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Maiju Palin

Maiju Palin

19.1.2021

vieraskirjoitus:

Miltä vihasi suojelee sinua?

Kun katson yhteiskunnallisia ilmiöitä, näen paljon vihaa. Suhtaudumme toisiimme vihamielisesti, kun vaikeat asiat nousevat keskusteluun, tai kun olemme eri mieltä. Vihaisen käytöksen avulla puolustamme omia näkemyksiämme. Miksi emme voi olla eri mieltä rauhanomaisesti?

Vihainen käytös toisia kohtaan kertoo minulle ihmisen omasta turvattomuudesta. Viha nousee puolustamaan meitä kokemaltamme uhalta. Mitä pelkäämme niin paljon, että toisen ihmisen eriävästä mielipiteestä on tullut uhka?

Vihan alkuperäinen tehtävä on pitää meidät turvassa

Vihamielinen käytös saattaa kertoa omien tarpeiden laiminlyömisestä tai rajattomuudesta. Itsensä laiminlyöminen tai oman elämän epäoikeudenmukaisuus kostetaan sitten muille. Terve viha, terve itsensä puolella oleminen, ei kerrytä patoutunutta, lukittua vihaa, jota tarvitsisi purkaa toisiin.

Terve viha saa meidät toimimaan oikeudenmukaisella tavalla. Viha on luonnollinen tunne, mutta se on hyvin usein ottanut epäterveitä muotoja. Jos omiin tarpeisiin ei reagoi heti, se kerryttää patoumia, joita vihaisuudella paikataan. Koen nykyään, että terve viha ei ilmene vihamielisyytenä, vaan jämäkkyytenä, terveinä rajoina, omavoimaisuutena ja luottamusta herättävänä totuudellisuutena. Kun ihminen on sinut voimansa, rajojensa ja tunteidensa, myös vihansa kanssa, hänen ei tarvitse puolustautua turvattomuudesta käsin. Hän luottaa itseensä, ja kykyynsä pitää itsensä turvassa.

Kun ihminen yrittää peittää sisäistä vihantunnetta tai naamioida sen piiloon, hän ohittaa helposti itsensä ja ehkä samalla myös muut. Hän suostuu mielivaltaiseen itseään polkevaan työelämään, ihmissuhteeseen tai elämäntilanteeseen. Hän ei osaa puolustaa itseään, vaan jää ikään kuin odottelemaan ratkaisua ulkopuolelta. Tuollainen itsensä kaltoinkohtelu kerryttää lisää vihaa ja lisää oikeutusta sille. Se on elämää pelossa.

Viha on yleisesti aika väärinymmärretty tunne. Sen tarkoitus on suojata meitä. Aina kun tunnemme vihaa, silloin usein itse asiassa pelkäämme. Jos emme kuuntele oman vihantunteen viestiä ja toimi sen kanssa rakentavasti, pidämme jatkuvaa tyytymättömyyden kehää yllä. Vahingoitamme itseämme.

kuva: Nora Brandt

Vihantunne ei ole virhe koodissa, vaan terveesti ilmaistuna kaunis elämän suojelija

Kun meillä on terve suhde vihaan, asetumme omalla konkreettisella toiminnallamme itsemme puolelle. Vihantunteen vallassa ei tarvitse polkea jalkaa voimattomana tai haukkua muita kuin pikkulapsi. Terve elämää puolustava ja kunnioittava elämänvoima, mitä viha puhtaimmillaan on, saa toimimaan hyvinvoinnin puolesta rauhanomaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Vihapuhe rehottaa somessa, mutta käytännössä emme juuri puolusta oikeuksiamme, vaan tottelemme mieluummin hyvin epäoikeudenmukaisiakin käskyjä ylhäältä päin. Miksi Suomessa olemme niin lamaantuneita? Miksi kaljatuopin äärellä on helpompi itkeä, mutta barrikaadeille nouseminen on vaikeampaa?Näitä kysymyksiä olen koittanut selvittää omaan vihaani tutustumalla.

Olen päässyt oman puhtaan voimani äärelle kulkemalla pelkojeni läpi. Pinnan alla on todellakin ollut monet pelot ja niiltä vihani on minua suojellut. Vihani taktiikka vain oli vääristynyt. Se ei auttanut minua löytämään mielenrauhaa ja syvempää merkitystä, vaan piti minut kuin aidattuna, omien pelkojeni vankina.

Vihaansa tutustumalla voi oppia tutustumaan itseensä ja rakastamaan itseään täydemmin. Paras matka, jolle itse olen lähtenyt, on se, jolla opettelin laskemaan vihan suojamuurit ja tutustumaan siihen, mitä niiden takana oli. Löysin pelkoa. Ja muuttumalla näkyväksi itselleni pelkoineni, opin olemaan itseäni kohtaan armollisempi ja myötätuntoisempi. Piilossa kyteneet turhautumat ja vihamielisyys vapautuivat, kun löysin niille kuulijan. Itseni.

Maailma, jossa elämme, on kuva itsestämme

Kohtaamalla rakkaudella itsemme, muunnamme maailmaa. Myötätunto näyttää vihasta toisenlaisen puolen. Sellaisen puolen, mitä emme ehkä tienneet sisimmässämme olevankaan.

Jos pelko hallitsee, muutosta ei tapahdu. Silloin pelko pitää meidät hiljaa ja kiinni vanhassa. Pelko on huono isäntä, ja se on isäntä, joka meitä tässä kulttuurissa on hallinnut jo pitkään. Kuinka kauan annamme sen vielä hallita? Kuinka kauan annamme omien tunteidemme hallita meitä varjoista? Koska olemme valmiita kohtaamaan piilossa olevan vihamme ja muut kulttuurissamme yleisesti häpeää aiheuttavat tunteet?

Vihan taakse jää piiloon muut vaikeammin hyväksyttävät tunteet, esimerkiksi pelko, syyllisyys, epävarmuus, katkeruus ja häpeä. Jos emme uskalla osoittaa valoa näihin omiin tunteisiimme, ne hallitsevat meitä piilosta. Kun varjo ja negatiiviset tunteemme saavat valoa, se valaisee koko yhteiskuntaa. Muutos lähtee yksittäisestä ihmisestä. Hän voi sytyttää ympärillään monta muutakin valoa tullessaan tietoisemmaksi itsestään. Oletko sinä valmis kohtaamaan sen, mitä vihasi yrittää sinulta salakavalasti piilottaa?

Usein annamme asioiden kehittyä niin kärjistyneeseen pisteeseen, että muutos on välttämätön. On pakko avata silmät, kohdata oma sietämättömäksi käynyt epämukavuus. Piilossa olevat tunteet hellittävät vasta, kun ne tekee näkyviksi, ja samalla saamme yhteyden todelliseen itseemme ja sitä kautta muihin.

Jos ihminen sanoo, ettei tunne vihaa, hän ehkä kieltää sen itsessään

Vihantunne, kuten suru tai ilokaan, ei poistu meistä koskaan. Ja se tulee esiin aina oikeissa paikoissa, kun sitä tarvitaan. Ihminen, joka kieltää vihansa, on ehkä saanut kokemuksia siitä, ettei ole hyväksytty vihaisena. Omia rajoja ei ole kunnioitettu, vaan niistä on saatu tuntemaan syyllisyyttä. Silloin on kasvanut uskomaan, ettei ole hyväksytty tuntiessaan vihaa, ja alitajuisesti koittaa kieltää sen kokonaan itsessään.

kuva: Nora Brandt

Se, että viha olisi jotenkin väärin, on hyvin vahva uskomus

Jos viha ei ole tervetullut edes tunteena, niin se vaikuttaa piilosta. Muiden arvosteleminen ja tuomitseminen oikeutetaan. Vihapuhe ja syrjiminen oikeutetaan. Tai sitten viha kohdistuu itseen: rajattomuutena, itsetuhoisuutena, itsensä laiminlyömisenä niin, että muut menevät aina edelle.

Muutos vaatii rohkeutta, itsensä puolustaminen vaatii rohkeutta. Muutos vaatii myös pelkojen kohtaamista ja epämukavuutta. Viha suojelee meitä usein omilta todellisilta "heikoksi tekeviltä” ja haavoittuvaisuudelle altistavilta tunteilta. Ehkä viha kehittyi suojelemaan näitä tunteita näkymästä muille, koska saimme kuvan jo varhain, ettemme ole hyväksyttyjä kaikkine tunteinemme. Viha nousikin puolustamaan oikeuttamme kaikkiin tunteisiimme.

kuva: Nora Brandt

Tunteiden käsittelemistä estää ennen kaikkea sellainen uskomus, että niissä olisi jotakin huonoa tai väärää

Viha on tunne siinä missä muutkin, mutta jostain syystä olemme oppineet kokemaan siitä syyllisyyttä. Vihassa tehdyt vääryydet muita kohtaan ovat aina väärin, mutta tunteena viha on viestintuoja. Viha tuo viestiä meille herkistä paikoista, joissa pelkomme herää. Vihantunteesta kumpuava oikeudenmukaisuus on terveen ihmisen merkki sairaissa olosuhteissa. Jos ihminen kokee sisimmässään, että viha on väärin, hän ei pysty toimimaan sen viestin mukaan rauhassa.

Viha on suojelijamme niin kauan kuin tarvitsemme sitä, mutta aggressiivisen toiminnan kautta emme koskaan voi saavuttaa sitä, mitä aidosti tavoittelemme: yhteyttä, turvaa, oikeudenmukaisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Epäterveesti ilmaistu viha rakentaa aina muurit itsemme ja muiden väliin. Ja mikä pahinta, viha rakentaa ennen kaikkea muurit eri osien väliin itsessämme. Olemme silloin vieraita itsellemmekin, jos emme uskalla nähdä itseämme rehellisesti, pelkoinemme.

Kun olemme löytäneet tarpeeksi turvaa itsemyötätunnon kautta, pystymme paljastamaan oman haavoittuvuuden ja herkkyyden. Silloin vihaa ei enää louskuta ympärilleen kuin pelokas kulkukoira. Kun elämme kunnoittavassa suhteessa itseemme, on helppo toimia oikein, olla oikeudenmukaisesti itsen ja muiden puolella. Tehdä tarvittavat ratkaisut ja elää elämää itseään kunnioittaen. Silloin tulee automaattiseksi toiminnaksi puolustaa pulassa ja vaikeuksissa olevaa, auttaa lähimmäistä. Myötätunto itseä kohtaan on rakkauden ensimmäinen askel, pois vihasta.

Kun viha seuraavaksi nousee sinussa tunteena, niin voit kysyä ennen kuin lähdet toimimaan siitä käsin: Mitä minä nyt pelkään? Jos sisäisessä maailmassa on tarpeeksi turvaa ja tilaa omille tunteillesi, niin kuulet ehkä vastauksen.

Terveisin
Maiju Palin

Palaa Maiju Palin blogi hakemistoon

Tästä Seppo Tanhua blogi hakemistoon

Tästä Timo Kalliokoski blogi hakemistoon

Tästä Johanna Vilén blogi hakemistoon

Tästä Virpi Karjalainen blogi hakemistoon

Tästä Jenniemilia Demus blogi hakemistoon

Tästä Anne Sundell blogi hakemistoon

Tästä Janne Laakso blogi hakemistoon

Tästä Margie Marketta Mylläri blogi hakemistoon

Hallitse postituslistan asetuksia / Liity postituslistalle

Maiju Palin

Oman unelmaelämäni askelmerkit olen löytänyt arvoistani ja inspiraation kohteistani. Kirjoittaminen on suurin intohimoni ja saan toteuttaa sitä oman työni kautta. Intuitiivisuus ja selvätietoisuus toimivat kompassina matkalla. Olen oppinut, että haasteet elämääni olen saanut löytääkseni oman voimani. Aitous ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Olen harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti omalla polullani ja tahdon tukea kirjoituksillani myös muita samaan omassa elämässään. Kotisivuni löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com
kultainensulkablogi@gmail.com

Maiju Palin

Kommentit


lue lisää- {{comment.name}} / {{formatDate(comment.updated_at)}}lue lisää

- {{reply.name}} / {{formatDate(reply.updated_at)}}

Ilmoita ylläpidolle


Vastaa tähän kommenttiin ( {{ comment.replyComments.length }} vastaus. vastausta. )

Piilota

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...
Kommentoi kirjoitusta

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.
Odota hetki ...